Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Η διακοψιμότητα, ή πῶς επιδοτούμε τις ΑΠΕ για να κλείσει η βιομηχανία

 
 

Μια φορά και ένα καιρό, είχαμε "Εθνική Οικονομία". Σε αυτήν, είχαμε "Βιομηχανία". Μετά από 60 χρόνια μετεμφυλιακής ομόνοιας, η Βιομηχανία ήταν "οι κακοί που έφταιγαν για τα πάντα" επειδή έκαναν εξαγωγές, υποκαθιστούσαν εισαγωγές, απασχολούσαν κόσμο (ναι, ναι, κακοί), μέχρι που έκλεισε η περισσότερη βιομηχανία και γεμίσαμε τσιπουράδικα, καφενεία, ΑΠΕτζήδες και τέτοια αναπτυξιακά.  Η "Εθνική Οικονομία" είναι πλέον η επιδότηση των ΑΠΕτζήδων για να περνάμε οι υπόλοιποι τον χρόνο μας στα καφενεία και στα τσιπουράδικα.

"Διακοψιμότητα" είναι η επιδότηση της βιομηχανίας για να μην δουλεύει, όταν δεν φυσάει (ή όταν δεν έχει ήλιο).  Για να καταλάβετε το θέμα της "διακοψιμότητας" πρέπει να καταλάβετε το θέμα των επιδοτήσεων για ΑΠΕ και των απίθανων παρενεργειών που προκαλούν.



Οι πάσης φύσεως ΑΠΕ υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται και η μοναδική τους επαγγελματική ενασχόληση είναι να κυνηγάνε επιδοτήσεις και να πληρώνουν ή να λαδώνουν [*] όποιον χρειάζεται για να έχουν αυτές τις επιδοτήσεις.    Επιδοτούνται μέσω
  1. ταρίφας -- σταθερά, προκαθορισμένα λεφτά που πληρώνονται για "έγχυση" ρεύματος
  2. εγγυημένης ταρίφας -- παίρνουν όση ταρίφα χρειάζονται για να δείχνουν κέρδη
  3. υποχρεωτικής ταρίφας -- τους πληρώνουμε θέλουμε - δεν θέλουμε
  4. προνομιακής απόληψης της έγχυσης, είτε χρειάζεται είτε όχι
  5. απόληψης άσχετα από την ζημιά που προκαλούν στα δίκτυα
  6. αναγκαστικής επιδότησης και της συμβατικής ηλεκτροδότησης από αέριο που εκτός από ακριβή καθ' εαυτή και προαπαιτούμενη για να υπάρχουν ΑΠΕ, γίνεται αντιοικονομική όταν είναι μεταβλητή και απαιτεί και αυτή (να δείτε δόντι οι αεριτζήδες!)  επιδότηση (ΜΑΜΚ, ΑΔΙ, ή ότι την έχουν βαφτίσει!
  7. αναγκαστικής έλλειψης συμβατικής ηλεκτροδότησης  επειδή δεν περισσεύουν πια λεφτά για ρεύμα, όταν όλα τα λεφτά πάνε για επιδότηση ΑΠΕ! [+]
  8. αναζήτηση τεχνασμάτων να μην έχουμε μπλακάουτ όταν λόγω ανεπαρκούς συμβατικής ηλεκτροδότησης ψάχνουμε εθελοντές που να δέχονται να μην έχουν ρεύμα. Για την ώρα, ο εθελοντής είναι η βιομηχανία -- που πληρώνεταινα μην δουλεύει (αφού με το ρεύμα δουλεύει).
  9. ΕΣΠΑ, Γιούνκερ κλπ. Λεφτά μπαμ μπαμ από δω παν κι οι άλλοι
  10. Δημόσια γη για αιολικούς σκουπιδότοπους
Αύριο, που δεν θα υπάρχει η βιομηχανία (μα εκεί πάει, από το 1981), θα είστε ΕΣΕΙΣ ο υποχρεωτικός εθελοντής, και σας ορκίζομαι ότι εσείς δεν θα χρειάζεστε διακοψιμότητα, απλά θα σας διακόπτουν. Αν επιμένετε να θέλετε ρεύμα σε δίκτυο με πολλές ΑΠΕ, βάλτε με γεννήτρια στο μπαλκόνι σας. €3000 η γεννήτρια και €2-3000 η ηλεκτρική εγκατάσταση, ο ηλεκτρολόγος, το γκαζάκι, η γκαζόλαμπα κλπ

Το σκούξιμο για την "διακοψιμότητα" είναι ότι κάποιος πρέπει να δώσει τα λεφτά σε αυτούς που δεν καταναλώνουν ρεύμα όταν το ρεύμα δεν φτάνει. Μία λύση θα ήταν να το δώσουν οι ίδιοι οι βιομήχανοι. Να πληρώνουν τον εαυτό τους επειδή κλείνουν, και να κλείσουν μια ώρα νωρίτερα, να τελειώνουμε να πάμε όλοι για τσίπουρα (βλέπε παρακάτω).  Μια άλλη λύση είναι να τα δίνουν όι ίδιοι οι ΑΠΕτεώνες. Αυτοί δημιουργούν το πρόβλημα, αυτοί να τα δώσουν -- συν να ηλεκτροδοτούνται από τις ΑΠΕ τους να τελειώνει το αστείο. Δεν τους αρέσει καθόλου μα καθόλου και μπαίνει μπροστά ο ΣΠΕΦ για να μην σενοχωρηθούν οι χωματουργοί και οι μαφιόζοι.   Η τελευταία λύση είναι να τα δίνουμε εμείς, μην ανησυχείτε, έρχεται -- μόνο που δεν ξέρω αν θα υπάρχουμε για να τα δίνουμε... Να δώ τότε ποιός θα τα δίνει... Θα εισάγουμε πλούσιους πρόσφυγες με τον όρο να πληρώνουν ΕΤΜΕΑΡ.

[*] "Λάδωμα" είναι το φακελάκι, "λάδωμα" είναι η εξασφάλιση θέσης στην Βουλή ή σε κάποιο Δημοτικό Συμβούλιο, "λάδωμα" είναι η ...στήριξη της πολεοδομίας, της δασικής υπηρεσίας, του θυρωρού (ή κάποιου σκοτεινού τύπου στο αγαπημένο σας Υπουργείο), "λάδωμα" είναι η αγάπη προς δημοσιογράφο για να γράφει ή (κυρίως) για να μην γράφει, "λάδωμα" είναι η διαφημισούλα σε περίεργες ιστοσελίδες γεμάτες fake news, "λάδωμα" είναι η αγνή στήριξη ΜΚΟ, και ...ποδοσφαρικών ομάδων, κλπ κλπ κλπ. Λάδωμα είναι και η αγάπη προς την ΕΕ για να φροντίζει να μην έχει δεσπόζουσα θέση η ΔΕΗ έναντι πχ της EDF, για να σώσει το κλίμα!

[+] Δίνουμε περίπου 1,5 δις τον χρόνο σε επιδοτήσεις ΑΠΕ που συνήθως απουσιάζουν από την ηλεκτροδότηση όταν χρειάζονται (και που όταν δεν απουσιάζουν δεν υποκαθιστούν ούτε εξοικονομούν κάτι άλλο).  Το ετήσιο 1.5 δις, εάν "κεφαλοποιηθεί", αντιστοιχεί σε περίπου 10-15 δις κεφάλαιο. Δηλαδή, εάν δεν το δίναμε για να πληρώνουμε απατεώνες, θα μπορούσαμε να δανειστούμε αυτά τα 10-15 δις για να φτιάξουμε πραγματικές μονάδες ηλεκτροδότησης. Δηλαδή μονάδες που θα έβγαζαν ρεύμα, όμορφα, ωραία και συμβατικά. Μην μου αρχίσετε με το καθαρό και το βρώμικο ρεύμα... Το καθαρό ρεύμα είναι το ανύπαρκτο ρεύμα. Η δε βρώμα προλαμβάνεται όχι με μη-ρεύμα, αλλά με φίλτρα και άλλα τέτοια χαζά. Όσον αφορά την λέξη "απατεώνες", διευκρινίζω: Με εξαίρεση τα πάσης φύσεως λαδώματα, οι ΑΠΕτζήδες είναι "νόμιμοι" χάρη στον Νόμο Μπιρμπίλη που τους νομιμοποιεί -- και οι δωρεές σε οικωλογικές οργανώσεις είναι νόμιμες.

 
Φανταστείτε ένα νόμο που θα σας ανάγκαζε να δίνετε εσείς,  σε κάτι περίεργους, 1 δις τον χρόνο, για να μού δίνουν οι περίεργοι σε εμένα 100.000 τον χρόνο για να ανεβάζω φωτό από παιδάκια, λουλουδάκια, γατάκια, γλυκά του κουταλιού και καρδούλες -- για να πιέζω τον Υπουργό να σας παίρνει το 1 δις τον χρόνο. Καλή δουλειά, δεν λέω, αλλά μάλλον θα σας ...έκλεβα, νομίμως.  Αυτή είναι η μπιζνα.   Μόνο που κάποιος άλλος δεν μπορεί να εξάγει ή να δουλεύει πίνοντας τσίπουρο και δεν κάνει να τρώει γλυκά -- άσε που γυάλινα πιατάκια και κουτάλια δεν φτιάχνονται με αιολικό ή φωτοβολταϊκό ρεύμα, δοκιμάστε το:  "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας" -- τα κεράσματα είναι από το ΕΤΜΕΑΡ, και θα τρώτε γλυκό με το χέρι, από το πάτωμα.

4 σχόλια:


  1. Μ. Παναγιωτάκης: Εξηγήσεις για την έφοδο της DG Comp στα γραφεία της ΔΕΗ

    http://mononews.gr/bsnm-m-panagiotakis-exigisis-gia-tin-efodo-tis-dg-comp-sta-grafia-tis-dei/123596

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σημείο 2) "Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η παντελής απουσία οιασδήποτε συνεισφοράς των ΦΒ στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης."
    Δεν τα διάβασαν καλά, 8/1 τα ΦΒ έφτασαν να δίνουν 1220MW, 9/1 1116MW, 10/1 781MW. Αέρα δεν είχε και τα αιολικά σπανίως δίναν πάνω από 250MW ισχύ. Τα ΦΒ δώσαν μια χαρά αυτό που θα έδιναν και είναι και αρκετά προβλέψιμο. Αν δε μας φτάνει αυτό που έδωσαν δε φταίνε τα ΦΒ, φταίνε αυτοί που έκαναν το σχεδιασμό και τα τοποθέτησαν.

    Σημείο 3) Τριτον στην ελληνική αγορά διατηρούνται ακόμα τα feed-in-tariffs
    Εδώ διακρίνω μια παραπλανητική διατύπωση. Βεβαίως διατηρούνται τα FiT επειδή τα συμβόλαιά τους ήταν 15ετή. Στα ΦΒ δεν είδα και πολλά καινούρια συμβόλαια τα τελευταία χρόνια ούτε "άγνοια της δυσμενής οικονομικής συγκυρίας". Αν αυτοί έχουν καλύτερη πρόσβαση σε δεδομένα από εμάς, ας μας πουν από πού.

    Σχόλιο: Εκ του πονηρού σκεπτόμενος σκέφτομαι ότι η βιομηχανία έχει καλή "σχέση" με το αέριο. Εκτός της δεδομένης της ανάγκης για φθηνή ενέργεια που οι ΑΠΕ δεν εξασφαλίζουν, θέλει να σπρώξει το αέριο. Αν πολεμήσει και τα ΦΒ για να έχει περισσότερα wind και άρα περισσότερη ανάγκη για αέριο, ακόμα καλύτερα.

    Μιας και λέμε για φθηνή ενέργεια, η Μεσοχώρα το 2020 στην καλύτερη περίπτωση. Ούτε το Μετρό Θεσσαλονίκης τέτοιο φιάσκο. Ξέρετε λεπτομέρειες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 10.58, τα φ/β είναι ο καλύτερος κράχτης α) για αέριο και β) για ΑΔΙ. Σκέψου του. Σήμερα πχ χαμός από ήλιο ΚΑΙ σύννεφα. Σκέψου τώρα ότι είσαι τουρμπίνα αερίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή