https://en.wikipedia.org/wiki/Whale_oil
Μέχρι το 1860 περίπου, η διεθνής διαπλοκή είχε σχέση με φαλαινοθηρικά. Το μυθιστόρημα "Μόμπυ Ντικ" είναι του 1851. Εάν υπήρχαν αποτελεσματικά φαλαινοτροφεία, το λάδι από φάλαινες θα ήταν αειφόρο καύσιμο για φωτισμό (και άλλες χρήσεις) -- πλην όμως δεν υπήρχαν αειφόρα φαλαινοτροφεία και το λάδι φάλαινας βρωμοκοπούσε όταν το έκαιγες.
Το πετρέλαιο ήταν γνωστό από παλιά, πριν το 1600 μΧ, και το υγρό πυρ των Βυζαντινών (περί το 600-700 μΧ) μάλλον είχε και πετρέλαιο (αν και η συνταγή ήταν ...κρατικό μυστικό). Το πετρέλαιο άρχισε να γίνεται γνωστό στον Δυτικό κόσμο περί το 1850 όταν μάλιστα σκέφτηκαν πώς να διυλίσουν ένα δείγμα που είχαν βρει κάπου στην Πενσυλβάνια και από βρωμερό υγρό να φτιάξουν φωτιστικό πετρέλαιο. Κάποιος αγόρασε το χωράφι από όπου το δείγμα και ξεκίνησε το επόμενο διάγραμμα, εκεί που τέλειωσε το προηγούμενo. Και τα δύο γραφήματα μεγαλώνουν με κλικ:
Κανείς δεν θα θαλασσοπνιγόταν πια (νόμιζαν) για να έχουν λίγο φως τα βράδια. Το πρόβλημα με το πετρέλαιο είναι ότι είναι ένα εξαιρετικά βολικό καύσιμο και όλοι το ήθελαν. Και στον Α' ΠΠ και στον Β' ΠΠ, μέγα μέρος του καυγά ήταν για τον έλεγχο του πετρελαίου. Και ενώ ο Ψυχρός Πόλεμος δεν ακούγεται σαν πόλεμος για τον έλεγχο του πετρελαίου, ένα σωρό μέτωπα είχαν σχέση με το πετρέλαιο. Σημείωσα στο διάγραμμα την εθνικοποίηση των πετρελαιοπηγών (της BP) στο Ιράν, το 1951. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτόν τον Αγγλο-ιρανικό καυγά δεν ήθελαν να εμπλακούν οι ΗΠΑ (κατά τα γραφόμενα) αλλά φαίνεται τους πίεζαν οι Άγγλοι -- με αντάλλαγμα την συμμετοχή στην Κορέα. Θολοί καιροί... Λίγα χρόνια νωρίτερα οι Άγγλοι είχαν συνεργαστεί με τους Ρώσους για να αποτρέψουν την Γερμανική επιρροή στο Ιράν.
Το πετρέλαιο κατάλαβε Ψυχρό το 1973. Τότε να δείτε φόβοι για την Κλιματική Αλλαγή (τότε ήταν οι παγετώνες κατά των οποίων η ανθρωπότητα έπρεπε να δράσει), και το τέλος του κόσμου, και σενάρια ότι όλα θα έχουν εξαντληθεί μέχρι το 2000. Το 1973 πήγε το ταξιδάκι ο Νίξον στην Κίνα. Οι Ιρανοί έγιναν θεούσες, στα ύψη το πετρέλαιο, έκαναν το λάθος να παίξουν θερμά το Μεγάλο Παιχνίδι οι Ρώσοι στο Αφγανιστάν και ποιος ξέρει τι άλλες ιστορίες, τέλειωσε ο Ψυχρός που εν τω μεταξύ είχε δύο γνωστές συνέπειες: 1) έφτιαξε έναν ΟΠΕΚ θηρίο και 2) μία Κίνα δράκο. Έφτιαξε και πολλά πετροδολάρια, και αυτή είναι παρεμφερής ιστορία, αλλά όχι του παρόντος.
Η Κίνα πάντα είχε κόσμο, αλλά μέχρι την δεκαετία ήταν περίπου στον Μεσαίωνα και ξαφνικά άρχισαν να θέλουν ρεύμα, αυτοκίνητα, πετρέλαιο, χαλκό και τέτοια... Και κοντεύουν με τις εξαγωγές τους να τρελάνουν κάθε άλλη εξαγωγική χώρα που δεν αντέχει τον ανταγωνισμό...
Το θερμοκήπιο ανακαλύφθηκε, στην σημερινή του εκδοχή εκεί περί το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ναι, ξέρω, αν δεν πάρουμε μέτρα θα καταστραφούμε. Πρέπει να μειωθεί η χρήση κάρβουνου από τους Κινέζους
Η ύφεση είναι θαυμάσιο εργαλείο μείωσης της ζήτησης, γενικά και αόριστα. Και το θερμοκήπιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου