Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Η καταστολή της ζήτησης


http://www.vox.com/2014/10/14/6975977/which-countries-suffer-most-when-oil-prices-plummet
http://www.businessinsider.com/oil-prices-brutal-summer-2014-8
http://www.forbes.com/sites/billgreiner/2014/12/04/oil-prices-decline-turned-into-collapse/
http://www.bloombergview.com/articles/2014-12-03/the-saudis-wont-let-oil-freefall

Το ότι μερικοί πετρελαιοπαραγωγοί (που ζουν από το πετρέλαιο) γίνονται οριακοί όταν πέφτει η τιμή, είναι αυτονόητο.  Η τιμή του πετρελαίου έχασε την ...αθωότητά της το 1973. Η Κίνα ξύπνησε σαν αντίβαρο στην ΕΣΣΔ (και άρχισε και αυτή να ζητάει πετρέλαιο). Η "φούσκα" της Δύσης από το 1989 και μετά ...φούσκωσε και την Ανατολή. Η ζήτηση από την Κίνα ανέβασε τις τιμές του πετρελαίου και η Ρωσία έγινε ενεργειακός παράγων για την "Ευρώπη". Η Ευρωπαϊκή κατανάλωση βοήθησε και στην ανάκαμψη της Ρωσίας.

Η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου ενθάρρυνε νέες, δυσκολότερες και ακριβότερες πετρελαιοπηγές. Και ενώ το πετρέλαιο δεν χρησιμοποιείται σε ηλεκτροπαραγωγή, όλη αυτή η κουβέντα για "εναλλακτικές" και "ΑΠΕ" οδήγησε, de facto, σε καταστολή της συνολικής ζήτησης, και επομένως της ζήτησης για ενέργεια, και σε καταστολή της ζήτησης για πετρέλαιο. Η ύφεση μειώνει την κάθε ζήτηση.   Η Κίνα άρχισε να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης και ο συνδυασμός με πτωτικά επιτόκια, ίσως φέρει χειρότερα,  με όλες τις αρνητικές παρενέργειες που έχουμε εμπεδώσει στην ...Δύση από το 2008.

Όλες οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο έχουν πλεονάσματα με το πετρέλαιο στα ...$150 το βαρέλι. Οι περισσότερες δεν τα καταφέρνουν με το πετρέλαιο κάτω από τα $70. Και οι παρενέργειες είναι πολλαπλασιαστικές. Με πτωτικό το πετρέλαιο, πέφτει και το ...ρούβλι, και αρκετό καιρό πριν από την πρόσφατη πτώση του πετρελαίου.

Και όλα αυτά, δεν είναι στατικά. Εάν έπεσε το πετρέλαιο επειδή μειώθηκε η ζήτηση στην Κίνα, η μειωμένη ζήτηση θα ρίξει κι άλλο το πετρέλαιο, κι άλλο τις ισοτιμίες κ.ο.κ.  Οι αλλαγές στις τιμές του πετρελαίου θα εξακολουθούν να είναι καταλυτικές σε αναδιανομές πλούτου σε παγκόσμια κλίμακα.  Ξεχάστε το Ιράν... Δείτε την Βενζουέλα. Και την Ρωσία... με σφιγμένα τα αέρια.

Καμιά φορά αναρωτιέμαι εάν τελικά η καταστολή της ζήτησης είναι ζητούμενο.. Με γεωπολιτικές και όχι με οικολογικές πτυχές.

Βέβαια, το ότι πέφτει ή ότι έχει πέσει η τιμή του πετρελαίου, δεν θα το καταλάβουμε στην Ελλάδα... Το θέμα αφορά ...άλλους.

Και έχω την εντύπωση ότι κάποια μέρα θα πουν οι οικονομολόγοι ότι ο "πληθωρισμός", όπως τον μετρούσαν στα τέλη του 20ου και αρχές του 21ου αιώνα δεν ήταν απόλυτα σωστός:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου