Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Άρωμα αεριολογίας... Γιατί βρε μαστόρια έχει ακριβύνει το ρεύμα από το 2009 και μετά, σε καιρό βαθειάς ύφεσης?


http://energypress.gr/news/kallitsantsis-antagonistiko-aerio-apenanti-sto-ligniti-ta-epomena-hronia
http://energypress.gr/news/aroma-energeias-stis-eisigiseis-toy-oikonomikoy-foroym-ton-delfon

Κάποτε, θεωρούσα την Ελληνική Τεχνοδομική "σοβαρή" εταιρία.  Κάπου η Ελληνική Τεχνοδομική έγινε κάτι ...άλλο (όπως και η Ναυτεμπορική έγινε ...εκονιούζ και ο ΣΕΒ ανέκδοτο).

Το τελευταίο πόνημα του κυρίου Ελληνική Τεχνοδομική είναι περίπου όσο διασκεδαστικό όσο η παρουσίαση του κυρίου ΤΕΡΝΑ στην Αίγλη παραμονές Πάσχα 2011 τόσο, που αναρωτιέμαι, ποιος, μα ποιος τους γράφει αυτές τις ανοησίες...  Και γίνονται ρεζίλι οι άνθρωποι...

Μπορεί να απαγορευθεί ο λιγνίτης, μπορεί να φορολογηθεί ο λιγνίτης, μπορεί να βγει νόμος που θα λέει ότι τα 100 ή τα 120 ευρώ για μια μεγαβατώρα, είναι φθηνότερα από τα 30 ευρώ για μία μεγαβατώρα...  Μπορεί να μας ξανάρθουν η γραφική Μπιρμπίλη, και ο απερίγραπτος Ζερβός, μπορεί να ξαναπάνε Βασιλάκος και Πανάγος στην ΡΑΕ,  μπορεί να γίνουν ένα σωρό πράγματα, αλλά, το αέριο θα είναι ανταγωνιστικό με τον λιγνίτη, με τον ίδιο τρόπο που η χρήση αιολικών μειώνει το κόστος του ρεύματος και το γουρουνόπουλο αδυνατίζει!

Την σύντομη απάντησή μου την έβαλα σε σχόλιο:


Την αρλουμπολογία, δεν μπορώ παρά να την χλευάζω:


Απελευθέρωση που βασίζεται σε επιδοτήσεις, καταναγκασμό, και ξανά επιδοτήσεις...  Επιδοτείται σε ΑΠΕ για να επιδοτείται και σε αέριο...  Δεν τελείωσε σχολή αρχιτεκτόνων, τελείωσε σχολή ...ποίησης!

Για όσους δεν θυμούνται -- είμαι ένας από αυτούς που ξεχνάνε εύκολα, το διαδίκτυο θυμάται μια χαρά, ακόμα κι όταν χάνονται οι πρωτότυπες αναρτήσεις...   Πριν όχι πολλά χρόνια, πριν μειωθεί η ζήτηση λόγω κρίσης, πριν τον ΓΑΠ, πριν την ΡΑΕ του Βασιλάκου των αεριάδων,  η Οριακή Τιμή Συστήματος ήταν εκεί γύρω στα €30 την μεγαβατώρα... Και αναρωτιόμαστε όλοι "γιατί ανέβηκε η ΟΤΣ", ή πώς και ήξερε ο Ζερβός, που η ΜΟΝΗ του δουλειά έχει υπάρξει να είναι αιολικός πητσικόμης (από το beachcomber, αυτός που ψάχνει για δουλειές στην ...παραλία), ότι "θα ακρίβαινε το ρεύμα"... Το είχε πει τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2009! Πριν μάθει τις σημαίνουν τα αρχικά "Δ" "Ε" "Η".  Πού το ήξερε?


27-05-12  Η ΔΕΗ αυξάνει τα τιμολόγια από 1/1/2012
27-05-12  Δελτίου Τύπου της ΕΣΗΑΠΕ και της ΕΛΕΤΑΕΝ, Πέμπτη 26 Μαΐου 2011
19-04-11  Τα παραμύθια της ΕΣΗΑΠΕ
04-03-16   όλη η λίστα  με τους επιδοτούμενους κρατικοδίαιτους μαυραγορίτες...

Και όσο θα ψωνίσω επενδυτικά προϊόντα από την Τράπεζα Πειραιώς, άλλο τόσο θα ψωνίσω ρεύμα από εταιρείες της Ελλάκτωρ.

1 σχόλιο:

  1. Ο Α.Κ. είναι πολιτικός μηχανικός (του ΕΜΠ), ο αδερφός του ο Δ.Κ. είναι αρχιτέκτονας. Ο Α.Κ. είναι στην διοίκηση της “ελλακτωρ” και στην Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος. Είναι άνθρωπος της νέας τάξης πραγμάτων στην ενέργεια, τι περιμένεις να πει. Αυτό είναι το αφήγημα που προωθούν. Η νέα ενεργειακή τάξη πραγμάτων έχει 2 στοιχεία ΑΠΕ & Φ.Α. Μπροστά το ρομάντσο των ΑΠΕ πίσω η χοντρή μπίζνα του αερίου. Με πρόσχημα την “τζάμπα καθαρή ενέργεια” προωθήθηκε η υποκατάσταση του λιγνίτη με το Φ.Α. Να πούμε πάλι για γεωπολιτικά. Νομίζω κάποτε ρώτησες τι μας κληρονόμησε η πρώην Ανατολική Γερμανία. Εκτός από την Μέρκελ και τον Πούτιν, μας προέκυψε και ο γερμανο-ρωσικός ενεργειακός άξονας, ως ακρογωνιαίος λίθος του μετασοβιετικού status στην Ευρώπη. Win-win deal. Η Γερμανία εισάγει πάμθηνο αέριο από τους Ρώσους και με το παραμύθι της σωτηρίας του πλανήτη εξάγει hardware ανανεώσιμων πηγών στους υπόλοιπους Ευρωπαίους το οποίο, συνεπακόλουθα, συνεπάγεται αύξηση της διείσδυσης του Φ.Α στη ηλεκτροπαραγωγή τους. Διότι το αφήγημα είναι αυτό που λέει ο Α.Κ.: χρειάζονται ευέλικτες μονάδες που να αναβοσβήνουν κατά πως φυσάει ο άνεμος (που να έχουν και χαμηλότερες εκπομπές CO2). Αλλά και εδώ κάτι δεν κολλάει! Πόσο “ευέλικτες” είναι οι θηριώδεις μονάδες Φ.Α. που φτιάχτηκαν στην Ελλάδα? Για παράδειγμα, 500 MW περίπου στην Θράκη, και τώρα άνω των 800 ΜW στην Πελ/νησο. Και μάλιστα η τελευταία δεν μπορεί να λειτουργήσει σε πλήρη ισχύ διότι δεν την σηκώνει το υπάρχον δίκτυο το οποίο πρέπει να αναβαθμισθεί. Για να συμπληρωθεί η εικόνα πρέπει να ληφθεί υπ όψιν ο χάρτης των σχεδιαζόμενων διασυνδέσεων νησιών και Κρήτης.

    Αυτό δείχνει ότι η νέα ενεργειακή τάξη πραγμάτων που επεβλήθη σχεδόν πραξικοπηματικά, χωρίς δηλωμένη ενεργειακή πολιτική από τους πλέον αρμόδιους φορείς, στοχεύει στην σχεδόν εξ ολοκλήρου υποκατάσταση του εθνικού ενεργειακού καυσίμου, του λιγνίτη, με το εισαγόμενο και υποκείμενο σε γεωπολιτικά ρίσκα Φ.Α.

    Τα νησιά του Αιγαίου θα γίνουν πλατφόρμες δυσανάλογων με τις ανάγκες τους και το μέγεθός τους αιολικών πάρκων και μετατρέπονται σε αιολικές αποικίες. Και φυσικά για την Ελλάδα (που πληρώνει την ακριβότερη τιμή Φ.Α. στην Ευρώπη) το αέριο ποτέ δεν θα γίνει φτηνότερο, αλλά ούτε καν συγκρίσιμο σε κόστος με τον λιγνίτη. Και αυτά που λέει ο Α.Κ. είναι στην καλύτερη περίπτωση η αφελέστερη εκδοχή του wishful thinking.

    Και κάτι άλλο παρενθετικά: Η Ελ. Τεχν. Άνεμος εκπονεί και “μελέτες αιολικού δυναμικού”. Υπολογίζει δηλαδή τις αποδόσεις των αιολικών πάρκων. Παλιότερα είχα επισημάνει ότι διαβάζοντας τις επίσημες αδειοδοτήσεις διαφόρων αιολικών πάρκων, με έναν απλούστατο υπολογισμό, διαπίστωσα ότι σε πολλά από αυτά δέχονται αποδόσεις λίγο πάνω από 26%. Προφανώς αυτό προέκυψε από τις μελέτες “αιολικού δυναμικού”. Και το ερώτημα είναι πόσο έγκυρες και αμερόληπτες είναι μελέτες που εκπονούνται από εταιρείες οι οποίες εκμεταλλεύονται αιολικά πάρκα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή