Μία ανεμογεννήτρια που αυτοκαταστράφηκε βίαια, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Η συγκεκριμένη διαλύθηκε όταν έπαθε το λεγόμενο "overspeed event", δηλαδή όταν, μετά από εσωτερική μηχανική βλάβη, άρχισε να περιστρέφεται με πάνω από 15 στροφές το λεπτό και, στις 18, έσκασε. Μετά από βλάβη στα υδραυλικά που ελέγχουν την περιστροφή. Ποσώς με νοιάζει γιατί έσκασε, αλλά να μην ήμουν σε ...ακτίνα βολής.
Ούτε είναι το θέαμα του πυροτεχνήματος η "είδηση". Η "είδηση" είναι ότι οι αναφλέξεις, οι επισήμως υπ' αριθμ. 2 αιτίες αιολικού ατυχήματος (μετά την ...αποκόλληση πτερυγίου) συμβαίνουν ...10 φορές(!) πιο συχνά από όσο αναφέρονται. Αν έχουμε πχ 1.000 ανεμογεννήτριες στα Ελληνικά βουνά, αφήστε το μυαλό σας να φαντάζεται τι θα έχει μείνει μετά 10 χρόνια...
http://www.windpowermonthly.com/article/1347145/annual-blade-failures-estimated-around-3800
Είπα "αποκόλληση πτερυγίου"; Από περιοδικό του κλάδου (δηλαδή όχι κάποιου αντιαιολικού κινήματος), ξεκολλάνε 3.800 πτερύγια τον χρόνο, ή ποσοστό 0,54% των πτερυγίων που υπάρχουν. Δεν είμαι σίγουρος εάν "πτερύγια" (blades) είναι το ίδιο με "rotors", δηλαδή όλη την έλικα. Κάθε έλικα έχει τρία πτερύγια, και ίσως η σωστή στατιστική δεν είναι 0,54%, αλλά 1,62%, αλλά, και αυτό, ασήμαντη λεπτομέρεια...: Δεν πρόκειται κανένας ανυποψίαστος τουρίστας (πλην Δρ. Τσιπουρίδη και του άλλου με το τσαντάκι) να πάει βόλτα κάτω από αιολικό, και επομένως η όποια πιθανότητα αποκόλλησης είναι μέσο προστασίας από βανδαλισμό!
www.nrel.gov/docs/fy13osti/59111.pdf
Αν το ψάξετε, υπάρχουν πολλά στατιστικά και πληροφορίες για το πώς σκάει μια ανεμογεννήτρια. Το ενδιαφέρον, στην παραπάνω μελέτη, είναι οι ανοδικές τάσεις: Στα ηλεκτρικά, τα ηλεκτρονικά, στους σένσορες και στα πτερύγια του ρότορα.
http://www.aftodioikisi.gr/ota/perifereies/xoris-revma-emeinan-andros-kai-tinos-logo-pirkagias-se-aioliko-parko/ (στην πολύπαθη Εύβοια)
Και όπως ξεκαθάρισα και στον τίτλο της ανάρτησης, δεν θεωρώ ότι οι βλάβες και οι πυρκαγιές είναι το βασικό πρόβλημα των αιολικών. Το βασικό πρόβλημα των αιολικών είναι ότι τρώνε πολλά κεφάλαια, και πολλά (δικά μας) λεφτά, χωρίς να ηλεκτροδοτούν, χωρίς να υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, και χωρίς να εξοικονομούν καύσιμα ή, έστω, ρύπους. Έχουμε βάλει 2.000 αιολικά (ονομαστικά) μεγαβάτ με δέσμευση 3 δις ευρώ κεφάλαια, που αποπληρώνουμε, μέσω ΔΕΗ, με 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Άχρηστα τα 2.000 ονομαστικά αιολικά μεγαβάτ, άχρηστη και βλαπτική η όποια αιολική "έγχυση". Πεταμένα λεφτά. Η μόνιμη υποβάθμιση (τουριστική, περιβαλλοντική, αισθητική, οικονομική) των εκτάσεων που χρησιμοποιούν είναι ...δευτερεύουσα. Το "τζάμπα και ανεξάντλητο αιολικό δυναμικό" αφορά στην ανεξάντλητη λαμογιά των απατεώνων που τα προωθούν, Ελλήνων τε και Ευρωπαίων (και τα "ανεξάρτητα" ανρθωπάκια της ΡΑΕ των Βασιλάκου, Ραχιώτη, Πανάγου και λοιπών "ανεξάρτητων" που τα ενέκριναν... "Ανεξάρτητη" Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας...).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου