Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Όταν οι ειδήσεις επιβεβαιώνουν αυτά που έχει πει η ΡΑΕ το 2012 και ο ΑΔΜΗΕ το 2013... Να δούμε πότε θα το μάθουν και στο ΣτΕ

Το πιο ενδιαφέρον σε αυτή την ανάρτηση είναι ότι η ΡΑΕ έχει πει ευγενικά, αλλά το έχει πεί, από τον Νοέμβριο του 2012 ότι οι συνθήκες στην αγορά έχουν αλλάξει, και ότι έχουμε μάθει από την εμπειρία μας, ότι οι ΑΠΕ είναι χμμμ... εεεε.... γκούχου-γούχου... μάπα.  Ο ΑΔΜΗΕ το είπε λιγότερο ευγενικά, ένα χρόνο αργότερα. Μία από τις συνθήκες που δεν ανέφερε η ΡΑΕ ότι άλλαξαν, είναι ότι τα δικαιώματα άνθρακα που ήταν η δικαιολογία των ΑΠΕτεώνων, ...χάθηκε. Κεφαλικός φόρος είναι. Οι κεφαλικοί φόροι πραβιάζουν τα περί βιωσιμότητας, αειφορίας και Δημοσίου συμφέροντος, που θα έπρεπε να ενδιαφέρουν το ΣτΕ. Οι ειδήσεις τα έλεγαν αυτά πριν το 2012, και τώρα επιβεβαιώνουν την ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ.  Ακούει κανείς στο ΣτΕ;  Άααα... ξέχασα... Δεν ασχολείται με την ουσία το ΣτΕ.
 
Η ίδια η ΡΑΕ λέει ότι άλλαξαν οι συνθήκες και έμαθε καινούργια πράγματα από τότε που έδωσε άδειες. Και ότι χρειάζεται ενεργειακός σχεδιασμός, που προφανώς δεν υπήρχε όταν έδωσε τις άδειες. Η ΡΑΕ τα λέει.


http://www.bloomberg.com/news/2014-09-21/merkel-s-taste-for-coal-poised-to-upset-130-billion-green-drive.html

http://notrickszone.com/2014/09/24/eike-german-power-grid-more-vulnerable-than-ever-on-the-brink-of-widespread-blackouts/

Προτάσεις της ΡΑΕ για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, Νοεμβ. 2012
Συνοδευτική ανάλυση της ΡΑΕ

ΑΔΜΗΕ, Οκτ. 2013, Μελέτη Επάρκειας Ισχύος (σελ. 40, 50 και 51)

Το ΣτΕ δεν ασχολείται με ειδήσεις, αλλά θα έπρεπε κάποιος να τους στείλει την περίληψη αυτών των τριών επισήμων εγγράφων της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ.  Που επιβεβαιώνονται από τις ειδήσεις για την Γερμανία:


Όπως είπε και η ΡΑΕ, το 2012, οι πολλές ΑΠΕ, λόγω προνομιακής και υποχρεωτικής τους παρουσίας, επιδοτούνται αδρά, ρίχνουν την Οριακή Τιμή Συστήματος (την "χοντρική τιμή του ρεύματος") εκτοπίζοντας το αέριο που έχει υψηλό μεταβλητό κόστος. Αυτό σημαίνει ότι η ηλεκτροπαραγωγή από αέριο γίνεται εντελώς ασύμφορη. Παράλληλα επειδή οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν την πραγματική ηλεκτροπαραγωγή, και επειδή το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα τους είναι ...διακοσμητικό, για να έχουν ρεύμα οι Γερμανοί φυσικά καίνε κάρβουνο και λιγνίτη. Το κλείσιμο κάτι πυρηνικών ουδέποτε αντικαταστάθηκε από ΑΠΕ, και οι ΑΠΕ κατέστρεψαν και αυτή την ηλεκτροπαραγωγή από αέριο, που αν και φτηνότερο από την Ελλάδα, είναι ασύμφορο (με ΑΠΕ) στην Γερμανία! Το δια ταύτα:  Πανάκριβο ρεύμα λόγω ΑΠΕ, αλλά ηλεκτροδότηση από κάρβουνο και λιγνίτη.   Το λέει και η ΡΑΕ, από το 2012, το λέει, σας το ορκίζομαι.  Με περίπου αυτά τα λόγια. Η ΡΑΕ έχει και τόσα δα λίγη διαπλοκή από αεριάδες, μην κρυβόμαστε, αλλά το λέει (αφού βλάπτονται οι αεριάδες από τις ΑΠΕ, όπως δεν έχω βαρεθεί να λέω:  Η ηλεκτροδότηση με αέριο είναι απόλυτη τρελή ανωμαλία, αλλά γίνεται πιο ακριβή με ΑΠΕ, παρά χωρίς ΑΠΕ).


Οι ΑΠΕ δεν είναι μόνο άχρηστες, ηλεκτροδοτικά, είναι και βλαπτικές. Κάνουν τα δίκτυα ασταθή. Όσο είναι ασήμαντες, δεν ενοχλούν, αλλά όταν έχει πολλές... "eine nationale Katastrophe -- Deitschland opfert der Energiewende". 

Ναι καλοί μου άνθρωποι, το είπε στα Ελληνικά και ο ΑΔΜΗΕ:


Τα κατά 90% άχρηστα και τυχαία και μεταβλητά -- στοχαστικά -- αιολικά (96% άχρηστα λέει η E.On) γίνονται προβληματικά για την σταθερότητα του δικτύου, ακριβώς επειδή έχει και πολλά μεταβλητά φ/β. Και απαιτούν σπάταλες μονάδες αερίου ανοιχτού κύκλου που δεν έχουμε.

Κάθε εισήγηση, μελέτη, αδειοδότηση των αιολικών απατεώνων αναφέρει Μεγαβάτ, ρύπους, ηλεκτροδότηση. Είναι 100% ψέματα.  Άντε... 90-95% ψέματα. Μην ξεχνάτε... Τα αιολικά και οι ΑΠΕ, εν γένει, δεν μειώνουν ρύπους. Δεν ηλεκτροδοτούν. Δεν μειώνουν ρύπους. Δεν είναι αξιόπιστα. Είναι βλαπτικά. Αλλά είναι ...φιλικά προς το περιβάλλον της τσέπης των λαμογιών που τα προωθούν.

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Δηλητηριώδες χάπι; Ιός; Παράσιτο; Μηχανισμός καταστολής;


http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/scotland/11095761/Scottish-independence-would-slam-brakes-on-Alex-Salmonds-wind-farm-plans.html

http://www.climatechangedispatch.com/who-pays-for-green-dreams.html

Το "δηλητηριώδες χάπι" αναφέρεται σε κόλπα που χρησιμοποιούν οι διοικήσεις εισηγμένων εταιριών για να αποφύγουν κάποια "επιθετική" εξαγορά. Λένε, π.χ.:  "αν κάποιος πάει να εξαγοράσει τις μετοχές της εταιρίας μας και να αποκτήσει τον έλεγχό της χωρίς την σύμφωνη γνώμη μας, θα πρέπει να μας δώσει πολλά λεφτά". Έχει και άλλες πτυχές, αλλά, βασικά είναι ένας αποτρεπτικός μηχανισμός.

Η Σκωτία είναι ενδιαφέρον παράδειγμα, αφού τα αιολικά είναι μάλλον αποτρεπτικά για την ανεξαρτησία:  Η Σκωτία βάζει και λέει ότι θα συνεχίσει να βάζει αιολικά, προς απίθανα μεγάλη ενόχληση των κατοίκων που τα υφίστανται.  Μόνο που  1) η Σκωτία, δεν ηλεκτροδοτείται από τα αιολικά της (δεν ηλεκτροδοτούν),  2) τα αιολικά της Σκωτίας επιδοτούνται από όλους τους καταναλωτές, και της Αγγλίας -- η Αγγλία έχει 50 εκατομμύρια κόσμο και η Σκωτία 5, και  3) το δίκτυο (η κατανάλωση) ρεύματος στην Αγγλία είναι τουλάχιστον 10πλάσια από αυτή της Σκωτίας.

Τα Σκωτσέζικα αιολικά βασικά πληρώνονται από Άγγλους καταναλωτές.  Το Σκωτσέζικο αιολικό ρεύμα απορρίπτεται στο πολύ μεγαλύτερο Αγγλικό δίκτυο (όπου ενοχλεί λιγότερο), η Σκωτία είναι ο σκουπιδότοπος, και οι διάφοροι αλήτες τύπου EDF, Iberdrola (και Γερμανικές αντίστοιχες) εισπράττουν από τους Άγγλους, καταστρέφοντας τους Σκωτσέζους, με αντάλλαγμα τίποτα ενοίκια σε γαιοκτήμονες λόρδους και την ...σωτηρία του πλανήτη.  Αν η Σκωτία γίνει ανεξάρτητη, θα καταρρεύσει ηλεκτροδοτικά, και θα έχει κακό οικονομικό ξύπνημα. Από την άλλη μεριά, οι Σκωτσέζοι βλέπουν την ανεξαρτησία σαν ελπίδα περιορισμού της μάστιγας.  Βέβαια, τα αιολικά έχουν μπει, η ζημιά έχει γίνει, και χωρίς να ξέρω τι γίνεται στην Σκωτία, με τα αιολικά που έχουν, έχουν ήδη το πρόβλημα, ότι κι αν αποφασίσουν.

Τα αιολικά είναι σαν ένας ιός, ή σαν ένα παράσιτο. Όπου φυτευθούν δημιουργούν στοχευμένο ανταγωνιστικό μειονέκτημα, που όμως δεν έχει τις ίδιες συνέπειες για όλους. Η Γερμανία αντέχει τα αιολικά που κατασκευάζει και των οποίων εξάγει τα 2/3. Η Ελλάδα δεν τα αντέχει. Και λειτουργούν σαν εισπράκτορας κεφαλικού φόρου, προς όφελος όχι μόνο των κατασκευαστών (Vestas, Enercon κλπ), αλλά των ιδιοκτητών των αιολικών "πάρκων":  Η κάθε Iberdrola, Enel, EDF κλπ, εισπράττουν επιδοτήσεις σε ξένες χώρες (είτε την Σκωτία, είτε την Ελλάδα) που χρησιμοποιούν προς όφελός τους, και προς όφελος των καταναλωτών στις χώρες τους. Μια περίεργη μορφή νεοαποικιακής καταπίεσης.

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Does this mean that it will eventually get so hot that all the oceans will freeze?


http://www.abc.net.au/news/2014-09-14/record-coverage-of-antarctic-sea-ice/5742668

http://wattsupwiththat.com/2014/09/13/new-all-time-satellite-era-record-for-antarctic-sea-ice-extent/

http://wattsupwiththat.com/2014/09/12/the-big-chill-comes-early-record-winter-blast-hits-northern-plains/

http://wattsupwiththat.com/2014/09/13/prof-bob-carter-warns-of-unpreparedness-for-global-cooling/

http://wattsupwiththat.com/2014/09/16/obamas-lonely-climate-summit-world-leaders-are-staying-home/

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν την Αθήνα. Πρωτοβρόχια στις 16 Σεπτεμβρίου. Πρωτοφανές.  Πρωτοφανείς πάγοι στην Ανταρκτική.  Ψοφόκρυο στις ΗΠΑ.  Ναι, θα αρχίσουν να ανησυχούν για το ...Ψυχροκήπιο, αν και φταίει το Θερμοκήπιο. Όταν κάνει κρύο φταίει η ζέστη, κι αν δεν έχετε τρελαθεί μέχρι τον Φεβρουάριο να μου σφυρίξετε.

Ο περίεργος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει "Διάσκεψη για το Κλίμα" θα είναι μόνος του, με τα ζόμπυ του Έλληνες Οικωλόγους να τον στηρίζουν.

Προσπαθώ να αποφασίσω... Τι βαριέμαι περισσότερο;
1) Τα Ελληνικά ΜΜΕ
2) Τα αιολικά
3) Τους απατεώνες
4) Τα κλιματολογικά
5) Την κρυοζέστη

Ευχαριστώ τον ΣΚ για το σχόλιο στον πρώτο σύνδεσμο. Μεταφράζεται:  Δηλαδή θα ζεστάνει τόσο πολύ που θα παγώσουμε;

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Βούλτεψη: Ας μην αγοράζατε ακίνητα. Χαμένα χρήματα


«Χαμένα χρήματα» χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, τις επενδύσεις των Ελλήνων σε αγορές ακινήτων και πρόσθεσε πως η ίδια δεν έχει κανένα ακίνητο στο όνομά της.

Η κυρία Βούλτεψη έχει δίκιο. Η αγορά ακινήτων από το 2000-2001 και μετά ήταν φούσκα. Η φούσκα συνέχισε και με τους Ολυμπιακούς αγώνες, και μέχρι και τα Δεκεμβριανά του 2008 (δηλαδή μέχρι το κραχ των αγορών του φθινοπώρου του 2008)

Η φούσκα των ακινήτων και η φούσκα του ΧΑΑ του 1997-2000 ήταν ΟΛΑ κατασκευάσματα των δήθεν Ελληνικών κυβερνήσεων με την αμέριστη στήριξη , ανοχή, ενθάρρυνση και παρότρυνση της Τραπέζης της δήθεν Ελλάδος. Οι πολιτικοί, η Τράπεζα της Ελλάδος, τσιράκια σε διατεταγμένη υπηρεσία από τους μετέπειτα εκκαθαριστές μας. Οι Ράϊχενμπαχ και Φούχτελ είναι στην Ελλάδα εξ αιτίας των πολιτικών από το 1985 και μετά. Και πάντα και μόνο με την υποστήριξη και εμφανή προτροπή του Παπαδήμου και των διαδόχων του.  Αμφιβάλλετε;  Μα διαβάστε το στην Καθημερινή της μοιραίας 18ης Μαρτίου του 2000:  Βενιζέλος, Σάλλας, Παπαδήμος. Ο πρώτος είναι πολιτικάντης: Τάζει για να εκλεγεί. Ο δεύτερος είναι τέως Γενικός Γραμματέας του Πασόκ, "Τραπεζίτης" του διαδόχου σχήματος της Τράπεζας Χίου. Υπάλληλος αφεντικού, την δουλειά του κάνει. Ο Παπαδήμος;  Θα άφηνε ποτέ ο Ξενοφών Ζολώτας να υπάρξει φούσκα ΧΑΑ ή φούσκα ακινήτων;  Ή φούσκα ΑΠΕ;  Όχι βέβαια.

Η Βούλτεψη είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία. Αλλά έχει δίκιο σε αυτό που λέει. Δίωξη κατά Παπαδήμου. Αυτός ευθύνεται για όλες τις φούσκες μετά τον διορισμό του.  Ponzi scheme α λα Γκρεκ. Οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες είναι αυτό που είναι. Η ΤτΕ;  Πώς το ενθάρρυνε; Χωρίς ΤτΕ δεν θα υπήρχαν φούσκες, και δεν θα χάνατε τα σώβρακά σας σήμερα (και με τις ΑΠΕ, οσονούπω).

Το φυσικό αέριο έχει ...πολιτικό ρίσκο


http://www.foreignpolicy.com/articles/2014/09/11/the_empire_strikes_back_putin_russia_obama_sanctions_gas

Το φυσικό αέριο είναι ένα θαυμάσιο (ορυκτό) καύσιμο.  Έχει αφήσει όλα τα βρωμερά υπολείμματα, στάχτες, βαριά μέταλλα, καρκινογόνα, τερατογόνα κλπ, (που υπάρχουν στο κάρβουνο και στο πετρέλαιο) στο υπέδαφος. Είναι τόσο θαυμάσιο που είναι πολύτιμη πρώτη ύλη για λιπάσματα, πλαστικά, πετροχημικά κλπ. Ναι, όταν υπάρχει σε ποσότητα, το καίνε και για ρεύμα, κυρίως για ισχύ αιχμής. Με τις ΑΠΕ βρήκε και χρήση για θερμές εφεδρείες.

Το φυσικό αέριο χρειάζεται αγωγούς. Οι αγωγοί είναι τεράστια επένδυση και περνάνε από χώρες που μπορεί να μην είναι φιλικές ούτε προς τον παραγωγό του αερίου, ούτε προς τον χρήστη. Το αέριο επίσης μεταφέρεται σαν LNG ή, δεν ξέρω πότε, σαν CNG.  Το LNG μπορεί να είναι ευκαιριακά φθηνό όταν η ζήτηση είναι πεσμένη και οι πανάκριβες μονάδες υγροποίησης πεθαίνουν για πελάτες.

Δεν ξέρω ποιός σκαρφίστηκε το αέριο σαν σημαντικό συστατικό της Ελληνικής ενεργειακής πολιτικής, είτε είναι αέριο από την Ρωσία, είτε το Αζερμπαϊτζάν, είτε το ...Ιράν είτε την Αίγυπτο. Όλες θαυμάσιες πιθανές πηγές, κάθε μία με τα ρίσκα της.  Μερικοί από τους τσιφλικάδες μας είναι σεσημασμένοι αντιπρόσωποι αερίου, άλλος επειδή θέλει να το μεταφέρει, άλλος επειδή έγινε πλασιέ της Γκαζπρομ, άλλος επειδή θέλει να κάνει τον ηλεκτροπαραγωγό αλλά δεν έχει λεφτά, κ.ο.κ.

Το αέριο είναι γενικά ακριβό για ηλεκτροπαραγωγή βάσης, και το παραμύθι ότι θα ηλεκτροδοτεί, παρέα με ΑΠΕ είναι ένα από τα χυδαία παραμύθια των ΑΠΕτεώνων. Βέβαια, σε μια χώρα που παίρνει όποιον δουλικό νόμο της "Ευρώπης" και τον ξεσκίζει, οι ΑΠΕτεώνες ΑΕΡΙτζήδες ευδοκιμούν. Εγγυημένες ταρίφες, εγγυημένα ΑΔΙ, επιδοτούνται για να επιδοτούνται, και ξυπνήσαμε χωρίς ρεύμα και χωρίς βιομηχανία.

Είμαι από αυτούς που χαίρονται όταν ο Σάουθστρημ εξαφανίζεται, όταν δεν έρχεται αέριο από το Αζερμπαϊτζάν επειδή το θέλει η Τουρκία ή η Αυστρία, και θα γελάω ασταμάτητα όταν το LNG εκτιναχθεί λόγω ζήτησης ή κρύου στην Πολωνία.

Θα ρωτάω πάντα ποιός ανόητος μπλόκαρε τις λιθανθρακικές μονάδες; Γιατί υπερτιμολογήθηκε η Φλώρινα;   Γιατί ήθελε η Ταγάρω να κλείνουν λιγνιτικές μονάδες;  Γιατί ανεχόμαστε WWF και άλλους οικωλόγους στην ενεργειακή πολιτική μας;  Γιατί η ΡΑΕ αποτελείται από μηχανικούς αερίου και πιτσικόμηδες αιολικών; Γιατί έχουμε πετάξει 7-8 δις ευρώ σε σαβούρες που δεν ηλεκτροδοτούν;

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Τα αιολικά είναι από τις μεγαλύτερες απάτες της σύγχρονης εποχής



1,2 δις κόσμος σήμερα ζει χωρίς ρεύμα. 2,8 δις μαγειρεύουν και ζεσταίνονται με ξύλα:  Ενεργειακή φτώχεια.

Συνέδρια πάνω σε συνέδρια για την Κλιματική Αλλαγή... Κίνα, Ινδία και Γερμανία, δεν θα πάνε στο επόμενο...

Καλό ή κακό το CO2, από τι παίρνει ενέργεια ο κόσμος;  Από ορυκτά και πυρηνικά (και καυσόξυλα). Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος θέλει ενέργεια.  Η ηλεκτροδότηση είναι ο εκσυγχρονισμός είναι πρόοδος, ευημερία και ελευθερία, είναι αύξηση της ποιότητας ζωής, η μείωση της παιδικής θνησιμότητας.

Αυτοί που θέλουν ηλεκτροδότηση, και ειδικά αυτοί που δεν είναι πάμπλουτοι, δεν βάζουν αιολικά ή φωτοβολταϊκά, βάζουν μονάδες κάρβουνου.

Η Γερμανία έχει παντρευτεί το Ρώσικο αέριο και καταστρέφει την βιομηχανία της με τις ΑΠΕ.

Έχω φωτοβολταϊκά σπίτι μου, επειδή με επιδοτούν να τα έχω. Όλα τα φωτοβολταϊκά του κόσμου είναι ενεργειακά ασήμαντα, όσο κι αν πέφτει η τιμή τους.

Το κάρβουνο έχει δαιμονοποιηθεί από επαγγελματίες οικολόγους, αλλά αυτό ηλεκτροδοτεί.

Οι ΑΠΕ είναι ανύπαρκτες, αναξιόπιστες, δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν. Το μεγάλο ψέμα (big fib) είναι ότι οι ΑΠΕ θα ικανοποιήσουν κάποια ενεργειακή ανάγκη. Πού; Πώς; Με 1 και 2% ποσοστό συμμετοχής;  Σε ποιά χώρα το έχουν κάνει; Με τι κόστος έχουν φτάσει μονοψήφια ποσοστά; Αν γεμίζαμε τον κόσμο αιολικά, κυριολεκτικά, δεν θα έφταναν ούτε για να καλύψουν την αύξηση στην ζήτηση (όχι την ζήτηση, την αύξηση στην ζήτηση). Τα αιολικά είναι από τις μεγαλύτερες απάτες της σύγχρονης εποχής. Τα βιοκαύσιμα είναι κάτι χειρότερο: Καίμε φαγητό.


Τα αιολικά είναι απάτη γιατί πληρώνονται για δήθεν εγχεόμενες μεγαβατώρες που όμως, επειδή είναι τυχαίες και μεταβλητές, δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, δεν εξοικονομούν καύσιμα, δεν μειώνουν κανένα ρύπο. Πληρώνονται για να ενοχλούν.  Επιβαρύνουν τα δίκτυα.  Επιδοτούνται για να απαιτούν ακριβό αέριο που όμως το κάνουν ακριβότερο από ότι ήδη είναι.  Ακριβή, βλαπτική, ενεργειακά ασήμαντη, παρασιτική δραστηριότητα.

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Περίγραμμα ανακεφαλαίωσης (για κάθε νόμιμη χρήση)


Όποτε κάθομαι να γράψω ανακεφαλαιώσεις, πάντα βαριέμαι.  Θεωρώ, ότι ό,τι μπορούσε να ειπωθεί, έχει ειπωθεί:

1. Η εκ των προτέρων θεωρητική σκοπιμότητα
2. Τα τεκμηριωμένα αποτελέσματα σε τρεις χώρες που πραγματικά προσπάθησαν:
         2.α. Γερμανία
         2.β.  Ισπανία
         2.γ.  Δανία
3. Η εμπειρία στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, σε άλλες χώρες (και στην Ελλάδα)
4. Μεμονωμένες μελέτες ή εκθέσεις που "τα λένε εδώ και καιρό", εστιασμένες στο ότι:
          4.α.  Δεν υποκαθιστούν
          4.β.  Δεν εξοικονομούν
          4.γ.  Ακριβαίνουν
          4.δ.  Κοροϊδεύουν
5. Ειδήσεις σε σχετικά έγκυρα ΜΜΕ (όχι δηλαδή στον ...Σκάϊ)
6. Οι γραπτές πρόσφατες απόψεις του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ
7. Το δια ταύτα:
         7.α.  Ενεργειακά
                  7.α.1. Ασημαντότητα
                  7.α.2. Αδυναμία υποκατάστασης συμβατικών μονάδων
                  7.α.3  Αδυναμία εξοικονόμησης πραγματικών καυσίμων
         7.β.  Οικονομικά
                   7.β.1  Ακριβαίνουν το ρεύμα (χωρίς να εξοικονομούν ακριβά ή ρυπογόνα καύσιμα)
                   7.β.2  Δεσμεύουν κεφάλαια (χωρίς να υποκαθιστούν άλλες ακριβές μονάδες)
                   7.β.3  Πρόσθετες επιβαρύνσεις σε δίκτυα και υποδομές
                   7.β.4  Μόνο με επιδοτήσεις, μόνο για επιδοτήσεις και μη ανταποδοτικά
                   7.β.5  Κάτι σαν κεφαλικός φόρος με όχι προφανή παραλήπτη
         7.γ.  Περιβαλλοντικά
                    7.γ.1  Δεν μειώνουν ή και αυξάνουν εκπομπές CO2
                     7.γ.2 Έχουν κάτι αρνητικές επιπτώσεις (σοβαρές, σε σχέση με τα οφέλη)
                    7.γ.2  Η "φιλικότητα" προς το περιβάλλον είναι λογοπαίγνιο. Κοροϊδία.
8. Επισκόπηση της αιολικής ψευδολογίας και των αιολικών "ηθών"
           Συστηματική και μεθοδευμένη παραπλάνηση
           Η παραπλάνηση βασίζεται στο δυσνόητο τεχνικών και οικονομικών όρων
           Έμμεση και άμεση διαφθορά, με ή χωρίς "κάλυψη" αγορασμένων νόμων
9. Αναφορά το θέμα του Κλίματος και των αιολικών
       Οι αιολικοί επικαλούνται την σωτηρία του Κλίματος
       Η ανησυχία για το Κλίμα, το "Θερμοκήπιο", την "Αλλαγή" του, κλπ
            είτε υφίσταται, είτε δεν υφίσταται,
            είτε είναι Ανθρωπογενές, είτε όχι,
            είτε είναι Καταστροφικό, είτε όχι,
            είτε έχετε άποψη για το θέμα, είτε όχι,
       ο,τιδήποτε και εάν ισχύει ή πιστεύετε, τα αιολικά:
              9.α.  Πουθενά δεν προκύπτει ότι κάνουν κάτι επί τούτου
              9.β.  Αντιθέτως προκύπτει ότι δεν μειώνουν εκπομπές CO2, είτε απόλυτα, είτε σχετικά
         Εμφανώς ή αφανώς μοιράζονται την Κλιματολογία με τους εμπλεκόμενους με φυσικό αέριο
         Το φ.α. με πολλαπλάσιο κόστος από το κάρβουνο μειώνει εκπομπές CO2
         Η αποτελεσματική χρήση ορυκτών καυσίμων μειώνει εκπομπές CO2
         Τα αιολικά;  Τζίφος. Αλλά πανάκριβος και ενοχλητικός τζίφος

Αυτή είναι η ανακεφαλαίωση. Όποιος δεν βαριέται, γράφει

Παραδείγματα από Ανάβρες, περίεργα νησιά στην μέση του Ωκεανού, επιδοτούμενες βιτρίνες κλπ μόνο για ηλίθιους. Είναι πιο φτηνό να μην έχουμε ρεύμα.

Όλα μα όλα αυτά απορρέουν από το πολύ απλό ότι το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα, που δεν αποθηκεύεται και που αναγκαστικά είναι από διάσπαρτες πηγές στο πουθενά, ούτε ποτέ θα υπάρχει σε ποσότητα, ούτε θα ηλεκτροδοτήσει κάτι, ούτε είναι κατάλληλο για ηλεκτροδότηση δικτύων. Μια αμιγώς παρασιτική, και καθόλου αειφόρα, ή βιώσιμη, δραστηριότητα.

Εμείς δεν θέλουμε λεφτά, θέλουμε τα βουνά μας

 
 
Σε «εμπόλεμο κλίμα» ζουν κάτοικοι στο ορεινό χωριό Καλή Συκιά, στο νότιο Ρέθυμνο, στη Κρήτη, με αφορμή «την απόπειρα κάποιων εταιρειών να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες σε κορυφή βουνού αντίστασης πάνω από τα σπίτια τους». Σε δρόμους του χωριού έχουν τοποθετήσει πανό, όπου μεταξύ άλλων γράφουν ότι «όχι ανεμογεννήτριες στο αιματοβαμμένο βουνό Τσιλίβδικα», το οποίο αποκαλούν «ιερό». Κάτοικοι, μικροί και μεγάλοι, νέοι και νέες «είναι αποφασισμένοι, όπως καταγγέλλουν, να πέσουν μέχρι ενός παρά να δεχτούν να καταστραφεί ο τόπος τους, το χωριό τους, οι οικογένειές τους». Θυμίζουμε ότι το χωριό αυτό, οι ναζί το  1943 έκαψαν ζωντανές 12 γυναίκες στα σπίτια τους και οι άντρες τους, αλλά και πολλοί κάτοικοι έκαναν αντίσταση κατά των ναζί στο βουνό Τσιλίβδικα, στο οποίο θα στηθεί μνημείο! «Και όχι ανεμογεννήτριες» λένε κάτοικοι, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, όπως λένε, ότι «κάθε κολώνα που θα επιχειρούν οι οποιοιδήποτε καιροσκόποι να τοποθετούν στο ιερό βουνό Τσιλίβδικα, θα την γκρεμίζουν επί τόπου».

Επισημαίνουν ακόμα ότι «θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε κίνηση κάνουν αυτοί που θέλουν να πλουτίσουν σε βάρος του χωριού, των κατοίκων της Καλής Συκιάς, των οικογενειών, των παιδιών, του περιβάλλοντος και της ζωής τους ολόκληρης». Τέλος προειδοποιούν ότι «μην τολμήσει κανείς να ανέβει στο ιερό βουνό Τσιλίβδικας να το μολύνει, γιατί θα μετανιώσει πικρά. Στο βουνό αυτό θα στηθούν μνημεία αντίστασης, ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι ανεμογεννήτριες-δηλητήρια για την περιοχή μας».                                                       

Γιάννης Κανελλάκης
 

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Πράσινες καριέρες made in Germany



http://scienceandpublicpolicy.org/images/stories/papers/reprint/the_eu_connection_in_climate_research.pdf

http://www.germany.info/Vertretung/usa/en/07-Econ-Energy-Innovation/04__ClimateBridge/TransatlanticClimateBridge.html

Με νευριάζει όταν βάζω ένα χαριτωμένο link και ξαφνικά ...χάνεται.  Λες και το αόρατο μαύρο χέρι ξαναγράφει την Ιστορία.  Το παραπάνω άρθρο το είχα αναφέρει εδώ, όταν προσπαθούσα να καταλάβω ποιος πονηρός προωθεί τις Πράσινες Απάτες.  Ο πονηρός είναι αυτός που ελέγχει και χρηματοδοτεί την ΕΕ και τις ...δράσεις της.  Και το άρθρο ...χάθηκε από εκεί που ήταν (μάλλον λόγω πολιτικής ορθότητας). Ευτυχώς υπάρχουν θεματοφύλακες.  Οπότε να το, και έχω και αντίγραφο καλού κακού.

Η Κλιματολαγνεία και η Πρασινάδα έχουν βαθιές Γερμανικές ρίζες. Και από το 1990 και μετά "Ευρωπαϊκό" προσωπείο.  Το νέο Schlieffen Plan...


Με προφανείς τις υπερατλαντικές βλέψεις. Θέλουν να σώσουν και την Αμερική. Ειδικά την Αμερική.

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ιστορία του (πολυπολικού) κόσμου (μέσα από 2-3 γραφήματα)


http://www.realclearenergy.org/charticles/2014/09/05/where_china_gets_its_oil_108000.html
Brookings Institution Fueling a new (Dis)Order
EIA China


O κόσμος αλλάζει συνέχεια, και ένας πολύ "σφαιρικός" ιστορικός θα έλεγε ότι οι μεγάλες αλλαγές κάπως ξεκινάνε από την Κίνα και μετακινούνται (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) προς Δυσμάς.  Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου μετά της ΗΠΑ. Ο χάρτης της τροφοδοσίας της Κίνας είναι καλή εισαγωγή στα γεωπολιτικά του τέλους του 20ου και της αρχής του 21ου αιώνα.  Διαβάστε και το άρθρο, είναι ...κατατοπιστικό.


Η Κίνα ζει, αναπτύσσεται και ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο. Που έχει αρχίσει και εισάγει, λιγάκι.  Ο συνειρμός είναι σχεδόν αναπόφευκτος:  Ο "πόλεμος κατά του κάρβουνου" είναι και λιγάκι "πόλεμος κατά της Κίνας".


Η Κίνα που μαθαίνει εύκολα τα ποιήματα που την συμφέρουν, έχει βάλει, ή θα βάλει, πολλές ΑΠΕ (η εικόνα μεγαλώνει με κλικ). Ναι, τις εξάγει. Ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ;  Όχι βέβαια, αλλά όπως και με τους άλλους που λένε ότι βάζουν πολλές ΑΠΕ, πρόκειται για θέατρο:   Έχει πολλή "εγκατεστημένη (ονομαστική) ισχύ". Installed capacity. Η εγκατεστημένη ονομαστική ισχύς από ΑΠΕ (πλην Υ/Η), νομίζω, δεν είναι παρά βιτρίνα κατά πιθανών δασμών στα Κινεζικά προϊόντα με το πρόσχημα ότι δεν είναι Πράσινα.  Εάν οι Κινέζοι αυξήσουν τα πυρηνικά τους από 1% της εγκατεστημένης ισχύος σε 7%, αυτό θα είναι 6% πρόσθετη ηλεκτροδότηση από πυρηνικά (συν ό,τι άλλο συνεπάγονται τα πυρηνικά). Εάν αυξήσει την εγκατεστημένη αιολική ισχύ από 5% σε 12%, απλά θα λέει ότι "έχει πολλή αιολική ενέργεια". Φυσικά και δεν θα έχει "ενέργεια", πολλά αιολικά θα έχει. Ενεργειακά, η κατά "7%" αιολική αύξηση, δεν είναι ούτε 0,007% του 7% της πυρηνικής αύξησης. Ούτε 0,000007%.  Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, δεν έχει καταλάβει το θέατρο.

Είμαι περίεργος αν θα υπερισχύσουν οι θεωρίες κατά της Παγκοσμιοποίησης, ή οι θεωρίες της Πράσινης αειφορίας, ή η ισορροπία όπου όλοι είναι κάτι λιγότερο από απόλυτα ικανοποιημένοι χωρίς να ...τσακώνονται.


Όσο για την Ελλάδα;  Είμαστε στο οικόπεδο που είμαστε, με τις (από το 1777 και μετά) καταβολές μας,  σαφώς και έχουμε χάσει κάποιο τρένο, αλλά τελικά το τρένο ήταν μάλλον η περίοδος 1945-1989 και όσοι καλομάθαμε, ζοριζόμαστε.  Σκεφτείτε πώς το "ψωμί-παιδεία-ελευθερία" έφτιαξε την σημερινή εκκαθάριση εν λειτουργία. Κάτι τέτοια δεν είναι "αυθόρμητα", απόδειξη ότι από το 2000 και μετά, δεν κουνιέται φύλλο. Ενεργειακή πολιτική βασισμένη σε LNG βοηθάει αυτούς που το πουλάνε, όσο η ζήτηση είναι μειωμένη, βοηθάει τους μεταφορείς του, βοηθάει την "Ευρώπη", αν έχει την ψευδαίσθηση ότι κάτι θα βγάλει από σταθμούς αεριοποίησης στην Ελλάδα. Λίγο να τσιμπήσει η ζήτηση, να σας πω εγώ "LNG".

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Το (όχι τόσο αθώο) στοίχημα της Γερμανίας

Η Γερμανία είναι ο πονηρός φάρος που μας οδηγεί και μας εξαναγκάζει στο θέμα των ΑΠΕ. Όχι μόνο εμάς,αλλά και όποιο κομμάτι του υπόλοιπου κόσμου ελέγχει ή επηρεάζει. Για την ακρίβεια, όποιο κομμάτι του κόσμου επηρεάζει, και μέσω των ΑΠΕ μπορεί να ελέγξει, με πρώτο προφανή στόχο τα έσοδα από εξαγωγές και δεύτερο και πολύ πιο χυδαίο στόχο την επιβολή συγκριτικών μειονεκτημάτων σε τρίτους (που ισοδυναμεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα για την ίδια).  Έχουν μαζευτεί πολλά στοιχεία για τις ΑΠΕ στην Γερμανία και έχουν γραφτεί πολλά για την "Energiewende", την ενεργειακή "αλλαγή", ή "μετάβαση" σε κάτι που δεν έχει κάρβουνο ή πυρηνικά, δηλαδή σε κάτι που έχει περισσότερα αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Τεχνικά, αυτό το θεωρώ εγώ πανάκριβη ουτοπία.  Αλλά εάν ξεχάσουμε την λέξη "ουτοπία" και εστιασθούμε στο "πανάκριβη", δεν πρόκειται για "κουταμάρα" (μόνοι κουτοί δεν είναι οι άνθρωποι), αλλά για παμπόνηρο σχέδιο. Κάτι που φυσικά δεν μπορεί να αποδειχθεί και κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί αντι-Γερμανική συνομωσιολογία. Το ερώτημα που, εάν απαντηθεί, λύνει τον γρίφο, είναι Με τόσες ΑΠΕ, έχουν καταφέρει οι Γερμανοί να υποκαταστήσουν ορυκτά ή πυρηνικά; Όχι στα 10 λεπτά ή τις 10 ώρες που φυσάει, ούτε καν στον ένα χρόνο λειτουργίας... Σφαιρικά, συνολικά. Η απάντηση είναι στο άρθρο του R. York (που τάσσεται υπέρ των φόρων στα καύσιμα, σαν μέσο καταστολής ζήτησης, και όχι υπέρ των ΑΠΕ, που κατέληξε ότι δεν εξοικονομούν καύσιμα -- όλο το άρθρο του York εδώ)

Παραθέτω ένα άρθρο της WSJ που, τριγυρνάει γύρω από το ερώτημα, χωρίς να το απαντάει. Οι υπογραμμίσεις δικές μου:


WILSTER, Germany—In a sandy marsh on the outskirts of this medieval hamlet, Germany's next autobahn will soon take shape.

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Άγγλοι, τίγκα στα αιολικά, αλλά ψάχνουν για ρεύμα. Η EOn το έχει πει από το 2005. Εγώ από το 2010.


http://www.ft.com/intl/cms/s/0/2d3c0786-329b-11e4-93c6-00144feabdc0.html#axzz3CJnWLn57
και το ίδιο στο http://www.euro2day.gr/ftcom_en/article-ft-en/1250647/uk-seeks-emergency-electricity-supplies.html (αν δεν σας ανοίγουν οι FT)
http://www.breitbart.com/Breitbart-London/2014/09/03/Britain-Faces-Winter-of-Blackouts-As-Firms-Are-Asked-to-Ration-Electricity/

Πόσες φορές έχω πει ότι τα αιολικά είναι άχρηστα εάν τα θες για ηλεκτροδότηση; Πόσες φορές έχω πει ότι τα αιολικά δεν είναι ηλεκτροδότηση; Πόσες φορές έχω πει ότι τα αιολικά, είτε τα έχεις είτε δεν τα έχεις, κάνει το ίδιο στην ηλεκτροδότηση;

Η Αγγλία έχει 10.000 αιολικά μεγαβάτ. Ίδιο σχήμα γραφήματος με αυτό που δείχνουν οι δήθεν "επιστήμονες" (παπατζήδες) της ΕΛΕΤΑΕΝ.  Πληρωμένα, εγκατεστημένα, άχρηστα. Με το που είδαν ότι έχουν έλλειψη (για οποιοδήποτε λόγο) σε πυρηνικά ή ανθρακικές μονάδες, whoopsie!..., τα αιολικά είναι ανύπαρκτα. Όσο μετράνε στην πρόβλεψη επάρκειας ισχύος στην Ελλάδα, άλλο τόσο μετράνε και στην Αγγλία. Και η Αγγλία έχει πιο συνεχή και σταθερό αέρα λόγω Ατλαντικού.



Η Ε.On το έχει πει από το 2005:  λόγω της στοχαστικότητας του αέρα (κουτουρού και απρόβλεπτος είναι ο αέρας), τα αιολικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, και όσο πιο πολλά μπαίνουν σε ένα δίκτυο, τόσο μικρότερο κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να υποκαταστήσουν. Μπορεί με ανθρώπινη επιβολή μεταβλητότητας στις συμβατικές μονάδες, το 4% της Ε.Οn να γίνει 5% ή 6%, αλλά εάν έχεις 10.000 αιολικά μεγαβάτ για να υποκαταστήσεις (απολογιστικά, όχι σε πρόβλεψη επάρκειας ισχύος) 100 ή 500 συμβατικά, είσαι επιεικώς μαλάκας.  Ποιός εγκρίνει αιολικά στην Ελλάδα? Ο Βασιλάκος και ο Μανιάτης? 

Ο ΑΔΜΗΕ το είπε και αυτός, πέρυσι. Εγώ το λέω από το 2010.  Διεθνή ΜΜΕ το λένε από χρόνια, το ίδιο το Spiegel από το 2011.  Τι διάολο... Μάπα στην Ισπανία, μάπα στην Αγγλία, μάπα και στην Γερμανία, ασύστολη κοροϊδία από την Δανία . Γιατί ανεχόμαστε μια ακριβή και άχρηστη κοροϊδία στα βουνά μας;  Γιατί κυκλοφορούν ελεύθεροι οι Τσιπουρίδηδες και όλα τα λαμόγια που παριστάνουν τους "επενδυτές".  Ρητορική η ερώτηση για τον καημένο τον Δόκτορα Τσιπουρίδη. Τον πληρώνουν να τα λέει, και πληρώνουν τα ΜΜΕ να επαναλαμβάνουν τις πληρωμένες αρλούμπες του.

Αλλά η ΡΑΕ εγκρίνει και ο ΥΠΕΚΑ υπογράφει! Οι κλέφτες και τα παπαγαλάκια τους κάνουν την δουλειά τους. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το ΥΠΕΚΑ έχουν ευθύνες. Κάτι πουλημένα καθηγητάκια έχουν ευθύνες. Οι ψεύτες της ΕΛΕΤΑΕΝ έχουν ευθύνες (όση και οι παπατζήδες στην οδό Αθηνάς). Ξέρω ότι ήξεραν ότι προωθούν απάτες. Εκ προμελέτης. Σπείρα.
.
Όχι κύριοι. Ούτε δυσφημίζω, ούτε βρίζω. Με κλέβουν και ...κάπως με ενοχλεί. Και ο διεθνης Τύπος λέει ότι με κλέβουν. Ο ΑΔΜΗΕ λέει ότι με κλέβουν. Άρα κάτι δεν πάει καλά.

ΚΑΙ, για να μην ξεχνιόμαστε. Πανηγύριζε προχτές ο Δόκτωρ Τσιπουρίδης ότι κάτι δικαστήρια είπαν ότι τα αιολικά δεν προκαλούν αρρώστιες. Το θέμα της υγείας είναι ένα θέμα. Το μείζον θέμα με τα αιολικά είναι ότι πληρώνονται για να μην ηλεκτροδοτούν (συν ,ότι άλλες ζημιές κάνουν ή μπορεί να κάνουν, δεν έχει σημασία).  Οταν ένα κλέφτης έρθει την νύχτα και σου κλέψει το σπίτι και βιάσει και τη σύζυγο, το ότι μπορείς να συναχωθείς είναι ...δευτερέυον. Αλλά τα λαμόγια εστιάζονται στο ότι "δεν θα συναχωθείς" για να παραβλέπουμε την κλοπή και τον βιασμό

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιοί, είπαμε, θέλουν αιολικά στην Ελλάδα;



Συνάντησα διεθνή νομικό που εμπλέκεται με την Ελλάδα και το ΔΝΤ και τα δικά μας.  Μου το είπε ωμά: Τα αιολικά ΔΕΝ είναι σε καμία εκδοχή κανενός Μνημονίου. Οι Γερμανοί δεν θέλουν άλλα αιολικά πάρκα στην Γερμανία. Τα αιολικά πάρκα μπαίνουν στην Ελλάδα για ιδιωτικά και προσωπικά συμφέροντα και μόνο.Το ΔΝΤ ή άλλοι εμπλεκόμενοι στα χρέη μας δεν ζήτησαν και δεν θέλουν αιολικά.

Τα αιολικά απομυζούν λεφτά που θα ήταν διαθέσιμα για εξυπηρέτηση χρέους. Το εξήγησα και το είχε καταλάβει πριν του το εξηγήσω.

 Πώς να τα θέλει το ΔΝΤ; Το ΔΝΤ θέλει εξυπηρέτηση των πιστωτών στα πλαίσια βιώσιμης κατάστασης.  Ο αρουραίος της υπόθεσης είναι οι Γερμανοί (που εξακολουθούν να πουλάνε τις σαβούρες τους)

Ο ζήτουλας και η κοκότα


Έχουμε βάλει 1.800 αιολικά ονομαστικά μεγαβάτ.
Κόστος περί τα 2,7 δις. Αποληρωτέα από τον λογαρισμό της ΔΕΗ.
Άχρηστα σε κάθε πορτοκαλί συναγερμό (και πείτε μου αν θα φυσάει στις 15 Δεκεμβρίου)

10% της ονομαστικής ισχύος τα μετράει ο ΑΔΜΗΕ για "επάρκεια ισχύος" και πολλά λέει. Να ξαναρωτήσω:  Πόσο θα φυσάει των Φώτων;

Μην πιστεύετε την διαθεσιμότητα του 20%. Η διαθεσιμότητα είναι μέτρο το πόσο θα πληρώνοτναι, όχι του πόσο θα ηλεκτροδοτούν όταν τους χρειαζόμαστε (άλλη μια κλεψιά).

Έχουμε πετάξει 2,7 δις για Τσιπουρίδεια δάκρυα δηλαδή για εισαγωγές αιολικών, Με 2.7 δις θα αγοράζαμε 1,5-2,5 ανθρακικά ή λιγνιτικά μεγαβάτ, πραγματική ισχύ για την βιομηχανία, σύγχρονες, αποτελεσματικές, αντιρρυπαντικές μονάδες, φτηνό ρεύμα για τον κόσμο. Κόστος ανά πραγματική μεγαβατώρα 50-60 ευρώ το πολύ, με τυχόν δικαιώματα CO2 (αν υπάρχουν).  Το κόστος ανά μεγαβατώρα δεν έχει σχέση με την αιολική ταρίφα. Το ένα είναι για ρεύμα, το δεύτερο είναι κεφαλικός φόρος.

Το ότι είναι ακριβή αποτυχία τα αιολικά στην Ισπανία το έγραψα χτες. Να βάλω και για την Γερμανία; Ή θέλετε να το δείτε μόνοι σας;

Έχουν βγει στο youtube αποσπάσματα από τις πρόσφατες εκδηλώσεις στην Τήνο και στην Άνδρο.  Καραμανώφ, Στουρνάρας, Παπαδέδε, Μαβής.  Πουθενά δεν λένε αυτά που λέει ο Δόκτωρ Τ. Λένε για μη βιωσιμότητα, για φαιδρές μελέτες, για ενεργειακή και οικονομική απάτη, για μη εξοικονόμηση καυσίμων (πχ την μελέτη του York), για προσβολή νοημοσύνης... Τσιπουρίδη, eat shit.

Φτάνει πια με αυτούς που ντύνονται επί πιστώσει και γδύνονται τοις μετρητοίς:


Η φωτό του ζήτουλα και της κοκότας είναι από την "Κάλπικη Λίρα":


Μέχρι το μεσημέρι θα έχω πάρει το εκατομμύριο


Σε ένα μάλλον βαρετό, ενοχλητικό, όχι ψυχαγωγικό, δυσνόητο και κουραστικό θέμα, εγώ και 2-3 άλλοι, ειλικρινά σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας.