Έδώ και 2-3 μέρες έχουμε ...άπνοια (και ζέστη). Τα 2.000 ονομαστικά αιολικά μεγαβάτ είναι και επισήμως διακοσμητικά. Εάν γυρίζουν, είναι επειδή παίρνουν ρεύμα από την ΔΕΗ για να μην χαλάσουν τα ρουλεμάν τους.
Από αύριο και κυρίως την Δευτέρα θα φυσήξει. Δεν θα φυσάει παντού, και δεν θα φυσάει το ίδιο παντού. Αν από αύριο είχαμε 2.000 μετακινούμενα αιολικά, πότε στο Λιβυκό πέλαγος, πότε στο Κεντρικό Αιγαίο, από το Σάββατο στο Ιόνιο, την Κυριακή στην Σαμοθράκη, θα είχαμε περίπου 2.000 αιολικά μεγαβάτ, αν και όχι σταθερά, αφού η αιολική ενέργεια πάει με την ταχύτητα του αέρα στον ...κύβο (v^3), και οι ενδεικτικές καμπύλες ισχύος είναι ενδεικτικές, και οι πραγματικές είναι ...αλλιώς. Μα για βγάλτε ένα κομπιουτεράκι... Τα 6 μποφόρ αέρα είναι από 38,8 μέχρι 49,9 χλμ/ώρα... Η ποσοστιαία διαφορά από 38,8^3 μέχρι το 49,9^3 είναι... ... . Κάντε τον υπολογισμό, θα τρομάξετε. Θα σας πει η ΕΛΕΤΑΕΝ "μα αυτό το πρόβλημα χάνεται όταν έχεις πολλά διασυνδεμένα αιολικά". (α) αυτή η μελέτη τους διαψεύδει, (β) όσο πιο πολλά αιολικά έχεις σε ένα δίκτυο τόσο μικρότερο ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να υποκαταστήσουν. Δυσνόητο, ξέρω, αλλά έτσι είναι.
Κοινώς μεταβλητό ρεύμα, κουτουρού, και όχι πάντα, και σχεδόν ποτέ όταν το χρειαζόμαστε. Θα μου πείτε "βάλε τα Υ/Η για εφεδρεία για φθηνή καθαρή ενέργεια". Λάθος! 1) Δεν έχουμε τόσα υδροηλεκτρικά για 2-3 μέρες αποθήκευσης 2.000 MW x 2-3 24ωρα. 2) Τα Υ/Η ανήκουν σε κάποιον, δεν είναι για δημόσια χρήση . 3) Και εάν τα είχαμε τα νερά στα φράγματα έχουν άλλη χρήση, μια όχι αμελητέα από τις οποίες είναι η διαχείριση φορτίων για συμβατικές μονάδες που δουλεύουν σταθερά, αποθηκεύουν την νύχτα, δίνουν την ημέρα. 4) Και έχουμε και φωτοβολταϊκά. Σε αντίθεση με τα αιολικά, είναι σχετικά προβλέψιμα: Ήλιος την ημέρα, σκοτάδι την νύχτα. Μπορούν να τσοντάρουν για την ημερήσια αιχμή, αλλά αναγκάζουν το σύστημα να χρειάζεται εφεδρείες το βράδυ, ενδεικτικά από υδροηλεκτρικά. Τα αιολικά σε αυτή την άσκηση είναι ενόχληση μάλλον παρά συμβολή. Και αν νομίζετε ότι είμαι ...αντιαιολικός, το έχει πει πιο τεχνοκρατικά ο ΑΔΜΗΕ στην μελέτη επάρκειας ισχύος του 2013.
Αν λοιπόν είστε αιολικός πλασιέ σε διατεταγμένη υπηρεσία παραπλάνησης και καταχρηστικής διαφήμισης για να αρπάξετε επιδοτήσεις, λησμονείτε ότι τα "φτηνά καθαρά αιολικά δυναμικά" είναι παραμύθια για αγράμματους. Η καμπύλη φορτίου του συστήματος είναι δεδομένη, και εσείς μια ακριβή ενόχληση. Τα αιολικά δεν είναι ισχύς βάσης, δεν είναι ισχύς αιχμής, δεν είναι ισχύς όταν την θέλει το δίκτυο, είναι ισχύς που ψάχνει για ...διέξοδο σε γείτονες που δεν την θέλουν. "Στοχαστική ισχύς" κατά 90 (95)% άχρηστη. Την επιδοτούμε για να υπάρχει, πληρώνουμε για να την απορρίπτουμε, και το απόγευμα της 3ης Ιουλίου, δεν έχουμε ιδέα αν θα φυσάει, μάλλον θα έχει ζέστη και άπνοια (αλλά μπορεί και όχι) και εάν δεν δουλεύει το κλιματιστικό ή το νοσοκομείο, λόγω μπλακάουτ, θα βρίζουμε την ΔΕΗ. Και τον 15αύγουστο? Λογικά θα φυσάει του σκοτωμού το μελτέμι, 10 το πρωί με 4 το απόγευμα, την ίδια ώρα που θα λάμπει ο ήλιος, 5 γιγαβάτ ΑΠΕ, χαρά του ΛΑΓΗΕ που θα πρέπει να πληρώνει, και στις 8 το βράδυ, το μελτέμι θα έχει κοπάσει, ο ήλιος θα βασιλεύει και θα ψάχνουμε για 5 συμβατικά γιγαβάτ (αν είχαμε κάνει το λάθος να τα σβήσουμε στην διάρκεια της ημέρας). Αυτά τα προβλήματα περιγράφει ο ΑΔΜΗΕ...
Με άλλα λόγια, έχουμε δώσει (ή για την ακρίβεια οι αιολικοί έχουν δανειστεί και αποπληρώνουμε εμείς με καπέλο 100%, το κέρδος τους, ) 3 δις ευρώ για 2.000 ονομαστικά αιολικά μεγαβάτ. Τον περισσότερο καιρό είναι από διακοσμητικά (όταν δεν φυσάει) έως βλαπτικά (όταν φυσάει και δεν χρειάζεται το ρεύμα τους), έως πολύ βλαπτικά (όταν φυσάει κουτουρού, 1 ώρα τώρα, 20 λεπτά το βράδυ, θύελλα στις 2 την νύχτα, ηρεμία το πρωί. Και σε χώρες με πολύ πιο σταθερό και σίγουρο αέρα, 2%! Αν θυμάστε, ήταν το 3ο Μάθημα Αιολικών, και τον Μάρτιο του 2011 που το ανέβασα, δεν είχαμε ακόμα συνειδητοποιήσει ότι όταν φυσάει, βασικά ψάχνουμε για γείτονες να απορρίπτουμε! Για να τους χώνουμε το πρόβλημα!
Πεντακάθαρα τα αιολικά. Δεν ρυπαίνουν ποτέ. Πάρα πολύ όμορφα, μπαλαρίνες στον ορίζοντα! Αλλά ΔΕΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΝ: Δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα, δεν μειώνουν πραγματικούς ρύπους. Ακόμα κι αν είναι τσάμπα. Και δεν είναι τσάμπα. Ο αέρας είναι τσάμπα, αλλά το κουτουρού ρεύμα είναι ..προβληματικό (και κοστίζει πανάκριβα, πιο πολύ από την ταρίφα).
"Τρεις μέρες άπνοια έχουμε, τι θα έδωσαν άραγε τα αιολικά;"
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο, το 'πιασες!
νομίζω ότι όταν φυσάει είναι περισσότερο πρόβλημα... Όταν δεν φυσάει, δεν ενοχλούν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, έτσι είναι. Όταν φυσάει, πέρα απ' το σκαμπανέβασμα των αιολικών έχουμε και απαγορευτικό στα νησιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά με τόσα λεφτά θα αγοράζαμε πιο ωραία διακοσμητικά για όταν δεν φυσάει.
Λένε αλήθεια όσοι ζουν κοντά στα εργοστασια του λιγνιτη στην Κοζάνη, ότι εξ αιτίας της τέφρας έχουν προβλήματα υγεία, απλά θέλουν καμιά αποζημίωση για να γειάνουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήαν δεις τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λένε οι αλήτες ότι όταν γυρίζει η φτερωτή ο κόσμος θεωρεί ότι παράγουν κάτι χρήσιμο και έτσι είναι πιο αποδεκτές. Και που να ήξερε ο κόσμος ότι το μόνο χρήσιμο που παράγουν όταν γυρίζουν είναι οι ταρίφες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοίτα εγώ το ξέρω ότι οι ανεμιστήρες είναι ασύλληπτη απάτη γιγαντιαίων διαστάσεων και στηρίζω τον λιγνίτη. Θέλω να μάθω απλά αν αυτά που λένε διάφοροι κάτοικοι των περιοχών κοντά στον λιγνίτη είναι αλήθεια. Ότι δηλαδή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω του λιγνίτη. Λένε αλήθεια ή απλά θέλουν να πάρουν καμιά αποζημίωση από το κράτος;
ΑπάντησηΔιαγραφή