Κυριακή 28 Μαΐου 2017
Πῶς κατασκευάζονται "ειδήσεις" για παπαγάλους (που δουλεύουν για αεριτζήδες και ΑΠΕτζήδες) από την μακρινή Ινδία
http://www.naftemporiki.gr/story/1240111
"Η Ινδία ακύρωσε σχέδια για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα συνολικής ισχύος σχεδόν 14 γιγαβάτ, καθώς οι τιμές ηλιακής ενέργειας σημείωσαν πτώση σε επίπεδα που κάποτε θεωρούνταν αδύνατα"
Μία πρόταση με δύο αλήθειες και την μαγική λέξη καθώς που μπορείτε να την ερμηνεύσετε όπως θέλετε. Πώς ερμηνεύετε εσείς την λέξη "καθώς"? "Ταυτόχρονα"? "Επειδή"?
Η πάλαι ποτέ "σοβαρή" εφημερίδα, προσεκτικά αποφεύγει την ερμηνεία του "καθώς", αλλά εκδηλώνεται παρακάτω:
"Η ηλιακή ενέργεια είναι για πρώτη φορά φθηνότερη από τον άνθρακα στην Ινδία και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις θα επηρεάσουν και τις παγκόσμιες αγορές. Επενδυτές από όλο τον κόσμο δείχνουν πλέον ισχυρό ενδιαφέρον για τον αναπτυσσόμενο ηλιακό τομέα της Ινδίας".
Η Ναυτεμπορική δεν κάνει τίποτα άλλο από το να χρωματίζει την είδηση ακριβώς σαν κάτι άλλες πληρωμένες αρλούμπες που είχε βγάλει η Greenpiss, ότι δηλαδή τα φ/β είναι πλέον φθηνότερα από τον λιγνίτη, και επομένως να ακυρώσουμε τον λιγνίτη υπέρ φωτοβολταϊκών, δηλαδή αερίου, μια σύγχρονη ευέλικτη μονάδα λιγνίτη μάς απαλλάσσει από κάτι περίεργους...
Θα ρωτήσετε τώρα "και που τα ξέρω εγώ αυτά"? Να που τα ξέρω: IEEFA Cancellation of 4 Ultra Mega Power Plants Underscores India’s Commitment to Transition. Εδώ, οι "ειδήσεις" της Ναυτεμπορικής έχουν άλλη γεύση:
Η Ινδία διατυμπανίζει ότι "θα φύγει από το κάρβουνο. Ωστόσο, "all four have been cancelled now due to lack of interest from the host states" οι μονάδες ακυρώθηκαν λόγω έλλειψης τοπικού ενδιαφέροντος. "Οpposition, combined with an electricity power surplus" τοπικές αντιδράσεις και περίσσεια ηλεκτρικής ισχύος. "Cancellation is in line with Indian Energy Minister's target of eliminating thermal coal imports into India. His strategy is to drive the delivered cost of electricity down, reduce the current account burden, improve energy security and to acknowledge the straight-out lack of need in light of increased domestic production". Η ακύρωση συνάδει με τους στόχους του Υπουργού Ενέργειας να σταματήσει τις εισαγωγές άνθρακα στην Ινδία, να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια και να αναγνωρίσει την έλλειψη ανάγκης (για εισαγόμενο κάρβουνο) εν όψει αυξημένης εγχώριας παραγωγής (κάρβουνου). "In the meantime, the Ministry of New and Renewable Energy has set the highest ever annual capacity addition target for clean power—16,660 megawatts (MW) for 2016-2017. Of this, the solar installs target is 12GW, wind is 4GW, biomass power is 400MW, small scale hydro-electricity is 250MW and waste-to-power is 10MW". Την ίδια ώρα, παράλληλα, άσχετα με τα κάρβουνα, βάζουν και ΑΠΕ κυρίως φ/β. Και πετυχαίνουν ρεκόρ χαμηλές τιμές: "Finnish company Fortum agreed to generate electricity in Rajasthan with a record low tariff, or guaranteed price, of 4.34 rupees per kilowatt-hour (about 5p)". Τόσο να πληρώνουμε και τους δικούς μας, χαχαάχαχα!
Η ακύρωση των μονάδων (εισαγόμενου) κάρβουνου ήταν επειδή α) δεν τις χρειαζόταν, β) υπήρχαν τοπικές αντιδράσεις, γ) η Κυβέρνηση δεν θέλει εισαγόμενο κάρβουνο επειδή θέλει ντόπιο. Και,. άσχετα με όλα αυτά για να είναι καλά παιδιά με τους ξένους, βάζουν και ΑΠΕ.
1) Η ηλιακή ενέργεια, ακόμα και δωρεάν (συμβόλαια από προμηθευτή με χαμηλές τιμές), ελλείψει φθηνής και απρόσκοπτης αποθήκευσης, δεν μπορεί να είναι ποτέ φθηνότερη από (ή να υποκαταστήσει) οποιαδήποτε κατανεμόμενη πηγή ενέργειας: α) το μεταβλητό κόστος δεν είναι "συνολικό" κόστος, β) το μεσοσταθμισμένο κόστος (LCOE) δεν είναι το μεσοσταθισμένο κόστος υποκατάστασης (LACE). Την διαφορά την έχει επισημάνει το Αμερικανικό DOE, Υπουργείο Ενέργειας, και το LACE είναι το ενδεδειγμένο όπως πολύ απλά ανέπτυξε ο Economist. Το ρεύμα 9:00-18:00 μπορεί να είναι δωρεάν, αλλά είναι δώρον άδωρον στις 21:00 το βράδυ ή στις 6:00 το πρωί. Θα τα εξηγήσω άλλη μια φορά στην καημένη την Μάχη, αλλά όχι τώρα.
2) Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις είναι στα μυαλά των παπαγάλων που βρήκαν να έχουν να λένε. Η μόνη αλυσιδωτή αντίδραση είναι ότι αυτοί που είχαν σκοπό να εξάγουν το κάρβουνο στην Ινδία, δεν θα το κάνουν.
3) Ισχυρό ενδιαφέρον με χαμηλές τιμές? Δεν νομίζω. Το ενδιαφέρον θα ήταν εάν η Ινδία περνούσε κανένα νόμο σαν τον Νόμο Μπιρμπίλη, ή EEG. Ό,τι ανταλλάγματα πήρε ο ΓΑΠ θα τα πάρουν και οι Ινδοί, αν και τους έχω για πιο ξύπνιους. Δεν ξέρω τι σκοπεύουν να κάνουν οι Ινδοί, αλλά περί αυτού πρόκειται: Αν η Ινδία περάσει τέτοιο νόμο, θα γεμίσει πράσινα παράσιτα και θα έχει εγγυημένη την υπανάπτυξή της για μερικά χρόνια (κάτι που θα σώσει το Κλίμα, δίχως άλλο). Δεν θα κάνει τέτοια η Ινδία... Έχει κάτι εχθρούς από πάνω και ΒΑ...
Η καημένη η Ναυτεμπορική, τι την έχουν καταντήσει... Δεν μπορώ να το χωνέψω, κάποτε την διάβαζα ευλαβικά... Πάρτε βρε χαζά μια συνδρομή στο διαδίκτυο, με 5 λεπτά Google θα βρίσκετε τα πάντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου