Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016
Μαντέψτε ποιοί έχουν το ακριβότερο ρεύμα και γιατί (1)
https://t.co/8xlVOLciBJ
Τα στοιχεία δεν διαφέρουν πολύ από αυτά του 2014.
Πριν από 5 χρόνια, ο μόνος τρόπος να σας πείσω ότι τα αιολικά είναι πολύ ακριβή πονηριά, ήταν οι διάφορες μελέτες που υπολόγιζαν το κόστος του ρεύματος από διάφορες εναλλακτικές πηγές. Μία μελέτη είναι εδώ, επισήμαινε ότι τα αιολικά πρέπει απαραιτήτως να έχουν "εφεδρείες", και κατέληγε ότι το κόστος τους ήταν λίγο φθηνότερο από την ηλεκτροπαραγωγή από ...κουτσουλιές
Τώρα, έχουν βγει πολλές μελέτες που με πολλή περισσότερη λεπτομέρεια τεκμηριώνουν ότι τα αιολικά είναι πανάκριβα στην ηλεκτροδότηση, αλλά εκτός εάν είστε μελετητής, δεν χρειάζονται οι μελέτες. Υπάρχουν τα απολογιστικά στοιχεία και οι ειδήσεις! Τα στατιστικά στοιχεία του 2015 έχουν δημοσιευθεί (το πρώτο γράφημα, παραπάνω).
Το αιολικό θαύμα που λέγεται Δανία εξακολουθεί και έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Μπορεί το ίδιο το αιολικό ρεύμα να είναι φθηνό (τόσο φθηνό που το πουλάνε πιο φθηνά στην υδροηλεκτρική Νορβηγία, από ό,τι το επαναγοράζουν όταν το χρειάζονται), αλλά για να υπάρξει θέλει επιδοτήσεις (ναι, κόστος ρεύματος είναι και αυτές), συν το κόστος της διαφοράς "πουλάω φθηνά, αγοράζω ακριβά". Και, στις ειδήσεις, η Δανία είπε "φτάνει, δεν αντέχουμε άλλο". Και, δεν είναι το κόστος που δεν αντέχουν, δεν έχουν πια που να απορρίπτουν τόσο αιολικό ρεύμα. Η εικόνα αριστερά, εξηγεί "γιατί" μπορεί να έχει τόσα αιολικά η Δανία: Είναι μια μικρή χώρα διασυνδεδεμένη με πολύ μεγαλύτερα δίκτυα πολλές υδροηλεκτρικές, ανθρακικές και πυρηνικές μονάδες (το είχα αναφέρει εδώ). Άντε να το εξηγήσουμε στον κ. Σκουρλέτη...
Και η περίπτωση της Γερμανίας έχει αναλυθεί και έχει αναφερθεί στις ειδήσεις κατά κόρον. Οι Γερμανοί έχουν το τέλειο μείγμα, ηλεκτροδοτούνται από πυρηνικά, λιγνίτη και λιθάνθρακα, και τον λιθάνθρακα τον έχουν για εφεδρεία στα φωτοβολταϊκά τους! Έχουν και πολλά αιολικά και "εξάγουν" (δηλαδή απορρίπτουν) το 60-80% του αιολικού ρεύματος, σε όσους γείτονες δεν τους έχουν μπλοκάρει (βασικά στην αδελφή Αυστρία και στην Ελβετία και την Γαλλία). Και δεν καίνε αέριο, που το έχουν πολύ πιο φθηνά από εμάς, επειδή δεν τους συμφέρει! Για όλη αυτή την ταλαιπωρία, δείχνουν 6+6 ή 6+7% ηλεκτροδότηση από αιολικά και φωτοβολταϊκά, δεν έχουν εξοικoνομήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2, παρά μόνο με το κραχ του 2008, και έχουν το δεύτερο πιο ακριβό ρεύμα στην ΕΕ. Όλα αυτά, με πρωτογενή στοιχεία, εδώ. Αυτοί βέβαια εξάγουν τα πάντα, και αιολικά, εμείς εισάγουμε αιολικά και εξάγουμε παιδιά.
Και η Ιρλανδία είναι χαριτωμένη περίπτωση, πολύ συνεργάσιμη με τους "Ευρωπαίους" στο να έχει ρεύμα από αέριο συν αιολικά, το τρίτο πιο ακριβό ρεύμα, με ...αυξανόμενες εκπομπές CO2 και δημοσιευμένο το γεγονός ότι τα αιολικά ...μειώνουν την ωφέλιμη ζωή των μονάδων αερίου λόγω μεταβλητότητας!
Να συνεχίσω? Βαρετό πλέον...
Αυτό που έχει πλάκα είναι ότι σε παλαιότερο γράφημα, πάλι από την Eurostat, του 2013, πριν πέσει η τιμή του πετρελαίου, η Κύπρος, με 100% ηλεκτροδότηση από πετρέλαιο, είχε μεν το τρίτο ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ, και πάλι φθηνότερο από αυτό της Γερμανίας ή της Δανίας. Τώρα που το πετρέλαιο έχει πέσει, η Κύπρος είναι κάπου μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας. Αν βέβαια η Γερμανία είχε ηλεκτροδότηση από πετρέλαιο, θα τίναζε στον αέρα την αγορά για VLCC's, λόγω μεγέθους και μόνο! Ένας από τους λόγους εξ άλλου που έχει πέσει το πετρέλαιο είναι ότι έχει μειωθεί η ζήτηση για πετρέλαιο.
Τι ακριβώς προωθούν οι ΑΠΕτεώνες?
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου