Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί, είπαμε, βάζουμε αιολικά;


Θα πάω πίσω στα πάρα πολύ απλά:  Η ατμόσφαιρα είναι περίπου 99% άζωτο και οξυγόνο και άλλο περίπου 1% ένα αέριο που λέγεται "αργόν".  Έχει και κάτι πολύ μικρά ποσοστά από άλλα αέρια, το πιο γνωστό από τα οποία είναι το διοξείδιο του άνθρακα.  Υπάρχει μία θεωρία που ΔΕΝ είναι αποδεκτή από καμία πλειοψηφία επιστημόνων (αλλά καλλιεργείται έντονα κυρίως από Γερμανούς με λεφτά της "Ευρωπαϊκής" Ένωσης) που λέει ότι "λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, και ειδικά λόγω της ηλεκτροδότησης με κάρβουνο, αυξάνεται το ατμοσφαιρικό CO2, και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνει θερμοκήπιο ο πλανήτης και να ...καταστραφούμε.  Αυτή είναι η θεωρία που καλλιεργήθηκε έντονα μεταξύ 1987 και 1993, και ενώ για πολλούς έχει γίνει θρησκεία, δεν στηρίζεται ούτε αποδεικνύεται από πραγματικά στοιχεία, και, αντιθέτως, και ειδικά με την μη άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας από περίπου το 1997-98, έχει λιγάκι ...ξεφτίσει.


Το CO2 αν και απειροελάχιστο είναι σημαντικό:  Είναι τροφή για ...φυτά, η πρώτη ύλη για την φωτοσύνθεση.  Το απειροελάχιστο ποσοστό (0,04%)  του ατμοσφαιρικού CO2, αποτελεί το 3,6% των λεγομένων αερίων του "θερμοκηπίου".  Το βασικό "αέριο του θερμοκηπίου" είναι οι υδρατμοί. Φυσικά, ούτε οι υδρατμοί, ούτε το φυσικό CO2 αναφέρονται στα σενάρια καταστροφολογίας, αλλά αναφέρεται η ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο. Όχι συμπτωματικά, το μισό κάρβουνο για την παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή, το καίνε οι ...Κινέζοι.  Το κάρβουνο, ειδικά χωρίς αποθειωτές, φίλτρα και σωστή διαχείριση στερεών, ρυπαίνει, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά ο πόλεμος κατά του κάρβουνου είναι σε μεγάλο βαθμό πόλεμος κατά της ...Κίνας, αλλά και υπέρ της κατανάλωσης αερίου (που, όταν το βρεις, πρέπει να το χρησιμοποιήσεις, αλλά το Ρώσικο αέριο ...εξοπλίζει τους Ρώσους και έχει άλλα προβλήματα, κλπ κλπ, όχι δεν έχει σχέση με οικολογία, γεωπολιτικό είναι το θέμα). Για το CO2, ομολογώ ότι έχω βαρεθεί να γράφω, ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις εικόνες, και διαβάστε ό,τι έχετε όρεξη.

Είτε είναι καλό το αέριο (ή τα πυρηνικά) είτε κακό το κάρβουνο, είτε αρέσει η πραγματικότητα, είτε όχι, ο κόσμος όλος ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο, αέριο, πυρηνικά και υδροηλεκτρικά (ό,τι έχει ο καθένας, ή ό,ότι συμφέρει, οικονομικά).  Οι υπόλοιπες "πηγές ενέργειας" είναι τόσο ασήμαντες που δεν φαίνονται.

Θα μου πείτε, "μα η Γερμανία ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ".  Τρίχες!  Η μόνη ΑΠΕ που καλώς κακώς ηλεκτροδοτεί την Γερμανία είναι η ...βιομάζα.  Οι υπόλοιπες, απλά αναγκάζουν όλο την Γερμανική ηλεκτροπαραγωγή να είναι μεταβλητή, και την Γερμανία να απορρίπτει ρεύμα σε γείτονες που δεν είναι καθόλου μα καθόλου ευτυχείς με αυτό. Και όλες οι Γερμανικές ΑΠΕ δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2.  Ο κόσμος το έχει βούκινο και εμείς κρυφό καμάρι. Αλλά εξάγουν ΑΠΕ και απασχολούν κόσμο. Εμείς εισάγουμε ΑΠΕ και εξάγουμε κόσμο.

Θα μου πείτε "μα η Δανία ηλεκτροδοτείται από αιολικά". Επίσης τρίχες! Η Δανία έχει πολλά αιολικά, έχει μεγάλη ονομαστική ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά, αλλά ΜΟΝΟ επειδή είναι μεταξύ της πολύ μεγαλύτερης Γερμανίας και της υδροηλεκτρικής Νορβηγίας (και της πυρηνικής Σουηδίας).  Η Δανία έχει μια συμφωνία να απορρίπτει αιολικό ρεύμα στην Νορβηγία, να το επανεισάγει όταν το θέλει, έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη εξ αιτίας αυτής της άσκησης, και ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο και μαζούτ. Η όποια μείωση στην κατανάλωση καυσίμων είναι από την εξοικονόμηση και την ύφεση. Όχι από την ηλεκτροδότηση από αιολικά.

Θα μου πείτε (υπάρχει ένας στόκος που το γράφει στα σχόλια, αλλά τον κόβω και σκούζει) ότι η ...WWF πιστεύει σε 100% ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ. Η WWF είναι μια ΜΚΟ αγνώστων λοιπών στοιχείων που έχει εργολαβία διάφορα... Μπορεί για την Ελλάδα να πιστεύει σε ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ, αλλά στην Γερμανία, η WWF πιστεύει σε ηλεκτροδότηση από ...κάρβουνο και λιγνίτη.


Ό,τι κι αν πιστεύετε, ή νομίζετε ότι ξέρετε, για το CO2, το κλίμα, την ηλεκτροπαραγωγή, την WWF (και τα αρκουδάκια της), η αλήθεια, αυτή που βασίζεται σε εμπειρία, και σε στοιχεία, είναι ότι τα αιολικά, είτε αυτά της Κρήτης, είτε όλης της Γερμανίας, είτε όλης της Ευρώπης, δεν εξοικονομούν καύσιμα και δεν μειώνουν ρύπους.  Η αιολική έγχυση σε όλη την Ευρώπη είναι το 1% της ενέργειας στην Ευρώπη. Ονομαστικό 1%. Δεν εξοικονομούν καν το 1%.  Ή το 6-7% της ηλεκτροδότησης της Ευρώπης. Αλλά και αυτό "ονομαστικό". Δεν υπάρχει κανένα 6-7% εξοικονόμηση πραγματικών καυσίμων ή ρύπων.  Ότι εξοικονομούν πρόσκαιρα όταν εγχέουν, το χάνουν σε απώλειες από την αύξηση της αναποτελεσματικότητας του υπόλοιπου συστήματος.

Δεν μειώνουν ρύπους. Δεν εξοικονομούν καύσιμα. Δεν μετράνε σαν ηλεκτροπαραγωγή.  Πληρώνονται 90 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα που εγχέουν, αλλά μετά από πολλά χρόνια έγχυσης, το ρεύμα τους είναι ασήμαντο. Δεν φαίνεται. Δεν μετράει.  Πληρώνονται για κάτι που δεν υπάρχει. Αν αυτό δεν είναι κλοπή, δεν ξέρω τι είναι... Κλοπή υπέρ Γερμανών, με ποσοστά στους ΑΠΕτέωνες που μιλάνε καλά τα Ελληνικά για να βγάλουν άδειες, και γράφουν ιδιωτικούς Νόμους που στέλνουν στην "Βουλή" για υπογραφές.

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,ευχαριστούμε για τις αναρτήσεις.
    Ευχόμαστε καλή συνέχεια.
    Θα ήθελα αν είναι εύκολο παραπομπές παγκοσμίως και παενευρωπαικά για την ποσόστωση της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται ανά χώρα.
    Πυρηνική,Ηλεκτρική κλπ.
    Αν υπάρχει ανάρτηση παλαιότερη,ποστάρε την αν είναι εύλολο.
    Ευχαρισώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν "πηγές ενέργειες ανά χώρα" και "πηγές ηλεκτροδότησης ανά χώρα". Εχω μεταφέρει εδώ στατιστικά για μερικές χώρες και για Ευρωπαϊκές χώρες. Θα τα ψάξω, και θα τα μεταφέρω, εδώ, σαν "σχόλια".

    Αυτό πχ είναι λίγο παλιότερο, αλλά δεν αλλάζει κιόλας... Αλλάζει η ρητορική, αλλά όχι η πραγματική ηλεκτροδότηση...

    http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2011/04/blog-post_05.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουν "πηγές ενέργειες ανά χώρα" και "πηγές ηλεκτροδότησης ανά χώρα". Εχω μεταφέρει εδώ στατιστικά για μερικές χώρες και για Ευρωπαϊκές χώρες. Θα τα ψάξω, και θα τα μεταφέρω, εδώ, σαν "σχόλια".

    Αυτό πχ είναι λίγο παλιότερο, αλλά δεν αλλάζει κιόλας... Αλλάζει η ρητορική, αλλά όχι η πραγματική ηλεκτροδότηση...

    http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2011/04/blog-post_05.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή