Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Βρέθηκε τρόπος αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή


https://stevengoddard.wordpress.com/2015/04/18/scientists-solve-the-solar-energy-storage-problem/

Ο ήλιος είναι σχετικά άχρηστος για απ' ευθείας ηλεκτροπαραγωγή. Είναι πολύ ...διάχυτος για τα φωτοβολταϊκά, και το ρεύμα από φωτοβολταϊκά ή τα αιολικά (και ο αέρας είναι ηλιακή ενέργεια) δεν αποθηκεύεται. 


Αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια, που είναι σχεδόν καθαρή, με φίλτρα, αποθειωτές, σκεπασμένους ταινιόδρομους, και τέτοια σαχλά που υπάρχουν εδώ και 50-60 χρόνια.  Και σίγουρα θα βρείτε λιγότερο "όμορφες" φωτό, αλλά ο ατμός (που συνήθως δείχνουν) δεν είναι ρύπος. Το CO2 δεν ...φαίνεται!  Η κακή διαχείριση και η έλλειψη φίλτρων είναι σαν τους φτωχούς που είναι βρώμικοι, ή τους εκ πεποιθήσεως βρωμιάρηδες.


 
Οι ΑΠΕ υπάρχουν στην σημερινή τους μορφή από το 1970 και επιδοτούνται του σκοτωμού από το 1990.  Και βεβαίως και βελτιώνονται, και πέφτει η τιμή τους.  Αλλά ακόμα κι αν ήταν τσάμπα οι ΑΠΕ (που δεν είναι) και δωρεάν οι ταρίφες (που δεν είναι) και μηδενικές οι επιδοτήσεις,  πάλι δεν θα ηλεκτροδοτούσαν. Γιατί το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, και το τυχαίο και μεταβλητό, το στοχαστικό, το κουτουρού ρεύμα δεν είναι ηλεκτροδότηση.   Και άλλα πράγματα επιδοτούνται, αλλά οι ΑΠΕ είναι μοναδικές στο ότι η επιδότηση είναι αυτοσκοπός. Μόνο για αυτό υπάρχουν. Όχι για ηλεκτροπαραγωγή.


Και μερικοί από εσάς θα πουν "μα η Πτολεμαΐδα, μα οι καρκίνοι, μα το CO2".  Οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν μονάδες στην Πτολεμαΐδα.  Ούτε θεραπεύουν, ούτε προλαμβάνουν τους καρκίνους.  Μακάρι να το έκαναν, αλλά δεν το κάνουν. Θα θεραπεύατε τον καρκίνο χτυπώντας παλαμάκια?  Και όλα τα αιολικά, όλα τα φωτοβολταϊκά, όλα τα περίεργα της Γερμανίας δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2.  Αλλά έχουν υπερδιπλασιάσει το κόστος του ρεύματος. Στην Γερμανία. Αυτή, εξάγει ΑΠΕ. Εμείς τις εισάγουμε.

1 σχόλιο:

  1. Φυσικά, είναι εύλογο να πει κάποιος "μα οι λιγνιτικές μονάδες δεν είναι τόσο όμορφες" και "τα λιγνιτικά πεδία είναι χάλια".

    Αυτό είναι σωστή παρατήρηση αλλά με δύο πτυχές:

    1. Εάν δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις και γνωστοί κανόνες προστασίας (φίλτρα αποθειωτές κλπ) και οι στοιχειώδεις "βέλτιστες πρακτικές στα ορυχεία", αυτό είναι πράγματι πρόβλημα.

    2. Οι λιγνιτικές μονάδες, βρώμικες ή "βέλτιστες" ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΝ. Οι λεγόμενες "καθαρές" ΑΠΕ, ΔΕΝ ηλκετροδοτούν. Υπάρχουν, πληρώνονται, ακριβαίνουν το ρεύμα και αυξάνουν τις εισαγωγές ρεύματος.

    Από τα 8 δις που έχουμε πετάξει για δήθεν καθαρές ΑΠΕ, με λιγότερο από 10% θα είχαμε τι καθαρότερες και βέλτιστες μονάδες λιγνίτη της υφηλίου (και θα είχαμε ρεύμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή