Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016
Οι Τράπεζες απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν άλλες ΑΠΕ (στην Αυστραλία)
http://www.afr.com/business/energy/power-subsidy-fails-to-drive-wind-solar-investment-20160308-gne3hy
Το άρθρο αναφέρεται στην Αυστραλία που έχει και αυτή, όπως και εμείς και άλλοι καθεστώς υποχρeωτικών ποσοστόσεων ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ, τα λεγόμενα mandatory renewable energy targets, ή RET.
Στην Αυστραλία, παρά την επιδότηση $80 την μεγαβατώρα ($120-130 για φ/β), πάνω από τα $40 ή $60 που πληρώνεται η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, δεν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για "επενδύσεις" σε ΑΠΕ, και οι στόχοι που οι ίδιοι έχουν θέσει δεν θα επιτευχθούν.
Ο βασικός λόγος που δεν υπάρχει ενδιαφέρον είναι η απροθυμία των Τραπεζών να χρηματοδοτήσουν άλλες ΑΠΕ. Δεν βγαίνουν τα οικονομικά χωρίς πρόσθετη επιδότηση από τιμή σε δικαιώματα άνθρακα, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για (εκ των πραγμάτων) μακροπρόθεσμα δάνεια σε ΑΠΕ και δεν υπάρχει και ζήτηση για άλλες ΑΠΕ, υπάρχουν ήδη εγκατεστημένες πολλές (και αμφιλεγόμενης απόδοσης).
Στην Ελλάδα παριστάνουμε ότι θέλουμε κι άλλες ΑΠΕ, λες και οι υπάρχουσες δεν είναι ήδη, αποδεδειγμένα, πεταμένα λεφτά, λες και οι Τράπεζες που έχουν δανείσει για ΑΠΕ δεν έχουν φτιάξει, στην πράξη, επισφάλειες, αφού τα δάνειά τους εξυπηρετούνται από λογαριασμούς ρεύματος που ο κόσμος (και η βιομηχανία) αδυνατεί να ανεχθεί. Τα δάνεια για ΑΠΕ είναι τα σύγχρονα θαλασσοδάνεια. Οι ΑΠΕ οι ίδιες δεν ηλεκτροδοτούν τίποτα και δεν εξοικονομούν καύσιμα. Οι ολιγάρχες μας μάλιστα παραδέχονται ότι χρειάζονται και αέριο για να στηρίζουν τις ΑΠΕ, με την διαφορά ότι επειδή οι ΑΠΕ κάνουν την ηλεκτροπαραγωγή από αέριο ασύμφορη, θέλουν και πρόσθετη επιδότηση για το αέριο! Λεφτά υπάρχουν! Ρεύμα δεν θα υπάρχει...
Good News on Climate Change
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.progressive-economy.ie/2016/03/good-news-on-climate-change.html
με συγχωρείς, αλλά δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι α) υπάρχει κάποια περίεργη, ανθρωπογενής, και καταστροφική κλιματική αλλαγή΄(δεν υπάρχει σοβαρή επιστημονική βάση περί αυτού), και β) ότι οι επιδοτήσεις για ΑΠΕ κάνουν ο,τιδήποτε άλλο από να καταστρέφουν κεφάλαιο -- και σίγουρα δεν επηρεάζουν κανένα Κλίμα ή Κλιματική Αλλαγή, αυτό είναι αποδεδειγμένο. Η ύφεση (η φτώχεια) επηρεάζει την ζήτηση για ορυκτά καύσιμα.
ΑπάντησηΔιαγραφή