Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Η Κίνα εκδίδει ομολογιακό δάνειο σε yuan στο Λονδίνο... Πώς αλλάζουν οι καιροί...


http://asia.nikkei.com/magazine/20151022-BOLLYWOOD-BREAKS-OUT/Markets/With-eye-on-IMF-Beijing-issues-yuan-bond-in-London

http://www.kostasmelas.gr/2015/09/sdr.html

Από μόνη της, η είδηση είναι σημαντική. Διεθνής έκδοση της Κίνας, σε yuan, από το Λονδίνο, θυμίζει τα πρώτα Eurobond σε δολλάρια, πάλι μέσω Λονδίνου. Το timing δεν είναι τυχαίο, θα είδατε όλη την χλιδή στην υποδοχή του Κινέζου από την Βασίλισσα. Όταν έχουν ανάγκες οι Άγγλοι είναι ...διαχυτικότατοι.

Ούτε προέκυψε ξεκάρφωτα η είδηση:

Τον περασμένο Αύγουστο, η Κίνα υποτίμησε το yuan.  Κατά μία εκδοχή (την Κινέζικη) για να οδηγήσει το νόμισμα πιο πολύ σε ελεύθερη αγορά. Κατά άλλη εκδοχή για να ελέγξει την πτώση των εξαγωγών της. Κάπου στην μέση η αλήθεια, στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο της μετά 1990 και μετά 2008 εποχή.

 Πριν από ένα χρόνο, η Αγγλία εξέδωσε ομολογιακό δάνειο (δικό της) σε yuan, πάλι από το Λονδίνο. Και πρόσφατα, η Κίνα εξέδωσε ένα δείκτη ομολογιών (σε yuan). Για να είναι ένα νόμισμα "διεθνές" πρέπει η αγορά του να έχει "βάθος" και "εύρος" και να είναι "αποτελεσματική". Αυτές οι λέξεις είναι ξένη γλώσσα στο Ελλαδιστάν από καταβολής κόσμου.

Αφ' ενός η Αγγλία θέλει να διατηρήσει τον ρόλο της σαν χρηματοοικονομικό κέντρο, και να καπελώσει λιγάκι τους Γερμανούς στις σχέσεις με την Κίνα,  η Κίνα θέλει την βοήθεια της Αγγλίας να βάλει το yuan στο καλάθι των "Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων" του ΔΝΤ, και θέλει να προωθήσει το νόμισμά της σε διεθνείς συναλλαγές έχοντας ήδη ξεπεράσει το γιαπωνέζικο γιεν.

Ασαφές εάν αυτά αρέσουν ή δεν αρέσουν στον παραδοσιακό σύμμαχο της Αγγλίας που, τουλάχιστον δημόσια, δεν φάνηκε να ενθουσιάζεται με την συμμετοχή των Άγγλων στην AIIB. Ο παραδοσιακός σύμμαχος της Αγγλίας έχει κάτι θεματάκια στην Νότια Θάλασσα της Κίνας.

Και πώς αλλάζουν οι καιροί... Ρίξτε μια ματιά, ειδικά από το 1793 και μετά...

Και ένα μόνο κομματάκι της Ιστορίας είναι πώς ξεκίνησε να παίρνει η σύγχρονη Κίνα τα πάνω της...

Και να μου το θυμηθείτε, τώρα η Αγγλία ίσως χαλαρώσει τις εμμονές της με το CO2 (η Κίνα καίει πολύ κάρβουνο) ή με τα αιολικά, αφού μία πυρηνική μονάδα των 1.000 MW παράγει πολύ περισσότερο ρεύμα από 10.000 (ή 100.000) αιολικά των 2 MW.  Και οι Κινέζοι βάζουν και για πυρηνικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου