Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Τέλος συλλεκτικού κομματιού

 
Αν ήξερα ότι η IBM θα το έκλεινε το μαγαζάκι με τα PC και θα γινόταν Lenovo, θα το πρόσεχα πιο πολύ, θα το χρησιμοποιούσα μόνο για να μην αυτοξεχνιέται, και μόνο σε μέρη χωρίς σκόνη (μα τι σκόνη μαζεύουν μέσα τα άτιμα...)
 
Αλλά αυτό ήταν, τέλειωσε, ήθελα να ρίξω μια ματιά μέσα, μην τύχει και αφήσω τίποτα προσωπικά δεδομένα.
 
Και όλα ξεκίνησαν από το  0 + 0 = 0,  0 + 1 = 1,  1 + 1 = 1,  0 x 1 = 0,  1 x 1 = 1,  αν και μάλλον ξεκίνησε πιο παλιά, όταν χρησιμοποιήθηκαν ...διάτρητες καρτέλες στην κλωστοϋφαντουργία, που και αυτό μάλλον πάει πιο πίσω, στους οδοντωτούς τροχούς.  Μέχρι τα VLSI.
 
Αλλά η επανάσταση ήταν όταν όλα τα παραπάνω συνάντησαν το τηλέφωνο, και λίγο αργότερα καταργήθηκαν τα ακουστικά μόντεμ.  Και, τσουπ, να εικόνες, να λόγια, να ιστολόγια και ποιος ξέρει ακόμα τι,  σε άλλα 30-40 χρόνια.

Έχω παίξει με τον LGP-30, τον GE-600, και τον PDP-7.  Τσακώθηκα με κάποιον προϊστάμενο IT που επέμενε ότι τα PC έπρεπε να είναι στο ...computer room.  "Τι λες βρε μάστορα", του είχα πει, "αυτό είναι γραφομηχανή, αριθμομηχανή...  Πρέπει να είναι στο γραφείο μου".   Και που να φανταστώ ότι από το Pac-man, ο κόσμος θα προσπαθούσε να λύσει τις μεταφυσικές του ανησυχίες  στο facebook...  Και από το Visicalc (που αντικατέστησε τα HP 41CV που είχαν ήδη αντικαταστήσει τους ...λογαριθμικούς πίνακες)  θα καταλήγαμε στο να μην ξέρουμε την ...προπαίδεια.  Και που να φανταστώ ότι δεν θα υπήρχαν πια IBM PC...

Μπα... θα το πετάξω, κι ας έχω τύψεις. Θα κρατήσω μόνο τον σκληρό (που είναι Hitachi made in Thailand), αν και σε λίγα χρόνια θα έχει απομαγνητιστεί κι αυτός...

3 σχόλια:

  1. “Έχω παίξει με τον LGP-30, τον GE-600, και τον PDP-7.” Είσαι πράγματι Αρχαίος! Έχω μία αμυδρή ανάμνηση από τον PDP-11, αλλά είχα μόνο μία φευγαλέα οπτική επαφή μαζί του. Εγώ άρχισα με τους τα IBM-PC του 8088 και τον Macintosh 128K. Θυμάμαι την προ-windows εποχή και μάλιστα με νοσταλγία. Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι οι υπολογιστές συνεισέφεραν στην πνευματική ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Δεν παράγουν πολιτισμό. Δεν αναπτύσσουν την πνευματική ικανότητα, ούτε την μαθηματική σκέψη. Τις υποβοηθούν εφόσον αυτές προϋπάρχουν. Η τεχνολογία δρα ως ενισχυτής της ακμής ή της παρακμής. Σήμερα ενισχύει συντριπτικά την παρακμή – δες με ποιόν τρόπο χρησιμοποιούνται αυτά τα πανίσχυρα υπολογιστικά εργαλεία σήμερα από τις αποβλακωμένες μάζες. Είναι τα βασικά εργαλεία πνευματικής απονέκρωσης δια της καταστροφής της μνήμης, της αφηρημένης σκέψης, της φαντασίας, της κρίσης και μέσω της παραληρηματικής εικονοποίησης και ευτελισμού κάθε ιδέας. (Α, και σιχαίνομαι τις οθόνες αφής.....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αρχαιότατος. Ήμουν ήδη γέρος με τον LGP 30. Eίμαι του 150000000 πΧ. Φοβάμαι ότι οι γενιές που προλαβαν την προ Υ/Η εποχή κάνουν θάυματα με πρόσβαση στην πληροφόρηση του Γκουγκλ. Οι μετέπειτα, δεν ξέρουν τι να ψάξουν και επικοινωνούν με σύμβολα. Η ελίτ θα γίνει πολύ πιο ελίτ.

    Δεν αντέχω οθόνες αφής. ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΤΥΠΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΕΙ ΤΟΝ ΙΒΜ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή