Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Να που τα (ξανα)λέει και η Καθημερινή


http://www.kathimerini.gr/769797/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/apoyh-oi-prooptikes-gia-tis-times-toy-hlektrikoy-reymatos

"Αν συνεχιστεί η αύξηση του μεριδίου του ακριβού φυσικού αερίου και των πολύ ακριβότερων ΑΠΕ στο σύστημα, εις βάρος του φθηνού εγχώριου λιγνίτη, αναπόφευκτα θα δούμε τη συνέχιση της αυξητικής τάσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η αυξητική τάση ενισχύεται και από την επιδίωξη των νέων ανεξάρτητων παραγωγών, για αποδόσεις και περιόδους ανάκτησης κεφαλαίου, που είναι περισσότερο συμβατές με την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα..."  Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Οι ΑΠΕ δεν ηλεκτροδοτούν. Αποδεδειγμένο ανά την υφήλιο. Δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Δεν εξοικονομούν καν καύσιμα. Σίγουρα δεν εξοικονομούν κάρβουνο (που δεν προσφέρεται για load following).  Είναι αμφίβολο εάν εξοικονομούν αέριο. Αυτό που κάνουν οι ΑΠΕ είναι 1) να εισπράττουν "φόρο" με την μορφή της αυξημένης ταρίφας που εισπράττουν, υπέρ όποιου τις λειτουργεί και τιε πουλάει, και 2) μας κλειδώνουν σε ακριβό αέριο. Το οποίο, επαναλαμβάνω δεν εξοικονομούν.  Το λέει ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ.  Οι αποτελεσματικές μονάδες αερίου "διπλού κύκλου" είναι ακατάλληλες για load following -- απλούστατα επειδή δεν μπορούν να ανεβοκατεβάσουν ισχύ ακολουθώντας τις μεταβολές στην ισχύ των ΑΠΕ.  Οι αναποτελεσματικές μονάδες "ανοικτού κύκλου" (κάτι σαν τουρμπίνες αεροπλάνου) μπορούν να κάνουν load following. Μόνο που η αποτελεσματικότητά τους είναι - δεν είναι 25-30%. Σε αντίθεση με το 45-50% του διπλού κύκλου. Η απώλεια καυσίμου λόγω μειωμένης αποδοτικότητας αναιρεί την όποια εξοικονόμηση από την λειτουργία των ΑΠΕ.  Στην Γερμανία αυξήθηκε η κατανάλωση αερίου λόγω ΑΠΕ, παρά τις σύγχρονες μονάδες αερίου. Αφήνω κατά μέρος την υποκρισία με την δήθεν σωτηρία του πλανήτη.

Η "ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα" που αναφέρει η Καθημερινή δεν είναι παρά οι κκ. Μπόμπολας/Καλλιτσάντσης, Κοπελούζος, Περιστέρης, Μυτιληναίος και συγγνώμη εάν ξεχνώ κανέναν ή εάν τους βάζω όλους στην ίδια κατηγορία -- μερικοί είναι σαφώς "αλλιώτικοι" από τους άλλους.   Ωστόσο οι κύριοι αυτοί, γνα να μπούνε στην διεκδίκηση κομματιών της ΔΕΗ έπρεπε να φαίνονται σαν ηλεκτροπαραγωγοί. Φυσικά, αυτοί ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να δεσμεύσουν λεφτά για σοβαρές μονάδες (που έχουν αρχικά μεγάλο κόστος και φτηνό καύσιμο), προτιμώντας αρχικά φθηνές μονάδες αερίου, με ακριβό καύσιμο. Έπρεπε να ακριβύνει το ρεύμα η ΔΕΗ για να σταθούν στα πόδια τους.  Με το να γίνουν ΑΠΕτζήδες εισπράττουν πρόσθετες επιδοτήσεις και βγάζουν και καμιά προμηθειούλα πουλώντας άδειες. Αυτή η αηδία είναι η "Ελληνική ενεργειακή πολιτική". 
Να την χαιρόμαστε και να τους χαιρόμαστε.

Η "Κ" επισημαίνει επίσης ότι την ΔΕΗ χρειάστηκε να την φτιάξουμε από μικρές μεμονωμένες εταιριούλες ηλεκτροπαραγωγής. Για αυτό μπορέσαμε να έχουμε φθηνό ρεύμα. Τώρα το αντιστρέφουμε.  Για να βγάλουν προμήθειες οι μαυραγορίτες που θα μεταπωλήσουν ό,τι σαλαμάκια πάρουν. Και δίνουμε και τον πραγματικά εθνικό ΑΔΜΗΕ δήθεν για ...απελευθέρωση.   Γιατί βρε ζώα δεν βλέπετε τι είναι η EDF στην χώρα της;  Γιατί δεν "απελευθερώνεται" αυτή;

Βάστα Ρόμελ φώναζαν παλιότερα οι μαυραγορίτες. "Ευρωπη" φωνάζουν τώρα η σύγχρονοι μαυραγορίτες.

Η ΔΕΗ επιδοτεί τους μικρούς ανταγωνιστές της για να της πάρουν μερίδιο αγοράς
Γιατί φουσκώνουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ;
Η Καθημερινή έχει ξαναγράψει σχετικά...
Και ο Ριζοσπάστης έχει ξαναγράψει σχετικά...
Και ο Παλαιοκρασσάς τα έχει πει...

1 σχόλιο:

  1. Το θέμα απασχολεί και τον "απέναντι" πολιτικο χώρο, αλλά χωρίς τόλμη, ούτε καν γοητεία.

    Ο Τσίπρας μίλησε στον ΣΕΒ προχθές για ακριβό ρεύμα που καθιστά απαγορευτικές τις επενδύσεις έντασης ενέργειας στην Ελλάδα.

    Ποιος! Ο Τσίπ, ο αρχηγός του πιο "οικολογικού" δήθεν κόμματος που έμαθε την "οικολογία της συμφοράς" και υιοθετεί κάθε ακραία βλακεία αρκεί να έχει το πρόσημο "οικο-" στο όνομα της.

    Βέβαια δεν είπε κίχ για τις ΑΠΕ, που τις σιγοντάρει ο "χώρος" σαν τρελός.

    Οτι η έλλειψη φθηνής και απρόσκοπτης ενέργειας είναι αναγκαία για την ανάπτυξη το ξέραμε. Οτι χωρίς ενέργεια και χαμηλό εργατικό κόστος πάμε αναγκαστικά σε επενδύσεις έντασης εργασίας και αυτό το ξέραμε, δηλαδή θα γίνουμε όλοι ψήστες και σερβιτόροι.

    Περιμένουμε κάποιον κερατά να μας πει πως ακριβώς θα φτηνήνει το ρεύμα και πως θα βγούμε από την κρίση. Υπομονή.

    Kaymakchalan

    ΑπάντησηΔιαγραφή