Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Πρόχειρη ανακεφαλαίωση για τις ΑΠΕ με αφορμή την αναφορά στο Spiegel από το Euro2day


Όπως έγραψα και στην φωτό από το Spiegel, στην προηγούμενη ανάρτηση, χαίρομαι που ΜΜΕ αναφέρεται στο Spiegel. Το Spiegel, εγώ και 6-7 χρόνια που το παρακολουθώ είναι απόλυτα επικριτικό των λεγόμενων ΑΠΕ, αλλά και της προσπάθειας ενσωμάτωσης των ΑΠΕ στην Γερμανία.

Έχω μεταφέρει κατά καιρούς μερικά από τα άρθρα του και, σήμερα,  τέσσερις συμπαθείς εικόνες με ισάριθμα συμπεράσματα:

1) Οι ΑΠΕ δεν μειώνουν εκπομπές CO2 (δηλαδή κατανάλωση καυσίμων). Πρώτον επειδή είναι ασήμαντες στην ηλεκτροπαραγωγή (αν αφαιρέσετε τις απορρίψεις) και δεύτερον επειδή η ενσωμάτωσή τους γίνεται εφικτή, βασικά με την παράλληλη μεταβλητή λειτουργία συμβατικών μονάδων. Όπως το αυτοκίνητο στην πόλη καταναλώνει περισσότερα καύσιμα, έτσι και οι συμβατικές μονάδες σε μεταβλητή λειτουργία καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα Το αποτέλεσμα, σε περίληψη, στο Spiegel (και φαίνεται ο αρχικός σύνδεσμος στην εικόνα, αλλά και εδώ):


2) Οι ΑΠΕ που υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται κάνουν ζημιά στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, αφού έχουν μεν χαμηλό μεταβλητό κόστος (πριν λογιστούν οι επιδοτήσεις που το υπερδιπλασιάζουν), αλλά ρίχνουν την χοντρική (ότι την λιανική τιμή ρεύματος) που πληρώνονται οι συμβατικοί ηλεκτροπραγωγοί (ο αρχικός σύνδεσμος εδώ).  Όχι δεν είναι καλό. Οι ΑΠΕ κάνουν μη βιώσιμη την ηλεκτροπαραγωγή που όμως δεν μπορούν να υποκαταστήσουν -- με αποτέλεσμα να πρέπει να την επιδοτούμε και αυτήν!  Το παρακάτω γράφημα δείχνει (δεξιά) πώς τις ώρες που υπάρχει αυξημένη ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ ("Regener. Erzeugung", με σκούρο κίτρινο χρώμα), πέφτει η χοντρική τιμή ("Preis in €", ανοιχτή μπλε γραμμή), κάτω του μηδενός, γίνεται δηλαδή "αρνητική".  Η αρνητική χοντρική τιμή σημαίνει ότι για αυτές τις ώρες, οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν πληρώνονται. Ότι συμφέρει στον διαχειριστή του δικτύου να πληρώνει κάποιον για να πάρει το πλεονάζον ρεύμα (είτε αυτός είναι γειτονικές χώρες με υδροηλεκτρικά, που απλά αντλούν νερό, είτε είναι καταναλωτές που πρόσκαιρα συμφέρει να καταναλώνουν περισσότερο -- μόνο που οι φυσιολογικοί καταναλωτές δεν αναβοσβήνουν συσκευές, ανάλογα με το αν έχει ήλιο ή αν φυσάει. Το αριστερό τμήμα του γραφήματος δείχνει την αύξηση των ημερών με αυτό το φαινόμενο από το 2011 μέχρι το 2015. Και το ξαναλέω:  Η αρνητική χοντρική τιμή του ρεύματος δεν είναι η λιανική τιμή. Η λιανική προέρχεται από την προσαύξηση της χοντρικής με τα τέλη διασύνδεσης, τα εκεί ΕΤΜΕΑΡ και αντίστοιχες σχετικές χρεώσεις-επιδοτήσεις -- που έχουν σαν αποτέλεσμα να έχει η Γερμανία το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, μετά την Δανία.. Καταλαβαίνω ότι για τον μέσο άνθρωπο, αυτή η παράγραφος και το παρακάτω γράφημα είναι δυσνόητα, αλλά αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται η αλητεία των ΑΠΕτεώνων για να μάς κλέβει:


