Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Όχι ότι άλλαξαν πολλά από το 146 π.Χ...


Ο κόσμος δεν έχει αλλάξει και πολύ από τον καιρό του Ηρόδοτου.  Εμείς εξακολουθούμε και είμαστε στο ...κέντρο του, αν και κάπου χάσαμε την μπάλα περί το 146 π.Χ.   Την μπάλα (που για ένα σύντομο διάλειμμα ψευδαίσθησης νομίζαμε ότι την είχαμε) την ξαναχάσαμε κάπου μεταξύ -- πάντα με παιδεύει το πότε ξεκίνησε το χάσιμο -- ας πούμε, συμβατικά, το 1967. Κάποτε μπορεί να πούνε οι Ιστορικοί ότι το 2010 ήταν αναπόφευκτη εξέλιξη του 2000, που ήταν αναπόφευκτη εξέλιξη του 1981 και του 1967.  Οι Ιστορικοί ίσως γράψουν τους λόγους που τελικά δεν κατορθώσαμε να πατήσουμε ποτέ στα πόδια μας...  Νομίζω ότι έχουμε μεγάλα ποσοστά εύπιστων ηλιθίων και εξαγοράσιμων ...ταγών.



Για την ώρα είμαστε θεατές (και πληρώνουμε αρκετά ακριβά το εισιτήριο) της ενεργειακής ασφάλειας της ...Ευρώπης, την καταστολή της ζήτησης πετρελαίου, της ενεργειακής μετάβασης σε ...φυσικό αέριο, των αναγκών της Γερμανίας για ...λεφτά (ακριβή η επανένωση), των αναγκών της Γαλλίας επίσης για λεφτά (ακριβή η αντικατάσταση των πυρηνικών), βρέθηκε αέριο εκεί δεξιά (Ισραήλ και Κύπρος θέλουν να εξάγουν), βρέθηκε και σχιστολιθικό LNG και καράβια για την μεταφορά του...

Ο παραπάνω χάρτης (ίδιος με του Ηρόδοτου) δείχνει τον EuroAsia Interconnector. Εάν κάποιος δει τον ΑΔΜΗΕ στο κομμάτι Ηράκλειο-Αθήνα, θα είναι ψευδαίσθηση. Ο ΑΔΜΗΕ είναι η βιτρίνα για να βάζει λεφτά το Ελληνικό Δημόσιο (εμείς). Ο ΑΔΜΗΕ δεν είναι πια Ελληνική εταιρεία. Θα προσλαμβάνει καθαρίστριες και θα κάνει παραπλανητική διαφήμιση αιολικών των Εnel/Damco.  Το 2010 είχα προφητέυσει ότι θα ...διπλασιαστεί το ρεύμα. Τώρα διορθώνω την προφητεία...: Θα τριπλασιαστεί.

Αν μπει αυτή η "μεγάλη" διασύνδεση, οι Γερμανοί θα μπορέσουν άνετα να βάλουν μερικές χιλιάδες αιολικά ακόμα, όσα χωράνε, κυριολεκτικά, στην Κρήτη και από όπου θα περάσει το καλώδιο. Κάθε 1.000 ανεμογεννήτριες του 1,5 ΜΒ δίνουν στους Γερμανούς 1.500.000*075=1,125 δις ευρώ. 3-4 δις είναι το αρχικό κόστος του καλωδίου. Με μερικές χιλιάδες αιολικά, ορίστε λίγα Ευρωπαϊκά λεφτά για τους Interconnectors, τα υπόλοιπα στον λογαριασμό του ρεύματος (έχει και μια γραμμούλα, "δίκτυο μεταφοράς"). Θα ηλεκτροδοτούν τα αιολικά κατά μήκος του καλωδίου? Όχι βέβαια, το καλώδιο θα ηλεκτροδοτεί, από μονάδες αερίου κάτω εκεί στο Λεβάντε.

Ο επόμενος χάρτης είναι σαν του Ηρόδοτου αλλά λίγο πιο πολύπλοκος.  Είναι από εδώ, μεγαλώνει με κλικ (αλλά αν θέλετε να τον μελετήσετε, καλύτερα στην πηγή) και έχω βάλει και την λεζάντα του χάρτη, κάτι από αυτόν:


Ο χάρτης δείχνει την διαδρομή του αγωγού (που ανέφερα προχθές), τον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης (που είχα αναφέρει πριν ...πέντε χρόνια) και δείχνει, εκτός από την Gastrade, σαν "παρατηρητή" (πριν 5 χρόνια, ο "παρατηρητής" πέρασε την MΠE για την Αλεξανδρούπολη), εκτός από την Gastrade δείχνει και την ΔΕΣΦΑ.  Μην σας πιάσει Εθνική Υπερηφάνεια, η ΔΕΣΦΑ οσονούπω περνάει σε ξένους.

Και ακούω ψιθύρους ότι γνωστός καπάτσος "Έλληνας" ήδη ζητάει να συμμετάσχει στο ξένο σχήμα.

Αυτή είναι η Ενεργειακή Στρατηγική της Ελλάδας. Ρεύμα στην Ευρωπαϊκή τιμή και όχι πάντα. Και εάν επικρατήσουν κάτι σχήματα σαν αυτά της ENGIE (συνεταίρου του Περιστέρη, νομίζω) ετοιμαστείτε για τριπλασιασμό και τετραπλασιασμό του ρεύματος και ευτυχώς μερικοί από εσάς έχετε χάψει την αποανάπτυξη και θα κάνετε παρέα στο μαγκάλι σας περιμένοντας κανένα παιδί σας για διακοπές από την Γερμανία, ή την Ιταλία...

Θα το ξαναπώ:  Οι ΑΠΕ υπάρχουν μόνο για χρηματοδότηση ξένων, με ξένες προτεραιότητες και ανάγκες. Εμείς είμαστε θεατές την χώρα που όλο και πιο γρήγορα δεν θα είναι πια δική μας.  Οι ΑΠΕ είναι χρηματοδότηση τρίτων, αλλά αφήνουν και κάτι ψιλά, ποσοστά, στους μεσίτες μας. Αυτή είναι η Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική.  Φεύγω τώρα, πάω να δω Σαρβάϊβορ.

ΥΓ. Δεν ξέρω αν τα μάθατε, αλλά ακόμα παιδεύονται πώς θα αποφύγουν να μάς πούνε ότι το ΕΤΜΕΑΡ είναι περισσότερο από αυτό που φαίνεται... Έχουμε και Υπουργό Μαγειρέματος ΕΤΜΕΑΡ...

7 σχόλια:

  1. όλα αυτά είμαστε σε θέση να τα αγνοήσουμε, η ενέργεια από υδρογόνο -οξυγόνο, λύνει παντελώς το ενεργειακό, με το υδρογόνο οξυγόνο μπορούν να λειτουργήσοπυν όλες οι βιομηχανίες, όλα τα αυτοκίνητα και συρμοί τρένων, ενώ ο φωτισμός εξυπηρετείται από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. και δόξα το γιαραμπή, η χώρα μας έχει τέτοια εδαφική μορφολογία, που μας επιτρέπει για ένα σωρό μικρά φράγματα. έτσι -η κάθε χώρα γίνεται ενεργειακά αυτάρκης, δεν χρειάζεται να αγοράζει γεννήτριες και φωτοβολταϊκά, ούτε να τσακωνόμαστε για τη ΑΟΖ κι όλες αυτές οι μαλακίες.-----

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. o ΜΟΝΟΣ λόγος που δημοσίευσα την παπάρα σου είναι για να θυμάμαι ότι υπάρχουν τύποι που λένε τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρόλο που θα ξεφύγω από το βασικό θέμα, δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι η ιστοσελίδα των «νομομαθών» όταν «αναλύει» θέματα στρατιωτικής τακτικής έχει αξιοπιστία οπαδών ΑΠΕ όταν «αναλύουν» ενεργειακά θέματα.

    Η Ρωμαίοι στρατιωτικά είχαν ανώτερη πολεμκή μηχανή (λεγεώνα) και αυτός είναι ο απλός λόγος που δεν έχασαν καμία μάχη απέναντι σε ελληνική φάλαγγα. Όπως και οι Έλληνες είχαν ανώτερη πολεμική μηχανή (φάλαγγα) από τους Πέρσες γι αυτό επικρατούσαν στρατιωτικά των Περσών. Οι λεγεώνες ήταν βαρύ πεζικό που είχε την ευελιξία να μάχεται τόσο σε φάλαγγα, όσο και σε μικρότερους σχηματισμούς σε συντονισμό. Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της μακεδονικής φάλαγγας οι (εξαιρετικοί) Ρωμαίοι στρατηγοί είχαν μία τακτική την οποία πάντοτε εφάρμοσαν με επιτυχία σε διάφορες παραλλαγές. Κακώς θεωρείται η μακεδονική φάλαγγα από μόνη της ως το «υπερόπλο» του μακεδονικού στρατού. Η μεγάλη καινοτομία των Μακεδόνων σε σχέση με τους Αθηναίους, του Σπαρτιάτες και τους Θηβαίους ήταν το βαρύ και συγκροτημένο σε ίλες ιππικό, το οποίο και κέρδισε την μάχη της Χαιρώνειας. Οι Ρωμαίοι, οι οποίοι είχαν ελαφρύ ιππικό, προσπαθούσαν πάντα να δημιουργήσουν συνθήκες που θα δυσχέραιναν την συνεργασία μακεδονικού ιππικού και φάλαγγας με σκοπό να την μπλοκάρουν στα πλευρά, ει δυνατόν παρασύροντάς της σε ανώμαλο έδαφος. Τότε τα ευέλικτα manipuli της λεγεώνας προσέβαλλαν την φάλαγγα σε πολλαπλά σημεία δημιουργώντας μικρά διάκενα στο τείχος των σαρισών μέσα από τα οποία εισέδυαν άλλα manipuli και αυτό ήταν το τέλος στης μακεδονικής φάλαγγας, διότι, όταν ερχόταν σε μάχη σώμα με σώμα οι Μακεδόνες δεν είχαν, ούτε το εξοπλισμό, ούτε την εκπαίδευση να αντεπεξέλθουν και αποδεκατιζόταν από τo ρωμαϊκό gladius. Η πλήρης εκδίπλωση αυτής της τακτικής ήταν η μάχη της Πύδνας όπου ο Λεύκιος Αιμίλιος Παύλος εκμεταλλεύθηκε κάθε αδυναμία και κακό υπολογισμό των Μακεδόνων στρατηγών αφήνοντας έδαφος για προέλαση στην φάλαγγα και καταστρέφοντας την αριστερή πτέρυγα του βαρέως μακεδονικού ιππικού με ελέφαντες απέναντι στους οποίους οι Μακεδόνες δεν μπορούσαν να αντιτάξουν άμυνα (βλέπε και Ινδό ποταμό). Η αιφνιδιαστική αντεπίθεση των λεγεώνων στην ακάλυπτη πλευρικά φάλαγγα, η οποία ακινητοποιήθηκε από την 2η λεγεώνα ενώ η 1η την διεμβόλισε με σφηνοειδείς σχηματισμούς, ήταν ο όλεθρος. Αυτό που ο Αιμίλιος Παύλος είχε χαρακτηρίσει ως το πιο τρομακτικό θέαμα για κάθε εχθρό, η Μακεδονική φάλαγγα, όταν έχασε την συνοχή της έσκασε σαν ώριμο καρπούζι, Οι δε Ρωμαίοι επιμελώς την πέρασαν από κρεατομηχανή διότι οι εντολές της Συγκλήτου προς τον ύπατο ήταν να τελειώσει τους Μακεδόνες. Και μετά επακολούθησε η πλήρης ταπείνωση και εξευτελισμός του Περσέα και ο διαμελισμός και λεηλασία της Μακεδονίας. Τα χειρότερα όμως οι Ρωμαίοι τα επεφύλαξαν στους Ηπειρώτες, τους οποίους σχεδόν όλους τους πούλησαν μαζικά για δούλους, με αποτέλεσμα οι τιμές των δούλων στην αγορά να πέσουν σε εξευτελιστικά χαμηλό επίπεδο και οι λεγεωνάριοι οι οποίοι έπαιρναν ποσοστά να διαμαρτρύρονται για κατώτερα του αναμενομένου έσοδα.

    Ωστόσο εγώ πάντα λέω ότι ήταν «ευτύχημα» για τους Έλληνες που υπέκυψαν στους Ρωμαίους, Δυστυχώς το 1453 υπέκυψαν, ή επέλεξαν να υποκύψουν, στους Οθωμανούς. Αλλά βεβαίως το Βυζάντιο ήδη ήταν πολύ μακριά από την κλασική ελληνική αρχαιότητα. Είπα πολλά, αλλά έχω βαρεθεί να διαβάζω αναπαραγωγές ανακριβειών και λαθών. Επειδή είχα πάντοτε την απορία πώς οι Ρωμαίοι κατάφερναν να νικούν την μακεδονική φάλαγγα προσπάθησα να ανατρέξω σε πηγές. Τελικά την εκπληκτική εξήγηση την διάβασα στον Λίβιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.insider.gr/epiheiriseis/energeia/77873/reuters-i-kyvernisi-exetazei-tin-polisi-toy-51-ton-elpe

    Reuters: Η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.pvtech.gr/news48.html

    http://www.kathimerini.gr/393893/article/epikairothta/ellada/ananewsimes-phges-se-ka8e-spiti

    21 Μαΐου 2010 - Ανανεώσιμες Πηγές σε Κάθε Σπίτι Share/Bookmark
    Την αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προκρίνουν Ελληνες επιστήμονες της Γερμανίας ως ιδανικό ενεργειακό μοντέλο για την Ελλάδα, που θα προσφέρει ενεργειακή αυτονομία και εξοικονόμηση πόρων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη στάση.

    Η «Δενδροθεωρία», όπως την ονομάζουν οι εμπνευστές της, προβλέπει την εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε κάθε οίκημα και τη διασύνδεσή τους, στην κλίμακα της γειτονιάς, με μια μικρή τοπική κεντρική μονάδα, μεγέθους αντίστοιχου με τα αντλιοστάσια της ύδρευσης. Εκεί μπορεί να γίνεται η αποθήκευση της ενέργειας σε μορφή υδρογόνου σε ειδικές κυψέλες, για να αναδιανέμεται στη συνέχεια -με τη βοήθεια ενός πολύπλοκου υπολογιστικού συστήματος- στα κτίσματα της γειτονιάς, ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του καθενός.

    «Οπως ακριβώς ένα δέντρο τρέφεται και αναπτύσσεται χάρη στις φυλλωσιές του, αφού κάθε ξεχωριστό φύλλο φωτοσυνθέτει και στέλνει τα θρεπτικά συστατικά στα κλαδιά και στον κορμό, έτσι και κάθε πολυκατοικία μπορεί να παράγει το δικό της ηλεκτρικό ρεύμα, να το στέλνει στη γειτονιά και, εφόσον χρειαστεί, στο κεντρικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας», εξήγησε μιλώντας στην «Κ» ο κ. Εμμ. Πάσχος, καθηγητής Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πολυτεχνείου του Ντόρτμουντ και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών που μαζί με τον υπεύθυνο Πληροφορικής του δήμου Ντόρτμουντ, κ. Δημ. Καρακατσάνη, ανέπτυξαν τη «Δενδροθεωρία».

    Η αποκεντρωμένη παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να απαλλάξει τη χώρα από τις μεγάλες ηλεκτροπαραγωγές μονάδες, όπως της Κοζάνης και της Μεγαλόπολης, λύνοντας το πρόβλημα της έντονης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλούν, υποστήριξε ο κ. Πάσχος.

    Κατά τον ίδιο, εξάλλου, η διασύνδεση στο κεντρικό σύστημα ενέργειας των νέων φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων στην Ελλάδα θα προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος, καθώς τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα αντέξουν τον επιπλέον φόρτο. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αντικατασταθούν τα καλώδια με νέα λύση, πολυδάπανη. Αντίθετα, τόνισε ο κ. Πάσχος, η αποκεντρωμένη παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού αποφορτίζει το κεντρικό σύστημα, ενώ διοχετεύει σ' αυτό ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται στις γειτονιές ή στα πάρκα ΑΠΕ όταν υπάρχει ανάλογη ζήτηση, όπως στη διάρκεια ενός καύσωνα. «Ετσι, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να κατασκευάσει νέους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς, που όμως θα λειτουργούν μόνο στις περιόδους υψηλής ζήτησης», παρατήρησε ο ίδιος.

    Τη «Δενδροθεωρία», που οι δύο Ελληνες παρουσίασαν στη 2η Συνάντηση Αποφοίτων Γερμανικών Πανεπιστημίων στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, θα εφαρμόσουν πιλοτικά στη Λίμνη του Φοίνικα, πρώην βιομηχανική ζώνη του Ντόρτμουντ, που μετατρέπεται σε οικιστική περιοχή.


    CV:
    https://www.auth.gr/sites/default/files/press/viografiko_paschos.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μου θυμίζει πώς διαφήμιζαν σε αυτούς που έστελναν σε θαλάμους αερίων ότι πάνε για ντουσάκι για να χαλαρώσουν. Λαμογιά ΑΕ made in Germany

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προπερσινά ξινά σταφύλια, ή μάλλον πάνω από 10ετία. Αλήθεια τι απέδωσαν αυτά τα μεγαλεπήβολα με τα μικρά και τα μικροδίκτυα? Ο Ε. Πάσχος της φυσικής υψηλών ενεργειών πήγε για να χαλαρώσει στις ανανεώσιμες ενέργειες και στα πράσινα λιβάδια... Ήταν βέβαια must στην Γερμανία να ασχοληθείς με τα πράσινα σχετικά, να υποβάλεις έμπρακτα την προσχώρηση σου στην εμμονή της άνευ δαιμονοποιημένου CO2 παραγωγή ενέργειας. Έβαλαν και έναν τίτλο «δενδροθεωρία» που για τους άσχετους ακούγεται πράσινος αλλά παραπέμπει σε δένδρα αναζήτησης και graph theory, προφανώς για να εξισορροπούν και να κοντρολάρουν το δίκτυο με τις μύριες διάσπαρτες πηγές, ή κάτι παρόμοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή