Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Κλιματολαγνεία 2009-2016


http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/christopherbooker/6679082/Climate-change-this-is-the-worst-scientific-scandal-of-our-generation.html

To 2009 που εμφανίστηκε αυτό το άρθρο δεν είχα ανακαλύψει το blogging, και αν με ρωτούσατε περί "Παγκοσμίου Θέρμανσης" (δεν υπήρχε ακόμα η "Κλιματική Αλλαγή"), δεν την πολυπίστευα, επειδή λόγω ...αρχαιότητας, θυμόμουν πολύ καλά τον πανικό της δεκαετίας του 1970 περί ...Παγκόσμιας Ψύξης.   Τότε δεν υπήρχε internet, ή CNN, αλλά όλοι χάζευαν TIME και Newsweek (η εικόνα αριστερά μεγαλώνει με κλικ).  Την δεκαετία του '70 ο ΟΗΕ δεν ασχολείτο με το "κλίμα", αλλά με τον Ψυχρό Πόλεμο. Την δεκαετία του '70,  α) έκανε όντως κρύο, β) ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν σε έξαρση, γ) ο Νίξον είχε πάει στην Κίνα, και ένα χρόνο αργότερα είχε πει το peace with honor (Βιετνάμ), δ) έγινε ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ και το πρώτο πετρελαϊκό εμπάργκο, ε) κάπου ενδιάμεσα έγινε και το Watergate,  κοινώς μια δύσκολη περίοδος που κλιμακώθηκε με το δεύτερο εμπάργκο μετά την κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη.  Έχω ακόμα αυτό το βιβλίο...  Δεν κάνω πλάκα, ο κόσμος χανόταν και εμείς πιστεύαμε ότι έρχεται το τέλος, από ...παγετώνες.

Κάπου μεταξύ 1987 και 1992:  α) τέλειωσε ο Ψυχρός Πόλεμος (ή τουλάχιστον εκείνη η φάση του), β) άρχισε να κάνει σαφώς πιο ζέστη από ότι τα κρύα της δεκαετίας του '70, γ) το πετρέλαιο είχε ήδη πέσει, και δ) κάπου μεταξύ Γερμανίας και Σουηδίας ανακαλύφθηκε το "θερμοκήπιο" και η προστασία από το "θερμοκήπιο" που πρώτα έγινε πολιτική της Γερμανικής Κυβέρνησης,  βόλεψε μια χαρά και την Θάτσερ να σπάσει την απεργία των ανθρακωρύχων, και 2-3 χρόνια αργότερα μπήκε και στην διάσκεψη του Ρίο και έγινε πολύ της μόδας.

Το 2009 έγινε κάτι σημαντικό:  Το Climategate (παραφθορά του Watergate).  Η περίληψη της περίληψης είναι ότι μετά από υποκλοπή (hacking) πολλών email από το University of East Anglia, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ευυπόληπτοι επιστήμονες που έκαναν "έρευνες" για το Θερμοκήπιο, βασικά έγιναν τσακωτοί να σχεδιάζουν το μαγείρεμα των δεδομένων, ώστε να φαίνεται ότι ο κόσμος ζεσταίνεται τώρα, και ότι είναι πρωτοφανές, ασυνήθιστο, ανθρωπογενές και περίεργο.  Σε αυτό το γεγονός αναφέρεται το άρθρο του Booker στην Telegraph.  Δηλαδή στην εξαπάτηση από πλευράς δήθεν επιστημόνων.  Κι από εκεί που οι Κλιματολόγοι έδιναν ο ένας στον άλλο βραβεία Νόμπελ, εξευτελίστηκαν, η διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το ...Κλίμα, ένα μήνα αργότερα, ήταν φιάσκο.  Μεταξύ μας, εάν κάποιος δεν ήταν εντελώς άσχετος με το θέμα (όπως εγώ, και σίγουρα, το 2009) δεν θα καταλάβαινε ότι το ζητούμενο, ή τουλάχιστον ένα από τα ζητούμενα ήταν από τότε το ...μάζεμα των ...εξαγωγών της Κίνας, και δεν ήταν το μόνο.

Υπάρχουν δύο πτυχές στο θέμα της "Κλιματολογίας", ή μάλλον της "Κλιματοαλλαγολαγνείας":  1) η πραγματική και 2) η πολιτική:



Η πρώτη, η πραγματική πτυχή είναι σχετικά εύκολη:  Το κλίμα της Γης, αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια, από πολλούς είτε γνωστούς, είτε εικαζόμενους, είτε επιβεβαιωμένους ή ακόμα αμφισβητούμενους παράγοντες.   Κανείς δεν αμφισβητεί ότι "αλλάζει".  Φαίνεται σε κάθε γράφημα "ανακατασκευής" θερμοκρασιών παλαιοτέρων εποχών, είτε πρόκειται για εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια, είτε πρόκειται για τα τελευταία 400.000 χρόνια για τα οποία έχουμε μετρήσεις από πυρήνες πάγων είτε για τα τελευταία 11.000 χρόνια, είτε για τα τελευταία 4.000 χρόνια (από εδώ) , για τα οποία έχουμε και ιστορικές γνώσεις που επιβεβαιώνουν ή συσχετίζονται με μετρήσεις.  Όπως και να το δείτε, η Γη σήμερα είναι πιο κρύα από σχεδόν οποτεδήποτε στο παρελθόν, αν και, ειδικά στο χρονικό πλαίσιο των 400.000 ετών, είμαστε σε "μεσοπαγετώδη" περίοδο, δηλαδή περίοδο σχετικής ζέστης σε μεγαλύτερη περίοδο σχετικού κρύου. Αλλά και σε αυτήν την "μεσοπαγετώδη" που έχει  κρατήσει 11.000 χρόνια, τώρα έχει πιο δροσιά παρά σχεδόν οποτεδήποτε.

Και τα παραπάνω δεν τα αμφισβητεί κανείς. Γιατί η ταραχή? Η ταραχή είναι επειδή τα μοντέλα λένε ότι θα ζεσταθούμε πάρα πολύ επειδή καίμε ορυκτά καύσιμα, και ότι η θερμοκρασία θα ανέβει εκεί που ήταν στην Μινωϊκή περίοδο, μον ντιε, καταστροφή. Τα μοντέλα το λένε, από "επιστήμονες" μερικοί από τους οποίους μαγείρευαν αποτελέσματα!  Τα μοντέλα όμως δεν είναι πραγματικότητα, και η κουβέντα γίνεται εδώ και τόσο καιρό, που πλέον υπάρχουν αποτελέσματα από δορυφορικές μετρήσεις και η σύγκρισή του με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα των δορυφόρων διαφέρει από αυτό που προβλέπουν τόσο καιρό τα μοντέλα. Όπως είπε και ο greeklignite, η πραγματικότητα δεν ...συνεργάζεται με την παπαρολογία.  Τώρα, μπορείτε να πιστεύετε ό,τι θέλετε, αλλά δεν είναι καθόλου προφανές ότι συμβαίνει, τώρα, κάτι διαφορετικό από ότι στο παρελθόν ή ανθρωπογενές, ή καταστροφικό.

Το κλίμα αλλάζει και σε αυτό συμβάλλουν οι αλλαγές στον ήλιο, στην κοσμική ακτινοβολία, στην τροχιά της Γης, σε τεκτονικές αλλαγές, στην αλληλεπίδραση της "ζωής" με την Γη (κυανοβατήρια τα λένε) και πιθανότατα και στον ...άνθρωπο. Το θέμα είναι τι είναι το σημαντικό... Αν πιστεύετε ότι είναι ο άνθρωπος, εεε... δεν προκύπτει. Αν πιστεύετε ότι είναι το CO2, επίσης δεν προκύπτει. Και για να μην άγχεστε, σε καμία περίπτωση, καμία ΑΠΕ δεν μειώνει κανένα CO2, μετρημένο και τσεκαρισμένο.

Η πολιτική πτυχή είναι πιο δύσκολη, αφού σε γεωπολιτικά παιχνίδια υπάρχουν περισσότερα ψευδοσκόπια από όσα αντέχει ο απλός ανθρωπάκος.  Είναι μάλλον σαφές, πλέον, ότι υπάρχει "κάπου" πολιτική βούληση να ...σώσουμε το Κλίμα, δηλαδή  να περιορίσουμε την χρήση κάρβουνου (να αυξήσουμε την χρήση αερίου -- αλλά όχι όποιου κι όποιου, και πυρηνικών), με Νο. 1 χρήστη κάρβουνου την ...Κίνα, και παράλληλα να περιορίσουμε την ζήτηση και επομένως να ρίξουμε την τιμή του πετρελαίου με μερικές από τις ήδη γνωστές συνέπειες.   Μπορώ να σκεφτώ και άλλες πολιτικές και γεωπολιτικές πτυχές, αλλά θα είναι εικασίες.

Μπορώ επίσης να δω ποιοι πολιτικοί έχουν πια άποψη...  Ξέρω, δεν σας αρέσει ο Τραμπ... Λες και δεν αρέσει σε κανέναν, κι ας καταφέρνει κάπως να έχει ...ψηφοφόρους... Κακοί οι ψηφοφόροι του... Έτσι λένε τα ΜΜΕ...

Επαναλαμβάνω ότι καταλαβαίνω ότι υπάρχουν υπαρκτοί λόγοι απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα,  ειδικά όταν προέρχονται από μερικές ...δύσκολες χώρες.  Λυπάμαι, αλλά  η υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων δεν είναι εφικτή, αποδεδειγμένα και απολογιστικά, με ΑΠΕ.   Ο φόρος άνθρακα καταστέλλει την ζήτηση ορυκτών καυσίμων (και, έμμεσα, λειτουργεί και σαν δασμός σε Κινεζικές εισαγωγές), αν, μετά τόσα χρόνια, σας αρέσουν οι φόροι.  Οι ΑΠΕ μπορούν ωστόσο να καταστείλουν την γενική ζήτηση, αφού είναι σαν φόρος στην ηλεκτροπαραγωγή. Επιβάλλοντας ποσοστιαία συμμετοχή ΑΠΕ σε ένα δίκτυο, στην πράξη φορολογούνται όλοι οι χρήστες αυτού του δικτύου, μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα . Κάτι σαν ιδιωτικός φόρος που αφήνει κερδισμένους στο παγκόσμιο παιχνίδι, τους ...πυρηνικούς, δηλαδή τους πολύ ανεπτυγμένους. Τώρα, γιατί χρειάζεται τόοοοσο παραμύθι....  Μάλλον ο κόσμος είναι έτοιμος για λίγο Μεσαίωνα.  Get it?

1 σχόλιο:

  1. Τόσο παλιός είσαι και εσύ Αρχαίε;
    Κανονικό δεινοσαυράκι δηλαδή.
    Πάντως έχεις πάρει πάνω σου το ειδικό αυτό θέμα, με σθένος και επιμονή απαράμιλλη.
    Και εκτός "κομματικών" τειχών.
    Γιατί αφορά κοινά (εθνικών λογαριασμών λέω εγώ) απλά υπολογιστικά μαθηματικά, που αφορούν την τσέπη της Ελλάδας που αδειάζει υπέρ ξένων βωμών και εστιών.
    Σε εναν τόπο που δεν έχει στοιχειώδεις ζωτικές "ποσότητες", κάποιοι βολεμένοι θέτουν ζητούμενα πρωθύστερων "ποιοτήτων", τέτοια πράγματα.
    Γιατί επίσης βρε αδελφέ είναι και θέμα αισθητικής, σε μια χώρα που το μόνο κληροδότημά της είναι η φυσική οπτική και οι αρχαιότητες.
    Δυστυχώς.
    Προσχεδιασμένα δεν προέβλεπε κάτι άλλο ο... ευρωχάρτης, αργά, μεθοδικά και εκμαυλιστικά.
    Τώρα, εγώ, θα βάλω και μια άλλη σοβαρή παράμετρο για τους ανησυχούντες περι το μέλλον του πλανήτη.
    Τα γεννοβολήματα κάποιων "εκτατικών" λαών.
    Δεν κάνουμε εμείς παιδιά, για να μεγαλώνουμε τα παιδιά ξένων, υπηρέτες του... κούκου, αντιλαμβάνεσαι!
    Τίποτε άλλο.
    Έρρωσο και πάντα στις επάλξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή