Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Η σύγχρονη καταστροφή την Μανης (και όλης της Ελλάδας). Και γιατί παρακαλώ?


https://www.efsyn.gr/arthro/i-syghroni-katastrofi-tis-manis

Το θέμα δεν είναι καινούργιο. Έχει ξεκινήσει πριν από χρόνια, με αποκορύφωμα την πολλά υποσχόμενη (μεταξύ άλλων) «πράσινη ανάπτυξη» που ευαγγελιζόταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (2009).

Το ζήτημα είναι αν αυτή η «πράσινη ανάπτυξη» έρχεται ή όχι σε αντίθεση με τη «βιώσιμη ανάπτυξη», που θέτει στο κέντρο της και το κοινό καλό.

Το πώς θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μέσω των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), υπό ποιες προϋποθέσεις, με τι κόστος και με τι τελικό κέρδος για τη χώρα, αλλά και για τους κύριους επενδυτές είναι τα βασικά ερωτήματα.

Το (τυχαίο και μεταβλητό) ρεύμα δεν μπορεί να αποθηκευθεί και δεν συμφέρει (λόγω απωλειών) η εξαγωγή στο εξωτερικό (και τυπικά ο εξαγωγέας τυχαίου και μεταβλητού ρεύματος πληρώνει για να το εξάγει)

Τα κέρδη για τις εταιρείες με τις ανεμογεννήτριες είναι τεράστια και το ρίσκο της επένδυσης σχεδόν μηδενικό. Τα αιολικά δεν είναι επένδυση. Είναι κεφαλικός φόρος υπέρ Γερμανών και γενναία ποσοστά στους ντόπιους που παριστάνουν τους "επενδυτές".  Το 80% της δήθεν επένδυσης πάει κατ ευθείαν έξω, για την αγορά των αιολικών (με δάνειο). Το υπόλοιπο είναι διανοίξεις δρόμων σε δάση και βουνά, καλώδια στο πουθενά και χάντρες και καθρεφτάκια για μελέτες της πλάκας και δωράκια.  Το δάνειο, τα έξοδα και τα κέρδη καλύπτονται από επιδοτήσεις η κύρια (όχι η μόνη) των οποίων είναι το ΕΤΜΕΑΡ. 20 χρόνια επιδοτήσεις

Λειτουργία επιπλέον μονάδων σταθερής παροχής ισχύος από λιγνίτη ώστε να εξισορροπούνται οι στοχαστικού (κουτουρού) τύπου αυξομειώσεις που παρουσιάζει η παραγωγή ΑΠΕ. Το μεγάλο παραμύθι είναι ότι οι ΑΠΕ (και ειδικά τα αιολικά υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες ή εξοικονομούν καύσιμα. Επειδή η παροχή ισχύος πρέπει να είναι ίση με την ζήτηση και επειδή το ρεύμα δεν αποθηκεύεται πρακτικά και οικονομικά, οι ΑΠΕ συνεπάγονται παράλληλη και αντίστοιχα μεταβλητή συμβατική ισχύ. Ειδικά τα αιολικά είναι τόσο προβληματικά που η καλύτερη χρήση του αιολικού ρεύματος είναι η απόρριψη! Οι Γερμανοί, κατά δήλωσή τους "εξάγουν" το 80% του αιολικού ρεύματος σε γείτονες με υδροηλεκτρικά που πληρώνονται για αυτήν την εξυπηρέτηση. 

"Οι αποστάσεις από τα χωριά και τα μνημεία είναι μεγάλες και τα αιολικά δεν ενοχλούν" Η ενόχληση από τα αιολικά είναι το μικρότερο των προβλημάτων τους. Το πρόβλημα με τα αιολικά είναι ότι πληρώνονται αδρά χωρίς να συμβάλλουν σε επάρκεια ή ασφάλεια ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα την μόνιμη βλάβη στην Εθνική Οικονομία και την Βιομηχανία, λέξεις που θα απαγορευτεί να αναφέρουμε. Σαν "επενδύσεις" θα ονομάζονται μόνο οι κεφαλικοί φόροι και οι λοταρίες.  Τα χωματουργικά και οι εκβραχισμοί δεν είναι επενδύσεις, είναι πεταμένα λεφτά.

Η Υπουργός κα Κονιόρδου είπε  "Ολη η Ελλάδα είναι ένα αρχαίο μνημείο. Οπότε τι; Να μη βάλουμε καμία ανεμογεννήτρια πουθενάΑυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να γίνει αυτό που έχει γίνει στη Γερμανία, όπου οι πολίτες έχουν ιδρύσει γύρω στους 2.500 συνεταιρισμούς που διαχειρίζονται το όφελος από τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και έτσι παίρνουν οι ίδιοι τα οφέλη». Η κα Κονιόρδου είναι επιεικώς άσχετη (ή λέει αυτό που της επέβαλε να πει κάποιος Φούχτελ ή κάποια Μέρκελ ή κανένας Γ' κατηγορίας υπάλληλος της αιολικής εταιρείας). Η Γερμανία έχει πάρα πολλά αιολικά, τα μοστράρει για να τα εξάγει σε ηλίθιους, εξάγει το 70-80% των αιολικών που κατασκευάζει και απασχολεί κόσμο στα Γερμανικά εργοστάσια. Οι Γερμανοί επιδοτούν τις εξαγωγές τους. Το πιο σημαντικό, κυρία Υπουργέ Πολιτισμού, η Γερμανία δεν ηλεκτροδοτείται από αιολικά. Ηλεκτροδοτείται από λιγνίτη, λιθάνθρακα και πυρηνικά. Η μόνη χρήσιμη ΑΠΕ στην Γερμανία είναι η (δασική) βιομάζα. Τα αιολικά είναι τόσο ενεργειακά ασήμαντα στην Γερμανία που δεν φαίνονται!  Η Ελλάδα ήδη έχει 2.000 αιολικά (ονομαστικά) μεγαβάτ παντελώς άχρηστα και για εμάς που μοσχοπληρώσαμε με 3 δις ευρώ και επιδοτούμε κάθε χρόνο με μισό δις!  Αλλά ας εισάγουμε κι άλλα για κάνουμε σεφτέ στους Γερμανούς. ΚΑΝΕΝΑ κυρία Κονιόρδου. ΚΑΝΕΝΑ. Άσχετα αν είναι σε βουνά ή στην Ακρόπολη. Εξ ίσου άχρηστα
 
«Δεν λέμε όχι στη χρήση λιγνίτη, αρκεί να γίνει με αρτιότερο εξοπλισμό, που να παράγει λιγότερους ρύπους, να μειώνει τις απώλειες και συνακόλουθα να μειώνονται η κατανάλωση και η εξόρυξη λιγνίτη. Έτσι, ούτε οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους (είναι περίπου 10.000 οικογένειες) ούτε θα χαθεί μια εγχώρια πηγή ενέργειας. Αν κάποια από τα χρήματα που πηγαίνουν στις επιδοτήσεις για τα αιολικά πάρκα πήγαιναν στο να εκσυγχρονιστεί το ήδη υπάρχον σύστημα, οι βλαβερές επιπτώσεις για τον άνθρωπο και το περιβάλλον θα ήταν ελάχιστες. Μην ξεχνάμε πως ο αποκλειστικός μας προμηθευτής σε αιολικά, η Γερμανία, δεν έχει μειώσει στο ελάχιστο την παραγωγή λιγνίτη. Εκσυγχρονίζει, όμως, τις μονάδες παραγωγής, ώστε να ρυπαίνουν λιγότερο.  Φυσικά, δεν είμαστε ούτε ενάντια στην εγκατάσταση ΑΠΕ. Αλλά δυστυχώς στη χώρα μας δεν γίνεται με οργανωμένο τρόπο».   Είμαι 100% κατά κάθε εγκατάστασης που πληρώνεται χωρίς να προσφέρει κάτι, ασχέτως χωροθέτησης. Τα αιολικά είναι σαν τις αιμορροΐδες. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος χωροθέτηση στις αιμορροΐδες. Είναι όλες ενοχλητικές και ο κατευνασμός δεν σταμάτησε τον Χίτλερ.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης το 2012 ότι "θα γίνουμε Σαουδική Αραβία της Ευρώπης και θα εξάγουμε ρεύμα.  Ο Τατούλης έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εξάγει ρεύμα από σκουπίδια, παρά από αιολικά.  Το ρεύμα από σκουπίδια (αν υπάρξει) θα είναι "κατανεμόμενο". Το ρεύμα από αιολικά είναι κουτουρού. Κανείς δεν πληρώνει οικειοθελώς για κουτουρού ρεύμα κύριε Τατούλη.  Μόνο οι ηλίθιοι, και αυτοί υποχρεωτικά.

Ολόκληρο το άρθρο της ΕΦΣΥΝ εδώ.

Οι ΑΠΕ που μάς πλασάρουν δεν έχουν σχέση ούτε με ενέργεια, ούτε με ανάπτυξη, ούτε με περιβάλλον ούτε με τίποτα χρήσιμο για εμάς.

Οι ΑΠΕ έχουν σχέση μόνο με την ανάγκη των Γερμανών να συνεχίζουν να εξάγουν όσο αντέξει η φούσκα, με ποσοστά που δίνουν σε ντόπιους περίεργους που παριστάνουν τους "επενδυτές". Δεν είναι "επενδυτές". Είναι εσπράκτορες μη ανταποδοτικών φόρων.

Οι ΑΠΕ θα καταστρέψουν οικονομικά ό,τι έχει απομείνει από την Ελληνική Οικονομία. Οι 3-4 "επενδυτές" (και όσοι λαδώνονται από ΑΠΕ) θα βγάλουν πολλά τζάμπα λεφτά και περί αυτού και μόνο πρόκειται.

1 σχόλιο:

  1. Ζω σε χωριό περικυκλωμένο από αιολικά. Το τοπίο έχει δεχτεί αλλοιώσεις και μόνιμες βλάβες. τα γύρω χωριά έχουν θόρυβο και φωτορύπανση non stop. Οι επισκέπτες δυσανασχετούν.Κανείς δεν εκλαμβάνει τίποτα, μόνο δυσφορία.Είναι ένας αλλόκοτος φασισμός για κάθε τόπο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή