Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016
Η (ενεργειακή) ιστορία της Ελλάδας
https://ourfiniteworld.com/2015/02/05/charts-showing-the-long-term-gdp-energy-tie-part-2-a-new-theory-of-energy-and-the-economy/
http://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/energy-charting-tool.html
Αυτή η ανάρτηση προέκυψε τυχαία, όταν έψαχνα για κάτι γραφήματα, με ευκαιρία τον νέο Υπουργό Ενέργειας και έπεσα στην παραπάνω πολύ ενδιαφέρουσα απεικόνιση της ...Ιστορίας της Ελλάδας (μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου) από μία ανάρτηση σε μια πραγματικά εξαιρετική ιστοσελίδα.
Η μικροσκοπική χώρα μας δεν καταναλώνει πολλή ενέργεια, ούτε καν πολλή κατά κεφαλή ενέργεια, αλλά φαίνεται να έχει μεγάλο ποσοστό αυτής της κατανάλωσης από πετρέλαιο, που μειώθηκε λίγο με τον ...εκσυγχρονισμό (1996), και πολύ με το κραχ του 2008. Και επειδή, όπως έχουν εμπεδώσει όσοι με θεωρούν ...εργαζόμενο της ΔΕΗ, α) ψάχνω το "γιατί" και β) πάντα με στόχο να αποδείξω την απάτη των ΑΠΕ, είπα να το ψάξω. Με τον Σταθάκη, δεν θα ασχοληθώ, από την Μπιρμπίλη και μετά όλοι οι Υπουργοί Ενέργειας είναι κλώνοι της Μπιρμπίλη.
Οι εικόνες, παρακάτω, μεγαλώνουν με κλικ.
Από την Χούντα μέχρι σήμερα έχουμε αυξήσει σημαντικά την συνολική κατανάλωση ενέργειας, με έναν λόξιγκα το 1973 (πόλεμος στην Μέση Ανατολή, εμπάργκο πετρελαίου), έναν μεγαλύτερο το 1979 (κρίση Ιράν και αρχή του τέλους της Ελλάδας που ξέραμε), και τον τελευταίο το καλοκαίρι του 2007. Τότε, το 2007 ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα. Τότε, έγινε της μόδας και ο όρος PIIGS.
Η κατανάλωση κάρβουνου (λιγνίτη), μέχρι πρόσφατα ήταν μέτρο ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή βιομηχανικής δραστηριότητας και ...ευημερίας. Η περίοδος 1977-78 πρέπει να ήταν ...δύσκολη.
Δεν βρήκα την κατανάλωση πετρελαίου στην ίδια ιστοσελίδα της BP, αλλά σε άλλη. Παραδόξως, η κατανάλωση πετρελαίου (μεταφορές, θέρμανση και βιομηχανία) δεν έπεσε με το εμπάργκο του 1979, αλλά με το Πασόκ του Ανδρέα Παπανδρέου. Και, βεβαίως με την ύφεση που εκδηλώθηκε χωρίς αμφιβολία μετά τους Ολυμπιακούς. Το 2006 είχαμε peak oil (κατανάλωση) στην Ελλάδα.
Το γράφημα με την κατανάλωση φυσικού αερίου είναι το πιο ...χαριτωμένο: Η άνοδος της διαπλοκής του φον Σημίτη! Φαίνεται και εδώ! Και, φυσικά, στο επόμενο διάγραμμα:
Το 2014, λέει το γράφημα, η Ελλάδα είχε 8.360 γιγαβατώρες από ΑΠΕ. 8.360.000 μεγαβατώρες! 8.360.000 μεγαβατώρες φτάνουν να ηλεκτροδοτήσουν 764.727 οικογένειες των 4 ατόμων στις ΗΠΑ για ένα ολόκληρο χρόνο! Ή, πάνω από 2.000.000 οικογένειες των 4 ατόμων στην ...Ελλάδα. Κάτι τέτοιες αρλούμπες θα σάς πει η ΕΛΕΤΑΕΝ (ή ο Ζερβός, ή η Γκρηνπις). Με μία μικρή διαφορά: Η συνολική κατανάλωση ενέργειας, ή κάρβουνου, εκφράζεται σε ΜΤΟΕ (ισοδύναμο σε εκατομμύρια τόνους πετρελαίου). Το αέριο σε δις κυβικά μέτρα (η αντιστοιχία σε πετρέλαιο έχει σχέση με την ποιότητα του αερίου). Θα μου πείτε, "οι ΑΠΕ παράγουν ρεύμα που μετριέται σε κιλοβατώρες" (ή γιγαβατώρες). Με την μικρή διαφορά ότι οι στοχαστικές γιγαβατώρες δεν ηλεκτροδοτούν (το λέει μέχρι και η ΡΑΕ). Πληρώνονται, αλλά δεν μετατρέπονται σε κάποιον σταθερό μέσο όρο. Στην καλύτερη περίπτωση συνυπάρχουν στο δίκτυο, αλλά, μάρτυράς μου η Γερμανική εμπειρία, δεν εξοικονομούν καύσιμα. Στην χειρότερη περίπτωση προκαλούν μπλακάουτ, όπως στην Ρόδο και κάνουν ρεζίλι τον καημένο τον ΔΕΔΔΗΕ που ψάχνει για ...άεργο ισχύ. Η κατανάλωση κάρβουνου (ή λιγνίτη) μπορεί να μετατραπεί σε ισοδύναμους τόνους πετρελαίου. Ακόμα και το φυσικό αέριο, στο περίπου, αν ξέρουμε την ακριβή σύνθεσή του. Το ρεύμα από (στοχαστικές, μη κατανεμόμενες) ΑΠΕ δεν μπορεί να εκφραστεί σε ισοδύναμους τόνους καυσίμου. Μόνο ο Τσιπουρίδης και οι οικο[ω]λογικές ΜΚΟ κάνουν τέτοιες μετατροπές (ο ένας δεν θα βρει το μπελά του αφού είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ελευθερίας λόγου μπορεί και λέει τις ...απόψεις του, οι δε ΜΚΟ, ακτιβιστές είναι οι άνθρωποι, τους έχουμε συνηθίσει να λένε αρλούμπες...
Στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο, η συνολική ενέργεια είναι για μεταφορές (κυρίως πετρέλαιο), ρεύμα, θέρμανση και για την βιομηχανία. Το ρεύμα (σε εμάς) ήταν, μέχρι πρότινος, από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά (και ελάχιστο πετρέλαιο). Τώρα, είναι από λιγνίτη, αέριο, εισαγωγές και υδροηλεκτρικά. Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ λένε και "από ΑΠΕ". Μπράβο μας. Μόνο που ούτε σε εμάς οι ΑΠΕ υποκαθιστούν (ή εξοικονομούν) οποιοδήποτε μετρήσιμο καύσιμο. Θα μάς το έλεγαν. Αλλά είναι καλή επιδότηση για τους αεριάδες, που είναι και οι ίδιοι ΑΠΕτζήδες, και για αυτό τους θεωρώ μασκαράδες, και αναφέρομαι στην "διαπλοκή" μας.
Οι ΑΠΕ (δηλαδή τα αιολικά και τα φ/β) δεν έχουν καμμία σχέση με εξοικονόμηση πετρελαίου ή ενέργειας. Ούτε έχουν σχέση με υποκατάσταση του "βρώμικου" λιγνίτη. Ούτε έχουν σχέση με κάποια μελλοντική ηλεκτροδότηση του κόσμου. Έχουν σχέση με επιδοτήσεις και με δικαιολογία για ακριβότερο ρεύμα από φυσικό αέριο. Το αέριο, ναι, μπορεί να υποκαταστήσει τον λιγνίτη, με την διαφορά ότι οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν καίνε αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, επειδή τους πέφτει ...ακριβό. Σε εμάς είναι ακριβότερο αλλά είμαστε προφανώς πλουσιότεροι.
Αλλά, πίσω στην ενεργειακή μας Ιστορία, λίγες μέρες αφού είχα ξεκινήσει αυτό το blog, είχα γράψει μία ανάρτηση με τον ...σεμνό τίτλο "η Ιστορία του Κόσμου", όπου είχα, βασικά, πει ότι αυτό που βλέπουμε, εμείς "οι πολλοί" σαν Ιστορία του (σύγχρονου) Κόσμου, είναι η κατανάλωση και τις τιμές της ενέργειας, και, πρόσφατα, αυτού του πολύ βολικού καύσιμου του πετρελαίου.
Θα τελειώσει, κάποτε, το πετρέλαιο (ή η ενέργεια)? Νομίζω, όπως είπε και κάποιος πιό γνώστης από μένα πριν από κάτι χρόνια, ότι το πετρέλαιο δεν θα τελειώσει, αλλά μερικοί από εμάς θα πάψουμε να το χρησιμοποιούμε και η τιμή του θα καταρρεύσει, μέχρι νεωτέρας. Οι απόψεις του Yamani, εδώ, αν και πιο πρόσφατα, αυτές οι απόψεις πήραν άλλη γεύση με σάλτσα από "παγκόσμια θέρμανση". Τα λεφτά είναι πολλά και εγώ τα θεωρώ όλα αυτά λίγο παραμύθια. Έχουν γίνει δύο, ίσως τρεις παγκόσμιοι πόλεμοι για το πετρέλαιο, πολλοί έχουν γίνει "κακοί" επειδή είτε το καταναλώνουν και ανεβάζουν την τιμή του, είτε εισπράττουν πολλά λεφτά από αυτό και νομίζουν ότι θα γίνουν και αυτοί Μεγάλοι Παίκτες. Έγινε μια αρκετά μεγάλη ανακατανομή πλούτου μετά το 1967 με γεωπολιτικές αφορμές και με γεωπολιτικές συνέπειες. Οι γεωπολιτικές συνέπειες της μείωσης της ζήτησης πετρελαίου (και για λίγο διαφορετικούς λόγους της μείωσης χρήσης κάρβουνου -- μαντέψτε από ποιόν), σίγουρα σώζουν τον ...Πλανήτη, και όλα είναι θέμα "ποιός είναι αυτός ο έρμος ο Πλανήτης".
By the way, έχετε προσέξει πώς πέφτει η τιμή του πετρελαίου αλλά αυξάνεται η τιμή της βενζίνης και η πίεση για λιγότερη κατανάλωση, και αυτοκίνητα με "μικρότερες εκπομπές"? Η βασική χρήση του πετρελαίου είναι οι μεταφορές δηλαδή και τα αυτοκίνητα (και καθόλου, μα καθόλου, η ηλεκτροπαραγωγή). Κάτι ήξερε ο Σαουδάραβας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου