Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Ωραίες οι ΑΠΕ, αλλά να πληρώνουν για την μεταβλητότητα που επιβάλλουν στα δίκτυα


http://www.npr.org/2014/12/11/370022556/solar-storm-rooftop-panels-spark-fights-between-utilities-startups

Όταν έχετε φωτοβολταϊκά στην στέγη σας, νομίζετε ότι είστε ωραίος, επειδή έχετε φωτοβολταϊκό ρεύμα όταν έχει ήλιο, και όταν δεν έχει θα σας δίνει η ΔΕΗ.  Κι αν το μεσημέρι σας περισσεύει το φ/β ρεύμα, θα τους πουλήσετε και λίγο.

Πίσω από αυτόν τον συλλογισμό κρύβεται η παραδοχή ότι η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να ΜΗΝ σας ηλεκτροδοτεί για 4-5 ώρες, 200 μέρες τον χρόνο, αλλά να είναι απίκο για όταν πέσει ο ήλιος, ή εάν περάσει κανένα σύννεφο. Και ότι το δίκτυο που έρχεται μέχρι το σπίτι σας θα είναι κι αυτό ...μερικής απασχόλησης.

Ναι, με το που όλοι θα έχουμε φ/β, η κάθε ΔΕΗ θα χρεώνει για το γεγονός ότι δεν θα ηλεκτροδοτεί όταν λάμπει ο ήλιος, με τον ένα ή άλλο τρόπο, και σίγουρα θα χρεώνει που θα είναι έτοιμοι να καλύψει το σύννεφο ή το ηλιοβασίλεμα. Ή, για να το πω αλλιώς, οι μεταβλητές πηγές ηλεκτροπαραγωγής, όταν είναι πολλές, κοστίζουν στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, που όμως δεν μπορούν να υποκαταστήσουν (εκτός εάν δεν σας νοιάζει εάν δεν έχετε ρεύμα το βράδυ, ή όταν βρέχει).

Και οι μεν Αμερικάνοι σκαρφίζονται διάφορες πατέντες για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, το δε πρόβλημα είναι χειρότερο με τα αιολικά, αφού δεν είναι μόνο μεταβλητά, είναι και τυχαία, και οι αστάθειες πολλαπλασιάζονται λόγω του "τυρβώδους" του αέρα, και όχι, δεν διορθώνεται το πρόβλημα με πολλά αιολικά.


Εγώ μπορεί να έχω βαρεθεί να γράφω σε ...5 χρόνια, αλλά τα στοιχεία μένουν, και αναρωτιέμαι που θα είναι όλοι αυτοί που εγκρίνουν τέτοια πράγματα, τότε... Για την ώρα, απολαύστε: Germany tax on own renewables.  Θέμα χρόνου...

4 σχόλια:

  1. Η εισαγωγή των ΑΠΕ κατέληξε σε πραγματικό σουρεαλισμό. Εξ αιτίας ενός ενεργειακού αντι-ρεαλισμού (μιας άρνησης της πραγματικότητας στην παραγωγή ενεργείας). Φορολογούν τώρα τις καταναλωνόμενες μη-εγχεόμενες στο δίκτυο Φ/Β κιλοβατώρες, οι οποίες, αν εγχεόταν στο δίκτυο θα εισέπρατταν την ταρίφα για την πληρωμή της οποίας είχαν μπει προηγουμένως άλλοι φόροι. Αυτό κι αν είναι φαύλος κύκλος φορολόγησης. Και το αστείο είναι ότι αυτό το τερατούργημα το εμφανίζουν ως “απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας”, και εισαγωγή του “ανταγωνισμού” της “ελεύθερης οικονομίας” η οποία σπάει τα κρατικά μονοπώλια, ενώ προηγουμένως το κράτος επενέβη βάναυσα επιδοτώντας μη ανταγωνιστικές μορφές παραγωγής οι οποίες για να συνεχίσουν να υπάρχουν απαιτούν όλο και περισσότερους νέους φόρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Κινητικότητα περί τα Αιολικά...
    http://oikologein.blogspot.gr/2014/12/blog-post_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λόγω της μεγάλης στοχαστικότητας, στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ τα αιολικά λαμβάνονται υπόψη με συντελεστή διαθεσιμότητας/αξιοπιστίας 10% ενώ οι λιγνιτικές μονάδες με 97%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Αντί οι ΠαΣοΚοΝουΔού εθνοηγήτορες να συνεταιρίσουν την κραταιά ΔΕΗ μας, με την γαλλική EDF, στήνοντας πυρηνικό εργοστάσιο, για οριστική επίτευξη ενεργειακής επάρκειας, πέταξαν ισόποσα κεφάλαια για όπλα που ούτως ή άλλως ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ, τα κwλοϋποβρύχια, for crying out loud! Επιπλέον βάζουν την ΔΕΗ να πληρώνει την [εξίσου δημόσια] EDF για τα ΒΑΠΕ της [τα ίδια που απαγορεύεται από την €E να στήσει η ΔΕΗ, δήθεν λόγω αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας]: http://www.eenhellas.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή