Τρίτη 23 Αυγούστου 2016
Πύργος από τραπουλόχαρτα οι ΑΠΕ
http://www.realclearenergy.org/articles/2016/08/04/the_renewable_energy_house_of_cards_109215.html
Το τμήμα ΑΠΕ της IEA (της γενικά καταπράσινης και ευρωκεντρικής "Διεθνούς Αρχής Ενέργειας") κυκλοφόρησε κάποια άποψη (δεν θα την έλεγα "μελέτη") στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό των (διεθνών) ΑΠΕτζήδων ότι "ενώ ΑΠΕ όπως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι πλέον ανταγωνιστικές σε κόστος με συμβατικές πηγές ενέργειας,οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να τις επιδοτούν".
Η ΙΕΑ παραδέχεται ότι χωρίς συνεχιζόμενες επιδοτήσεις οι ΑΠΕ θα καταρρεύσουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, επειδή δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς επιδοτήσεις! Να θυμίσω ότι και η δική μας ΕΛΕΤΑΕΝ (οι δήθεν επιστήμονες που πλασάρουν αιολικά), όταν δεν μοιράζει γλειφιτζούρια σε παιδάκια και πλάνα για φωτογράφιση βουλευτών που "στηρίζουν" τα αιολικά, σκούζει για την συνέχιση εγγυημένων αποδόσεων για να μην καταστραφεί η ...ελπίδα!
Ο ίδιος ο μεγαλο-επενδυτής σε αιολικά Warren Buffett το είπε ωμά: "For example, on wind energy, we get a tax credit if we build a lot of wind farms. That's the only reason to build them. They don't make sense without the tax credit.": "Με την αιολική ενέργεια παίρνουμε φοροεπιδοτήσεις όταν χτίζουμε πολλά αιολικά. Τα αιολικά δεν έχουν νόημα χωρίς τις φοροεπιδοτήσεις". Κι αν οι δηλώσεις ενός τέτοιου επενδυτή δεν αρκούν, τα ίδια τα δεδομένα, στις ΗΠΑ, όπου οι επιδοτήσεις εγκρίνονται ή όχι, κάθε χρόνο από την Βουλή -- που εγκρίνει ή όχι κάθε φόρο, το δείχνουν: Με επιδοτήσεις, μπαίνουν ΑΠΕ. Χωρίς επιδοτήσεις δεν μπαίνουν. Τόσο απλό.
Η παρέμβαση της ΙΕΑ, και το άρθρο, είναι σχετικά με τι θα κάνει το Τέξας -- μέγα θύμα των αιολικών και της EDF (του Γαλλικού κρατικού πυρηνικού μονοπωλίου που παρασιτολογεί με αιολικά ανά την υφήλιο και την Ελλάδα). Το άρθρο συγκρίνει το καθεστώς των επιδοτήσεων σε ΑΠΕ με την κατάσταση που οδήγησε στο κραχ του 2008. Δηλαδή, δίνονται επιδοτήσεις για να εξασφαλιστεί δανεισμός, αυτό δημιουργεί δάνεια που βασίζονται σε επιδοτήσεις, με κίνδυνο συστημικής κατάρρευσης όχι πια μόνο των αιολικών, αλλά και του χρηματοπιστωτικού συστήματος που τα χρηματοδοτεί βασιζόμενο σε επιδοτήσεις. Κάπως έτσι δεν φαλίρισε και το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα;
Αλλά η παρέμβαση της ΙΕΑ υπέρ συνέχισης των επιδοτήσεων παρά τον ισχυρισμό περί "ανταγωνιστικού κόστους" κρύβει την μεγάλη οικονομική απάτη των ΑΠΕζήδων.
Οι ΑΠΕ πληρώνονται με ταρίφες: Πχ. 100 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα. Και οι συμβατικοί ηλεκτροπραγωγοί πληρώνονται με "ευρώ την μεγαβατώρα". Λέμε λοιπόν: "100 ευρώ για κάθε αιολική μεγαβατώρα", και "101 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα από αέριο", και ξαφνικά τα αιολικά έγιναν ανταγωνιστικά με το αέριο! Με δύο θεμελιώδεις διαφορές που δεν καταλαβαίνει ούτε ο μέσος Μήτσος, ούτε ο Μήτσος στο Υπουργείο της Μεσογείων:
Θεμελιώδης διαφορά Νο. 1: Η κουτουρού αιολική μεγαβατώρα που παράγεται όταν φυσάει, δεν έχει καμία σχέση με την "κατανεμόμενη" μεγαβατώρα, αυτή που παράγεται όταν την θέλει το δίκτυο. Η δεύτερη πάει στο δίκτυο, η πρώτη ψάχνει για κόλπα για να μην καεί το δίκτυο. Όχι κύριε Μήτσο, το τυχαίο ρεύμα δεν αποθηκεύεται, και να πεις στον αιολικό να ηλεκτροδοτήσει το χειρουργείο του παιδιού του όταν πάει για οξεία σκωληκοειδίτιδα, με αιολικά, να το εμπεδώσει αυτός και εσύ.
Θεμελιώδης διαφορά Νο. 2: Το κόστος της παραγωγής ρεύματος δεν έχει σχέση με την ταρίφα. Το κόστος που πληρώνει ο καταναλωτής έχει σχέση με την ταρίφα. Το κόστος του ρεύματος είναι το κόστος για να παραχθεί ρεύμα και βασίζεται στο κόστος της επένδυσης σε μια μονάδα και του καυσίμου και είναι συνάρτηση του πόσες μεγαβατώρες θα παραχθούν από την μονάδα στην διάρκεια της ζωής της. Η ταρίφα είναι το ποσό που πρέπει να πληρωθεί ο αιολικός για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί. Πληρώνεται με βάση πόσο ρεύμα "εγχέει" και αδιαφορεί πλήρως με το τι γίνεται, πού πάει αυτή η "έγχυση" και τι συνέπειες έχει η "έγχυση" στην ηλεκτροδότηση, ή εάν η "έγχυση" αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση κάποιου άλλου καυσίμου. Μα η πρόσφατη, καλοκαιρινή, έγριση του Υπουργείου της Μεσογείων για "έξτρα αμοιβές σε ευέλικτους ηλεκτροπραγωγούς" είναι η επιβεβαίωση: Επιδοτούμε "ευέλικτους", επειδή τους επιδοτήσαμε και με ταρίφες για να είναι και ...οικολόγοι ΑΠΕτζήδες! Η ταρίφα, άσχετα με την χρονολογική σειρά της απόφασης για επιδοτήσεις, είναι αθροιστική στο κόστος του ρεύματος. Δεν υποκαθιστά κάποιο άλλο κόστος. Και, χειρότερο, δημιουργεί και πρόσθετο κόστος. Η ταρίφα δεν είναι κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Είναι φόρος, "καπέλο", στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Και τσάμπα εάν ήταν η ταρίφα για ΑΠΕ, πάλι θα ακρίβαινε το ρεύμα(!), αλλά χωρίς ταρίφα δεν θα υπήρχαν ΑΠΕ, και δεν θα ακρίβαινε το ρεύμα. Δύκολος ο συλλογισμός? Να το πω αλλιώς: Αν, ως δια μαγείας, αποφάσιζε ο Υπουργός να βγάλει τις ΑΠΕ από το δίκτυο για 12 μήνες, θα είχαμε φθηνότερο ρεύμα στο τέλος του 12μήνου. Ακόμα κι αν πληρώνει τις ταρίφες. Δοκιμάστε το.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου