Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Η Άνδρος και η Τήνος δεν θέλουν αιολικά, και εγώ λέω στον πελάτη της Αλεξάνδρας Χαΐνη ποῦ να τα χωροθετήσει


Οι Κυκλάδες μάλλον δεν αγαπάνε τον Κοπελούζο και την "Πράσινη" ΕΝΕL και δεν αναφέρομαι πια σε blogs που διαμαρτύρονται (πχ εδώ και εδώ), και στις διάφορες εκδηλώσεις πού έγιναν και γίνονται για να ανοίξουν τα μάτια των θυμάτων, αλλά στην επιστολή-Υπόμνημα Εναντίωσης του Δήμου Τήνου. Τα θύματα έχουν καταλάβει και τα λένε χύμα.

Μου είχε ζητηθεί να σχολιάσω ένα άρθρο που φυτεύτηκε σε τοπικό περιοδικό που προσπαθούσε να καθοδηγήσει την κοινή γνώμη σε αυτά που θέλει ο Κοπελούζος.  Μην της δίνετε σημασία της κακομοίρας. Πολύ σοβαρότεροι δημοσιογράφοι έχουν γράψει εξ ίσου ανόητες αρλούμπες, και μόνο η Πράσινη Απάτη δίνει κανένα μεροκάματο για προπαγάνδα.  Η επιστολή-Υπόμνημα είναι η καλύτερη απάντηση που έχω δει ή που θα μπορούσα να γράψω εγώ.

Όσο για την καλύτερη χωροθέτηση που προτείνει η κυρία Χαΐνη, της αφιερώνω το σκίτσο στην αρχή της ανάρτησης, να το μεταφέρει στον εργοδότη της. ΑΥΤΗ είναι η καλύτερη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών για όποιον τις θέλει.

Τα αιολικά είναι μία ενεργειακή, οικονομική και περιβαλλοντική απάτη.  "Εγχέουν" ρεύμα που όμως είναι προβληματικό, και δεν εξοικονομεί λιγνίτη ή άλλα καύσιμα.  Μπορούν να συνυπάρξουν μόνο με αέριο ή πετρέλαιο, αλλά είναι αμφίβολο εάν το εξοικονομούν, και μόνο με μονάδες ταχείας απόκρισης, που δεν έχουμε και που είναι ενεργειακά σπάταλες. Δεν μετράνε για την επάρκεια ισχύος που είναι απαραίτητη σε κάθε μη εντελώς υπανάπτυκτη χώρα. Δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Ποτέ, πουθενά. Υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις και μόνο για τις επιδοτήσεις. Μπορεί να μην ρυπαίνουν, αλλά και τα τηλεγραφόξυλα δεν ρυπαίνουν. Είναι περιβαλλοντική απάτη, επειδή διαφημίζονται ότι δεν εκπέμπουν ρύπους (πράγματι, δεν εκπέμπουν εκεί που τοποθετούνται, αλλά εκεί που κατασκευάζονται), αλλά δεν εξοικονομούν τίποτα ρυπογόνα καύσιμα, και επομένως δεν μειώνουν ρύπους, και εννοώ πραγματικούς μετρήσιμους ρύπους και όχι εικονικές αρλούμπες που ισχυρίζεται το λόμπυ.

Να φωνάξουν τον Δρ. Τσιπουρίδη και τον κύριο Σωκράτη Κωνσταντινίδη να μιλήσουν; Μα, όπως όλο το αιολικό λόμπυ, δεν έχουν σταματήσει να ψευδολογούν!   O κύριος Δρ. Τσιπουρίδης, προσπαθεί ο καημένος... Έκανε και κάτι χωματουργικά στην Ικαρία, άρα είναι έμπειρος, και από ό,τι βλέπεις αγαπάει πολύ και τον κύριο Κοπελούζο αφού του έδωσε και βραβείο!  Όσο για τον δεύτερο... έστειλε επιστολές και γελάνε μαζί του και στην Τήνο και στην Νάξο...   Και σου είπε πραγματικά για 40% διαθεσιμότητητα; Μήπως είπε 10% και δεν κατάλαβες; 


Και έχει πει ο κύριος Σωκράτης Κωνσταντινίδης ότι θα ηλεκτροδοτεί με αέριο και με αιολικά και θα είναι φθηνότερο το ρεύμα; Βάλτε τον να το πει γραπτώς, σε συμβόλαιο, και με ρήτρες.

Ο διάλογος του κυρίου Δρ. Τσιπουρίδη με τον κύριο Κοπελούζο, είναι προφανώς ...γελοιογραφικός.  Είναι από κάποια εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ (που χρηματοδοτούμε εμείς από το ακριβότερο ρεύμα για αέριο και τα τέλη υπέρ ΑΠΕ και ΕΤΜΕΑΡ) όπου έδωσε βραβείο η ΕΛΕΤΑΕΝ στον ...χορηγό της και αποδέκτη των επιδοτήσεων.  Δώσε κάτι, θα σου δώσω κάτι, θα δώσουμε και κάτι, πληρώνουν τα κορόϊδα.

15 σχόλια:

  1. Φίλε archaeopteryx, σε παρακολουθώ καιρό τώρα και συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με τις απόψεις σου. Είμαι πολύ θυμωμένος κι εγώ με αυτά που γίνονται με τις ανεμογεννήτριες γιατί πριν από αρκετά χρόνια (τη δεκαετία του 80...) ήμουν φανατικός υποστηρικτής τους. Θέλω όμως να δεις και μία άλλη διάσταση του θέματος. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ενάντια σε αυτούς που θέλουν να βάλουν τις ανεμογεννήτριες για τους λόγους και τους σκοπούς που αναφέρεις, αλλά όχι ενάντια στην τεχνολογία τους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Θα συμφωνούσα στην εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών σε επιλεγμένα μέρη που δεν θα θίγουν το περιβάλλον μόνον στην περίπτωση που θα ήμασταν διατεθειμένοι να αλλάξουμε το καταναλωτικό μοντέλο μας. Δηλαδή όταν θα καταναλώναμε ενέργεια μόνον όταν φυσούσε αέρας και όχι όποτε θέλουμε… Αυτό μπορεί να είναι λίγο…. ουτοπικό αλλά μόνον έτσι πιστεύω θα μπορούσε να γίνει η μεγάλη ανατροπή του σημερινού καπιταλιστικού – καταναλωτικού συστήματος. Φυσικά εάν άλλαζε έτσι το καταναλωτικό μοντέλο κανένας επενδυτής δεν θα έβαζε ούτε ένα ευρώ για επενδύσεις στις ανεμογεννήτριες. Θα ήθελα την άποψή σου πάνω στο θέμα αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δες λιγο και αυτο
    http://zcode-gr.blogspot.gr/2014/08/ta.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα πληρώνει ο καθένας την δική του μικρή α/γ ή θα επιδοτούμε ο ένας τον άλλο? Ή θα κάθομαι εγώ στην ησυχία και θα ακούω την δική σου να σφυρίζει? Ειτε μικρές, είτε μεγάλες, είναι άχρηστες για ηλεκτροδότηση δικτύου. Οι μικρές είναι και εντελώς αναποτελεσματικές από μόνες τους. Μονο για φόρτιση μπαταριών σε κότερο αν δεν έχεις λεφτά για φ/β ή θες να κάνεις τον διάπλου του Ειρηνικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κ.Χαϊνη το κείμενο το έστειλε ως αρθρογράφος ή ως μέλος στο Δ.Σ. του WWF Eλλάς;

    Διοικητικό Συμβούλιο
    .....: επίτιμος Πρόεδρος
    ....: πρόεδρος
    ......: αντιπρόεδρος
    ......: γραμματέας
    Μέλη
    ........
    ........
    .......
    ........
    ........
    Αλεξάνδρα Χαΐνη
    http://www.wwf.gr/people

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λύσε μου, καλέ μου Αρχαίε, μιαν απορία: Γιατί ποτέ δεν ακούσαμε να μιλάνε για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο διπλανό "νησί των ανέμων" τη Μύκονο; Μήπως διότι εκεί έχουν τις βιλάρες τους οι ΑΠΕτεώνες και οι υπάλληλοί τους οι πολιτικοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οι σωστή χωροθέτηση είναι οι σκουπιδότοποι και δεν θέλουμε να κάνουμε την Μύκονο σκουπιδότοπο, όλα κι όλα. Σωστή χωροθέτηση είναι και το φτωχικό μουσείο τέχνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τις μπαταριες που θα συνοδευουν καθε ΑΠΕ και ηδη χρησιμοποιουνται στην Ιαπωνια δεν το σχολιασες

    http://zcode-gr.blogspot.gr/2014/08/ta.html#more
    Λεωνιδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν μιλάω για ατομικές ανεμογεννήτριες, που σωστά λες ότι θα ενοχλεί ο ένας τον άλλον. Μιλάω για μικρά αυτοδιαχειριζόμενα αιολικά πάρκα που θα εγκαθίστανται και θα λειτουργούν από εταιρείες λαϊκής βάσης της τοπικής κοινότητας ή του οικισμού κοντά στον οποίο θα εγκατασταθούν. Με προϋπόθεση την συναίνεση και συμμετοχή όλων των κατοίκων και την κατανάλωση του ρεύματος από τους ίδιους. Μία εξελιγμένη μορφή του έργου που έγινε στην Ανάβρα της Μαγνησίας. Δεν θα ήταν αυτό μια μεγάλη ανατροπή….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγγνώμη, ο αναφερόμενος ως "κύριος δόκτωρ" Τσιπουρίδης είναι ο ενίοτε φέρων στολή παραλλαγής (τζιν παντελόνι, κοντομάνικο πουκάμισο κλπ)και αυτοσυστηνόμενος ως Γιάννης Τσιπουρίδης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λεωνίδα, αν διαβάζεις ζ-κόουντ, έχω κατι παλιούς Μικρούς Ηρωες... Πιο καλό διάβασμα

    Τον δρ. Τσιπουρίδη, διδάκτορα extraordinaire, τον προτιμώ με πράσινο λαχανί φανελάκι κάτω από την αφίσα με τα πολύπριζα από τον ουρανό, να εξηγεί στον Σιούφα την αρπαχτή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ChrisWLF, και ο Φούχτελ (και κάτι λαμόγια από την Δανία) προωθούν τέτοιες μαλακίες. Καλή η αυτοδιαχείριση, αλλά δεν συναντάς κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να διαβάσεις Home από τι ηλεκτροδοτείται η Ιαπωνία, και τις πρόσφατες εξελίξεις για άνοιγμα των πυρηνικών της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. H ΑΝΑΒΡΑ έγινε με επιδοτήσεις, για βιτρίνα, για να έχουν οι παπαγάλοι σαν του λόγου σου να λένε να περνάει η ώρα. Από τι ηλεκτροδοτήθηκε η ΑΝΑΒΡΑ χτες καπροχτές? Αμε ρώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    H ΑΝΑΒΡΑ έγινε με επιδοτήσεις, για βιτρίνα, για να έχουν οι παπαγάλοι σαν του λόγου σου να λένε να περνάει η ώρα. Από τι ηλεκτροδοτήθηκε η ΑΝΑΒΡΑ χτες και προχτές? Αμε ρώτα.

    Ε! ναι! Έχεις απόλυτο δίκιο. Με επιδότηση από το Γ’ ΚΠΣ έγινε το αιολικό πάρκο Αλογοράχης της Ανάβρας και ενώ παραμυθιάζανε, και συνεχίζουν να παραμυθιάζουν (http://www.econews.gr/2014/04/11/eletaen-imerida-114078/), πως μπορεί να ηλεκτροδοτεί 13.000 νοικοκυριά (μόνο 700 είναι οι κάτοικοι της Ανάβρας!), το μόνο κέρδος που προσφέρει είναι περίπου 100.000 Ευρώ το χρόνο που εισπράττει ο δήμος από την ΔΕΗ (2006-2014= 13,7Χ100.000=1.370.000€ που όλοι πληρώνουμε!) για εκχώρηση χρήσης γης. Έψαξα πολύ στο διαδίκτυο να βρω άλλα οφέλη (κάποιος να τα επικαλείται τουλάχιστον), όπως π.χ. δωρεάν ρεύμα (μιας και το αιολικό πάρκο καλύπτει παντελώς τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής!), αλλά τίποτα.
    Πιθανά η κοινότητα να «κέρδισε» με το αζημίωτο τις άλλες υποδομές που απόκτησε …
    Τους μόνους κερδισμένους που βρήκα είναι την WWF, που επιδοτήθηκε από την Eurobank για να αναφέρει την Ανάβρα σαν επιτυχημένο μοντέλο ΑΠΕ, και την Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ , στην οποία μεταβιβάστηκε σταδιακά η άδεια παραγωγής της Αλογοράχης (μαζί με άλλες), που εξασφάλισε άλλα 15.000.000 Ευρώ επιδότηση.

    https://docs.google.com/file/d/0BwtaiMXtu9vdN21DcGhUWUR4VUk/edit

    ΑπάντησηΔιαγραφή