Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017
Εν τω μεταξύ, οι τυφώνες του Πουέρτο Ρίκο και οι λεγόμενες ΑΠΕ σαν ενεργειακή λύση του Πουέρτο Ρίκο...
Τον περασμένο Οκτώβριο, με αφορμή έναν καταστροφικό τυφώνα της Καραϊβικής που πέρασε και από το Πουέρτο Ρίκο, τα συνήθη πρασινο-παπαγαλο-μέσα διοχέτευσαν παπαρολογία για πώς οι λεγόμενες ΑΠΕ θα λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα του Πουέρτο Ρίκο και πώς ο καταστροφικός τυφώνας είναι δείγμα καταστροφικής ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Για όσους δεν το γνωρίζετε, το Πουέρτο Ρίκο είναι "μη ενσωματωμένη περιοχή" των ΗΠΑ. Για όσους επίσης δεν το γνωρίζετε, το Πουέρτο Ρίκο και η Καραϊβική είναι περιοχή που όσο υπάρχουν καταγεγραμένα στοιχεία πλήττεται από τυφώνες. Η παραπάνω εικόνα από την USGS (Αμερικανική Υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών) δείχνει τυφώνες που έχουν περάσει ακριβώς πάνω από το Πουέρτο Ρίκο, με πιο "δυνατούς" το 1889 και το 1928.
Μόνο που οι καταστροφικοί τυφώνες του Πουέρτο Ρίκο είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που έχουν περάσει ακριβώς από πάνω του, και ένα δείγμα είναι στην παραπάνω εικόνα, από εδώ. Μα διαβάστε, τι γράφουν για τον κάθε ένα: Για την "Μαρία" του 2017: The tenth-most intense Atlantic hurricane on record and the most intense tropical cyclone worldwide of 2017 (ο δέκατος καταγεγραμμένος πιο ισχυρός τυφώνας του Ατλαντικού και ο πιο έντονος του 2017). Για τον San Felipe ή Okeechobee του 1928 (η κόκκινη γραμμή της πρώτης εικόνας): "one of the deadliest hurricanes in the recorded history of the North Atlantic basin" (ένας από τους πιο θανατηφόρους καταγεγραμμένους τυφώνες). Ο San Ciriako (Άγιος ...Κυριάκος) του 1899: "the longest-lived Atlantic hurricane on record, and the second-longest-lived tropical cyclone globally on record" (ο τυφώνας που Ατλαντικού με την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη διάρκεια, και την δέυτερη παγκοσμίως μεγαλύτερη καταγεγραμμένη διάρκεια. Αν δεν βαριέστε, διαβάστε και για τους υπόλοιπους... Έχει και μακάβριες στατιστικές με θανάτους για τον κάθε ένα...
Καταστροφική Κλιματική Αλλαγή? Αν τα κανάλια το λένε από το πρωί ως το βράδυ όταν οι καταστροφές και οι εικόνες από τις καταστροφές παρουσιάζονται με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση (ρωτήστε στον Σκάει, ξέρουν αυτοί), οι πολλοί θα το χάψουν. Και ενώ το 2017 η Καραϊβική είχε πολλή και δυσάρεστη δραστηριότητα, τα στατιστικά στοιχεία από το 1950 μέχρι και το 2017 δείχνουν άλλα και παραθέτω, από εδώ.: "The 2017 Atlantic hurricane season has been extremely active both in terms of the strength of the tropical cyclones that have developed and the amount of storm activity that has occurred near the United States. This is even more notable as it comes at the end of an extended period of below normal U.S. hurricane activity, as no major (category 3 or higher) hurricanes made landfall from 2006 through 2016... we found that 2006–2015 was in the least active 10% of 10 year periods in terms of U.S. tropical cyclone energy but that several less active periods had occurred in the last 50 years" (το 2017 είχε πολλή δραστηριότητα, μετά από περίοδο σχετικής ησυχίας μεταξύ 2006 και 2016, που ήταν από τις πιο ήσυχες περιόδους των τελευταίων 50 ετών). Αν ρωτήστε τα συνήθη λαμόγια που μας παραμυθιάζουν με αρλούμπες, θα σας πούνε ότι ...προφανώς δεν μπήκαν αρκετά αιολικά μεταξύ 2006 και 20016 και για αυτό είχαμε τυφώνες στην Καραϊβική.
Τα παραπάνω δεν αναιρούν ότι το Πουέρτο Ρίκο υπέστη σοβαρές ζημιές, και στην ηλεκτοδότηση και η καθυστέρηση στην επαναφορά και γενικές επισκευές, πέρα από το τοπικο πρόβλημα έχουν γίνει θέμα στις ΗΠΑ. Όπου, αμέσως μετά τις καταστροφές βγήκε άλλο παπαγαλο-ίδρυμα και άρχισε να λέει περί ανθρωπογενών τυφώνων, παραμύθια περί "ρεκόρ" που διαψεύονται στην ουσία τους με 5 λεπτά διάβασμα (διαβάζουν όμως τα ψάρια? δεν διαβάζουν...) και, γιατί να το κρύψομεν άλλωστε, την λύση: Τζάμπα και αειφόρες ΑΠΕ και επιστροφή στον ...Παράδεισο, για το Πουέρτο Ρίκο:
"Other countries like Denmark, Costa Rica, and Ecuador have demonstrated the capacity to go to 100 percent renewables while making their countries more secure and prosperous at the same time. Other islands like Ta’u in American Samoa, Bonaire in the Dutch Antilles, and Kaua’i in the Hawaiian chain have all shown the capacity to thrive on renewables. So too, can Puerto Rico". Τι είπατε? Η 100% υδροηλεκτρική Κόστα Ρίκα, το 100% επιδοτούμενο και αραιοκατοικημένο Τάου και το αιολικό θέατρο της Δανίας που ηλεκτροδοτείται με κάρβουνο, αέριο και τα υδροηλεκτρικά της Νορβηγίας, αλλά ζει από εξαγωγές της Βέστας... Η συμμορία έχει τις ίδιες και ίδιες πηγές και την ίδια και ίδια αέναη μπουρδολογία, διανθισμένη από παπαγάλους και ιεραποστόλους της ...αποανάπτυξης (ή πώς θα ρίξουμε την τιμή του πετρελαίου και την ζήτηση για βιομηχανικές πρώτες ύλες). Και οι παπαγάλοι είτε είναι "consultants" στο Κολοράντο, είτε Δανοί ιεραπόστολοι από εδώ και από εκεί, δεν είναι τίποτα άλλο παρά πλασιέ ΑΠΕ, βοηθοί των κυνηγών επιδοτήσεων..
2-3 εικόνες από τις ΑΠΕ του Πουέρτο Ρίκο τα λένε όλα. Μπορεί το Πουέρτο Ρίκο να ...καταργηθεί σαν σύγχρονο μέρος και να επιστρέψει στον παραδεισένιο κόσμο της προ του 1900 ζωής. Αλλά αν είναι να βάλει ξανά ΑΠΕ, καλό θα είναι να κάνει και ένα συμβόλαιο να μην περνάνε τυφώνες από εκεί και τις ξηλώνουν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου