Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

ΔΕΔΔΗΕ: Δεν φταίνε τα αιολικά για το blackout στην Ρόδο. Φταίνε οι εξωγήινοι και η άεργος ισχύς. Δεν φταίει η φυματίωση, φταίει που την κόλλησες!


Ξέρω, είναι πολλά τα λεφτά και η Δύναμη του Σκότους έχει μεγαλύτερη επιρροή από τον φτωχό μηχανικό ή την κοινή λογική ή από λίγο διάβασμα, ή ακόμα και από τις ...ειδήσεις!  Στην Ελλάδα ζούμε.

Αλλά φοβάμαι ότι ο ΔΕΔΔΗΕ βιάστηκε να εξυπηρετήσει.  Αυτή είναι μια μακροσκελής ανάρτηση, αλλά εάν βαριέστε να την διαβάσετε, το συμπέρασμα είναι απλό:  Η ΔΕΗ έχει δίκιο και ο ΔΕΔΔΗΕ χορεύει με αλλουνού την μουσική:


Πριν κάτι μέρες έγινε ένα blackout στην ΔΕΗ για το οποίο έγιναν κάτι συναντήσεις, και αρμοδίως βγήκε μια ανακοίνωση από την ΔΕΗ:


Η ανακοίνωση ήταν σαφής:  Δεν φταίνε μόνο τα αιολικά, φταίει και η χαμηλή κατανάλωση (την ώρα του blackout) σε συνδυασμό με τα αιολικά και τα προβλήματα ευστάθειας που (τεκμηριωμένο διεθνώς) προκαλεί η λειτουργία τους. Και δεν είναι ανυπέρβλητο το πρόβλημα, ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να ξοδέψει λεφτά για "ειδικές διατάξεις" που να αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις των αιολικών.  Συν, όλα τα άλλα που δεν είναι του παρόντος, εδώ, αλλά που περιστρέφονται γύρω από το ερώτημα:  "Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος, οικονομικά και τεχνικά, τρόπος ηλεκτροδότησης ενός νησιού σαν την Ρόδο".

Είναι προφανές πόσο σοβαρό είναι το θέμα και πόσο καταδικαστικό αυτού που εγώ ονομάζω "ακριβή απάτη των αιολικών για ηλεκτροδότηση δικτύων".  Κάτι που 1) αποδεδειγμένα δεν υποκαθιστά συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, 2) δεν εξοικονομεί καύσιμα, 3) δεν μειώνει ρύπους (άσχετο με το ότι δεν ρυπαίνει, το ίδιο), 4) ακριβαίνει το ρεύμα, τώρα εμφανίστηκε επίσημα να συμβάλλει (ή να προκαλεί) blackouts:  Το τέλος των παπΑΠΕτζήδων. Και κάπου πήρε το μάτι μου την ΤΕΡΝΑ να βγάζει ανακοίνωση ότι "δεν φταίνε τα αιολικά για το μπλακάουτ", αλλά δεν την βρίσκω και επειδή δεν την φαντάστηκα, μάλλον την εξαφάνισαν και την σκυτάλη πήρε ο ΔΕΔΔΗΕ:



Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έφερε και καθηγητή του ΕΜΠ.   Μην τους θίξω τους καθηγητές, αλλά με τουλάχιστον έναν από δαύτους γελάνε ακόμα τα γκαρσόνια στην Αίγλη του Ζαππείου όταν είπε "ήξεις αφήξεις" που για να το καταλάβεις πρέπει να ξέρεις και κοστολόγηση με μικροοικονομικά και κοστολόγηση υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, και που χωρίς να ξέρω αν ο ίδιος ήξερε τι έλεγε, ο Περιστέρης όμως, που ήταν εκεί την έκανε βυρσοδεψείο!  Με συγχωρείτε, δεν ξέρω τι είπε ο καθηγητής του ΕΜΠ στο θέμα της Ρόδου, όταν και εάν το δω, θα το σχολιάσω, αλλά για να επικαλεστεί ο ΔΕΔΔΗΕ παρουσία καθηγητού, κάτι ...ξέρει.

Ο ΔΕΔΔΗΕ λέει ότι για το μπλακάουτ φταίει στο "εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο 1) της χαμηλής ζήτησης, σε συνδυασμό με 2) την υψηλή "άεργο ισχύ" που οφείλεται στην αναβάθμιση του δικτύου πριν 1 χρόνο που σε καμία περίπτωση δεν είναι τεχνική αδυναμία.  Πριν ένα χρόνο η αναβάθμιση, "σε καμμία περίπτωση δεν είναι αδυναμία, αλλά συνέβαλε".   Και, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν προκύπτει ότι έκαναν κάτι κακό τα αιολικά. Το πρώτο κούμπωμα είναι ο καθηγητής. Το δεύτερο το ήξεις αφήξεις της αέργου ισχύος και του αναβαθμισμένου καλωδίου και το τρίτο "τα μέχρι στιγμής στοιχεία". Λες και θα με αφήσουν να ψάξω να βρω τα νέα στοιχεία!

Αλλά είμαι περίεργος... Να δω τι είναι αυτή η σπάνια άεργος ισχύς και πως αυτή, και ένα αναβαθμισμένο καλώδιο, σε συνδυασμό με αιολικά και χαμηλή ζήτηση μπορεί να έχουν ή να μην έχουν σχέση με κάποιο blackout. Βρε μπας και η άεργος ισχύς μεταβάλλεται με την μεταβλητή αιολική παραγωγή?

Ξέρετε... Όταν δεν ξέρω, ψάχνω.

Κατ'αρχάς, η άεργος ισχύς, στα αγγλικά είναι "reactive power".  Προτιμώ τα αγγλικά επειδή, οι αγγλοσάξονες και ειδικά οι Αμερικάνοι τα λένε και εκλαϊκευμένα που και που...   Η περίληψη της περίληψης είναι ότι η πραγματική ισχύς, αυτή που ξέρουμε οι πολλοί, είναι αυτή που παράγει το έργο από το ρεύμα που αγοράζουμε. Η  άεργος ισχύς είναι σημαντική για την λειτουργία και ασφάλεια του δικτύου, αφού αυτή συντηρεί την τάση. Όταν πέσει η άεργος ισχύς και η τάση, τότε ανεβαίνουν τα αμπέρ (για την ίδια πραγματική ισχύ), φορτώνονται οι γραμμές, πέφτουν οι ασφάλειες, μπλακάουτ.  Οι γραμμές μεταφοράς τυπικά απορροφούν και χρειάζονται άεργο ισχύ (και λογικά οι μεγαλύτερες γραμμές, σαν τις καινούργιες της Ρόδου), χρειάζονται λιγότερη).  Όταν η ζήτηση είναι μειωμένη, μειώνεται και η ζήτηση/ανάγκη για άεργο ισχύ, αλλά και η αντίσταση (και ζήτηση αέργου ισχύος) από τις γραμμές μεταφοράς.

1.  Η Ομοσπονδιακή ΡΑΕ των ΗΠΑ είναι σαν ...μάθημα (για να οργανώσει ο κύριος καθηγητής τις διαλέξεις του):

Reactive power supply is essential for reliably operating the electric transmission system.

Inadequate reactive power has led to voltage collapses and has been a major cause of several recent major power outages worldwide 

Not only is reactive power necessary to operate the transmission system reliably, but it can also substantially improve the efficiency with which real power is delivered to customers

 κλπ κλπ

2.  Και η Wikipedia:   While the real power P is used to supply the energy required to perform actual work (such as running a motor), the reactive power regulates the voltage in the system. If the reactive power is too low, inductive loads such as transformers will be unable to maintain voltages necessary for the generation of electromagnetic fields, leading to a "voltage collapse" that create blackouts. Transmission line impedances also make it necessary to provide reactive power to maintain voltage levels necessary for active power to flow through. Therefore reactive power is essential to move active power through transmission and distribution systems to the customer. However if reactive power in a system is too high, there is increased heat loss in transmission lines and loads as the current flowing through the system is much higher, creating a potentially hazardous breakdown situation . Από εδώ. Σε απλά ελληνικά, η "αέργος ισχύς" χρειάζεται για να υπάρχει η σωστή τάση (τα βολτ) και για να πάει η πραγματική ισχύς στον καταναλωτή και στις συσκευές του, κι αν δεν υπάρχει αρκετή άεργος ισχύς καταρρέει η τάση και έχουμε μπλακάουτ.  Απεναντίας εάν υπάρχει πολλή άεργος ισχύς, πάλι έχουμε μπλακάουτ μόνο που το λένε breakdown, κατάρρευση. Ο ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρει πολλή άεργο ισχύ, σαν πηγή του προβλήματος, θυμηθείτε το αυτό.  Όσο για την σπανιότητα των φαινομένων, τα περιγράφει η Wikipedia, άρα μάλλον δεν είναι τόσο σπάνια. Αυτό που δεν ξέρω, και το κρατάω σαν "για ψάξιμο" είναι εάν το καινούργιο μεγαλύτερο καλώδιο είχε/ήθελε μεγαλύτερη η μικρότερη άεργο ισχύ.

3.  Μια καλή περίληψη εδώ (από όπου το παρακάτω χαριτωμένο απόκομμα (δώρο για τον ΔΕΔΔΗΕ). Αξίζει να μεταφράσω το επίμαχο:  Εάν η ηλεκτροπαραγωγή είναι μεταβλητή (όπως από αιολικά), η ζήτηση για άεργο ισχύ από την συμβατική γεννήτρια είναι επίσης μεταβλητή και επιδεινώνει σωρευτικά την γραμμή μεταφοράς.  Οι γεννήτριες μπορεί να αντισταθμιστούν με πυκνωτές, αλλά αυτό δεν καλύπτει την μεταβλητότητα και δεν σταθεροποιεί την τάση.  Ναι, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης, αναφέρει μερικούς, εξ άλλου και η ΔΕΗ το είπε ότι θα χρειαστούν επενδύσεις και παρεμβάσεις στο (μη διασυνδεδεμένο) δίκτυο της Ρόδου, με τα χαριτωμένα αιολικά. Η διασύνδεση απλά διαχέει το πρόβλημα.


4.  Από βιβλίο για αιολικά και υπέρ αιολικών (βρε τι αναγκάζομαι να διαβάζω). Μπορεί να μην τα σηκώνει τι δίκτυο τα αιολικά, ή μπορεί τα αιολικά να μην είναι και τα τέλεια... Και όταν τα βάλεις τα αιολικά, πρέπει να βάλεις και παρελκόμενα για το θέμα της αέργου ισχύος.   Δεν φταίει το μικρόβιο της φυματίωσης που πέθανες, φταίει ότι το κόλλησες. Και θα δώσουμε φράγκα στον ΔΕΔΔΗΕ να σε θάψει, αν δεν θεραπευτείς από την ΔΕΗ (που να το δείτε, αυτή θα λύσει το πρόβλημα).


5.  Τα αιολικά μπορούν να παρέχουν άεργο ισχύ, αλλά πρέπει να ελέγχονται να μην παρέχουν υπερβολική άεργο ισχύ. Βλ. παρακάτω εικόνα).  Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι τα της Ρόδου δεν είχαν αυτούς τους μηχανισμούς αυτοελέγχου, ή για οποιονδήποτε λόγο δεν λειτούργησε? Για υπερβολική άεργο ισχύ δεν είπε ο ΔΕΔΔΗΕ?  Οι εξωγήινοι την έστειλαν?  Σπάνιο φαινόμενο να φυσάει και να μην χρειάζεται το ρεύμα, πολύ σπάνιο.


*   *   *   *   *   *   *

Γίνεται βαρετό... Όσο ψάχνω, τόσο βρίσκω και όπου να' ναι θα έχω εμπεδώσει και το θέμα και ΔΕΝ ..."χωνεύω" τους ηλεκτρολόγους, και ειδικά όσους βάζουν όλα αυτά τα ημίτονα και συνιμήτονα...  Ηλεκτρισμό κάνουμε ή τριγωνομετρία?  Αλλά, πλάκα-πλάκα, το συμπέρασμα είναι  μάλλον ξεκάθαρο!

Τα αιολικά δημιουργούν αστάθειες μόνο και μόνο επειδή είναι μεταβλητά. Αυτό δημιουργεί αστάθειες και στην άεργο ισχύ.  Είτε για να μην καούν τα πάντα, είτε αυτόματα, είτε χειροκίνητα, blackout.  Εάν είχαμε παραπάνω συμβατική ισχύ όταν φυσούσε, εάν είχε παραπάνω ζήτηση από ψυγεία, κλιματιστικά, πράγματα με μοτέρ και μετασχηματιστές, εάν τα καλώδια ήταν αλλιώτικα, εάν είχε πυκνωτές και μυστήρια και ηλεκτρονικά και καλικάντζαρους στο δίκτυο της Ρόδου δεν θα γινόταν τα μπλακάουτ. Ή, πολύ πιο συνοπτικό και φτηνό, εάν δεν υπήρχαν αιολικά.   Το έχουν μάθει στην Γερμανία και το εμπέδωσαν και στην Αυστραλία. Στις εφημερίδες είναι, δεν χρειάζεται να είστε ηλεκτρολόγος ή καθηγητής...  Στον ΔΕΔΔΗΕ, να κοιταχτείτε λιγάκι στον καθρέφτη για  ποιους δουλεύετε.  Και, ενημερωθείτε:  Εδώ και καιρό έχει γραφτεί για πρόσθετες αστάθειες από αιολικά... Λόγω του τυρβώδους του αέρος.  Όχι, δεν ξέρω εάν με πυκνωτές διορθώνεται...

Και μην φοβάστε!  Εάν στο ΕΜΠ ή στον ΔΕΔΔΗΕ δεν τα καταλαβαίνετε, η Siemens έχει και για αυτό το θέμα την λύση (και η ΑΒΒ και η Schneider -- αυτή που πήρε τους μετασχηματιστές της ΑΓΕΤ).

ΥΓ. Ο Greeklignite όπως πάντα τα λέει πιο συνοπτικά:  Προσοχή μην την πατήσετε ή μην σας πατήσει αυτή: στη Ρόδο κυκλοφορεί αδέσποτη "άεργη ισχύς".  Αλλά ήθελα  διεθνή βιβλιογραφία μπας και λάχει καμιά ανάγκη.  Άσε που έμαθα τι είναι η άεργος ισχύς.

Όχι, δεν περιμένω διαλεύκανση. Η ΔΕΗ είπε την προφανή αλήθεια και ο ΔΕΔΔΗΕ υποχρέωσε κάποιον αφανή υποστηρικτή που βάζει αιολικά. Τέτοια πράγματα ξεχνιούνται. Αν και το σπάνιο φαινόμενο θα ξανασυμβεί και σε καποιουνού την μούρη, κάποιος θα βρεθεί να το τρίψει.

10 σχόλια:

  1. Εκ των πραγμάτων δλδ, οι επενδυσεις στο δικτυο που χρειαζονται για την διαχείριση της υψηλή αεργης ισχυος, δεν γίνονται για να χρησιμοποιηθεί καλύτερα η ενεργεια απο τα αιολικα, αλλα για να μην ειναι βλαπτική για το δίκτυο και τις συσκευες του κόσμου. Αυτό γιατί πολύ μπορεί να νομίζουν πως η δεη δεν ξέρει ή βαριέται και δεν αναβαθμίζει το δίκτυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ George 7:02μμ

    Τώρα πια έχουμε "απελευθερωμένη" αγορά ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ δεν έχει πλέον καμιά δουλειά με τα δίκτυα. Το δίκτυο της Ρόδου αποτελεί αρμοδιότητα ΔΕΔΔΗΕ, που ναι μεν είναι θυγατρική της ΔΕΗ, αλλά πλέον είναι πλήρως "ανεξάρτητη".
    Κι ύστερα έγιναν τα μπλακ άουτ κι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει άλλη γνώμη απ' τη ΔΕΗ. Μήπως να ρωτούσαμε τον ΑΔΜΗΕ; Ή το ΔΕΣΜΗΕ; Ή το ΛΑΓΗΕ; Γεμίσαμε φορείς, αλλά το ρεύμα το εισάγουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό πια δε είναι ανάρτηση, είναι ανακοίνωση για συνέδριο! Χαρά στο κουράγιο σου!

    Όλη η ουσία είναι στο 12.5.1 Power Quality: "Utilities strive to keep voltage and frequency levels as stable as possible." Αυτό υπονοεί και το ΥΓ που έβαλα στη δική μου ανάρτηση.

    Και γι' αυτό το λόγο το πιο εύστοχο σχόλιο για την "άεργο ισχύ" το έκανε ο Dennis Hoidas στο FB. Οπότε τελικά θα μας πουν πως έφταιγε ο Κούρκουλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαθαίνω απότις αναρτήσεις. Και σε θέματα που δεν ξέρω πρωτογενώς, πάντα αποσκοπώ σε διορθώσεις. Μαζέυω σχόλια από φίλους και, με την άδειά τους, θα τα ανεβάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα συνημίτονα και υα ημίτονα δυστυχώς, ή ευτυχώς, χρειάζονται. Και χρειάζονται πολύ περισσότερα για να κάνεις σοβαρή ανάλυση ευστάθειας δικτύου. Κατ αρχήν όταν μιλάμε για άεργη ισχύ μιλάμε για cosφ, αλλά αυτό δεν αρκεί. Η άεργη ισχύς είναι 2 ειδών: επαγωγική και χωρητική. Πολύ μεγάλη άεργη ισχύς (και για τα 2 είδη) σημαίνει ότι το cosφ είναι κοντά στο μηδέν, άλλο όμως ρόλο παίζει στην ευστάθεια δικτύου όταν το cosφ πάει κοντά στο μηδέν με επαγωγική, και άλλο όταν πάει να μηδενιστεί με χωρητική. Δεν ξέρω τεχνικά τι συνέβη, άρα μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω. Αν, για παράδειγμα, μία γραμμή φορτιστεί σε no load condition τότε μπορεί προκύψει κατάσταση με cosφ σχεδόν μηδέν με χωρητική άεργη και η θεωρία του control λέει γι αυτή την περίπτωση ότι το σύστημα περιέρχεται πολύ εύκολα σε αστάθεια.

    Επίσης τα μικρά δίκτυα όπως της Ρόδου περιέρχονται πιο εύκολα σε αστάθεια από τα μεγάλα δίτυα. Ας το έχουν υπόψη τους αυτό όσοι σκίζονται για μικρο-δίκτυα. (Αλλά αυτοί οι πονηροί θέλουν το μεγάλο δίκτυο για καβάτζα, που όμως, αν μπαινοβγαίνουν τα μικρο-δίκτυα ό,ποτε θέλουν θα διαλύσουν και το μεγα-δίκτυο και μετά θα ζητούν την διασύνδεση σε διακρατική ή διηπειρωτική κλίμακα).

    Το θέμα είναι να διακρίνουμε την βασική αιτία και όχι τις επί μέρους αλληλουχίες που οδήγησαν στην κατάρρευση. Η αναβάθμιση του δικτύου που επικαλείται ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να είναι απλώς κάτι δευτερεύον και η πραγματική αιτία να είναι η εγκατάσταση πολλών ΑΠΕ (και παίζει ρόλο και που βρίσκονται αυτές και πώς γίνεται η μεταφορά από αυτές). Αυτή είναι η δική μου διαίσθηση. Έπειτα αν κατάλαβα καλά λένε ότι οι γεννήτριες (οι συμβατικές) δεν είχαν κατάλληλα AVR. Προφανώς η ανισορροπία που επέφεραν στο μικρό δίκτυο οι ΑΠΕ απαιτούν σειρά επεμβάσεων και ενισχύσεων και αντισταθμίσεων και συστημάτων ελέγχου. Δηλαδή πάλι η διαίσθηση μου μου λέει ότι όλες αυτές οι ΑΠΕ εγκαταστάθηκαν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες ευστάθειας του δικτύου. Και τώρα τρέχουν... Αυτό είναι η “τζάμπα” ενέργεια των ΑΠΕ....

    Εν πάση περιπτώσει εμπιστεύομαι περισσότερο τους μηχανικούς και τεχνικούς τηε ΔΕΗ, διότι σίγουρα είναι πιο εξοικειωμένοι με το πρόβλημα επί του πεδίου. Το δελτίο τύπου ΔΕΔΔΗΕ είναι διατυπωμένο με σκόπιμη ασάφεια και δεν εξηγεί τίποτε, απλώς πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα. Αλλά αν κάποιος διαβάσει between the lines και είναι λίγο υποψιασμένος μάλλον θα καταλάβει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Τέρνα η οποία έχει αιολικά στην Ρόδο είναι επίσης ο κατασκευαστής νέου συμβατικού σταθμού 115 MW της ΔΕΗ στην Ρόδο με καύσιμο πετρέλαιο (και δευτερευόντως ντίζελ). (Κατά τα άλλα ακόμα προσπαθούν να κοροϊδέψουν “ιθαγενείς” σε άλλα νησιά ότι θα τους ηλεκτροδοτούν τζάμπα με αιολικά και πάνελς .... Και φυσικά έχει και σχέση με το άλλο θέμα συζήτησης για τα μπλακάουτς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλά θυμάμαι ότι τον είδα να διαψεύδει ότι φταίνε τα αιολικά για το συμβάν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποιος άλλος έχει σειρά;
    http://www.stokokkino.gr/article/1000000000032314/42-ependuseis-56-dis-sto-paketo-Giounker--Apokleistika-sto-stokokkinogr-olos-o-katalogos

    Μόνο 1 δις στην ΤΕΡΝΑ; Δώσε κι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μην σε στενοχωρήσω, 11:37, αλλά οι "επιχειρηματίες" μας υπάρχουν ΜΟΝΟ για τα πακέτα. Εξ άλλου, από αυτά δεν φτιάχτηκαν? Ο καθένας στις καταβολές του. Υπήρχαν Περιστέρης και Μπόμπολας πριν τα πακέτα? Όχι. Υπήρχε Κοπελούζος πριν τους στημένους διαγωνισμούς της ΔΕΗ και την Γκαζπρόμ? Ούτε. Και όλοι στα χνάρια που ξέρουν.

    Και ο Κούλης που θέλει εκλογές, τις θέλει μπας και δεν πάρουν και οι δικοί του κάτι.

    Η έκφραση "βάστα Ρόμμελ" αποδίδεται σε μαυραγορίτες της Κατοχής που ήλπιζαν να αντέξει ο Ρόμμελ στην Β. Αφρική για να μπορούν να συνεχίσουν την ...ελεύθερη αγορά τους. "Μένουμε Ευρώπη": Περίπου το ίδιο (και πιο εύπεπτο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Ροδιακή,το ανέφερε.
    οι άλλοι μεγαλύτεροι μάλλον δεν το είχαν δει...
    http://www.rodiaki.gr/article/333862/ektimhseis-gia-to-poy-ofeiletai-to-mplak-aoyt-sth-rodo

    Τεχνικές εκτιμήσεις με επιχειρήματα για το που οφείλεται κατά πάσα πιθανότατα η γενική διακοπή του ρεύματος που έγινε στις 9 Μαρτίου στο νησί της Ρόδου αναφέρονται στο εξειδικευμένο ενημερωτικό site (greeklignite.blogspot.gr).

    Πηγή : Εκτιμήσεις για το που οφείλεται το μπλακ-άουτ στη Ρόδο | Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/article/333862/ektimhseis-gia-to-poy-ofeiletai-to-mplak-aoyt-sth-rodo#ixzz4QMlOtnIp
    Follow us: @irodiaki on Twitter | efimeridarodiaki on Facebook

    ΑπάντησηΔιαγραφή