Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Πῶς σας κοροϊδεύει η Ναυτεμπορική με τα αιολικά της Δανίας . (Ούτε εκονιούζ να ήταν...)

 
Το παραμύθι της πάλαι ποτέ σοβαρής εφημερίδας... http://www.naftemporiki.gr/story/899449/dania-istoriko-rekor-aiolikis-energeias
 
Η πραγματικότητα, αν δεν βαριέται κανείς να την διαβάσει  http://www.ens.dk/en/info/news-danish-energy-agency/lowest-danish-energy-consumption-32-years
 
Η Δανία είναι μια μικρή χώρα ανάμεσα σε ένα βιομηχανικό γίγαντα που ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο και πυρηνικά, μία 100% υδροηλεκτρική χώρα που εξάγει ...πετρέλαιο, και μία 50% πυρηνική και 50% υδροηλεκτρική χώρα που εξάγει... τα πάντα. Η Δανία εξάγει ανεμογεννήτριες, φέτα, λέγκο και, παλαιότερα, πριγκήπισσες. Η Δανία ηλεκτροδοτείται από πετρέλαιο, κάρβουνο, αέριο και έχει παρά πολλά αιολικά, που όμως "ηλεκτροδοτούν" μόνο όσο έχει νερά η Νορβηγία. Τόσα πολλά αιολικά που είναι το μόνιμα διαφημιζόμενο παράδειγμα από κάθε Πράσινη εταιρία. Ωστόσο, όσο κι αν δεν το καταλαβαίνουν στην Ναυτεμπορική, δεν ηλεκτροδοτείται από τα ποσοστά των αιολικών που αναφέρει.  Αυτό που κάνει είναι να διαχειρίζεται την αιολική παραγωγή της με τους πολύ μεγαλύτερους γείτονές της. "Εξάγει" (δηλαδή απορρίπτει) το αιολικό ρεύμα, στην Γερμανία, όπου λόγω μεγεθών, ...χάνεται και στην υδροηλεκτρική Νορβηγία όπου κάνει αντλησιοταμίευση. Και όταν χρειάζεται ρεύμα, το εισάγει. Όμως απορρίπτει (εξάγει) φτηνά, και αγοράζει (εισάγει) ακριβά. Για αυτό έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη. Ειδικά το 2014, που διαφημίζει η Ναυτεμπορική, η εικόνα ήταν κάθε άλλο παρά ρόδινη:
 

Το 2014 η Δανία είχε την χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας από το 1983. Μειώθηκε η κατανάλωση, μειώθηκε και η χρήση κάρβουνου και φυσικού αερίου και μειώθηκαν και οι εκπομπές.
 
 
Η χαμηλότερη κατανάλωση από το 1983. Πτώση κατά 4,7% (από τον προηγούμενο χρόνο). Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι καθαρές εισαγωγές ρεύματος (εισαγωγές μείον εξαγωγές) αυξήθηκαν κατά 2,5 φορές από το 2013 στο 2014, έτσι ώστε μικρότερο ποσοστό της κατανάλωσης ρεύματος καλύφθηκε από εγχώριες (θερμικές) ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της χρήσης κάρβουνου και κωκ κατά 17,3% και μείωση της χρήσης αερίου κατά 14,2%. Παράλληλα η κατανάλωση από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 1,6%.

 
Αρχίζει να γίνεται χαριτωμένο:  Με πτώση στην χρήση κάρβουνου κατά 17,3% και αερίου κατά 14,2% (λόγω πτωτικής ζήτησης) οι εκπομπές μειώθηκαν μόνο κατά 7,7% ή κατά 0% με "προσαρμογή" (που δεν ξέρω ποια είναι, εικάζω βλέπουν από πού πήραν το ρεύμα). Αυτό είναι σήμα κατατεθέν μειωμένης αποτελεσματικότητας (όπως πχ από μεταβλητή λειτουργία), εκτός αν κάτι μου διαφεύγει.  Και το "25%" από ΑΠΕ, δεν φαίνεται είτε στην μείωση κατανάλωση κάρβουνου, είτε στην μείωση εκπομπών CO2 (που είναι η μείωση κατανάλωσης καυσίμου).  Την εξήγηση θα την ξαναπώ το τέλος.


Ο πίνακας (πάντα δικά τους επίσημα στοιχεία) δείχνει άνοδο των "καθαρών", "net" εισαγωγών, δηλαδή εισαγωγές μείον εξαγωγές, μαντέψτε από που και τι είναι οι "εξαγωγές" (μα από το 25% που είναι από ΑΠΕ!  Από που αλλού; Η καημένη η Δανία δεν εξάγει ενέργεια... Πληρώνει για να απορρίπτει ρεύμα). Ρεκόρ ρεύματος από ΑΠΕ, πτώση του κάρβουνου λόγω ύφεσης και εισαγωγών, αύξηση των εισαγωγών, μείωση της ...αυτάρκειας -- που δεν ξέρω πώς την εννοούν, ούτε έχει σημασία, σημασία έχει ότι και εδώ, όπως και στην Γερμανία, ρεκόρ από ΑΠΕ ίσον ρεκόρ "εξαγωγών" που τις πληρώνει ο Δανός καταναλωτής. Πουλάει φτηνό (άχρηστο, προβληματικό) ρεύμα από ΑΠΕ, εισάγει ρεύμα όταν το χρειάζεται. Buy high, sell low.

 
Το γιατί εξάγουν ρεύμα όταν καίνε κάρβουνο και αυξάνουν τις καθαρές εισαγωγές, είναι προφανές. Απορρίπτουν αιολικό ρεύμα, εισάγουν ρεύμα και πληρώνουν την διαφορά. Για αυτό η Δανία έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Φτηνό το κάρβουνο και το κωκ. Δικές τους οι ανεμογεννήτριες. Αλλά το sell low - buy high κοστίζει, κοστίζει, κοστίζει. Ευτυχώς που χρηματοδοτούν ...οικολόγους και εξάγουν ανεμογεννήτριες, τουλάχιστον να έχουν κάτι να κάνουν στην χώρα τους... Η Κύπρος δεν εξάγει ανεμογεννήτριες, ηλεκτροδοτείται 100% από πετρέλαιο και έχει λίγο φθηνότερο ρεύμα (χωρίς να έχει το φθηνό κάρβουνο και εισαγωγές από γείτονες):

 
Και αν έχω κανένα οικολόγο αναγνώστη που δεν κατάλαβε ότι η όποια μείωση των εκπομπών τους είναι από πρωτοφανή για αυτούς πτώση στην κατανάλωση ρεύματος, να οι εκπομπές της Δανίας σε σύγκριση με αυτές της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Γερμανίας. Η επιλογή των χωρών δεν είναι τυχαία,  είπαμε... Γείτονες... Το παρακάτω γράφημα από εδώ.
 
 
Αν δηλαδή κόπτεστε για CO2... Για την σημαντική γραμμή, τα CO2 της Γερμανίας, είπαμε...
 
Η ίδια ακριβώς ιστορία, με εμφανές το ...λογοπαίγνιο του ρεύματος από αιολικά φαίνεται και σε παλαιότερη αντίστοιχη επίσημη δημοσίευση:
 
 
Και εδώ, παρατηρείστε ότι η αιολική "παραγωγή" είναι ίδια με τις "εξαγωγές" (δηλαδή απορρίψεις) και ότι οι εισαγωγές είναι κάτι παραπάνω, και ευαίσθητες στο κόστος τους που δεν είναι άλλο από τα πολλά ή όχι νερά της Νορβηγίας.
 
Πάρα πολλές ΑΠΕ η Δανία, αλλά η μείωση στις εκπομπές είναι από την μείωση στη κατανάλωση ρεύματος. Ναι "25% από ΑΠΕ" αλλά ΜΟΝΟ επειδή η Δανία είναι μια μικρή χώρα διασυνδεδεμένη με πολλά υδροηλεκτρικά και πυρηνικά προς βορρά, και ένα πολύ μεγαλύτερο δίκτυο προς νότο.  Μείωσαν τις εκπομπές γιατί αύξησαν τις εισαγωγές (μάλλον πυρηνικού ρεύματος από την Σουηδία και Υ/Η από Νορβηγία).  Το 25% από ΑΠΕ σημαίνει αύξηση εισαγωγών (και εξαγωγών) και αύξηση κόστους...  Κάτι μου θυμίζει...
 
 
Όταν το σπίρτο έλεγε ότι θα γίνουμε Δανία του Νότου, προφανώς έτσι του είχαν πει, αυτοί που για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας προέβλεπαν πολλές εισαγωγές ρεύματος, πολλές εισαγωγές αιολικών, και πολλά χωματουργικά. Τα χωματουργικά είναι το κίνητρο για την ντόπια ευγενή τάξη των ...χωματουργών.  Ποιος θα κέρδιζε από τις εισαγωγές, δεν το ξέρω, αλλά το ...υποψιάζομαι (δείτε ποιοι έχουν στήσει εταιρείες εμπορίας ηλεκτρισμού). Το σπίρτο... κάτι θα έβγαζε και αυτό...
 
Το κολπάκι της μικρής Δανίας έχει αναλυθεί κατά κόρον, για όποιον αντέχει:
 
 
Part IIntroduction 
Part IIDetails of Exports and Imports 

Part IIIWind Electricity Used in Denmark
Part IVCO2 Emissions

http://www.cepos.dk/fileadmin/user_upload/Arkiv/PDF/Wind_energy_-_the_case_of_Denmark.pdf

Why wind powerworks for Denmark

Και έχω και ένα tag για την Δανία, αλλά ξεχνάω να το συμπληρώνω...

4 σχόλια:

  1. "Yes Prime Minister Global Warming etc Part 1"

    http://youtu.be/5MchvrrqkcU

    Ενεργοποιήστε τους Αγγλικούς Υπότιτλους!

    Αρχαίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το βίντεο είναι αποκλεισμένο στο YouTube, λόγω πνευματικών δικαωμάτων του BBC Worldwide. Υπάρχει κάπου αλλού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. it's much easier selling an imaginary problem than a real one...

    agree to save the world...

    ΑπάντησηΔιαγραφή