Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Τα αιολικά αυξάνουν το κόστος και την κατανάλωση καυσίμων (και επομένως τις εκπομπές CO2) στην Κρήτη

Χώρια τα πεταμένα λεφτά, την ζημιά στον τουρισμό, την καταστροφή του τοπίου και τις άλλες παρενέργειες.   Αυτό είναι σχόλιο του Απόστολου Ευθυμιάδη, σε απάντηση ανάρτησης για το άρθρο του Αγώνα της Κρήτης με τίτλο «Η Κρήτη κρατάει τα…ενεργειακά κλειδιά για τα επόμενα 35 χρόνια».


Μπορούμε εύκολα να προβλέψουμε τα αποτελέσματα της μελέτης ΕΜΠ από τώρα. Θα προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με το Ηπειρωτικό Σύστημα δήθεν για την κάλυψη των αναγκών της Κρήτης αλλά μετά προκειμένου να δικαιολογηθεί η τεράστια επένδυση της διασυνδέσεως αυτής θα προτείνει παράλληλα και την εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων ισχύος άνω των 3500 MW (ήδη έχουν προταθεί 1100 MW από ΔΕΗ, 1100 MW από ΤΕΡΝΑ και 1100 MW από Κοπελούζο) δια την "εξαγωγή" ρεύματος προς το Ηπειρωτικό Σύστημα! Μιλάμε για την τέλεια περιβαλλοντική καταστροφή του ορεινού συστήματος της Κρήτης! Το σενάριο αυτό θα μοιάζει ελκυστικό από οικονομικής απόψεως, λαμβάνοντας χαμηλές τιμές για τα αιολικά, υποτιμώντας το ύψος της επενδύσεως δια την διασύνδεση και υποτιμώντας τα προβλήματα ευσταθείας. Το σενάριο αυτό θα είναι όμως ανέφικτο λόγω των ευρύτερων προβλημάτων ευσταθείας τα οποία θα προκαλέσει τόσο στην Κρήτη όσο και στο Ηπειρωτικό σύστημα.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Σήμερα η Κρήτη με φορτίο αιχμής περί τα 700 MW έχουν εγκατασταθεί περί τα 185 MW αιολικών, με αποτέλεσμα τα προβλήματα ευσταθείας τα οποία δημιουργούνται σήμερα από αυτά τα αιολικά να αντισταθμίζονται από την λειτουργία των αεριοστροβίλων [κάτι σαν κινητήρες αεροπλάνου] οι οποίοι σήμερα έχουν φθάσει να λειτουργούν συνεχώς και να καλύπτουν το 50% της συνολικής παραγωγής. Όμως οι Α/Σ  λειτουργούν με ακριβό καύσιμο ντήζελ μέσου τιμήματος 750 €/1000 λίτρα και χαμηλό καθαρό βαθμό αποδόσεως (33%) με αποτέλεσμα η παραγόμενη κιλοβατώρα των Α/Σ να είναι πανάκριβη και να στοιχίζει περί τα 23 λεπτά/kWh μόνο από το καύσιμο χωρίς να λαμβάνοντα υπ' όψιν οι αποσβέσεις του εξοπλισμού και συντήρηση/λειτουργία αυτού! Παράλληλα η έχει περιοριστεί δραματικά λειτουργία των ατμοηλεκτρικών μονάδων οι οποίες έχουν υψηλότερο βαθμό αποδόσεως και κάνουν χρήση μαζούτ 3500, δηλαδή ενός φθηνότερου καυσίμου με τιμή περί τα 350 €/τόνο.

Την κατάσταση αυτή απεικονίζει παραστατικά το συνημμένο διάγραμμα ημερήσιας καμπύλης φορτίου της Κρήτης. Από την ανάλυση αυτή διαπιστώνεται το πόσο έχουν επιβαρύνει τα αιολικά σήμερα στην Κρήτη το τίμημα της παραγόμενης κιλοβατώρας.

Το χειρότερο είναι ότι τα αιολικά όχι μόνο δεν συμβάλουν εις την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά επιβαρύνουν επιπλέον τις εν λόγω εκπομπές. Τούτο αποδεικνύεται με τον εξής απλό συλλογισμό : Σήμερα τα αιολικά καλύπτουν περί το 12% της ηλεκτροπαραγωγής της μεγαλονήσου ενώ έχουν εκτοπίσει τις θερμικές μονάδες υψηλής αποδόσεως των οποίων μάλιστα έχουν αποτρέψει τον εκσυγχρονισμό με τυπικό βαθμό αποδόσεως 45% και αντ' αυτών λειτουργούν με Α/Σ ανοιχτού κυκλώματος με βαθμό αποδόσεως 33% οι οποίοι παράγουν πλέον το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως λόγω μειωμένου βαθμού αποδόσεως η αύξηση των εκπομπών CO2 εκτιμάται ότι είναι της τάξεως του (50%)(45%-33%)/45% = 13,3% ήτοι είναι μεγαλύτερη της συμβολής του 12% των αιολικών. Επομένως σε επίπεδο τουλάχιστον Κρήτης, επαληθεύονται πλήρως οι θέσεις του archaeopteryx ο οποίος χρόνια φωνάζει επί τούτου. [και αυτό χωρίς τις απώλειες από την μεταβλητότητα και την μειωμένη απόδοση λειτουργίας]

Η ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

Στην Κρήτη πρέπει να έλθει τάχιστα το υγροποιημένο φυσικό αέριο με μία τιμή 10 $/MMBtu ήτοι περί τα 3,1 λεπτά/kWh. Με την τιμή αυτή το LNG είναι φθηνότερο του μαζούτ και επιτρέπει την χρήση σε μονάδες συνδυασμένου κύκλου βαθμού αποδόσεως περί το 55%. Ουδεμία διασύνδεση απαιτείται διότι με τον τρόπο αυτό το τίμημα της παραγόμενης κιλοβατώρας θα μειωθεί δραστικά έναντι της σημερινής καταστάσεως.

Στην Κρήτη δεν πρέπει να προστεθεί πλέον ούτε 1 MW αιολικών το οποίο να μην διαθέτει ηλεκτρονική τεχνολογία πλήρους εξομαλύνσεως της παραγόμενης ισχύος και τεχνολογία αποθηκεύσεως της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας διαρκείας τουλάχιστον 4 ωρών, ώστε να μην επιβαρύνει την λειτουργία των θερμικών μονάδων. Πλαφόν στην εγκατάσταση τέτοιας τεχνολογίας αιολικών θα πρέπει να τεθούν τα 700 MW, όσο δηλαδή είναι η αιχμή του φορτίου, ισχύς η οποία θα επιτρέψει την διείσδυση των αιολικών έως το 15% με 18%. Αυτού του είδους τα υβριδικά θα πρέπει να αναπτυχθούν από Έλληνες μελετητές, ερευνητές και κατασκευαστές και η Κρήτη μπορεί να γίνει το πρώτο παγκόσμιο εργαστήριο επιδείξεως συστημάτων υβριδικών σε βιομηχανική κλίμακα.

Η Κρήτη πρέπει να επανέλθει εις την μόνη τεχνολογική θέση που ιστορικά της ανήκει : στην ΚΟΡΥΦΗ.

Τα αιολικά δεν εξοικονομούν καύσιμα
Τα αιολικά δεν μειώνουν εκπομπές CO2

Οι μονάδες αερίου μείωσαν τις εκπομπές CO2 στην Γερμανία, αλλά οι πολλές ΑΠΕ τις αύξησαν, λόγω μεταβλητότητας

Δεν ξέρω εάν μπορώ να συμφωνήσω με την επιλογή LNG για την Κρήτη.  Θεωρώ ότι μια σύγχρονη μονάδα κάρβουνου πχ θα ήταν φθηνότερη, αλλά δεν το έχω μελετήσει.  Επίσης η Κρήτη προσφέρεται λόγω εγγύτητας με την Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο και για τροφοδοσία με CNG που είναι ίσως οικονομικότερο από το LNG.   Με το κόστος 1.000 ή 3.000 αιολικών μεγαβάτ (1,5 - 3 δις, σκέτη τρέλα) μέχρι και κόμπακτ πυρηνικό θα αγόραζε η Κρήτη για τις ανάγκες της... Όσο για την αντλησιοταμίευση, είναι καλή για αρπαχτές από χωματουργούς, αλλά δεν συμφέρουν στην Γερμανία που εξάγει όλον τον εξοπλισμό, και δεν βλέπω πώς θα συμφέρει στην Κρήτη, που δεν φημίζεται για τα ορεινά ποτάμια της

3 σχόλια:

  1. Να θυμίσω πως επί Αθανασόπουλου είχε επιλεγεί η λύση κατασκευής εργοστασίων φυσικού αερίου στην Κρήτη και κανείς δεν συζητούσε για διασύνδεση, αιολικά και άλλες π@π@ριές.

    Δεν χρειάζονται ούτε λιθάνθρακες ούτε αιολικά ούτε υβριδικά και φυσικά ούτε διασύνδεση, που τη θέλουν για να ηλεκτροδοτούν την Κρήτη με φυσικό αέριο από ΑττικοΒοιωτία και για να βάλουν και τα αιολικά. Η χώρα εχει υποχρέωση να βάλει κάποιες ΑΠΕ, η Κρήτη έχει πολύ ήλιο, το κόστος των πάνελ έχει πέσει, να βάλουμε λοιπόν Φ/Β στις στέγες. Ιδιωτικές επενδύσεις, η "ενεργειακή δημοκρατία" του Σύριζα, μείωση του πετρελαίου, "πράσινο" νησί για τους τουρίστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηδη από τη δεκαετία 1990 ειχα προτεινει, σε εκδηλωση του ενεργιακού γραφειου Κρήτης στο Ηράκλειο, την εγκατασταση μοναδας με υγροποιημενο φυσικό αέριο αντί του μαζουτ στον Αθερινόλακκο. Ομως φωνη βοώντος εν τη ερημω. Οι πετρελαιαδες ουτε που το συζητησαν...Για τα αιολικα υπαρχει μεγαλη τοπικη αντίδραση για τί θα καταστρεψουν εκτός των αλλων και την σπάνια πανίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτό που λέει ο Ευθυμιάδης είναι ότι εξαιτίας των αιολικών καίμε πανάκριβο jet fuel και εντελώς αναποτελεσματικά. Χωρίς αιολικά, χωρίς jet fuel είναι η φτηνή λύση. Περισσότερη ισχύς βάσης. Ούτε τόσες γεννήτριες πετρελαίου για ισχύ βάσης. Η λύση είναι περισσότερο ατμοηλεκτρικο (από μαζούτ ή κάρβουνο) και ντήζελ για αιχμή. Αν ο κόσμος θέλει να επιδοτείται για φ/β στέγης, στην Κρήτη κάνουν για ημερήσια ισχύ αιχμής (φτανει να μην πάμε στα άκρα της Καλιφόρνιας που τρελαίνεται το δίκτυο 11-4 και μετά ξανά στο φουλ το βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή