Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014
Η Ιστορία του (πολυπολικού) κόσμου (μέσα από 2-3 γραφήματα)
http://www.realclearenergy.org/charticles/2014/09/05/where_china_gets_its_oil_108000.html
Brookings Institution Fueling a new (Dis)Order
EIA China
O κόσμος αλλάζει συνέχεια, και ένας πολύ "σφαιρικός" ιστορικός θα έλεγε ότι οι μεγάλες αλλαγές κάπως ξεκινάνε από την Κίνα και μετακινούνται (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) προς Δυσμάς. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου μετά της ΗΠΑ. Ο χάρτης της τροφοδοσίας της Κίνας είναι καλή εισαγωγή στα γεωπολιτικά του τέλους του 20ου και της αρχής του 21ου αιώνα. Διαβάστε και το άρθρο, είναι ...κατατοπιστικό.
Η Κίνα ζει, αναπτύσσεται και ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο. Που έχει αρχίσει και εισάγει, λιγάκι. Ο συνειρμός είναι σχεδόν αναπόφευκτος: Ο "πόλεμος κατά του κάρβουνου" είναι και λιγάκι "πόλεμος κατά της Κίνας".
Η Κίνα που μαθαίνει εύκολα τα ποιήματα που την συμφέρουν, έχει βάλει, ή θα βάλει, πολλές ΑΠΕ (η εικόνα μεγαλώνει με κλικ). Ναι, τις εξάγει. Ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ; Όχι βέβαια, αλλά όπως και με τους άλλους που λένε ότι βάζουν πολλές ΑΠΕ, πρόκειται για θέατρο: Έχει πολλή "εγκατεστημένη (ονομαστική) ισχύ". Installed capacity. Η εγκατεστημένη ονομαστική ισχύς από ΑΠΕ (πλην Υ/Η), νομίζω, δεν είναι παρά βιτρίνα κατά πιθανών δασμών στα Κινεζικά προϊόντα με το πρόσχημα ότι δεν είναι Πράσινα. Εάν οι Κινέζοι αυξήσουν τα πυρηνικά τους από 1% της εγκατεστημένης ισχύος σε 7%, αυτό θα είναι 6% πρόσθετη ηλεκτροδότηση από πυρηνικά (συν ό,τι άλλο συνεπάγονται τα πυρηνικά). Εάν αυξήσει την εγκατεστημένη αιολική ισχύ από 5% σε 12%, απλά θα λέει ότι "έχει πολλή αιολική ενέργεια". Φυσικά και δεν θα έχει "ενέργεια", πολλά αιολικά θα έχει. Ενεργειακά, η κατά "7%" αιολική αύξηση, δεν είναι ούτε 0,007% του 7% της πυρηνικής αύξησης. Ούτε 0,000007%. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, δεν έχει καταλάβει το θέατρο.
Είμαι περίεργος αν θα υπερισχύσουν οι θεωρίες κατά της Παγκοσμιοποίησης, ή οι θεωρίες της Πράσινης αειφορίας, ή η ισορροπία όπου όλοι είναι κάτι λιγότερο από απόλυτα ικανοποιημένοι χωρίς να ...τσακώνονται.
Όσο για την Ελλάδα; Είμαστε στο οικόπεδο που είμαστε, με τις (από το 1777 και μετά) καταβολές μας, σαφώς και έχουμε χάσει κάποιο τρένο, αλλά τελικά το τρένο ήταν μάλλον η περίοδος 1945-1989 και όσοι καλομάθαμε, ζοριζόμαστε. Σκεφτείτε πώς το "ψωμί-παιδεία-ελευθερία" έφτιαξε την σημερινή εκκαθάριση εν λειτουργία. Κάτι τέτοια δεν είναι "αυθόρμητα", απόδειξη ότι από το 2000 και μετά, δεν κουνιέται φύλλο. Ενεργειακή πολιτική βασισμένη σε LNG βοηθάει αυτούς που το πουλάνε, όσο η ζήτηση είναι μειωμένη, βοηθάει τους μεταφορείς του, βοηθάει την "Ευρώπη", αν έχει την ψευδαίσθηση ότι κάτι θα βγάλει από σταθμούς αεριοποίησης στην Ελλάδα. Λίγο να τσιμπήσει η ζήτηση, να σας πω εγώ "LNG".
Δύναμη μεν η Κίνα (και η Ρωσία) αλλά η all time classic δύναμη παραμένουν οι ΗΠΑ λόγω της στρατιωτικής υπεροπλίας και της διασποράς των βάσεών τους σε όλη την υφήλιο. Νιώθουν ότι πιέζονται; Θα στήσουν προπαγάνδες και πορτοκαλιές επαναστάσεις και μετά θα κάνουν τα γνωστά που κάνουν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, Μ. Ανατολή και στην Αφρική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην τα κοιτάζεις μόνο απ' την οικονομική ή ενεργειακή σκοπιά. Ιστορικά ο καταλύτης κοσμογονικών αλλαγών ήταν ο πόλεμος. Πώς και ποια τακτική θα γίνει ο τελευταίος, δεν ξέρω, αλλά βλέπω τι παίζει με την Ουκρανία ...
Ακριβώς όπως τα λέει ο spiral με μία επισήμανση, η αιτία των πολέμων ήταν πάντα οικονομική, αλλα στην εποχή μας είναι μεν οικονομική η αιτία, αλλα προέρχεται απο την απληστία των τζογαδόρων στα παράγωγα, που έχουν μοχλεύσει το παγκόσμιο ΑΕΠ πάνω απο 10 φορές, (στην παργματικότητα κανείς δεν ξέρει).
ΑπάντησηΔιαγραφή