3)  Η αντλησιοταμίευση (που μας την προωθούν οι χωματουργοί μας) είναι ασύμφορη -- λέει το Spiegel!  Και δεν το λέει μόνο το Spiegel, το λένε και στελέχη α) του Γερμανικού οργανισμού Energiewende (που προωθεί την ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας σε περισσότερες ΑΠΕ) και β) του Γερμανικού(?)/ Ευρωπαϊκού(?) οργανισμού προώθησης ΑΠΕ "IRENA". Το Spiegel το λέει από το 2012! Και στο ΕΜΠ από το 2010. Γιατί βάζουμε αντλησιοταμίευση? Πρώτον επιδοτείται και αυτή, από μόνη της, και δεύτερον αυξάνει λίγο την διαθεσιμότητα και επομένως τις αρχικές επιδοτήσεις των αιολικών!


4) Η "Κλιματική Αλλαγή" (αυτή που είναι σε εισαγωγικά, όχι η πραγματική) είναι πολιτική επιλογή και ΄σαν πολιτική επιλογή, συναντά, επιτέλους, αντιδράσεις. Μπορώ να σκεφτώ 10-15 λόγους γιατί πρέπει να στηρίζω την πολιτική επιλογή, αλλά, προσωπικά, δεν μου αρέσει να με κοροϊδεύουν, και θεωρώ απαράδεκτη την μαζική, οργανωμένη και μεθοδευμένη κοροϊδία περί δήθεν Ανθρωπογενούς και Καταστροφικής κλιματικής αλλαγής και κυρίως των μεθόδων αντιμετώπισής της!.  Το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια, αυτό που βιώνουμε είναι πλύση εγκεφάλου και όχι κλιματική αλλαγή, και σε κάθε περίπτωση η ιδέα ότι οι λεγόμενες ΑΠΕ κάνουν κάτι για την "Κλιματική Αλλαγή" είναι μεταξύ προσβλητικής και εξοργιστικής.  Οι α) ΑΠΕ ακριβαίνουν το ρεύμα, γ) βοηθούν τις εξαγωγές τις Γερμανίας, γ) την ύφεση σε άλλες χώρες (μα διαβάστε την περίληψη της δήλωσης ακαδημαϊκών της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών), δ) η ύφεση μειώνει την ζήτηση και επομένως την τιμή του πετρελαίου, και ε) ανοίγουν πολλούς χωματόδρομους σε βουνά. Ως εκεί. Είναι ασήμαντες σας ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής, ακόμα πιο ασήμαντες σαν ποσοστό της ενέργειας (ακόμα και στην Γερμανία), και σε κάθε περίπτωση, για να ξαναπάμε στην πρώτη εικόνα του Spiegel, δεν μειώνουν εκπομπές CO2, αν αυτές σας ενδιαφέρουν, αν αυτές σχετίζεται με κάποια Κλιματική Αλλαγή.

 
Αυτά. Και, για να μην το ξεχνάμε δηλώνουμε ήδη "30% της ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ. Δηλαδή έχουμε ξεπεράσει κάθε δεσμευτικό στόχο.
 
Όχι, δεν περιμένω από ΜΜΕ στην Ελλάδα να αναφερθεί στο Spiegel σε αυτές τις περιπτώσεις... Αλλά βρε παιδί μου, δημόσιες πληροφορίες είναι, και αν το Spiegel είναι, πες, ένα περιοδικό, η Energiewende?  Η IRENA? Η Ακαδημία Σουηδικών Επιστημών?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου