Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015
Έχουμε ενεργειακή πολιτική που περιμένει ...αέριο. Από πού ήταν ο Godot?
Η πιο συμπαθητική περίληψη των αγωγών αερίου προς την Ευρώπη (αν ανοίγει):
"Interactive: Veins of Influence is republished with permission of Stratfor."
Και τώρα που τους μάθατε, πρόσφατα ...κουτσομπολιά:
http://www.naturalgaseurope.com/nord-stream-2-not-a-priority-for-european-commission-caete-tells-nge-25469 έχει και ένα χαριτωμένο:
Ερώτηση (στο αφεντικό της ΕΝΙ): Do you think that, in the near future, ENI and other companies in the region will announce other discoveries, possibly larger, possibly in Cypriot waters?
Απάντηση (του αφεντικού της ΕΝΙ): I am quite happy with the discoveries they have already announced. If they announce other discoveries, that would be better for them to develop an Eastern Mediterranean gas hub.
http://www.naturalgaseurope.com/northern-route-outpaces-southern-25399 Το χαριτωμένο, εδώ, είναι: For several years the United States strived to exclude Russia gas from the Balkans, an aim which seems to be achieved. Nevertheless, since no new quantities are emerging to secure those markets, the likely scenario is for Russian gas to fill Southeast European markets coming from the North to the delight of the major industrial complexes in Germany and the so-called EU core. Inevitably, that doesn’t alter the role of Russia in the EU energy context but greatly enlarges that of Germany and France. It would also gradually deteriorate the standing of US diplomacy to significantly influence large energy projects in Europe. (Και σιγά μην συμβεί κάτι τέτοιο...)
http://www.naturalgaseurope.com/gazprom-lost-illusions-and-humble-hopes-25534
http://www.naturalgaseurope.com/turkey-consumed-55-of-azeri-shah-deniz-gas-25553
http://www.naturalgaseurope.com/turkey-azerbaijan-natural-energy-partners-gulmira-rzayeva-25513 (και σίγουρα θα φροντίσουν και για εμάς...)
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015
Ένα ...σενάριο
Είτε είστε φιλο-Ρώσος, ή φιλο-Αμερικάνος, ή φιλο-Γερμανός, ή καθαρόαιμος φιλο-Ευρωπαίος, και άσχετα από την πολιτική, γεωπολιτική, ηθική, στρατιωτική, ιστορική, αμπελοφιλοσοφική, διαλεκτική, κλπ, θεώρηση των πραγμάτων, θεωρείστε δεδομένα τα εξής:
1. Οι ΗΠΑ, μετά τον Α' Π.Π., τον Β' Π.Π. και τον Ψυχρό Π., έχουν ...άποψη για τον κόσμο και ειδικά για την "Ευρώπη" (και ειδικότερα για την ζώνη που ξεκινάει από τις χώρες της Βαλτικής και καταλήγει στην ...Τουρκία.
2. Οι ΗΠΑ, όσο κι αν έχουν κάποια στρατηγική υπεροπλία, δεν είναι ...παντοκράτορες, αλλά μάλλον έχουν ισχυρή άποψη για τον επανεξοπλισμό ορισμένων χωρών, όπως π.χ. η Ρωσία.
3. Οι εξοπλισμοί, γενικά, χρειάζονται ...λεφτά, οι Ρώσοι βγάζουν λεφτά πουλώντας, μεταξύ άλλων, πετρέλαιο (αχ, αυτό έπεσε) και αέριο -- σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, και που έχουν λεφτά να τα πληρώνουν.
4. Οι Γερμανοί έχουν ανάγκη από αέριο, αφού α) οι οικολογικές τους ευαισθησίες είναι κατά των πυρηνικών, δήθεν κατά του κάρβουνου, και κατά του φράκινγκ). β) Οι Γερμανοί έχουν λεφτά, αφού εξάγουν το 50% του ΑΕΠ τους, και γ) έχουν συγκεντρώσει και όλη την παραγωγική διαδικασία της "Ευρώπης" στην χώρα τους. Άσε που δ) έχουν κάτι αποκλειστικούς αγωγούς που το φέρνουν από την Ρωσία, παρακάμπτοντας, άκουσον, άκουσον, ε) την προαναφερθείσα "ζώνη".
Μπορεί να διαφωνείτε με το σενάριο, αλλά εγώ το βλέπω ξεκάθαρα. Φυσικά όλα τα σενάρια είναι ...υποκειμενικά.
https://en.wikipedia.org/wiki/Intermediate-Range_Nuclear_Forces_Treaty
https://en.wikipedia.org/wiki/B61_nuclear_bomb#Mod_12
http://www.globalsecurity.org/wmd/world/russia/iskander-k.htm
Εεε... Δεν θα κρατούσα την αναπνοή μου περιμένοντας Ρώσικους αγωγούς στα Βαλκάνια...
ΑΠΕ, φυσικό αέριο και οι ολιγάρχες μας -- είναι οι πραγματικές στρεβλώσεις στην αγορά
http://energypress.gr/news/genop-se-skoyrleti-oi-strevloseis-stin-energeiaki-agora-dialyoyn-ti-dei
Μία από τις μεγάλες κοροϊδίες της "Ευρωπαϊκής" "Ένωσης" είναι η δήθεν απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου θα σπάσουμε την υποτιθέμενη δεσπόζουσα θέσης της ΔΕΗ, ώστε να μην είναι σε μειονεκτική θέση η κρατική πυρηνική EDF, να πάρει η κάθε πικραμένη Ελπέντισον 2 γιγαβάτ νε λέει ότι πουλάει και στην Ελλάδα, και από άλλα 2 οι άλλοι δύο μεγαλοδιαπλεκόμενοι ολιγάρχες για να κάνουν μουαγιέν με τις μονάδες αερίου με τις οποίες φαντάστηκαν ότι θα γίνουν "ενεργειακοί βαρώνοι".
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015
Οι πεισματάρηδες...
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-09-24/ecb-faces-defiance-on-bank-oversight-as-germany-hoards-powers
Η πρώτη ειδησούλα μάλλον σχετίζεται με την δεύτερη. Η πρώτη ειδησούλα είναι ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν να έχουν την ΕΚΤ να κοιτάει τα του οίκου της. Οι Γερμανοί είναι τελικά ...οι ευρωσκεπτικιστές (τρίχες δηλαδή, οι Γερμανοί είναι "τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου δικά μου".
http://www.wsj.com/articles/imf-urges-urgent-action-on-europes-bad-loans-1443103382
Καλά... Λες να κρύβει τίποτα κακά δάνεια η 13η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο? Γιατί το φθινόπωρο του 2011, αν θυμάστε (κάν'τε ένα κόπο και θυμηθείτε τι έγινε το φθινόπωρο του 2011), το φθινόπωρο του 2011, παραλίγο να σκάσει η 12η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου.
Πεισματάρηδες οι τύποι. Άσε που ήταν αγενείς στον Geithner, και έχω θέμα με αυτό. Έχω την εντύπωση ότι μάλλον έχουμε μπει στον 3ο γύρο του 3ου ματς. Πολύ πεισματάρηδες... Επιμένουν να επανεξοπλίζουν την Ρωσία, επιμένουν να εξάγουν το 50% του ΑΕΠ τους, επιμένουν να θέλουν να παραβιάζουν θεμελιώδεις κανόνες της λογιστικής (πχ πρέπει τα πάντα να καταγράφονται "συντηρητικά" και να ...διαγράφονται τα κακά δάνεια...). Από το πείσμα τους διέλυσαν την χώρα τους στο 2ο ματς, το 1945, και με το που επανενώθηκαν, άρχισαν τα ίδια.
Και εμείς? Εμείς καλοί μου άνθρωποι, συνήθως παθαίνουμε πνευμονία όταν ο κόσμος συναχώνεται. Και τώρα, ο κόσμος μάλλον έχει πάθει πνευμονία. Τα πολλά λεφτά, στο κραχ του 1929, δεν χάθηκαν το 1929, αλλά το 1932 ή '33. Ζούμε ακόμα στην σκιά του 2008. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι το ...Ιράν.
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015
Πειραγμένα αυτοκίνητα, ιστιοπλοϊκά, και ...Α.Π.Ε.
Τώρα που οι πάντες έχουν μάθει για το λογισμικό που μείωνε τις εκπομπές των ντηζελοκινητήρων της VW, όταν ήταν να περάσουν εξετάσεις, θα σας πω ότι σκάνδαλο-ξεσκάνδαλο, είναι μικρό και ασήμαντο πταίσμα μπροστά στα άλλα κόλπα των Γερμανών και της Πράσινης Απάτης που προωθούν.
Πρώτα από όλα μου αρέσουν μια χαρά τα VW (και τα Audi), και εάν είχα λεφτά, και εάν αγόραζα αυτοκίνητο, θα έπαιρνα ένα VW Golf (ή ένα Audi A3) με ντηζελοκινητήρα TDI 1,6 λίτρων. Εμφανισιακά μου αρέσουν περισσότερο από άλλα παρεμφερή, δεν με νοιάζουν οι εκπομπές, (όλοι μιλάνε για CO2, δηλαδή κατανάλωση καυσίμων, ελάχιστοι ξέρουν τα NOx -- αυτά, σε αντίθεση με το CO2 είναι πραγματικοί ρύποι!), με νοιάζουν τα τέλη κυκλοφορίας και ο Δακτύλιος. Φυσικά και με νοιάζει η "ιπποδύναμη", αν και στην Ελλάδα είναι μάλλον υποκατάστατο για φαλλικές ανεπάρκειες ή άλλα συμπλέγματα και 1,6 λίτρα είναι υπεραρκετά για τους δρόμους μας.
Αυτό που έκανε η VW στις ΗΠΑ είναι απάτη, που την βοηθούσε να πουλάει αυτοκίνητα. Το γιατί της την έπεσαν είναι άλλο θέμα. Το ...Stratfor επισημαίνει ότι η Γερμανία δεν κάθεται καλά με το να εξάγει το 50% του ΑΕΠ της εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, και ...κάτι θα ξέρει το Stratfor. Και, ξαναλέω, οι "οικολογία" και το "περιβάλλον", όσο και αν είναι σοβαρά θέματα είναι κατά 99% "εργαλεία", για μπίζνες, και μόνο κατά 1% ειλικρίνεια. Αλλά τα πάσης φύσεως TDI οδηγούν μια χαρά, στρίβουν, είναι άνετα, κάνουν το 99,99% αυτού που διαφημίζουν ότι κάνουν, και κυρίως σε πάνε από το σημείο Α στο σημείο Β με σχεδόν απόλυτη προβλεψιμότητα. Κάνουν δηλαδή αυτό για το οποίο τα αγοράζει ο κόσμος, και βεβαίως, δεν είναι υποχρεωτικά -- εάν έχεις λεφτά, εάν θες, αγοράζεις.
Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα με τους ντηζελοκινητήρες που κάνουν κατά 99% αυτό που λένε ότι κάνουν, οι ΑΠΕ είναι κατά 99% απάτη. Η ενέργεια που παράγουν είναι τυχαία και ασύμβατη με χρήση σε δίκτυα. Διαφημίζουν ότι δεν ρυπαίνουν αλλά δεν ηλεκτροδοτούν, άρα ο ισχυρισμός τους είναι ψευδής. Και τα ιστιοπλοϊκά δεν ρυπαίνουν (την μέρα που φυσάει ιδανικός αέρας και πάτε βόλτα), αλλά για δοκιμάστε να κάνετε δρομολόγιο Πειραιά-Αίγινα με ιστιοπλοϊκό και θα ανακαλύψετε ότι ...δεν πετυχαίνει. Θα καταλήξετε να μην πηγαίνετε Αίγινα παρά μόνο για ...περιπέτεια (και πάλι δεν θα είναι "τσάμπα"). Οι ΑΠΕ είναι ένα ακριβό παραμύθι, και σε αντίθεση με τα ιστιοπλοϊκά, δεν είναι ψυχαγωγία. Πληρώνονται αδρά χωρίς να υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, και χωρίς να μειώνουν ρύπους και χωρίς να εξοικονομούν καύσιμα. Σε αντίθεση με τα πειραγμένα αυτοκίνητα, δεν κάνουν στοιχειωδώς αυτό που διαφημίζουν (και που πληρώνετε υποχρεωτικά, ελέω νόμου Μπιρμπίλη. αντιγραφή του Γερμανικού Νόμου EEG). Το μόνο που πετυχαίνουν οι ΑΠΕ είναι να ακριβαίνουν το ρεύμα.
Οι Γερμανοί, με τα πειραγμένα αυτοκίνητα, έκαναν μια ζαβολιά που κάνουν και αρκετοί ιδιώτες με τα δικά τους αυτοκίνητα. Έκαναν την ζαβολιά για να ξεπεράσουν περιβαλλοντικούς κανόνες. Με τις ΑΠΕ έχουν φτιάξει περιβαλλοντικούς κανόνες περί CO2, μαϊμού 100%, για να πουλάνε σαβούρες και να απασχολούν κόσμο στα δικά τους εργοστάσια. Το CO2 είναι ...τροφή για φυτά και αέριο μπύρας, και δεν μειώνεται με ΑΠΕ (μα δείτε τα στοιχεία!). Το ΝΟx (που πείραξαν με τα αυτοκίνητα) είναι πραγματικός και κακός ρύπος που δεν μειώνεται ούτε με ΑΠΕ, ούτε με χρήση φυσικού αερίου. Το ΝΟx υπάρχει σε κάθε καύση σε υψηλή θερμοκρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες καύσης είναι απαραίτητες για την εξοικονόμηση καυσίμων.
Οι ΑΠΕ (και ειδικά τα αιολικά) υπάρχουν σαν τεχνολογία στην σημερινή τους μορφή από το 1970. Επιδοτούνται, υποχρεωτικά από το 1990. Το ενεργειακό τους αποτέλεσμα είναι τόσο ασήμαντο που δεν φαίνεται, ούτε διεθνώς, ούτε στην Γερμανία (που μας χώνει ΑΠΕ). Μία ακριβή κοροϊδία, μία απάτη πολύ μεγαλύτερη από την ζαβολιά με τα πειραγμένα αυτοκίνητα.
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015
Όποτε βαριέμαι, βλέπω ...Σκάει και φτιάχνομαι
Τα ελάφια έχουν όντως πρόβλημα, το λέει και η ...WWF. Θα φτιάξουμε δασικούς δρόμους και θα εισάγουμε Γερμανικό σανό να τα ταΐζουμε.
Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015
Η απορρόφηση CO2 από τα δάση είναι πιο σημαντική από τις εκπομπές CO2 (ανθρωπογενείς ή μη)
http://deforestation.geologist-1011.net/
Τα δάση και το χώμα απορροφούν και είναι βασικός ρυθμιστής του ατμοσφαιρικού CO2. Η φωτοσύνθεση απορροφά 120.000.000.000 τόνους CO2 ετησίως, η ετήσια αποψίλωση δασών ισοδυναμεί με 38 δις τόνους CO2 σε σχέση με τους 7,8 τόνους CO2 από όλα μαζί τα ορυκτά καύσιμα.
Η φωτοσυνθετική δραστηριότητα προσαρμόζεται στο ατμοσφαιρικό CO2 και η αύξηση στο ατμοσφαιρικό CO2 είτε από ηφαίστεια είτε από ανθρώπινες δραστηριότητες, απορροφάται εύκολα από την βιομάζα. Η παρατηρούμενη αύξηση στο ατμοσφαιρικό CO2 είναι συνέπεια της μειούμενης απορροφητικότητας και όχι της αύξησης εκπομπών.
Κόψτε λοιπόν δάση να βάλετε αιολικά. Τα μεν μειώνουν το ατμοσφαιρικό CO2, τα δε δεν το μειώνουν (επειδή δεν μπορούν να εξοικονομήσουν καύσιμα -- μετρημένα και τσεκαρισμένα).
Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015
Οι Γερμανοί έγιναν τσακωτοί να λένε ψέματα για τις "εκπομπές CO2" και κατανάλωση καυσίμων αυτοκινήτων
http://uk.reuters.com/article/2015/09/21/uk-usa-volkswagen-idUKKCN0RL0JX20150921
http://uk.reuters.com/article/2015/09/21/uk-usa-volkswagen-germany-idUKKCN0RL0ZG20150921?mod=related&channelName=businessNews
"...The automobile companies must work closely with the U.S. authorities to clear this up," a spokesman for the German environment ministry said..."
Έγιναν τσακωτοί να έχουν μαγειρέψει τους αλγόριθμους υπολογισμού "εκπομπών CO2", δηλαδή "κατανάλωσης καυσίμων". Ο κόσμος αγοράζει και με βάση την κατανάλωση (κόστος χρήσης), άντε και την "οικολογική συνείδηση", διαφήμιζε η VW, ψώνιζε ο κόσμος.
Στην Ελλάδα, οι "εκπομπές CO2" είναι κριτήριο για να κυκλοφορείς στον Δακτύλιο, για τεκμήρια, και δεν ξέρω τι άλλο. Άντε τώρα να καταλάβεις γιατί ένα Γιαπωνέζικο 1400 cc καταναλώνει όσο ένα Γερμανικό 1600 cc. "Γερμανική τεχνολογία" σου λέει ο πωλητής. Γερμανικά ψέματα, εκ προμελέτης, αποδεικνύουν τα γεγονότα.
Η απάτη με τα αυτοκίνητα είναι μικροσκοπική σε σχέση με τις ΑΠΕ. Υποτίθεται ότι οι ΑΠΕ μειώνουν εκπομπές CO2 για να σώσουν τον Πλανήτη από κάποιο θερμοκήπιο. Μούφα. Ούτε εκπομπές CO2 μειώνουν, ούτε εξοικονομούν καύσιμα. Μα λένε ψέματα οι Γερμανοί; Μπάαα... Ούτε λένε ψέματα, ούτε λαδώνουν. Εξ άλλου έχουν την Κομισιόν να φτιάχνει κανόνες...
Σε περίπτωση που το έχετε ξεχάσει, το "σκάνδαλο Ζήμενς" (όπου η Siemens λάδωνε τους πάντες για να πουλάει) το ξεσκέπασε η Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς...
Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015
Σάς έχω πει ποτέ την θεωρία μου ότι το ΕΑΜ υπήρξε επειδή το ήθελαν οι ...Άγγλοι;
Νομίζω ότι με συμφέρει να έχουμε πολλά πολλά κόμματα στην Βουλή. Επομένως θα ψήφιζα μικρό κόμμα. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν έχουν την δική μου ...προσέγγιση. Και όσο βλέπουν την προοπτική Μεϊμαράκη (και τον Κυριάκο να την στηρίζει), θα ψηφίσουν Τσίπρα. Και έτσι μάλλον θα υπερισχύσει ο Τσίπρας. Οι Πλοκάμηδες και πολλοί από τους ΑΝΕΛ μάλλον θα πάνε στην Νουδού. Θα το μυρίζονται αυτοί οι τέως Συριζαίοι και θα ψηφίσουν Τσίπρα.
Ο Τσίπρας επικαλείται σαν επίτευγμα αυτό για το οποίο έχασε τον Βαρουφάκη. Εμένα από όλους τους Συριζαίους μου άρεσαν οι ...Λαφαζανικοί, και, δε πα να σκούζετε, μου άρεσε η Ζωή. Στον Τσίπρα δεν μου αρέσουν τα φορομπηχτικά του.
Στα ενεργειακά είμαι σίγουρος ότι η Νουδού είναι πιο Πράσινη από την Φώφη (ή τον Πλοκάμη) και οι περισσότεροι αντιαιολικοί που ξέρω είναι Συριζαίοι (αν και ίσως Λαφαζανικοί). Οι της Νουδού είναι εντελώς χαχόλοι στα ενεργειακά. Οι Συριζαίοι θέλουν και αυτοί ΑΠΕ, αλλά θέλουν φθηνό ρεύμα -- αυτά τα δύο είναι ασυμβίβαστα, ελπίζω να προτιμούν το φθηνό ρεύμα.
Ιδεολογικά είμαι συντηρητικός του σκοτωμού, και υπέρ των αγορών κλπ, αλλά είμαι κατά των λαμογιών, ολιγαρχών και απατεώνων (και κληρονομικών ηλιθίων). Και υπέρ των ΔΕΚΟ (αλλά με πραγματικές ρυθμιστικές αρχές και όχι τσιράκια του κάθε απατεώνα). Θεωρώ ότι το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι ...εξαφανίζεται και για αυτό βασικά φταίει το ευρώ, άρα Καζάκης, μόνο που δεν ξέρω γιατί δεν καταφέρνει να φτιάξει ...κόμμα Αυτοί που φτιάχνουν κόμματα προφανώς δεν τον θέλουν. Ωστόσο τον στήριξε δημόσια ο Παναγιώτης Γεννηματάς. Ο Γεννηματάς (καμία σχέση με την φαιδρή συνταξιούχο της Εθνικάρας) είναι σοβαρό άτομο.
Σας έχω πει ποτέ την θεωρία μου ότι το ΕΑΜ υπήρξε επειδή το ήθελαν οι ...Άγγλοι;
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015
Ποιός θα πληρώσει το κόστος αποξήλωσης;
http://www.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/ausgediente-windkraftanlagen-sprengen-faellen-oder-gebraucht-verkaufen/12324660.html
http://www.thegwpf.com/germany-faced-huge-cost-of-wind-farm-decommissioning/
Και οι Γερμανοί αναρωτιούνται: Ποιός θα πληρώσει το κόστος αποξήλωσης? Θα παλιώνουν, θα χαλάνε... Δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης με το που θα κοπούν οι επιδοτήσεις... Και οι ΑΠΕτέωνες που τις προωθούν θα παριστάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα.
Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015
Εκλογές για το ποιός θα συνομιλεί με τις Δυνάμεις Κατοχής
http://hellenicleaders.com/blog/voices-greece-greek-debates-epitome-confusion/#.VfjQw7vouM8
Μεταφράζω την τελευταία παράγραφο:
Σε αυτή την χαοτική κατάσταση, οι Έλληνες καλούνται να απαντήσουν σε ένα απίθανο ερώτημα. Η αίσθηση απονομιμοποίησης της εξουσίας και απόλυτης στέρησης δικαιώματος ψήφου του Ελληνικού λαού, μαζί με την αυξανόμενη πολυπλοκότητα του προβλήματος, ευνοεί μόνο όποιον μπορεί να προσφέρει πολύ ξεκάθαρα σενάρια. Δυστυχώς, τα μόνα τρία κόμματα που μπορούν να καρπωθούν το κύμα δυσαρέσκειας είναι η νέο-ναζιστική Χρυσή Αυγή, το απαρχαιωμένο ΚΚΕ και την δονκιχωτική νεοσύστατη ΛΑ.Ε. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σενάριο που να περιλαμβάνει αυτά τα κόμματα σε κυβέρνηση συνασπισμού, ωστόσο είναι πολύ ανησυχητικό ότι αυτά τα κόμματα μπορούν να βρεθούν με περισσότερες έδρες στην Ελληνική Βουλή.
1. Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα του προβλήματος. Αν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε στην διάγνωση, ίσως να βρίσκαμε λύση στο πρόβλημα. Για μένα, το πρόβλημα είναι ότι είμαστε χρεωκοπημένοι, οικονομικά, ηθικά, νοητικά, εθνικά, εκπαιδευτικά, συνταξιοδοτικά, επιχειρηματικά και δεν ξέρω ποιο άλλο προσδιοριστικό να προσθέσω, από τουλάχιστον το 2000, με συμβολική ημερομηνία την 18η Μαρτίου. Δεν παράγουμε, δεν εξάγουμε, δεν πατάμε στα πόδια μας και αναλωνόμαστε σε ανούσιες αρλουμπολογίες για το ποιος είναι τελικά πιο μαλάκας ή πιο πουλημένο τομάρι. Και εάν αυτή η διάγνωση δεν σας φαίνεται τεχνοκρατική, πάρτε αυτήν (αλλά βαριέστε να διαβάζετε ακαταλαβίστικα). Κι αν θέλετε αφοριστική πρόταση για διέξοδο...
2. Η Χρυσή Αυγή. Θα πιάσει 8-9-10% με τον Κανένα επικεφαλής και "μέσα", και με το Τίποτα, ή τις Φάπες για στρατηγική. Μάλλον εάν δεν είχε τον Κανένα και το Τίποτα, και είχε μόνο τις Φάπες, να έπιανε 20-25%. Να το πω σοβαρά: Ένα "Ελληνικό" κόμμα, με 2-3 σοβαρούς και οικονομική πρόταση που να μην βασίζεται σε αρλούμπες, πράσινα άλογα και υποσχέσεις του κώλου (που μας τάζουν όλοι οι υπόλοιποι), θα ήταν σοβαρή πρόταση. Κι αν περιείχε και κάποιο "κοινωνικό συμβόλαιο" για τις ορδές των πασοκοτραφέντων χαχόλων (οί χαχόλοι φοβούνται τις Φάπες), εάν ...όλα αυτά, η ΧΑ θα ήταν σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Τώρα είναι υποκατάστατο μούντζας (και ιδεολογική άποψη ότι οι χαχόλοι είναι μόνο για Φάπες, και ...εάν ο Παπαδόπουλος είχε κρεμάσει καμμιά 20αριά από τους τότε πολιτικούς, οι επόμενοι θα πρόσεχαν).
3. Το ΚΚΕ, νομίζω ότι είναι ένα κενοτάφιο που εισπράττει από αναμνήσεις παρελθόντος που έχουν αλλάξει περιεχόμενο και τους έμεινε η ταμπέλα. Υπάρχει ΜΟΝΟ για να τραβάει το 5-10% που θα ψήφιζε κάτι ...άλλο. Κάτι σαν μόνιμος Καρατζαφέρης, αλλά της "αριστεράς".
4. Το Δονκιχωτικό κόμμα. Έεεε... Εμένα, λόγω αντιαιολικής προδιάθεσης, μου αρέσει ο Δονκιχώτης, και δεν ιδρώνω στο ότι ο Λαφαζάνης "δεν ξέρει" ή "είναι φούσκα". Δηλαδή οι άλλοι δεν είναι φούσκες και ...ξέρουν... Χαχαχαχάααχα! Οι εκλογές αυτές έγιναν τάκα-τάκα για να μην δέσει καμιά σούπα γύρω από τους Δονκιχώτες.
5. Τώρα που κατασκευάστηκε δυαδική επιλογή Νουδού και Σύριζα, ομολογώ ότι δεν με εμπνέει. Ποιος είναι πιο ...Λογοθετόπουλος? Ο Βαγγέλας ή ο Τσίπρας? Εάν ισχύει το δυοίν κακοίν προκειμένοιν, θα διάλεγα Τσίπρα. Μετά βλέπω το φορομπηχτικό του, την άποψη περί περιουσιολογίου, είναι και φρέσκο το Δημοψήφισμα, και τρομάζω. Βέβαια η Νουδού έβαλε τον φόρο στα ακίνητα -- εάν θυμάμαι καλά, επομένως, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα στο θέμα αυτό. Ενεργειακά, η Νουδού έχει τον Ταμήλο, και ο Σύριζα τους οικολόγους-πράσινους, ένα και το αυτό, άλλο πακετάρισμα και είμαι σίγουρος ότι οι ολιγάρχες μιλάνε διακομματικά ελληνικά.
6. Φώφη, Πλοκάμι και λοιπές σαβούρες δεν με απασχολούν (και μάλλον δεν τους παίζουν, θα τα ρίξουν όλα στον Βαγγέλα).
Η βία και η νοθεία ήταν πιο τίμιες το 1961
Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015
Οι μεθαυριανές εκλογές αφορούν μόνο το 38,69% των Ελλήνων
Ο Ιούλιος ήταν πριν δύο μήνες.
Να υποθέσω ότι το 61,3% δεν καταλάβαινε τι ψήφιζε;
Να υποθέσω ότι τα ΜΜΕ δεν εξήγησαν αρκετά ότι "Όχι" σημαίνει "όχι στην Ευρώπη";
Δεν ήταν ήδη κλειστές ο Τράπεζες όταν ψηφίσαμε "Όχι";
Το επιχείρημα ότι "δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι" ήταν, είναι και θα είναι επιχείρημα-μαϊμού. Πιο εύκολη ήταν η υλοποίηση του "Όχι" το 2010 από ότι ήταν το 2011, ή από ότι ήταν τον Ιούλιο του 2015. Και θα είναι πιο δύσκολη το 2016 από ότι το 2015. Μόνο και μόνο επειδή κάθε μέρα που περνάει (εντός ευρώ) είμαστε και φτωχότεροι, και πιο δέσμιοι, πιο "εκκαθαρισμένοι" (δηλαδή θα έχουμε εκχωρήσει όλο και περισσότερες οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες στους πιστωτές -- που θα μας παρέχουν μόνο όση ρευστότητα χρειάζεται για να τους εκχωρούμε κι άλλες). Με ποσοστά σε ολιγάρχες, βεβαίως-βεβαίως.
Και τώρα παριστάνουμε ότι έχουμε ντημπέητ για το ποιος θα διαχειριστεί ...τι ακριβώς θα διαχειριστεί;
Ξέρω, ξέρω, το 61,31% δεν δικαιούται δια να έχει άποψη και θα πρέπει να επιλέξει από το μενού του 38,69%. Οι μεθαυριανές εκλογές στερούνται "νομιμοποίησης" (αν και δεν ξέρω κατά πόσον το legitimization μεταφράζεται σαν νομιμοποίηση -- πιο κομψή απόδοση είναι "εκλογές-μαϊμού". Η εκλογές για να βγάλουμε κάποιον ...Λογοθετόπουλο. Αυτός ήταν παντρεμένος με την κόρη κάποιου Γερμανού Στρατάρχη και ήταν στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Ο Μανωλιός που δεν αλλάζει καν ρούχα.
Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015
Φυσικά και θα προτιμούσα την Νότια Κορέα από την Βόρεια
Η Νότια Κορέα:
1) Έχει βασικά μία ηλεκτροπαραγωγική εταιρία (93% της ηλεκτροπαραγωγής) που ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο.
2) Το 31% της ηλεκτροπαραγωγής είναι από πυρηνικά. το 65% από κάρβουνο. Εισάγει τα πάντα (ενεργειακά), και LNG. Παριστάνει ότι έχει και ΑΠΕ. 65+31=96% (κάρβουνο και πυρηνικά) και κάπου 4-5% υδροηλεκτρικά. Ναι, παράγει, βάζει και εξάγει φωτοβολταϊκά, εξάγει και πυρηνικά, αλλά δεν την αφήνουν να επεξεργάζεται πυρηνικό καύσιμο για αποφυγή παρενεργειών. Είναι στους top-10 στις "εκπομπές CO2" , δηλαδή σε βιομηχανική και οικονομική δραστηριότητα.
3) Έχει περί τους 11 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτες τον χρόνο
4) Είναι στους G-20, η 13η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο
5) Παίρνει πολύ σοβαρά και επενδύει στην παιδεία. Οι Κορεάτες φοιτητές σε ξένα πανεπιστήμια είναι ανυπόφοροι σπασίκλες.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που εισάγει φρέσκα κρεμμυδάκια από την Γερμανία και ντομάτες από το Βέλγιο και έχει πολιτικούς-μαϊμούδες που θέλουν να εκλεγούν για να έχουν αυτοί το προνόμιο να φιλούν το πισινό του κάθε ευρω-μανδαρίνου που τους σερβίρει ό,τι αρλούμπα του κατεβάσει η κούτρα του. Η Ελλάδα είχε κάποτε βιομηχανία, και μία ΔΕΗ, που τώρα ψάχνει να δει πώς θα την κόψει σαλαμάκια για να δώσει σε κάτι περίεργους από λίγα μεγαβάτ για να καλύπτουν τα έξοδά τους.
Και στην Κίνα... Μόνο για τις επιδοτήσεις, μόνο με επιδοτήσεις και ασήμαντο ρεύμα
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-20/china-s-wind-and-solar-developers-hit-by-subsidies-short-of-plan
Και στην Κίνα, τα αιολικά εξαρτώνται από τις κυβερνητικά επιβαλλόμενες επιδοτήσεις, που πληρώνονται από προσαυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Οι προσαυξήσεις δεν είναι αρκετές, οι επιδοτήσεις δεν φτάνουν, οι ΑΠΕτζήδες κλαίγονται -- και αυτό αναγνωρίζεται πλέον σαν παγκόσμια τάση: Η "ανάπτυξη των ΑΠΕ" δεν είναι παρά η επιβολή προσαυξήσεων για επιδοτήσεις.
Η Κίνα καίει περίπου όσο κάρβουνο όσο ο υπόλοιπος κόσμος. Μία από τις πτυχές του "πολέμου κατά του κάρβουνου" είναι ο ...πόλεμος κατά των Κινεζικών εξαγωγών, που είναι ανταγωνιστικές σε μεγάλο βαθμό λόγω της φθηνής ενέργειας (από κάρβουνο). Η "οικολογία" είναι πατέντα στον βιομηχανικό ανταγωνισμό από τουλάχιστον την δεκαετία του 1960. Οι ισχυροί και οι μεγάλοι επιβάλλουν οικολογικούς κανόνες ώστε να κρατάνε την μονοπωλιακή τους δύναμη (επιβάλλοντας κόστος σε ανερχόμενους ανταγωνιστές).
Όσο για τις διάφορες πηγές ενέργειας της Κίνας, το κάρβουνο, είναι φυσικά ...ορατό, το πετρέλαιο απαραίτητο στις μεταφορές, και οι ΑΠΕ αόρατες. Έχουν βάλει πάρα πολλές ΑΠΕ (αιολικά) χιλιάααδες μεγαβάτ (ονομαστική εγκατεστημένη ισχύς -- made in China), πολλέεες γιγαβατώρες έγχυσης, αλλά ανύπαρκτα σαν ποσοστό ενέργειας.
Το λέω, το ξαναλέω, ξέρω είναι βαρετό, είτε στην Κίνα, είτε στην Ελλάδα, τα αιολικά (και γενικά οι μεταβλητές, στοχαστικές πηγές διάσπαρτης ενέργειας) είναι ενεργειακά ασήμαντα. Υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις (που πληρώνει ο καταναλωτής) και μόνο για τις επιδοτήσεις (που εισπράττουν οι κατασκευαστές αιολικών και τα λαμόγια που λειτουργούν αιολικά "πάρκα". Νόμιμοι εισπράκτορες μη ανταποδοτικών φόρων.
Και στην Κίνα, τα αιολικά εξαρτώνται από τις κυβερνητικά επιβαλλόμενες επιδοτήσεις, που πληρώνονται από προσαυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Οι προσαυξήσεις δεν είναι αρκετές, οι επιδοτήσεις δεν φτάνουν, οι ΑΠΕτζήδες κλαίγονται -- και αυτό αναγνωρίζεται πλέον σαν παγκόσμια τάση: Η "ανάπτυξη των ΑΠΕ" δεν είναι παρά η επιβολή προσαυξήσεων για επιδοτήσεις.
Η Κίνα καίει περίπου όσο κάρβουνο όσο ο υπόλοιπος κόσμος. Μία από τις πτυχές του "πολέμου κατά του κάρβουνου" είναι ο ...πόλεμος κατά των Κινεζικών εξαγωγών, που είναι ανταγωνιστικές σε μεγάλο βαθμό λόγω της φθηνής ενέργειας (από κάρβουνο). Η "οικολογία" είναι πατέντα στον βιομηχανικό ανταγωνισμό από τουλάχιστον την δεκαετία του 1960. Οι ισχυροί και οι μεγάλοι επιβάλλουν οικολογικούς κανόνες ώστε να κρατάνε την μονοπωλιακή τους δύναμη (επιβάλλοντας κόστος σε ανερχόμενους ανταγωνιστές).
Όσο για τις διάφορες πηγές ενέργειας της Κίνας, το κάρβουνο, είναι φυσικά ...ορατό, το πετρέλαιο απαραίτητο στις μεταφορές, και οι ΑΠΕ αόρατες. Έχουν βάλει πάρα πολλές ΑΠΕ (αιολικά) χιλιάααδες μεγαβάτ (ονομαστική εγκατεστημένη ισχύς -- made in China), πολλέεες γιγαβατώρες έγχυσης, αλλά ανύπαρκτα σαν ποσοστό ενέργειας.
Το λέω, το ξαναλέω, ξέρω είναι βαρετό, είτε στην Κίνα, είτε στην Ελλάδα, τα αιολικά (και γενικά οι μεταβλητές, στοχαστικές πηγές διάσπαρτης ενέργειας) είναι ενεργειακά ασήμαντα. Υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις (που πληρώνει ο καταναλωτής) και μόνο για τις επιδοτήσεις (που εισπράττουν οι κατασκευαστές αιολικών και τα λαμόγια που λειτουργούν αιολικά "πάρκα". Νόμιμοι εισπράκτορες μη ανταποδοτικών φόρων.
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015
Απρόβλεπτος αέρας... Απρόβλεπτο ρεύμα... Απρόβλεπτες επιδοτήσεις
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-09-01/wind-power-producers-find-profits-as-elusive-as-a-summer-breeze
Οι αιολικοί στις ΗΠΑ χάνουν λεφτά επειδή ...δεν φυσάει. Απρόβλεπτος ο αέρας, απρόβλεπτα τα κέρδη. Τα αιολικά υπάρχουν μόνο λόγω επιδοτήσεων και υποχρεωτικών ποσοστώσεων, αλλά όταν δεν φυσάει, δεν φυσάει. Λένε ότι λόγω των κύκλων του El Niño θα κόψει κι άλλο ο αέρας, εκεί, και ανησυχούν. Εδώ δεν έχει El Niño, αλλά, εάν προσέξατε, φέτος φυσούσε τον Ιούνιο, αλλά δεν φυσούσε τον Αύγουστο...
http://renews.biz/95402/minnesota-scraps-wind-permits/
Αυτοί κόπηκαν από την τοπική ΡΑΕ. Εγκαταστάθηκαν λίγο παράνομα, πριν πάρουν όλες τις άδειες (για να προλάβουν το προηγούμενο καθεστώς επιδοτήσεων) και μετά δεν βρήκαν αγοραστή για το στοχαστικό ρεύμα τους, σκοτώνουν και πουλιά, γιοκ το έργο. Η άρνηση ηλεκτροπαραγωγικών εταιριών να αγοράζουν αιολική έγχυση μπορεί και να πάρει διαστάσεις (σε χώρες που επιτρέπεται τέτοια ελευθερία).
http://uk.reuters.com/article/2015/09/08/bavaria-energy-idUKL5N11A3G220150908
Στην Βαυαρία, πατρίδα της Ζήμενς, θεωρούν ότι οι επιδοτούμενες ΑΠΕ "απειλούν την οικονομική ανάπτυξη" και "βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα και την ευρύτερη οικονομία". Και στην Γερμανία οι ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες έχουν αρχίσει να αντιδρούν σε ΑΠΕτζήδες.
http://www.bbc.com/news/uk-england-34220834
Και στην Αγγλία κόπηκε το υπεράκτιο αιολικό Navitus. Φοβούνται ότι θα κάνει ζημιά στον τουρισμό. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τουρισμό, χρειάζεται τουρισμό, χρειάζεται να μπορούν 2-3 ολιγάρχες να περνάνε καλά.
Αυτό που σταματάει οποιαδήποτε τέτοια "επένδυση" είναι λιγότερο οι αντιδράσεις του κόσμου (ή οι ...bloggers) και περισσότερο εάν πάρουν χαμπάρι ότι δεν θα βγάζουν λεφτά. Στην Ελλάδα, οι αιολικοί "επιχειρηματίες" αισθάνονται πιο ασφαλείς: Θα τους βγάζει κονδύλια και προσαυξήσεις η ΡΑΕ (που όλα τα υπογράφει και κάνει και θελήματα) και ...λεφτά υπάρχουν. Το μόνο που λείπει να παίρνουν ΑΔΙ και τα αιολικά, όταν δεν φυσάει. Θα πληρώνονται περιμένοντας να φυσήξει. Και όταν φυσάει θα πληρώνονται για να μην εγχέουν. Μην γελάτε καθόλου.
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015
Γιατί, είπαμε, βάζουμε αιολικά;
Θα πάω πίσω στα πάρα πολύ απλά: Η ατμόσφαιρα είναι περίπου 99% άζωτο και οξυγόνο και άλλο περίπου 1% ένα αέριο που λέγεται "αργόν". Έχει και κάτι πολύ μικρά ποσοστά από άλλα αέρια, το πιο γνωστό από τα οποία είναι το διοξείδιο του άνθρακα. Υπάρχει μία θεωρία που ΔΕΝ είναι αποδεκτή από καμία πλειοψηφία επιστημόνων (αλλά καλλιεργείται έντονα κυρίως από Γερμανούς με λεφτά της "Ευρωπαϊκής" Ένωσης) που λέει ότι "λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, και ειδικά λόγω της ηλεκτροδότησης με κάρβουνο, αυξάνεται το ατμοσφαιρικό CO2, και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνει θερμοκήπιο ο πλανήτης και να ...καταστραφούμε. Αυτή είναι η θεωρία που καλλιεργήθηκε έντονα μεταξύ 1987 και 1993, και ενώ για πολλούς έχει γίνει θρησκεία, δεν στηρίζεται ούτε αποδεικνύεται από πραγματικά στοιχεία, και, αντιθέτως, και ειδικά με την μη άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας από περίπου το 1997-98, έχει λιγάκι ...ξεφτίσει.
Το CO2 αν και απειροελάχιστο είναι σημαντικό: Είναι τροφή για ...φυτά, η πρώτη ύλη για την φωτοσύνθεση. Το απειροελάχιστο ποσοστό (0,04%) του ατμοσφαιρικού CO2, αποτελεί το 3,6% των λεγομένων αερίων του "θερμοκηπίου". Το βασικό "αέριο του θερμοκηπίου" είναι οι υδρατμοί. Φυσικά, ούτε οι υδρατμοί, ούτε το φυσικό CO2 αναφέρονται στα σενάρια καταστροφολογίας, αλλά αναφέρεται η ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο. Όχι συμπτωματικά, το μισό κάρβουνο για την παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή, το καίνε οι ...Κινέζοι. Το κάρβουνο, ειδικά χωρίς αποθειωτές, φίλτρα και σωστή διαχείριση στερεών, ρυπαίνει, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά ο πόλεμος κατά του κάρβουνου είναι σε μεγάλο βαθμό πόλεμος κατά της ...Κίνας, αλλά και υπέρ της κατανάλωσης αερίου (που, όταν το βρεις, πρέπει να το χρησιμοποιήσεις, αλλά το Ρώσικο αέριο ...εξοπλίζει τους Ρώσους και έχει άλλα προβλήματα, κλπ κλπ, όχι δεν έχει σχέση με οικολογία, γεωπολιτικό είναι το θέμα). Για το CO2, ομολογώ ότι έχω βαρεθεί να γράφω, ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις εικόνες, και διαβάστε ό,τι έχετε όρεξη.
Είτε είναι καλό το αέριο (ή τα πυρηνικά) είτε κακό το κάρβουνο, είτε αρέσει η πραγματικότητα, είτε όχι, ο κόσμος όλος ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο, αέριο, πυρηνικά και υδροηλεκτρικά (ό,τι έχει ο καθένας, ή ό,ότι συμφέρει, οικονομικά). Οι υπόλοιπες "πηγές ενέργειας" είναι τόσο ασήμαντες που δεν φαίνονται.
Θα μου πείτε, "μα η Γερμανία ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ". Τρίχες! Η μόνη ΑΠΕ που καλώς κακώς ηλεκτροδοτεί την Γερμανία είναι η ...βιομάζα. Οι υπόλοιπες, απλά αναγκάζουν όλο την Γερμανική ηλεκτροπαραγωγή να είναι μεταβλητή, και την Γερμανία να απορρίπτει ρεύμα σε γείτονες που δεν είναι καθόλου μα καθόλου ευτυχείς με αυτό. Και όλες οι Γερμανικές ΑΠΕ δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2. Ο κόσμος το έχει βούκινο και εμείς κρυφό καμάρι. Αλλά εξάγουν ΑΠΕ και απασχολούν κόσμο. Εμείς εισάγουμε ΑΠΕ και εξάγουμε κόσμο.
Θα μου πείτε "μα η Δανία ηλεκτροδοτείται από αιολικά". Επίσης τρίχες! Η Δανία έχει πολλά αιολικά, έχει μεγάλη ονομαστική ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά, αλλά ΜΟΝΟ επειδή είναι μεταξύ της πολύ μεγαλύτερης Γερμανίας και της υδροηλεκτρικής Νορβηγίας (και της πυρηνικής Σουηδίας). Η Δανία έχει μια συμφωνία να απορρίπτει αιολικό ρεύμα στην Νορβηγία, να το επανεισάγει όταν το θέλει, έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη εξ αιτίας αυτής της άσκησης, και ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο και μαζούτ. Η όποια μείωση στην κατανάλωση καυσίμων είναι από την εξοικονόμηση και την ύφεση. Όχι από την ηλεκτροδότηση από αιολικά.
Θα μου πείτε (υπάρχει ένας στόκος που το γράφει στα σχόλια, αλλά τον κόβω και σκούζει) ότι η ...WWF πιστεύει σε 100% ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ. Η WWF είναι μια ΜΚΟ αγνώστων λοιπών στοιχείων που έχει εργολαβία διάφορα... Μπορεί για την Ελλάδα να πιστεύει σε ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ, αλλά στην Γερμανία, η WWF πιστεύει σε ηλεκτροδότηση από ...κάρβουνο και λιγνίτη.
Ό,τι κι αν πιστεύετε, ή νομίζετε ότι ξέρετε, για το CO2, το κλίμα, την ηλεκτροπαραγωγή, την WWF (και τα αρκουδάκια της), η αλήθεια, αυτή που βασίζεται σε εμπειρία, και σε στοιχεία, είναι ότι τα αιολικά, είτε αυτά της Κρήτης, είτε όλης της Γερμανίας, είτε όλης της Ευρώπης, δεν εξοικονομούν καύσιμα και δεν μειώνουν ρύπους. Η αιολική έγχυση σε όλη την Ευρώπη είναι το 1% της ενέργειας στην Ευρώπη. Ονομαστικό 1%. Δεν εξοικονομούν καν το 1%. Ή το 6-7% της ηλεκτροδότησης της Ευρώπης. Αλλά και αυτό "ονομαστικό". Δεν υπάρχει κανένα 6-7% εξοικονόμηση πραγματικών καυσίμων ή ρύπων. Ότι εξοικονομούν πρόσκαιρα όταν εγχέουν, το χάνουν σε απώλειες από την αύξηση της αναποτελεσματικότητας του υπόλοιπου συστήματος.
Δεν μειώνουν ρύπους. Δεν εξοικονομούν καύσιμα. Δεν μετράνε σαν ηλεκτροπαραγωγή. Πληρώνονται 90 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα που εγχέουν, αλλά μετά από πολλά χρόνια έγχυσης, το ρεύμα τους είναι ασήμαντο. Δεν φαίνεται. Δεν μετράει. Πληρώνονται για κάτι που δεν υπάρχει. Αν αυτό δεν είναι κλοπή, δεν ξέρω τι είναι... Κλοπή υπέρ Γερμανών, με ποσοστά στους ΑΠΕτέωνες που μιλάνε καλά τα Ελληνικά για να βγάλουν άδειες, και γράφουν ιδιωτικούς Νόμους που στέλνουν στην "Βουλή" για υπογραφές.
Μερικές παρατηρήσεις στο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των βΑΠΕ
56 ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ – ΤΕΡΑΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΡΝΑ. ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ.
Πενήντα έξι αιολικούς σταθμούς (και όχι αιολικά «πάρκα» όπως κατ ευφημισμόν λέγονται) θέλουν να εγκαταστήσουν στην Κρήτη οι εταιρείες ΕΛΙΚΑ και ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για θηριώδη έργα (τα περισσότερα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές) που καταλαμβάνουν με 647 ανεμογεννήτριες1 περισσότερες από εβδομήντα βουνοκορφές σε όλους σχεδόν τους δήμους της Κρήτης.
Η
Στην Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου πρόκειται να εγκατασταθούν από τις δυο εταιρείες 18 αιολικοί σταθμοί με συνολικά 180 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) .
Αναλυτικά: Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ εγκαθιστά εννέα αιολικούς σταθμούς, με ανεμογεννήτριες ύψους 125 (εκατόν είκοσι πέντε!) μέτρων, στις εξής περιοχές: Δήμος Ρεθύμνου: ◾ΑΓΚΑΛΗ- ΓΑΣΠΑΡΗΣ- ΑΘΑΝΑΤΟΣ (εκατέρωθεν του Πρασσανού φαραγγιού!) 5+5=10 Α/Γ ◾ΚΟΥΠΟΣ- ΦΕΓΓΑΣ-ΧΑΛΕΠΑ (αιολικός σταθμός που καταλήγει στα 900 περίπου μέτρα από την Μονή Αρκαδίου!) 10 Α/Γ Σύνορα δήμων Ρεθύμνου- Αμαρίου: ◾ΓΚΑΡΓΚΑΝΗ- ΣΩΡΟΣ (νοτίως των Χαρκίων) 16 Α/Γ ◾ΜΑΥΡΟΥ ΚΟΡΥΦΗ (μεταξύ Αρκαδίου και Κλησιδίου) 9 Α/Γ Σύνορα δήμων Ρεθύμνου - Αγ. Βασιλείου: ◾ΑΓΡΙΜΟΚΕΦΑΛΑ- ΚΑΡΑΝΤΑΛΕ (ανάμεσα σε Βελονάδο, Μούντρος, Σαϊτούρες, Κούμους, Αγκουσελιανά) 12 Α/Γ Δήμος Αγ. Βασιλείου: ◾ΠΡΑΣΟΚΕΦΑΛΑ- ΚΟΡΦΕΣ(ανάμεσα σε Καρίνες, Λαμπινή, Σπήλι) 13 Α/Γ ◾ΚΟΥΡΟΥΠΑ-ΞΗΡΟΝ (εκατέρωθεν του Κουρταλιώτη!) 4+4 = 8 Α/Γ
Η εταιρεία ΕΛΙΚΑ εγκαθιστά εννέα αιολικούς σταθμούς με ανεμογεννήτριες ύψους 100 (εκατό!) μέτρων στις εξής περιοχές: Δήμος Αμαρίου Περιοχή Βισταγής : ΤΣΟΥΝΕΣ 13 Α/Γ , ΜΥΙΝΑ 12 Α/Γ, ΙΔΗ 13 Α/Γ Βορειοδυτικά Γερακαρίου, Μέρωνα : ΚΑΤΣΟΝΥΧΙ 15 Α/Γ Στο όρος Κέδρος και σύνορα δήμων Αμαρίου – Αγ . Βασιλείου: ◾ΣΩΡΟΣ 5 Α/Γ, ΑΓΚΑΘΙ 12 Α/Γ, ΚΕΔΡΟΣ 15 Α/Γ Δήμος Μυλοποτάμου: ΣΤΕΦΑΝΙ 8 Α/Γ, ΚΟΥΛΟΥΚΩΝΑΣ 9 Α/Γ .
Χαρακτηριστική εικόνα για το μέγεθος της επέμβασης στο περιβάλλον δίνει η περιγραφή της θεμελίωσης για κάθε ανεμογεννήτρια στην ΜΠΕ της εταιρείας ΕΛΙΚΑ: «Με κέντρα τα σημεία εγκατάστασης των ανεμογεννητριών η διάμετρος βάσης είναι περίπου 15 m. και το βάθος θεμελίωσης είναι 2,5 m. Στην θέση κάθε θεμελίου ανεμογεννήτριας θα διαμορφωθεί επίπεδη πλατεία διαστάσεων περίπου 2500m2 (50 x 50 m)
Ανάλογα του θηριώδους μεγέθους αυτών των
Το εφιαλτικό τοπίο συμπληρώνουν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα δικτύων υψηλής τάσης προς κάθε κατεύθυνση, και υποσταθμοί ανύψωσης τάσης. Ενας από αυτούς τους υποσταθμούς εγκαθίσταται στο Μοναστηράκι Αμαρίου, παραδοσιακό οικισμό και χώρο αρχαιολογικών ανασκαφών !. Και όλα αυτά, σύμφωνα με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (άλλη κοροϊδία) που κατέθεσαν οι εταιρείες στην Περιφέρεια Κρήτης, γίνονται με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον! Αυτές οι ΜΠΕ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας σε δημόσια διαβούλευση που λήγει στις 20 Οκτωβρίου.
Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι απόλυτα αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.
Και οι 10 Δήμοι που έχουν γνωμοδοτήσει μέχρι στιγμής (από τους 19 στους οποίους προγραμματίζονται αυτά τα έργα) έχουν απαντήσει όλοι αρνητικά ενώ και στους υπόλοιπους δήμους είναι τέτοια η αντίδραση των πολιτών, που αναμένεται ότι θα απαντήσουν αρνητικά όλα τα Δημοτικά Συμβούλια. Απέναντι σ΄αυτά τα έργα που συνιστούν ξεπούλημα του τόπου και απειλή για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον, η αντίθεση του Κρητικού λαού είναι καθολική. Και η αντίθεση αυτή κορυφώνεται καθώς βγαίνουν στο φως οι σελίδες με τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου. Μέσα στο γενικευμένο πλιάτσικο προς όφελος των «επενδυτών» περιλαμβάνεται και η υποχρέωση της χώρας για συγκρότηση έως το τέλος του 2015 ενός νέου πλαισίου για περαιτέρω στήριξη και προώθηση των ΑΠΕ. (Ν.4336 ΦΕΚ 94/Α/14-8-2015, σελίδα 1029). Αυτά τα καταστροφικά μέτρα δεν πρέπει να περάσουν. Θέλουμε ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά . Τα αρπακτικά των βΑΠΕ, οι πολιτικοί που τα στηρίζουν και οι ελάχιστοι δακτυλοδεικτούμενοι τοπικοί παρατρεχάμενοί τους, ας καταλάβουν μια για πάντα ότι ο κρητικός λαός θα σταθεί απέναντί τους σύσσωμος και θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο την γη και το μέλλον των παιδιών του.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των βΑΠΕ
1. 647 ανεμογεννήτριες κοστίζουν περί τα 3-4 εκατομμύρια ευρώ η μία (αν είναι 2-2,5 μεγαβάτ η κάθε μία), ή περίπου 2,5 δις ευρώ. Πάνω από 80% αυτού του ποσού θα πάει σε Γερμανικά εργοστάσια που τις εξάγουν. Τα 2,5 δις ευρώ ΔΕΝ θα ηλεκτροδοτήσουν απολύτως τίποτα. Το λέει και η ΡΑΕ που τα έχει εγκρίνει, και ο ΑΔΜΗΕ που θα υποστεί (και θα πληρώσει) την ταλαιπωρία από το στοχαστικό ρεύμα. Πχ, εδώ. Τα 2,5 δις είναι λεφτά που θα πληρωθούν από φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ, χωρίς όμως να εξοικονομούν κάτι άλλο -- απεναντίας, θα μας αναγκάσει να πληρώσουμε και για την διασύνδεση και για χωματουργικά μαϊμούδες για δήθεν αντλησιοταμίευση (άλλη ασύμφορη άσκηση). Ο μόνος τίμιος τρόπος να περιγράψουμε αυτά τα 2,5 δις είναι κάτι σαν φόρος υποτέλειας σε δυνάμεις Κατοχής, με ποσοστά σε Περιστέρη και Κοπελούζο.
2. Η αιολική ονομαστική ισχύς είναι "μαϊμού". Είτε 1 αιολικό μεγαβάτ έχεις, είτε 10.000, πρώτον είναι διακοσμητικά όταν δεν φυσάει, δεύτερον δεν υποκαθιστά συμβατικές μονάδες όταν φυσάει, τρίτον πρέπει να συνυπάρχει με συμβατικές μονάδες που καίνε ακριβό καύσιμο και που να μπορούν να αυξομειώνουν την ισχύ τους, αυξάνοντας έτσι και την κατανάλωση καυσίμων και τους ρύπους. Τα αιολικά αυξάνουν το κόστος και την κατανάλωση καυσίμων (και επομένως τις εκπομπές CO2) στην Κρήτη.
3. Η διασύνδεση της Κρήτης δεν είναι κακή ιδέα, αλλά εξυπηρετεί ...Γερμανικά σχέδια, και δευτερευόντως την Κρήτη. Επειδή οι Έλληνες, και οι Κρητικοί, θα πληρώσουν τον λογαριασμό, υπάρχουν φθηνότεροι τρόποι να ηλεκτροδοτηθεί η Κρήτη από την διασύνδεση με την Ελλάδα (ή την ...Κύπρο) και σε κάθε περίπτωση το μόνο που κάνουν τα αιολικά είναι να ακριβαίνουν το ήδη υψηλό κόστος. Τα αιολικά υπάρχουν ΜΟΝΟ για να μαζεύει λεφτά αυτός που τα λειτουργεί, με ποσοστά στους τύπους που έχουν λυσσάξει να πάρουν τις άδειες. Δεν ηλεκτροδοτούν. 1-2 μονάδες βάσης, στην Κρήτη, συν την διασύνδεση είναι φθηνότερη και λιγότερο βλαπτική λύση από τα φουρφούρια. Χωρίς καλώδια, φυσικά δεν μπαίνουν αιολικά, αλλά τα καλώδια ούτε δικαιολογούνται από τα αιολικά, ούτε μεταφέρουν κάτι χρήσιμο από την Κρήτη προς την Ελλάδα. Απλά στέλνουν το πρόβλημα "κάπου αλλού". Όχι, το αιολικό ρεύμα από την Κρήτη δεν θα υποκαταστήσει λιγνιτικό ρεύμα -- και δεν θα ...θεραπεύσει καρκίνους. Θα θεραπεύσει τις ταμειακές ανάγκες των Περιστέρη-Κοπελούζου, και τις εξαγωγικές ανάγκες των Δυνάμεων Κατοχής. Τίποτα άλλο.
Όσο για την ΡΑΕ... Δεν ξέρω πότε ήταν η τελευταία φορά που ήταν Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας... Εδώ και πουλά χρόνια (και σίγουρα μετά το 2007-08) απλά βάζει σφραγίδες και υπογραφές σε αποφάσεις τρίτων. Θα έπρεπε να συγχνωνευθεί με τον Συνήγορο του Πολίτη και να πάνε όλοι μαζί στα γραφεία της Γκρηνπης, να μοιράζονται τα έξοδα... Πιο φθηνά θα μας βγει...
Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015
Η κληρονομιά του Χίτλερ (76 χρόνια από την εισβολή στην Πολωνία)
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015
Βάλτε φρένο στα σχέδια των ΑΠΕτζήδων - Αιολοπαρμένων πριν είναι αργά
Όσο αυξάνει η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών και φωτοβολταικών κατά κεφαλή, αυξάνει γραμμικά και το κόστος του ηλεκτρισμού για την οικιακή κατανάλωση. Δείτε που ευρίσκεται η Ελλάδα σήμερα και πού θα οδηγήσει η πιστή εφαρμογή της Γερμανικής πολιτικής.
http://envthink.blogspot.gr/2015/09/blog-post_7.html
Και για να μην μπερδεύεστε: Πολλά εγκατεστημένα αιολικά και φωτοβολταϊκά, σημαίνει "πολλά λεφτά για εισαγωγή αιολικών και φωτοβολταϊκών" και τίποτε άλλο. Πολλές ΑΠΕ δεν σημαίνει πολλή ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ, ή πολλή ηλεκτροδότηση, και σε καμία Όπως έχει πει και ο ΑΔΜΗΕ, τα αιολικά μετράνε μόνο στο 10% της "εγκατεστημένης ισχύος". 1.000 αιολικά μεγαβάτ δεν είναι 1.000 μεγαβάτ, είναι, ίσως, 100 μεγαβάτ (που πληρώθηκαν όμως σαν 1.000).
Οι Γερμανοί (και οι Δανοί) εξάγουν κοροϊδία. Τα κορόϊδα (και οι "εκλεγμένοι πολιτικοί" τους) τα εισάγουν. Σώστε
Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015
Τελειώνουν οι "επενδύσεις" σε αιολικά σε Σκανδιναβικές χώρες (και στην Αγγλία)
Το μόνο πράγμα που "σκοτώνει" μια επιδοτούμενη αρπαχτή, είναι όταν γίνεται ...ασύμφορη για τους πονηρούς που την προωθούν. Με τιμές χοντρικής κάτω από 60 ευρώ την μεγαβατώρα, και με χαμηλά τα δικαιώματα άνθρακα, τα αιολικά είναι ασύμφορα και δεν μπαίνουν. Επίσης υπάρχει αβεβαιότητα για το εάν θα συνεχιστεί το καθεστώς επιδοτήσεων μετά το 2020. Αυτά, στις Σκανδιναβικές χώρες -- στην Ελλάδα λεφτά υπάρχουν και προοριζόμαστε για Γερμανικός σκουπιδότοπος, άρα δεν είναι το ίδιο.
Η Δανία θα κάνει στροφή 180 μοιρών στις επιδοτήσεις για αιολικά (το βαφτίζουν "αναθεώρηση των φιλόδοξων στόχων για το Κλίμα"). Λεφτά. Δεν περισσεύουν λεφτά για πέταμα. Ειδικά η Δανία, σαν την Γερμανία, εξάγει αιολικά (Vestas) και έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, χάρη στο σύστημα που έχει να απορρίπτει (φθηνά) το αιολικό της ρεύμα, και να το επαναγοράζει ακριβά -- δεν θέλει φιλοσοφία, κανείς δεν θέλει κουτουρού ρεύμα, όλοι θέλουν ρεύμα όταν το χρειάζονται, και κάθε πατέντα παράκαμψης ή "αποθήκευσης" απλά εκτοξεύει το κόστος προς τα πάνω.
Και η Φινλανδία κόβει τις αιολικές επιδοτήσεις.
Η Σουηδία πάντα τα θεωρούσε λιγάκι ...απάτη.
Η Αγγλία έχει πιο πολύ γούστο: Ο κόσμος δεν τα θέλει, οι πολιτικοί ...συμμορφώνονται, κόβουν επιδοτήσεις, ακυρώνονται τα νέα αιολικά, και τα παλιά απειλούν με μηνύσεις. Πέρυσι, μία εφημερίδα προειδοποιούσε ότι θα εκτιναχθεί στα ύψη το ρεύμα, με τις πράσινες χρεώσεις. Πρόσφατα, η ίδια εφημερίδα μοιάζει να στενοχωριέται που τελικά μπορεί και να μην ακριβύνει το ρεύμα (αφού οι ηλεκτροπαραγωγοί στην Αγγλία καίνε ...κάρβουνο)
Και η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Είναι ενεργειακά ασήμαντα (είτε παγκοσμίως είτε στην ...Γερμανία), δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (μα η Ελλάδα έχει 2.000 αιολικά μεγαβάτ, και μην τα είδατε όταν τα χρειάζεστε... το επιβεβαιώνει ο ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕ), δεν μειώνουν ρύπους (αν σας νοιάζουν οι ρύποι -- και πώς να το κάνουν εξ άλλου, αφού δεν εξοικονομούν καύσιμα; Και, ναι, ακριβαίνουν το ρεύμα, και ενοχλούν. Και γιατί τα βάζουμε; Μα για κάνουν τζίρους οι Γερμανοί (το παραδέχονται απροκάλυπτα), με ποσοστά στους ξεπουληματίες μας.
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015
Οι σχεδόν αναμενόμενες παρενέργειες της πτώσης της τιμής του πετρελαίου
Μία από τις γεωπολιτικές ειδήσεις των ημερών είναι οι τιμές του πετρελαίου. Πέφτει το πετρέλαιο, πέφτουν και τα νομίσματα (και οι οικονομίες) των χωρών που εξαρτώνται από τις εξαγωγές πετρελαίου (και αυτών που εξάγουν σε χώρες που εισάγουν με λεφτά από εξαγωγές πετρελαίου). Η WSJ αναφέρει ότι η Ρωσία σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι το 1991, αφού λειτουργούν μηχανισμοί αγοράς, και ακόμη και αυτές οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας (μετά την Κριμαία) μείωσαν τον εξωτερικό δανεισμό και περιόρισαν τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών. Μειώνεται το βιοτικό επίπεδο, αλλά μειώνονται και οι εισαγωγές (πολυτέλεια που δεν έχουμε εμείς στην φυλακή του ευρώ -- προσθέτω εγώ).
http://www.economist.com/news/middle-east-and-africa/21663235-persistent-low-prices-threaten-entire-region-perils-relying
Και ο ΟΠΕΚ περνάει αντίστοιχα ζόρια αφού οι οικονομίες αυτών των χωρών (και οι προσδοκίες του κόσμου τους, και οι εξωτερικές πολιτικές τους) είναι σχεδόν 100% εξαρτημένες από το πετρέλαιο.
Ήδη από το τέλος του 2014, είχε κυκλοφορήσει ότι η πτώση στο πετρέλαιο θα βάλει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση πολλούς (μερικοί από τους οποίους είναι και οι ..."κακοί", αφού με ακριβό πετρέλαιο (και στην περίπτωση της Ρωσίας, με ακριβό αέριο) ...εξοπλίζονται. Από το τέλος του 2014 έγινε σαφές ότι 1) η καταστολή της ζήτησης του πετρελαίου και 2) η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου (όπως με το σχιστολιθικό πετρέλαιο της Αμερικής), ήταν η "στρατηγική συνέπεια" του ξεφουσκώματος του φθινοπώρου του 2008, αν όχι ο αρχικός σκοπός.
Εννοείται ότι οι Κεντρικές Τράπεζες (δηλαδή η εξής μία) επηρεάζουν το πετρέλαιο, αφού επηρεάζουν την συνολική ζήτηση.
Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015
Η σκληρή (Νοτιονανατολική) Μεσόγειος
http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2015/04/daily-chart-10
Περί τους 1500 πέθαναν το 2014 προσπαθώντας να διασχίσουν την Μεσόγειο (και χιλιάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο στις χώρες από όπου χιλιάδες προσπαθούν να ξεφύγουν).
Πολλές περισσότερες χιλιάδες έχουν μετακινηθεί τα τελευταία ...10.000 χρόνια από Ανατολικά και Νοτιοανατολικά (και Νότια) προς την "Ευρώπη", και η "Ευρωπαϊκή" Ιστορία δεν είναι παρά μετακινήσεις πληθυσμών από Ανατολικά και Νοτιοανατολικά προς τον ...Ατλαντικό (και οι συνεχόμενοι καυγάδες μεταξύ τους, αφού εγκαταστάθηκαν, για κυριαρχία).
Οι πρόσφατες μετακινήσεις, οι πολιτογραφήσεις, και όλα τα στατιστικά καταγράφονται (ένα παράδειγμα εδώ)
Ειδικά για την Συρία, υπάρχουν πολλά μακάβρια στατιστικά γραφήματα. Ένα από αυτά είναι ποιοι "ξένοι" βρίσκονται στην Συρία, και από τις δύο πλευρές. Η Συρία πάσχει από πολλά, το βασικό είναι ότι τα σύνορά της είναι αποτέλεσμα του Α΄ΠΠ (ή/και της κατάρρευσης προηγούμενων αυτοκρατοριών) και είναι σε ...γεωπολιτικό ρήγμα, και έχει γείτονες με ...άποψη (τον χάρτη αυτόν, τον έχω ξαναδείξει, αλλά είναι, νομίζω, σημαντικός, δείχνει πχ την Συρία και όχι μόνο, ανάμεσα σε τρεις, παλιές ...αυτοκρατορίες):
Και, σε συμπλήρωση της παραπάνω εικόνας, σημειώστε ότι η σχετικά φτωχή Αίγυπτος μπορεί να βρήκε πρόσφατα πολύ φυσικό αέριο (κάτι τέτοια, καμιά φορά, όχι πάντα, διορθώνουν τα ΑΕΠ. Παράδειγμα του "όχι πάντα").
Οι δραματικές φωτογραφίες (όλες οι δραματικές φωτογραφίες) είναι "διαφορετικές", μόνο επειδή προβάλλονται, κι αν είναι και πολύ δραματικές, διαμορφώνουν την ...κοινή γνώμη.
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015
"Διπλωματία" αγωγών αερίου
Το άρθρο δεν λέει περί Ρίμπεντροπ-Μολότοφ, απλά μου το θύμισε...
http://www.naturalgaseurope.com/jakobik-germany-protecting-gazprom-business-in-europe-25239
Ο πολύς κος Schäuble θέλει να αναλάβουν οι Γερμανοί αρμοδιότητες της Κομισιόν που στην πράξη μπλοκάρει την εύκολη πρόσβαση της Γκαζπρόμ στην Ευρωπαϊκή αγορά (κάτι που θέλει η Γκαζπρόμ τώρα που ο Turkstream μοιάζει να ...παγώνει. Έτσι οι Γερμανοί θα διευκολύνουν κι άλλο την Γκαζπρόμ και θα γίνουν και ενεργειακός κόμβος για Ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη (που θα παρακάμπτει την Πολωνία και την Ουκρανία). Schäuble = Μέρκελ.
Το παρακάτω μεγαλώνει με κλικ:
Για την "διπλωματία των αγωγών" στην Τουρκία και στα Βαλκάνια, δείτε τα:
http://www.naturalgaseurope.com/gas-diplomacy-in-the-balkans-on-the-move-25129
https://www.stratfor.com/interactive/interactive-veins-influence
http://www.icgb.eu/about/igb_Project
http://www.icgb.eu/press/announcements
http://www.capital.gr/tax/3031529/-lafazaneio-alaloum-me-agogous-kai-lng
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=89489
Να ρωτήσουμε τους υποψήφιους τι άποψη έχουν για την επιλογή μεταξύ TANAP και Turkstream, χαχαχα.
Ο Nordstream (και η ...διπλωματία των αγωγών) μου έχουν κινήσει την περιέργεια και παλαιότερα... Εδώ , εδώ, εδώ ...