Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Ναι, τα αιολικά προκαλούν blackouts. Και στην Νότια Αυστραλία


Η Νότια Αυστραλία έχει βάλει πολλά αιολικά. Περίπου 1.500 ονομαστικά αιολικά μεγαβάτ. Και επειδή είναι σε περιοχή με έντονους και σχεδόν συνεχείς δυτικούς ανέμους,  δηλώνει συντελεστές διαθεσιμότητας 32%-38%, δηλαδή υψηλότερο και από αυτόν της Σκωτίας και του Μαρόκου (που έχουν τους υψηλότερους συντελεστές στην δική μας περιοχή).

Και εδώ και ένα χρόνο, οι ειδήσεις έχουν αναφορές κυλιόμενων blackouts. Και πρόσφατα, προβλήματα και με την διασυνδεδεμένη Τασμανία (για την Τασμανία, στο τέλος). Καλώς ορίσατε στο μπάχαλο των ΑΠΕ... Εκεί, έργο της ...Siemens.



Τα αιολικά αυτά, είναι διασυνδεμένα και σε διάσπαρτα σε μεγάλη περιοχή, και επομένως το ιδανικό παράδειγμα του τι κάνουν και δεν κάνουν αιολικά σε μεγάλη κλίμακα. Άλλα λειτουργούν, άλλα δεν λειτουργούν και βγάζουν έναν μέσο όρο, που την ημέρα της παραπάνω εικόνας ήταν περίπου 40%. Εντυπωσιακό;  Όχι ακριβώς.  Ακόμα κι αν παραβλέψουμε εντελώς το κόστος, και τα blackouts, που είναι και το αντικείμενο αυτής της ανάρτησης, μια καλή μέρα δεν είναι ενδεικτική του τι γίνεται στην διάρκεια ενός έτους.  Οι Αυστραλοί απέδειξαν από τουλάχιστον το 2013 ότι παρ' ότι διασυνδεμένα και διάσπαρτα, τον μισό χρόνο υπάρχουν κάτω από το 30% της ισχύος τους, και μόνο στο ...5%(!) του χρόνου τους υπάρχουν πάνω από 70%.  Με άλλα λόγια, η ηλεκτροδότηση εξακολουθεί και είναι από ...άλλες πηγές (όλη η μελέτη, εδώ).

Αλλά το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο:  Ακόμα και διασυνδεδεμένα, τα αιολικά εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις στην απόδοση.  Και ο διαχειριστής του δικτύου εκεί έχει φροντίσει να έχει θερμές εφεδρείες που αναβοσβήνει για να κρατάει σταθερό το δίκτυο. Μόνο που με πολλά αιολικά καμιά φορά ούτε αυτό αρκεί, με αποτέλεσμα κυλιόμενα blackouts, κάτι σαν αυτό που έπαθε η Ρόδος, αλλά σε μεγάλη κλίμακα!  Το παρακάτω, από τον περασμένο Νοέμβριο (και στις ειδήσεις) Αντέγραψα το άρθρο του Australian σε εικόνες επειδή είναι συνδρομητικό περιεχόμενο -- μόνο μέσω μηχανής αναζήτησης:


Σε περίληψη, αναφέρονται τα κυλιόμενα blackouts και ο υπαίτιος:  Τα πολλά αιολικά "πάρκα" με την παράλληλη μείωση της συμβατικής ισχύος βάσης που πήγαν δήθεν να υποκαταστήσουν -- κάτι που η ΕΟΝ έχει πει από το 2005 ότι δεν είναι εφικτό, και που η Αυστραλία το υπέστη ακριβώς όπως στην μελέτη της ΕΟΝ για το παράδειγμα των Χριστουγέννων του 2004!

Το άρθρο  του Australian ξεκαθαρίζει και την λεπτομέρεια:  Τα πολλά αιολικά απαιτούν πολλή διαχείριση της μεταβλητής λειτουργίας τους και  εκεί παρουσιάζονται τα προβλήματα, είτε σε αδυναμία των εφεδρειών, είτε των μετασχηματιστών, είτε των διακοπτών, είτε στην διατήρηση της συχνότητας των 50 Hz.  Συνήθως, τα καταφέρνουν, αλλά όχι πάντα, ιδίως όταν οι μεταβολές στον αέρα είναι μεγάλες. Και τότε;  Ρόδος! Μπλακάουτ. Θυμάστε την ανάρτηση για την ανάγκη στρεφόμενης αδράνειας;  Λεπτομέρειες εε; Ναι, αυτές οι λεπτομέρειες είναι που εκτινάζουν το κόστος και συνεπάγονται μη μείωση ή και αύξηση κατανάλωσης καυσίμων και CO2 (αν σας ενοχλεί...)

Η ΕΟΝ, το 2005, είχε δείξει την μεταβολή στην αιολική ισχύ τα Χριστούγεννα του 2014, λόγω αέρα. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στην Αυστραλία το φθινόπωρο του 2015. που ανέφερε και η εφημερίδα, παραπάνω:


Θα πείτε, αν σας αρέσουν τα αιολικά "έλα μωρέ, μεμονωμένο γεγονός" για την 1η Νοεμβρίου του 2105.   Ξανάγινε.  Αυτή την φορά, προχτές, 29 Απριλίου 2016:


Αυτή την φορά, κόπηκαν τα ηλεκτρικά τρένα. South Australia – Wind Powered Train Wreck: Power Supply Chaos Strands Thousands of Commuters.   Μικρό το κακό, έε;

Θα μου πείτε "μα γιατί η Γερμανία δεν έχει τέτοια προβλήματα στις ειδήσεις της";  Η απάντηση είναι απλή. 1) Απορρίπτει κατά κόρον σε γείτονες (η Αυστραλία δεν έχει γείτονες).  2) Πληρώνει τους αιολικούς για να μην "παράγουν" όταν φυσάει (οι Αυστραλοί θα κάνουν επανάσταση γιατί είναι πολύ πιο κατά των αιολικών. 3) Έχει ακόμα ισχύ βάσης η ίδια, και η πυρηνικές Γαλλία και Τσεχία, και έτσι κρατάει τα μπόσικα. Και,. 4) Όταν τα βρίσκει σκούρα, επειδή θα φυσήξει αέρας, παραγγέλνει εφεδρείες ντήζελ από την γειτονική Αυστρία.  Τα έχω όλα σε συνδέσμους σε προηγούμενη ανάρτηση...  Και κουβέντα για το κόστος ή την εξοικονόμηση καυσίμων. Σαφώς και έχουν ακριβύνει το ρεύμα στην Αυστραλία, και δεν έχω δει στοιχεία για κατανάλωση καυσίμων, και όταν τα δω, στοιχηματίζω μία δραχμή ότι θα είναι σαν της Γερμανίας, χαχαχα.


Άφησα την Τασμανία, για την οποία έχω ξαναγράψει (με αναφορά στην Τασμανία εδώ), για το τέλος. Η περίληψη είναι από αυτήν την ανάρτηση: Όταν η Αυστραλία υπέκυψε το 2012 και έβαλε φόρο άνθρακα, η υδροηλεκτρική Τασμανία μέσω καινούργιας διασύνδεσης 500MW άρχισε να εξάγει ρεύμα στην κυρίως Αυστραλία.  Το 2015 δεν έβρεξε, χάλασε και το καλώδιο (να τα βλέπουν αυτά στην Κρήτη και στα νησιά που διασυνδέονται) και η Τασμανία απέκτησε κρίση ηλεκτροδότησης που πάει να καλύψει με εισαγωγές ντηζελογεννητριών και επαναδραστηριοποίηση παλαιότερων μονάδων.  Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο η μείωση βροχοπτώσεων. Το πρόβλημα είναι ότι άδειασαν τα ρεζερβουάρ τους με τις "εξαγωγές" και ξέμειναν (αλλά πρόλαβαν να βγάλουν $300 εκατομμύρια μέχρι να αδειάσουν). Τα αιολικά, φυσικά, διακοσμητικά...

Τι να κάνω βρε παιδιά, ειδήσεις είναι... Αλλά όταν συμβούν και εδώ, θα λέω "σας τα έλεγα", όχι ότι θα πάθετε κάτι, όλοι έξω είναι...  Τον κοσμάκη δεν τον λυπάται κανείς;

3 σχόλια:

  1. Αδικείς τον εαυτό σου αστοιχείωτε! Η Τανζανία είναι στην Αφρική! Άλλαξε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τανζανία είναι στην Αφρική. Αλλά άλλο Τασμανία, άλλο Τανζανία. Οι ΑΠΕτζηδες όμως ήταν και θα είναι παπατζήδες. Ή παπΑΠΕτζήδες, χαχαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τασμανία

    Τανζανία

    Κι όποτε θες την διαφορά κιλοβάτ από κιλοβατώρα, μην ντρέπεσαι, ρώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή