Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Η προώθηση αιολικών βασίζεται σε ατέλειωτα παραμύθια με ένα μόνο στόχο: Τζάμπα κονόμα σε βάρος κορόϊδων

 
https://wattsupwiththat.com/2018/03/25/twenty-one-bad-things-about-wind-energy-and-three-reasons-why/

https://www.masterresource.org/droz-john-awed/21-bad-things-wind-power-3-reasons-why/

Το να προσπαθείς να επιχειρηματολογείς κατά των αιολικών είναι σαν να προσπαθείς να πιάσεις ένα λιγδωμένο μπαλόνι. Μεταλλάσσουν τα παραμύθια τους συνέχεια σε κάτι διαφορετικό. Αλλά μια γρήγορη ματιά στην ιστορία της βιομηχανικής αιολικής ενέργειας:

1.  Οι εφαρμογές των αιολικών εγκαταλείφθηκαν εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Ακόμα και το 1800 τα αιολικά ήταν ασύμβατα με τις τότε ανάγκες. Θέλουμε ρεύμα κάθε φορά που ανάβουμε έναν διακόπτη. Τα αιολικά, ποτέ δεν μπορούν να το κάνουν αυτό

2.  100 περίπου χρόνια μετά το 1800 οι πολιτικοί αποφάσισαν ότι επίκειται κάποια καταστροφή από παγκόσμιο θερμοκήπιο και ότι πρέπει να μειώσουμε εκπομπές CO2. Οι αιολικοί βρήκαν ευκαιρία να πουλήσουν αιολικά με το επιχείρημα ότι τα αιολικά δεν εκπέμπουν CO2 όταν γυρίζουν.

3.  Από αυτό το επιχείρημα (ότι δεν εκπέμπουν CO2) έκαναν το μεγάλο άλμα με τον ισχυρισμό ότι τα αιολικά σε ένα δίκτυο μειώνουν το CO2 από "βρώμικα" καύσιμα και ειδικά από κάρβουνο. Μείωση CO2 από καύσιμα σημαίνει λιγότερη χρήση καυσίμων. Αυτό το άλμα έγινε η δικαιολογία για υποχρεωτικές ποσοστώσεις αιολικών στο "ενεργειακό μείγμα". Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις δεν ήταν τυχαίες, αφού η ενσωμάτωση αιολικών σε ένα δίκτυο είναι ασύμφορη, ανεπιθύμητη και κανείς δεν θα το έκανε με την θέλησή του.

4. Το αστείο είναι ότι κανείς, ποτέ και πουθενά δεν απαίτησε επαλήθευση των ισχυρισμών περί μείωσης των εκπομπών CO2 με αιολικά. Οι πολιτικοί απλά δέχτηκαν τους ισχυρισμούς των αιολικών πλασιέ.

5. Οι εταιρίες ηλεκτροδότησης και ανεξάρτητοι μελετητές δεν άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι οι πραγματικές μειώσεις CO2 ήταν από ασήμαντες έως ανύπαρκτες. Μία μελέτη που το ανέφερε αυτό ήταν η μελέτη της Bentek, Ηow Less Became More. ΔΕΝ υπάρχει καμία εμπειρική η επιστημονική μελέτη που να τεκμηριώνει μείωση εκπομπών CO2 από αιολικά [1].  Οι ισχυρισμοί των αιολικών είναι εικονικοί υπολογισμοί και μόνο. Όχι μετρήσεις. Εάν υπήρχαν μετρήσεις, οι αιολικοί θα μας τις διαφήμιζαν[2].

6. Γνωρίζοντας ότι η εξαπάτηση με την δήθεν μείωση εκπομπών CO2 θα αποκαλυφθεί, αργά ή γρήγορα, οι αιολικοί το γύρισαν σε ισχυρισμούς περί συμβολής σε επάρκεια ισχύος στο ενεργειακό μείγμα με την "διασπορά" των πηγών ενέργειας από αιολικά. Αλλά και αυτό είναι παραμύθι, αφού μετρήθηκε, σε 130 χώρες και για 50 χρόνια, ότι οι ΑΠΕ προστίθενται στο ενεργειακό μείγμα χωρίς να υποκαθιστούν ορυκτά καύσιμα [3]

7. Το επόμενο παραμύθι είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία! Αυτό παίζει πολύ στις ΗΠΑ που δεν θέλουν εξάρτηση από την Μέση Ανατολή και σε εμάς που θέλουμε εξάρτηση από εισαγωγές φυσικού αερίου και ρεύματος! [4]

8. Μετά ανακαλύφθηκε η πιπίλα των Πράσινων Θέσεων Εργασίας[5].

9. Μετά ανακαλύφθηκε το παραμύθι ότι τα αιολικά είναι φθηνά. [6]

10. Μετά ανακαλύφθηκε η πιπίλα των externalities, των καρκίνων της Πτολεμαΐδας και φυσικά του Θερμοκηπίου.

Τι, τελικά,  κάνουν τα αιολικά; Τα αιολικά ακριβαίνουν το ρεύμα και κάνουν τον κόσμο άνω κάτω, για να εισπράττουν έναν ιδιότυπο φόρο υπέρ Γερμανών, Δανών, Ιταλών, Γάλλων, Ισπανών, με ποσοστά σε αποτυχημένους χωματουργούς και σε εισαγωγείς αερίου και ρεύματος.

____________________________
[1] H μελέτη της BENTEK (Απρίλιος 2010) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αιολικά, αντί να μειώνουν, αυξάνουν τις εκπομπές, επειδή αναγκάζουν τις ανθρακικές μονάδες να αυξομειώνουν την ισχύ τους, ακολουθώντας την μεταβαλλόμενη αιολική ισχύ. Αυτή η αυξομείωση μειώνει την αποδοτικότητα, και αυξάνει τις εκπομπές. Αυτό παρατηρήθηκε και με μονάδες αερίου στο δίκτυο.  Το πρόβλημα ήταν μικρότερο με φωτοβολταϊκά από ότι με αιολικά, αφού τα φωτοβολταϊκά καλύπτουν ημερήσια ισχύ αιχμής και, τυπικά, δεν επηρεάζουν την ισχύ βάσης. Την είχα αναφέρει τον Οκτώβριο του 2010.

[2] Όπου υπήρξαν μετρήσεις, ή απολογιστικές εκτιμήσεις, διαπιστώθηκε ή ασήμαντη μείωση, ή μη μείωση, ή και μικρή αύξηση εκπομπών CO2.

[3] Αποκαλύφθηκε πανηγυρικά με την δημοσιευμένη μελέτη του York που ανέφερα και στην προηγούμενη ανάρτηση.


[4] Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ δείχνουν ισοζύγιο εισαγωγών (εισαγωγές μείον εξαγωγές) περίπου στο 20% της ζήτησης. Αν όμως ρίξετε μια ματιά στις λεπτομέρειες, θα δείτε ότι οι εξαγωγές είναι περίπου 20% και οι εισαγωγές 40%. Και επειδή ΄το δίκτυό μας δεν έχει μεγάλες διαφορές από το ...Γερμανικό, μάλλον "εξάγουμε" το τυχαίο αιολικό ρεύμα και εισάγουμε χρήσιμο ρεύμα που δεν έχουμε... Θα αναρτήσω τα σχετικά στοιχεία και μετά χρειάζεται άλλη μία επερώτηση, να μας ξαναπούν οι αρμόδιοι, ήξεις αφήξεις γκουχ γκουχ.

[5] Οι Πράσινες Θέσεις Εργασίας είναι στην Γερμανία και στην Δανία. Εδώ έχουμε λίγους φορτηγατζήδες, λίγους χωματουργούς, λίγα λαμόγια που χαϊδεύουν τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, λίγους μεθυσμένους που στέλνουν φαιδρές επιστολές και λίγους δικηγόρους που γράφουν Νόμους, από την μία και που προσπαθούν να αμυνθούν από την άλλη.

[6] Τα αιολικά βγάζουν του τόκους τους, τα έξοδά τους, τα κέρδη τους με εγγυημένες ταρίφες €90/ΜΒω και την τεχνητά ψηλή "διαθεσιμότητα" του περίπου 20-24% που προκύπτει από την υποχρεωτική απορρόφηση από το δίκτυο, είτε χρειάζεται το ρεύμα είτε όχι. Η μέση ΟΤΣ είναι περί τα 60 (με το 90 μέσα). Τα αιολικά έχουν χαμηλότερη ταρίφα από τα φ/β, αλλά είναι πιο άχρηστα, πιο προβληματικά και πιο ενοχλητικά. Πληρώνουμε €90 για αιμορροΐδες και 250 για υποχρέωση χρήσης φυσικού αερίου...

[7] Για το μεν Θερμοκήπιο, το αφήγημα απαιτεί μείωση εκπομπών CO2 από αιολικά που ΔΕΝ μειώνουν εκπομπές! (ΕΑΝ δηλαδή υπάρχει Θερμοκήπιο και ΕΑΝ εμπλέκεται το CO2 -- που δεν έχει και σημασία...).  Ξέρουμε τι μειώνει τις εκπομπές CO2: Η ύφεση και λιγάκι τα πυρηνικά και το αέριο, αντί του κάρβουνου. Και ξέρουμε ότι επιδημιολογικά, τα περί ύπαρξης,  πρόληψης ή θεραπείας καρκίνων με αιολικά, είναι μούφα. Τα αιολικά δεν είναι φίλτρα, σκεπασμένοι ταινιόδρομοι, μάσκες, κλπ, και ΔΕΝ υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Να σταματήσουν οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ. Και οι ΑΠΕ που έχουν τις επιδοτήσεις για αυτοσκοπό


WORLDENERGY NEWS -- Κατάργηση των επιδοτήσεων στα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ζητούν 21 φορείς απ' όλη την Ελλάδα

businessenergy.gr -- "Ζητάμε να σταματήσουν οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ που υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις. Ζητάμε να καταργηθούν ή να μειωθούν οι επιδοτήσεις όπως έχει προτείνει η ευρωπαϊκή Αρχή των Ρυθμιστών Ενέργειας"

energypress -- Κατάργηση των επιδοτήσεων σε αιολικά και ΑΠΕ ζητούν 21 φορείς απ' όλη την Ελλάδα

Αρχικά, ήπια, από περίπου το 2000 και εντατικά από το 2010 που ψηφίστηκε ο Νόμος Μπιρμπίλη για την υποχρεωτική επιδότηση των λεγόμενων ΑΠΕ, μάς βομβαρδίζουν με παραμύθια για την Σωτηρία του Κλίματος με πολλές ΑΠΕ. Από το 2010 είναι περίπου το μόνο πράγμα που διαφημίζεται σε κάθε ΜΜΕ, έντυπο, ηλεκτρονικό και τηλεόραση. Μέρα-νύχτα, 365 μέρες  τον χρόνο, 8 χρόνια σερί.  Προπαγάνδα. Μόνο προπαγάνδα.

Όλες αυτές οι ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά και αιολικά) δεν έχουν κάνει τίποτε άλλο από το να δεσμεύουν υπάρχοντα και μελλοντικά χρήματα υπέρ Γερμανών, Δανών και Ισπανών εξαγωγέων μηχανημάτων ΑΠΕ, με ποσοστά σε χωματουργούς και περίεργους που σε μεγάλο βαθμό οδήγησαν την χώρα σε χρεωκοπία. Μερικοί από αυτούς διαφημίζουν το "έργο" τους για να μαζέψουν κι άλλα λεφτά για να συνεχίσουν την απάτη. Δεν μάθαμε το 2001, δεν μάθαμε το 2004 και δεν θα μάθουμε μέχρι να μην μείνει τίποτα όρθιο.

Οι ΑΠΕ δεν έχουν σχέση ούτε με ενέργεια, ούτε με καμία προστασία κάποιου περιβάλλοντος. Έχουν να κάνουν με είσπραξη χρημάτων από εμάς υπέρ τρίτων, κάπου έξω, και με καταστολή της ζήτησης για ενέργεια.  Τίποτε άλλο.

Η καταστολή ζήτησης είναι είτε επειδή υπάρχει και η Κίνα, είτε για να πέσει η τιμή του πετρελαίου. Σχεδόν την καταλαβαίνω, για να μην πω ότι την αποδέχομαι. Καταστολή ζήτησης ενέργειας συνεπάγεται και είναι εφικτή μόνο με φτώχεια. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό.

Η είσπραξη χρημάτων από ΑΠΕ είναι 1) για να καλυφθεί το κόστος επανένωσης της Ανατολικής με την Δυτική Γερμανία, 2) για την περαιτέρω συγκέντρωση χρημάτων στην Γερμανία, 3) για την χρηματοδότηση της διατήρησης των πυρηνικών και της Οικονομίας της Γαλλίας, 4) για "ψιλά" για τους Ισπανούς και τους Ιταλούς,  5) για την επιδότηση του φυσικού αερίου (αγωγοί και χρήση) από οπουδήποτε (κατά προτίμηση όχι από την Γκαζπρομ) προς την Βόρεια Ευρώπη. 

Από όλα αυτά, τρέχουν να εισπράξουν ό,τι προμήθεια, ,ότι ποσοστό και όσα χωματουργικά προλάβουν οι δικοί μας "επιχειρηματίες" που ειδικεύονται σε αυτό. Αυτοί ελέγχουν, ιδιοκτησιακά, ή με την διαφήμιση, τα ΜΜΕ, αυτοί ελέγχουν τους "πολιτικούς" και το αποτέλεσμα το βλέπετε κάθε μέρα, από το 1996 και μετά. Και πριν ήταν περίεργη κατάσταση αλλά με τον Φον Σημίτη ήρθε και έδεσε. Χώρα διαπλεκόμενων χωματουργών και μεσαζόντων Σε εκκαθάριση, παρακαλώ, από το 2010.

Αλλά δεν είμαι εδώ για να κάνω πολιτική ή για να κάνω επανάσταση.


Είμαι εδώ μόνο για να σας λέω ότι οι ΑΠΕ δεν είναι ούτε ενέργεια, ούτε περιβάλλον.  Είναι είσπραξη μη ανταποδοτικών επιδοτήσεων. Μη ανταποδοτικών σημαίνει ότι πληρώνουμε και δεν παίρνουμε (εμείς που πληρώνουμε) κάτι σε αντάλλαγμα. Είναι κεφαλικός φόρος. Που, δυστυχώς, απαιτεί γη, αέρα και νερό.

Δεν σας καλύπτει η δημοσιευμένη μελέτη του York (που δεν είναι θεωρίες, είναι μετρήσεις)? Δεν σας καλύπτει άρθρο του econews με αντίστοιχο τίτλο? Δεν σας καλύπτουν ο ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕ (αυτή σε σπάνια στιγμή ειλικρίνειας?  Δεν σας πείθει ο λογαριασμός του ρεύματος?  Δεν σας πείθει η εμπειρία της Γερμανίας? Αν τίποτε δεν σας πείθει, ίσως σας πείσει ο ...κύριος Υπουργός Ενέργειας που προτείνει:
  • Παράταση στο καθεστώς εγγυημένων επιδοτήσεων για να προλάβουν όλοι
  • "Εξοικονόμηση" ενέργειας (στην χώρα με το ήδη ρεκόρ μείωσης σε κατανάλωση ενέργειας)
  • Κι άλλες ΑΠΕ: Οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι Δανοί, οι χωματουργοί κλπ έχουν ανάγκες
Άσε που έχουμε να πληρώνουμε κάτι Medgrid και Eastmed (για την ασφάλεια της Ευρώπης)

Και θα πληρώνουμε και το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ. Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς? Τι είναι αυτό? Κάτι σαν την ΡΑΕ?  Όταν σκάσει, το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ θα φταίει η FED και όχι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που δεν βλέπει τι είναι το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ... Και ότι εξυπηρετείται από ένα πτωχευμένο λαό.  Και, επειδή ξέρω ότι η ΤΕΡΝΑ λατρεύει τα χωματουργικά, όπως είπαν και οι προμηθευτές μας οι Γερμανοί, οι αντλησιοταμιεύσεις κάνουν τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά "μη βιώσιμα".

Renewables tend to simply be added to the energy mix without displacing fossil fuels:  Οι ΑΠΕ τείνουν να προστίθενται στο ενεργειακό μείγμα χωρίς να υποκαθιστούν ενεργειακά καύσιμα.

Καλά απάντησαν το ΥΠΕΝ κλπ στον Καμμένο...

Το κόστος τους προστίθεται στο όποιο κόστος ηλεκτροδότησης (ή ...εξοικονόμησης ενέργειας).

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Συνάντηση για τα αιολικά στην Άνδρο, το απόγευμα 28 Μαρτίου 2018 -- ανεξάρτητα με την άποψη που έχει ο καθένας για το θέμα...



οι εικόνες μεγαλώνουν με κλικ
 
"Ανεξάρτητα με την άποψη που έχει κανείς για το θέμα αυτό, πιστεύουμε πώς όλοι θα συμφωνήσουν
πως πρόκειται για μιας πρωτοφανούς κλίμακας εξέλιξη που ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ!
 
Στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της Χώρας Άνδρου
την Τετάρτη 28 Μαρτίου, στις 17:30 το απόγευμα
 
Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει χαμπάρι, αλλά το όνομα DAMCO δεν ακούγεται πια στην Νότια Εύβοια. Ακούγεται μόνο το όνομα ENEL, ή για την ακρίβεια, "ENEL Green". Η DAMCO απλά έβγαλε και πούλησε τις άδειες (ξέρει πιο καλά τα Ελληνικά - αν και ακούγεται ότι έχει τα χωματουργικά).  Τρομέρη συμφωνία. Λέγεται ότι η ENEL έχει συμφωνήσει να αγοράσει τις άδειες, είτε γίνουν τα έργα είτε όχι.
 
Η ENEL είναι (ήταν)  η Ιταλική ΔΕΗ. Το Ιταλικό Δημόσιο έχει ακόμα περίπου το 25% των μετοχών της. Στην Ιταλία, η ΕΝEL είναι  ηλεκτροπαραγωγός, αλλά βγάζει λεφτά μέσω της ENEL Green όπου βρει Μπανανία με περισσευούμενα λεφτά. Ακριβώς όπως και η EDF. Απορώ πώς δεν βλέπουν "ιμπεριαλισμό" και "αποικιοκρατία" οι δικοί μας. Δηλαδή φανταστείτε αυτό που μας συμβαίνει σήμερα να γινόταν το 1991!
 
H ENEL έρχεται σε εμάς ΜΟΝΟ επειδή είμαστε Μπανανία με περισσευούμενα λεφτά, πολλά περισσευούμενα λεφτά, τόσο πολλά που κατάφερε αυτή ή ο συνεταίρος της και έπεισαν τον Σταθάκη να τους παρατείνει το καθεστώς γαλαντόμων επιδοτήσεων που ΔΕΝ υπάρχουν εδώ και καιρό στην Ιταλία!  Όταν λέω Μπανανία με περισσευούμενα λεφτά...

Και, μετά την απόφαση για την Νότια Εύβοια, μπορείτε να θεωρήσετε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας το έχει γυρίσει σε σουρρεαλιστική ...ποίηση:   ...λαμβανομένου, άλλωστε, υπόψη ότι η χρήση του αιολικού δυναμικού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με αντίστοιχο περιορισμό της ενέργειας που παράγεται από ορυκτά, αποβλέπει στην προστασία του περιβάλλοντος τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και την τροπή της αλλαγής του κλίματος,  η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διατήρηση των προστατευομένων τόπων...  Κάποιος πρέπει να πει στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι οι ισχυρισμοί τους δεν στηρίζονται από δεδομένα. Ή στους προσφεύγοντες να είναι προσεκτικοί με τα επιχειρήματά τους.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι καμία ΕΝEL δεν μπορεί να στήσει τίποτα σε μικρό τόπο, με θάλασσα γύρω γύρω, που ομόφωνα και αποφασιστικά δεν την θέλει. Εκτός πια κι αν κάνει ...απόβαση!
______________________________

Από τη Βία δε σε λυτρώνουν παρακάλια, καλοσύνη και το ξετύλιμα τ' αργό


Ἡ Διχόνια, ποὺ βαστάει ἕνα σκῆπτρο ἡ δολερὴ καθενὸς χαμογελάει, πάρ᾿ το, λέγοντας, κι ἐσύ.

Κειὸ τὸ σκῆπτρο ποὺ σᾶς δείχνει, ἔχει ἀλήθεια ὡραῖα θωριά· μὴν τὸ πιᾶστε, γιατὶ ρίχνει εἰσὲ δάκρυα θλιβερά.

Ἀπὸ στόμα ὅπου φθονάει, παλικάρια, ἂς μὴν ῾πωθῇ, πῶς τὸ χέρι σας κτυπάει τοῦ ἀδελφοῦ τὴν κεφαλή.

Μὴν εἰποῦν στὸ στοχασμό τους τὰ ξένα ἔθνη ἀληθινά: Ἐὰν μισοῦνται ἀνάμεσό τους, δὲν τοὺς πρέπει ἐλευθεριά.

Το ότι έγινε Ελληνική Επανάσταση είναι ...γεγονός.  Το πώς και τι και γιατί είναι λίγο αφήγημα που αλλάζει ανάλογα με το τι πιστεύει ο καθένας, ή τι είναι η μόδα της εποχής και, ίσως, επειδή δεν έγινε μία αλλά μάλλον περισσότερες από μία "Επαναστάσεις" και κάθε μία είχε τις ιδιομορφίες της.

ΔΕΝ έχω σκοπό ή την ικανότητα να γράψω εδώ κάποια Ιστορία. Αυτά που σκέφτομαι είναι ότι:

Τα Ορλωφικά (1770)  ήταν μάλλον μέρος της τότε εκκολαπτόμενης γεωπολιτικής κόντρας μεταξύ Άγγλων και Ρώσων, ή/και μεταξύ Ρώσων και Τούρκων (1568-1827 και ειδικά 1768-1774), ίσως στον απόηχο του πρώτου πραγματικά παγκόσμιου πολέμου "των επτά ετών" (1756-1763) που μάλλον ξεκίνησε σαν συνέχεια των τότε ατέλειωτων αγγλο-γαλλικών πολέμων (από όπου ίσως προέκυψε και η ...Αμερικανική επανάσταση (1765-1783)).

Η Επανάσταση του 1821 κάπως είχε σχέση και με τους Ναπολεόντιους Πολέμους (1803-1815) και με τα διάφορα Συνέδρια που ακολούθησαν (κυρίως μεταξύ Άγγλων και Αυστριακών που είχαν επικρατήσει σε αυτούς). Οι καημένοι οι Οθωμανοί ήταν κατά των Γάλλων στην Αίγυπτο και στην ...Συρία (αυτή η έρμη η Γεωγραφία) και κατά των Άγγλων και των Ρώσων σε άλλες περιπτώσεις (όποιος δεν βαριέται, εδώ και αξίζει τον κόπο, αφού δεν είναι μυστικό ότι ήδη από την Επανάσταση είχαμε φιλορωσικές, φιλογαλλικές και φιλοαγγλικές φράξιες που καμμιά φορά τρωγόταν μεταξύ τους περισσότερο από ότι με τους Τούρκους).

Το 1824 είχαμε α) εμφύλιο και β) το πρώτο δάνειο που μοιράστηκε ανάλογα με δηλωμένες δυνάμεις και ήταν η αρχή του μαγειρέματος για τις μεταγενέστερες επιδοτήσεις. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα οι γνώσεις μου για την Επανάσταση κάπου σταματάνε με τον ...Δράμαλη. Μετά έγιναν νεφελώδεις, αν και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν καταγραφές και αναλύσεις.  Αλλά το αστειάκι με τα δάνεια τρέχει ακόμη. Δηλαδή καταφέρνει μια χώρα με ένα γενικά υπαρκτό, εθνολογικά και γλωσσολογικά, λαό, να είναι υπό διάλυση, συνέχεια, λόγω αδυναμίας συνετής διαχείρισης -- αν και πολλές φορές, η κακοδιαχείριση είναι καθοδηγούμενη, αλλά βρε παιδί μου, κανείς σοβαρός από την από εδώ πλευρά?

Υπάρχει αυτή η ίσως κυνική εκδοχή ότι παρ' όλες τις φαγωμάρες μας και τις δολοφονίες, κάπως ιδρυθήκαμε "για να μην έχουν έρεισμα οι Ρώσοι να έρχονται να σώζουν τους Ορθόδοξους αδερφούς τους", αν και το 1914 ξανάγινε η Ευρώπη και ο κόσμος άνω-κάτω.    Αλλά σε όλη αυτή την "ίδρυση" ένα σωρό γεγονότα είναι για να ντρεπόμαστε, πχ τα εμφυλιακά, τα του Κολοκοτρώνη, ή του Καποδίστρια, εκτός πια κι ήταν ...πράκτορες και αυτοί.  Προσωπικά, δεν έχω αμφιβολία, ότι πολλές Επαναστάσεις της περιόδου είχαν σχέση με τα γεωπολιτικά (ή τα ...ιμπεριαλιστικά, αν προτιμάτε) των Μεγάλων Δυνάμεων.

Μισιόμαστε μεταξύ μας? Αγόμαστε και φερόμαστε από ξένους που βάζουν τζουτζέκια να πουλάνε δήθεν ιδεολογίες? Ή πολλά, πάρα πολλά, χρόνια (από το 146 πΧ μέχρι σήμερα) μέσα σε παρακμιακές αυτοκρατορίες, δεν έχουν αφήσει κάτι βιώσιμο?  Γιατί ποτέ δεν αποκτήσαμε Σύνταγμα της προκοπής?

Ωραία η σημαία μας, η εικονιζόμενη ΔΕΝ είναι η σημαία μας σήμερα, ακόμα και το χρώμα έχει αλλάξει (έχει γίνει καμπινεδί μπλε-γκρι-πράσινο). Και η εικονιζόμενη μοιάζει και αυτήν του Γαλλικού Ναυτικού της τότε περιόδου... Διάολε... Και για κάποιον λόγο που δεν θυμάμαι τώρα, δεν χωνεύω τον ...Κωλέττη. "... Ωστόσο ο ίδιος συνέχισε να υποστηρίζει τον Κυβερνήτη για να αποδείξει πως μετά την σύγκρουση ανάμεσα σε αγγλική και ρωσική φατρία μόνο σε αυτόν θα μπορούσε να στηρίζεται ο Καποδίστριας..."   Κάτι σαν τον Πλοκάμη που θέλει να αντικαταστήσει τους ...ΑΝΕΛ

Δίνει σημασία στον Εθνικό μας Ύμνο;

"Κερδίσαμε" την ανεξαρτησίας μας για όποιον λόγο και με όποιον τρόπο την κερδίσαμε. Σήμερα την έχουμε χάσει. Την χάνουμε, σταδιακά, από το 1990, όταν τέλειωσε εκείνη η φάση του Ψυχρού Πολέμου. Την χάνουμε επειδή μειώνεται η γεωπολιτική ή η στρατηγική σημασία μας. Δεν έχει χαθεί εντελώς.  Αλλά ένα σωρό διαδοχικές Κυβερνήσεις, άλλες εκβιαζόμενες, άλλες ξεπουλημένες, άλλες απλά παραδομένες και όλες, σταδιακά και σωρρευτικά προδοτικές, επέτρεψαν την καταστροφή της Πατρίδας μας.

Τώρα είμαστε σε εκκαθάριση. Η Ελληνική σημαία έχει υποκατασταθεί, κυριολεκτικά, από ...αιολικά και μαϊμουδιές,  κυριολεκτική εκχώρηση, γης, νερού και αέρα σε νέους Ενετούς, Γενουάτες και Φράγκους. Κι αν δεν ήταν σε αυτούς, στο "ξανθό γένος".  Τελικά αναρωτιέμαι εάν ο Σουλτάνος ήταν καλύτερη επιλογή.

Βέβαια, εάν είμαστε με τον Σουλτάνο, τα Δαρδανέλια, το Αιγαίο και η Νοτιοανατολική Μεσόγειος θα ήταν όπως τον καιρό της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Και ξέρουμε ότι αυτό δεν θα το επέτρεπαν ποτέ οι Φράγκοι.

Καλή Ανάσταση και Καλή Λευτεριά, αν και ούτε στον Βάρναλη δίνει κανείς σημασία...

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

ο (υποτιθέμενος) Ενεργειακος Σχεδιασμος της χώρας, με την τοσο χαοτικη αποκλιση από τα Αυτονοητα, αποτελει μερος ενός ευρυτερου Σχεδιου Κατοχης

Καὶ ψυχὴ
εἰ μέλλει γνώσεσθαι αὑτὴν
εἰς ψυχὴν
αὐτῇ βλεπτέον:
τον ξένο και τον εχθρό τον είδαμε στον καθρέφτη
 
Μια ανάρτηση του Ντ. Χοϊδά που διάβασα σε ...τόπο μακρινό και παραθέτω χωρίς να διορθώνω ορθογραφικά ή να εκφέρω άποψη, πέρα από λίγη έμφαση, από εδώ και από εκεί, και ότι τον ξένο και τον εχθρό τον είδαμε στον καθρέφτη.


Και στην Λήμνο... Δεν τοποθετούν ξένες σημαίες για να δηλώσουν την κατοχή. Τοποθετούν Ισπανικά αιολικά


Η Λήμνος είναι σήμερα ένα μαγευτικό νησί με καταπληκτική Ιστορία.  Από την μεταλλουργία του Ήφαιστου, τα αμπέλια του Διονύσου, την Πολιόχνη,  τις ...συκοφαντημένες γυναίκες του Θόαντα, τον Φιλοκτήτη και την Αγγλική βάση του Α' ΠΠ.

Η Λήμνος, ή Ανεμόεσσα, ή Πυρόεσσα, ή Αιθάλεια έχει ακόμα χωράφια με αμπέλια, κριθάρι και ανεμόμυλους (για το κριθάρι). Να πάτε να την δείτε γιατί η Λήμνος μπορεί και να χαθεί. Έχει εκχωρηθεί εξ ολοκλήρου, και η θάλασσα, στην Ισπανική Iberdrola (οι παρακάτω εικόνες μεγαλώνουν με κλικ):

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Τι κοινό έχουν το econews, o κ. Sinn, ο κ. Buffett η Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας, το αφεντικό της Siemens και ...εγώ


Όλοι σας λέμε ότι οι ΑΠΕ, γενικά, και τα αιολικά, ειδικά, είναι ενεργειακά ατελέσφορα, οικονομικά ένα ακριβό αδιέξοδο και και περιβαλλοντικά θέατρο.

Το econews έγραψε ένα άρθρο που θα έπρεπε να έχουν μάθει απ' εξω όσοι διαμαρτύρονται στην Ελλάδα για τις ΑΠΕ.

Λέει, σε περίληψη, ότι η προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα με τις λεγόμενες ΑΠΕ είναι μία πανάκριβη, παράλογη και μάταια άσκηση. Ότι αποσιωπάται σκόπιμα η αδυναμία των ΑΠΕ να αντικαταστήσουν τον άνθρακα (ή τα πυρηνικά) ή να μειώσουν ρύπους. Ότι μετά πολλά χρόνια και υπέρογκες επιδοτήσεις, μπορεί μεν να έχουν μπει πολλές, αλλά εξακολουθούν να είναι  ενεργειακά ασήμαντες, αλλά όπου μπαίνουν ακριβαίνουν το ρεύμα.  Και όλα αυτά επειδή ο ήλιος και ο αέρας είναι διάχυτες, μεταβλητές και διαλείπουσες πηγές ενέργειας και το όνειρο της αποθήκευσης ρεύματος είναι ακόμα μακριά μας. Και, για να κατασκευαστούν ΑΠΕ χρειάζονται ενεργοβόρα υλικά και η εγκατάσταση των ΑΠΕ βλάπτει τα οικοσυστήματα.   Το άρθρο του econews σε pdf είναι εδώ και ο αρχικός σύνδεσμος εδώ.  ΟΚ... Ίσως το econews είναι μια ανώνυμη ιστοσελίδα και δεν σας καλύπτει. Κρατηθείτε:

Ο κ. Ο Hans-Werner Sinn πανεπιστημιακός καθηγητής και σύμβουλος του Γερμανικού Υπουργείου  Οικονομίας. Ένα από τα 100 πιο σημαντικά άτομα στην Γερμανία.  Θεωρεί ότι οι ΑΠΕ έχουν κοστίσει ένα σωρό λεφτά, έχουν μειώσει το βιοτικό επίπεδο και έχουν καταστρέψει τοπία.  Σε πρόσφατη ομιλία του είπε ότι η ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ δεν θα πετύχει:  Ο αέρας και ο ήλιος είναι δωρεάν, αλλά η συγκέντρωσή τους και η μετατροπή τους σε χρήσιμο ρεύμα δεν είναι. Ο αέρας και ο ήλιος είναι διαλείπουσες πηγές ενέργειας και δεν υπάρχει πρακτική και οικονομική αποθήκευση.  Δεν υπάρχει καν χώρος για τις χιλιάδες αντλησιοταμιεύσεις, αν αποφάσιζαν να αποθηκεύουν ρεύμα με αυτόν τον τρόπο. Η προώθηση των ΑΠΕ έχει γίνει θρησκεία, ακτιβισμός. Να βάζουμε λεφτά στο παγκάρι της Εκκλησίας για να αισθανόμαστε καλύτερα. Λέει ό,τι και το econews.  Είχα μεταφέρει εδώ, αυτό που είχα βρει εδώ.

Ο Warren Buffett είναι διάσημος και επιτυχημένος Αμερικάνος επενδυτής, γνωστός για την σύνεση της μεθοδολογίας του. Οι Αμερικάνοι έχουν μια τάση να τα λένε απλά, λιτά, ωμά και δεν αγαπούν τους φόρους: Είπε ότι επενδύει σε αιολικά πάρκα λόγω των φοροεπιδοτήσεων και μόνο για αυτές, και χωρίς τις φοροεπιδοτήσεις, δεν έχουν νοήμα.  Ο Buffet (και όσοι Αμερικάνοι επενδύουν σε αιολικά, το κάνουν για να μειώσουν τον φόρο τους -- που φυσικά πρέπει να πληρώσει κάποιος ...άλλος). Καθαρές κουβέντες.  Η δήλωσή του κυκλοφορεί σε διάφορα media (πχ εδώ), και είναι γνωστό σε όλους το ίδιο ακριβώς συμπέρασμα: Δεν υπάρχουν αιολικά χωρίς επιδοτήσεις.

Θα πείτε ότι αυτοί δεν καταλαβαίνουν παρά μόνο οικονομικά και δεν είναι επιστήμονες. Μην βιάζεστε:

13 από τους πιο επιφανείς επιστήμονες της Σουηδίας λένε: 1)  Τα δισεκατομμύρια σε αιολικές επιδοτήσεις είναι σπατάλη. 2) Η αιολική παραγωγή ενέργειας είναι αμελητέα. 3)  Η αιολική ενέργεια απαιτεί πρόσθετα ακριβά δίκτυα. 3)  Τα αιολικά βλάπτoυν την ανταγωνιστικότητα. 4)  Τα αιολικά επιβαρύνουν πολύ τον καταναλωτή. 5)  Τα αιολικά δεν μειώνουν τις εκπομπές CO2. Γράφτηκε εδώ και το μετέφερα εδώ. Και, κατά σύμπτωση, περίπου τα ίδια είπε και το αφεντικό της Siemens, στο Τέξας, αλλά προσέθεσε ότι τουλάχιστον πουλάνε και κανένα αιολικό! Παρεμπιπτόντως, τα είδε είπε και Πανεπιστημιακό άρθρο στην Γερμανία που είπε ότι εάν οι Γερμανοί μείωναν λίγο την ταχύτητά τους στις άουτομπάν, θα είχε μεγαλύτερο ενεργειακό αντίκτυπο από όλες τις ΑΠΕ του (το είδα εδώ και το μετέφερα εδώ και έχει ένα καταπληκτικό γράφημα που δείχνει, που αποδεικνύει, την ασημαντότητα των ΑΠΕ στην Γερμανία!).

Τι σχέση έχω εγώ με όλους αυτούς... Πέρα από ότι λένε αυτά που περίπου λέω από το 2010? Μερικούς τους είχα αφεντικά, μερικούς τους είχα πελάτες, χαχαχά, υπερβάλω!

Βασικά ΞΕΡΩ, από πρώτο χέρι, ότι οι ΑΠΕ δεν "περπατάνε" ενεργειακά, ότι δεν υπάρχουν πάρα μόνο με την ανακάλυψη του Νόμου EEG, ότι προωθούνται με ολίγον φαύλες αν και νομότυπες μεθόδους και αυτοί που τις προωθούν ΞΕΡΟΥΝ 100% ότι αυτά που σας λέω από το 2010 είναι 100% αλήθεια. Το ξέρουν, αλλά έχουμε να κάνουμε με ένα θαυμάσια στημένο μηχανισμό που, σε τυχαία σειρά:

-- Μαζεύει λεφτά από πολλούς, για λίγους (το είπε και αυτό κάποιος επώνυμος Γερμανός)
-- Ακριβαίνει το ρεύμα για όλους (και αυτούς που κερδίζουν από ακριβότερο ρεύμα)
-- Δεν εξοικονομεί καύσιμα, αλλά με την ακρίβεια ίσως επιφέρει καταστολή στην ζήτηση, γενικά
-- Βοηθάει τις εξαγωγές μηχανημάτων από και την απασχόληση σε Γερμανία, Δανία κλπ
-- Δίνει εισόδημα στις ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες που βάζουν ΑΠΕ σε τρίτες χώρες
-- Δίνει συμπαθητικά ποσοστά σε ντόπια λαμόγια άτομα και ορδές παπαγάλων.

Και αυτό που έχω πραγματικά κάνω, πέρα από το να μεταφέρω εδώ αυτά που λέγονται και γράφονται έξω, που είτε υποστηρίζουν, είτε επιβεβαιώνουν είτε επαναλαμβάνουν τα παραπάνω, σας έδειξα ΟΛΟ το παραμύθι με την δήθεν ηλεκτροδότηση με ΑΠΕ στην χώρα με τις περισσότερες ΑΠΕ. Από δικά τους, επίσημα στοιχεία:  Έχουν πολλές ΑΠΕ, δεν ηλεκτροδοτούνται από αυτές, τις ενσωματώνουν με διάφορα κόλπα, και τώρα που έχουν τον Nordstream 2 που θα υποκαθιστούν σταδιακά το κάρβουνο με αέριο. Υπερδιπλασίασαν το κόστος του ρεύματος, πληρώνουν για απορρίψεις σε γείτονες και, το πιο σημαντικό εξάγουν πολλές ΑΠΕ και απασχολούν πολλά άτομα στον χώρο. H  Ενεργειακή Μετάβαση σε ΑΠΕ στήθηκε για εξαγωγές -- κατά δική τους δήλωση, αλλά ποιος διαβάζει στο ΥΠΕΝ? Κανείς. Διαβάζουν τα ακτιβιστικά της WWF και διαφημίσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ που εμφανίζονται σαν ΜΠΕ! Για αυτό πάμε τόσο καλά.

Και η Κλιματική Αλλαγή? Ακόμα κι αν υφίσταται Καταστροφική, Ανθρωπογενής Κλιματική Αλλαγή, από καύση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή σημειώστε για να μην σας πιάνει κότσο ο κάθε παραμυθάς:

1) ΔΕΝ έχει μετρηθεί, ποτέ και πουθενά μειώσει εκπομπώνς CO2 από ΑΠΕ.

2) Οι ΑΠΕ είναι ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ μονοψήφια ποσοστά σε λίγες χώρες, και ενεργειακά, συνολικά, αόρατες.

3) Η μη εξοικονόμηση εκπομπών CO2 με ΑΠΕ που είναι ενεργειακά ασήμαντες, δεν πρόκειται να επηρεάσει καμμία Κλίματική Αλλαγή. ΟΚ?  Ξαναδιαβάστε το 1 έως 3 εδώ, μπας και εμπεδώσετε.

Και όσο εμείς επενδύουμε σε επιδοτούμενα και άχρηστα ανεμιστηράκια...


http://www.powermag.com/rosatom-still-committed-to-2023-startup-for-turkeys-first-nuclear-plant/
https://ahvalnews.com/energy/turkey-paying-over-odds-nuclear-power

Αν ήμουν Τούρκος, θα χαιρόμουν με την είδηση ότι θα το προχωρήσουν. Θα κοστίσει $20 δις που θα αποπληρωθούν με σύμβαση για την αγορά από το Τουρκικό Δημόσιο της μισής ηλεκτροπαραγωγής, για 15 χρόνια με εγγυημένα $0,1235 την κιλοβατώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αναγγέλλει πυρηνικές μονάδες. Αυτή εδώ πριν κάτι χρόνια, στην Σινώπη, στην Μαύρη Θάλασσα, σε μέρος πιο σεισμογενές από το Akkuyu 

Τα αιολικά μας (ας πούμε συνολικά 3.0000 MW) θα έχουν κοστίσουν €4,5 δις, θα επιδοτούνται με €500-600 εκατομμύρια τον χρόνο και ΚΑΝΕΙΣ σοβαρός άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει, πραγματικά, το κουτουρού ρεύμα τους. Αλήθεια, γιατί δεν φωνάζουν ο κ. Πρωθυπουργός, ή ο κ. ΥΠΕΝ κ. Ευάγγελο, που ξέρει από ενέργεια, και να τον ρωτήσουν, "Κύριε Ευάγγελε, πόσα θα δίνατε για να αγοράζετε το ρεύμα από 3.000 αιολικά μεγαβάτ για 15 χρόνια -- θα ρίξουμε και τα φ/β μέσα, σε καλή τιμή". Αν ήμουν ο κ. Ευάγγελος, θα προσέφερα 2-3 φάσκελα, και πολλά θα ήταν. Τα αιολικά δεν είναι για να αγοράζεις εγγυημένο ρεύμα, είναι για να εισπράττεις εγγυημένες επιδοτήσεις, κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε ΥΠΕΝ.

Χωρίς βιομηχανία και υπό διάλυση και με την Greenpiss να προκρίνει ...ΑΠΕ, μάλλον δεν είναι επίκαιρο να μιλάμε για πυρηνικά στην Ελλάδα. Έχουν συζητηθεί (και προφανώς δεν προχώρησαν) στο παρελθόν. Η Νότια Εύβοια, που θα γίνει χωματερή για αιολικά και, μάλλον, υβριδικά, με εντελώς αμφίβολο πραγματικό ενεργειακό όφελος, είναι όσο σεισμογενής όσο και η περιοχή του Akkuyu. Θα προτιμούσαν πυρηνικό αντί για αιολικά στην Κάρυστο? Μάλλον όχι, αλλά θα κόστιζε λιγότερο, θα ήταν πάνω ή κοντά σε υφιστάμενες γραμμές μεταφοράς, θα ηλεκτροδοτούσε μια χαρά και θα συνέβαλε στην Εθνική Οικονομία. Εάν κατοικούσα στην Άνδρο ή στην ...Ικαρία, εμένα δεν θα με ενοχλούσε. Έχω ζήσει αρκετά κοντά σε πυρηνικό και σε ανθρακικό, το πυρηνικό ενοχλούσε λιγότερο.

Και, στην Ευρώπη:


Μην φοβάστε, ΔΕΝ πρόκειται να μας αφήσουν να βάλουμε πυρηνικά, ακόμα κι αν θέλαμε. Αλλά, το ξαναλέω, μπας και το πάρουν χαμπάρι τίποτα να μην πω:  Τα πυρηνικά παρέχουν εγγυημένο ρεύμα. Τα αιολικά απαιτούν εγγυημένες επιδοτήσεις. Ο κ. ΥΠΕΝ το ξέρει, και για αυτό έδωσε παράταση για τα αιολικά της ENEL.  Ο κ. ΥΠΕΝ θέλει να βοηθήσει τον ΥΠΕΝ Ιταλίας, για αυτό το έκανε.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Τα φωτοβολταϊκά του λαού


Καμμιά φορά, τα σχόλια είναι οι καλύτερες αναρτήσεις (ιδίως όταν βαριέμαι να γράφω αναρτήσεις):

Ανώνυμος είπε... 21 Μαρτίου 2018 - 4:46 μ.μ

Ενταξει αρχαιε, αλλα τα ΦΒ ειναι του λαού, οποτε εχει μια σταγονα λογικής να τα πληρωνει ο λαος. Τα μεγαλα τα αιολικά που ειναι των εργολαβων και των λοιπων κρατικοδιαιτων...γιατι να τα πληρωνει;;;

archaeopteryx είπε...

Αγαπητέ 4.46, τα φ/β είναι κατά 80% των κατασκευαστών που τα εξάγουν. Εχουμε την ψευδαίσθηση ότι μοιράζουμε το 20% στον λαό. Αυτό, από μόνο του, σαν την ψευδαίσθηση ότι μπορείς να βγάλεις λεφτά στο καζίνο: Ένα καζίνο μοιράζει περίπου (και το πολύ-πολύ) 20% από τις εισπράξεις του. Στο καζίνο παραμυθιάζεσαι ότι ψυχαγωγείσαι, με τα φ/β και τις άλλες ΑΠΕ παραμυθιάζεσαι ότι ηλεκτροδοτείσαι.

Και αυτό είναι το μισό μονο σκέλος. Το άλλο μισό είναι ότι για την ψευδαίσθηση του 20%, με τα φ/β αναγκάζεσαι να έχεις μεταβλητές μονάδες αερίου. Να τις έχεις, δεν λέω, αλλά α) δεν είναι δωρεάν, β) καίνε αέριο που δεν έχεις που δεν υπάρχει πάντα και ανετότατα τριπλασιάζεται σε κόστος από το τίποτα, γ) επειδή οι μεταβλητές μονάδες αερίου γίνονται ασύμφορες (λόγω μεταβλητότητας) πρέπει να τις επιδοτούμε και αυτές. Το 20% του λαού καταλήγει να είναι όχι μειον 20% αλλά μείον 80%!!

Αν αποφάσιζα εγώ, που δεν αποφασίζω εγώ, θα επέτρεπα φ/β σε εξής: α) αποδεδειγμένα ενεργούς αγρότες, σαν επιδότηση. β) Σε αποδεδειγμένα μόνιμους κατοίκους ακριτικών περιοχών. γ) σε μη διασυνδεμένα νησιά με κάποιο τουρισμό αν έβρισκα κονδύλια για επιδότηση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων για ενοικίαση (και άσε τον μακάκα τον τουρίστα να φορτίζει για να πάει βόλτα για να νομίζσει ότι είναι οικολόγος).

Αυτά για τα φ/β. Εχεις πάει κοντά σε φ/β πάρκο να δεις τι σαματά κάνουν οι μετασχηματιστές, ή οι ανορθωτές, ή ο,τι στην ευχή βουϊζει?

Στο απόσπασμα από το Δελτίο του ΛΑΓΗΕ για το 2017, φαίνεται ότι πληρώσαμε περίπου 1,3 δις για φ/β. Τα φ/β του λαού (στις στέγες) ήταν 200 εκατομμύρια, αλλά ρίξτε μια ματιά στην τιμή ανά μεγαβατώρα!  ΧΩΡΙΑ το έξτρα, επίσης πληρωμένο από εμάς, κόστος διασυνδέσεων. Από αυτά τα 1,3 δις ευρώ, άνετα το 80%, δηλαδή το 1 δις, πήγε ...έξω. ΧΩΡΙΑ το απαραίτητο φυσικό αέριο που συμπληρώνει τις 5-6 ώρες ήλιου την ημέρα. Και ΧΩΡΙΑ τα διάφορα ΜΑΜΚ και ΑΔΙ που δίνουμε επιδότηση στο αέριο!  Με άλλα λόγια, δώσαμε πολύ πάνω από 1,3 δις ευρώ για να πάρει ο "λαός με τις ...στέγες" 40 εκατομμύρια. Όσοι νομίζετε ότι τα φ/β είναι λαϊκά, ξαναδιάβαστε το:  Δώσαμε 1,3 δις ευρώ για να πάρει ο λαός 40 εκατομμύρια. (Θεωρώ ότι οι τόκοι κλπ είναι στο 80%).


Εξοικονομούν καύσιμα τα φ/β? Μπορεί να εξοικονομούν λίγο αέριο. Λέω "μπορεί" επειδή πράγματι οι μονάδες αερίου θεωρητικά "κόβουν" τις 5-6 ώρες με ήλιο, αλλά για αυτό το "κόψιμο" τους επιδοτούμε για να βγαίνουν οικονομικά.  Ή, όπως έχω ακούσει από άνθρωπο του ΑΔΜΗΕ, μάλλον εξάγουμε το πανάκριβο ρεύμα από αέριο για να κάνουμε σεφτέ στους αεριάδες μας. Ενεργειακή πολτική α λα γκρεκ.

Στο διάγραμμα παραπάνω, τα φ/β στην Καλιφόρνια και το λεγόμενο πρόβλημα της πάπιας -- που το λένε έτσι επειδή αλλάζει το σχήμα της καμπύλης φορτίου, μεγάλο κομμάτι της ζήτησης καλύπτεται από φ/β για 5-6 ώρες την ημέρα, και η καμπύλη φορτίο μοιάζει με προφίλ πάπιας, όπου το απογευματάκι προς βραδάκι πρέπει να ανέβει, προβλέψιμα μεν, να ανέβει δε, η ηλεκτροπαραγωγή από αέριο, κατά το μισό της ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ισχύος! Βάλτε το στο μυαλό σας...
Όπως έχω πει κατ' επανάληψη, τα φ/β είναι κράχτης:  Λαδώσαμε τον κοσμάκη με επιδοτήσεις αρχικά κοντά στα ...500 ευρώ την μεγαβατώρα (25 με 30 έκανε τότε η μεγαβατώρα) , για να υπάρχει λαός που να θέλει επιδοτήσεις για ΑΠΕ και κάτι κίτρινες Τράπεζες να γράψουν δανειάκια, ώστε αφού μας γεμίσουν φ/β οι Γερμανοί, μετά να έχουν άλλοθι να μας γεμίσουν με αιολικά και μετά, ξανά, με νέα βελτιωμένα σούπερ φ/β και καινούργιες μπαταρίες και μετά με νέα βελτιωμένα μεγαλύτερα αιολικά, τζίρος και τζερτζελές να γίνεται και να κόβει ο κάθε Πρωθυπουργός κορδέλες σε εγκαίνια.

Και, μεταξύ μας, ο θόρυβος των ανορθωτών είναι υπαρκτός, αλλά ΔΕΝ είναι το πρόβλημα των φ/β. Το πρόβλημα είναι ότι είναι πανάκριβα και απαιτητικά:  Για 3 ή 4 φορές το κόστος του συμβατικού ρεύματος, μπορούν να συνυπάρχουν σε ένα δίκτυο με μεταβλητές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή με φυσικό αέριο, ή εάν είστε Γερμανός και δεν θέλετε να πετάτε λεφτά, με λιθάνθρακα, ή και με λιγνίτη.  Οι άλλοι που παριστάνουν τους οικολόγους προτιμούν φυσικό αέριο.



Εάν έχετε απορίες, μέχρι εδώ, διαβάστε την ηλεκτροδότηση της Γερμανίας και το αφήγημα των ΑΠΕ. ΔΕΝ τα λέω εγώ, τα λένε οι επίσημες, δικές τους πηγές.
 
Το παραπάνω γράφημα της πάπιας είναι από επίσημες αμερικανικές πηγές.
 
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι τι πραγματικά γίνεται στην Καλιφόρνια:  ΔΕΝ έχουν αρκετό αέριο για να παίζουν με τις "πάπιες". Και, να' ναι καλά τα παπαγαλάκια, παρήγγειλαν και έβαλαν μπαταρίες. Που καλύπτουν το 0,3% του προβλήματος.  Άντε να βάλουν 10 φορές πιο πολλές μπαταρίες... 3% του προβλήματος!  Μά πάτε καλά?

Είχα ένα σοφό δάσκαλο στο Γυμνάσιο που μάς είχε ότι σήμερα πια (τότε δηλαδή) οι αλλαγές έρχονται από την Δύση και πρώτα από την πρωτοποριακή Καλιφόρνια. Που πρασίνισε κάτι χρόνια αργότερα, σήμερα έχει το ακριβότερο ρεύμα και δεν έχει επάρκεια ρεύματος, αλλά οι γείτονές της είναι ...Αμερικάνοι και ευχαρίστως της πουλάνε ρεύμα (από κάρβουνο, πυρηνικά και μεγάλα υδροηλεκτρικά).  Θα μάθουμε από την υπαρκτή εμπειρία ή θα κάνει ο κ. Σταθάκης και το αφεντικό του ό,τι παπαριά τους υποδεικνύουν οι ...φορείς (ή οι χωματουργοί μας)?  Την ξέρω την απάντηση, ρητορικό είναι το ερώτημα... Αλλά αυτό δεν την λιγότερο παπαριά.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Δελτίο Τύπου 16/3/18: Ζητούν κατάργηση των επιδοτήσεων για ΑΠΕ (Ή, μείωση, όπως έχει προτείνει ο ACER -- η Ευρωπαϊκή Αρχή Ρυθμιστών Ενέργειας)




Δελτίο Τύπου, 16/3/18

Την Κατάργηση των Επιδοτήσεων στα αιολικά και σε ορισμένες άλλες μορφές ΑΠΕ
ζητούν 20 φορείς από όλη την Ελλάδα

Συντονίζουν και δυναμώνουν τη δράση τους πολλοί από τους ανά την Ελλάδα
Φορείς ενάντια στις ΑΠΕ.

Κοινή διακήρυξη κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων και άλλων, αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας, ΑΠΕ υπέγραψαν είκοσι φορείς αλλά και πολίτες από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι των οποίων πραγματοποίησαν και σχετική συνάντηση στο Μουζάκι, Καρδίτσας.

Η συνάντηση σηματοδοτεί την έναρξη μίας σειράς από πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλαμβάνουν πλέον από κοινού οι 20 φορείς, συνεπικουρούμενοι και από απλούς πολίτες, με αίτημα την κατάργηση ή τη δραστική μείωση των επιδοτήσεων στα υφιστάμενα αιολικά πάρκα και σε άλλες αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας ΑΠΕ, καθώς και την αναστολή της εγκατάστασης νέων αιολικών και ΑΠΕ της κατηγορίας αυτής.

Στη Διακήρυξη οι 20 φορείς τονίζουν ότι τα αιολικά, φωτοβολταϊκά και ορισμένες άλλες μορφές ΑΠΕ έχουν ως στόχο τις επιδοτήσεις και αυξάνουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να συμβάλλουν ουσιαστικά ούτε στην ενεργειακή αυτάρκεια, ούτε στην πραγματική εξοικονόμηση καυσίμων, ούτε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αντίθετα, ακριβαίνουν το ρεύμα και κάνουν ζημιά στον τουρισμό, στο περιβάλλον, στις τοπικές κοινωνίες και συνολικά στην εθνική οικονομία. Όσο αυξάνονται οι εγκαταστάσεις, η ενσωμάτωσή τους στο δίκτυο αποδεικνύεται προβληματική και υψηλού κόστους, το οποίο σε τελική ανάλυση το πληρώνουμε όλοι μαζί οι καταναλωτές.

Τα αιολικά και άλλες ΑΠΕ κατακερματίζουν και απαξιώνουν εκτάσεις γης, με διανοίξεις δρόμων και άλλες μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις σε περιοχές, οι περισσότερες από τις οποίες παρέμεναν ως σήμερα αδιατάραχτες, πραγματικοί «θεματοφύλακες» του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι οι εγκαταστάσεις αυτές, όταν σταματήσουν οι επιδοτήσεις και λήξει ο χρόνος ζωής τους, θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους, προκαλώντας περισσότερη ρύπανση και περισσότερα προβλήματα.

Τα μικρά υδροηλεκτρικά και τα υβριδικά δεσμεύουν νερά, με ιδιαίτερες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και στην πανίδα του τόπου μας.

Το επιχείρημα περί « Σωτηρίας του Κλίματος» θίγει τη στοιχειώδη νοημοσύνη αφού τα αιολικά και κάποιες άλλες μορφές ΑΠΕ, εκτός των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών και των εργοστασίων βιομάζας, εξακολουθούν να είναι ενεργειακά ασήμαντα και όπου μετρήθηκαν δεν μειώνουν πραγματικά τους ρύπους.

Για την ανάπτυξή τους όμως δεσμεύονται κεφάλαια που θα ήταν πιο αποδοτικά σε άλλους τομείς και όλοι μαζί πληρώνουμε «κεφαλικό φόρο» για να εισάγουμε μηχανήματα και πανάκριβο εξοπλισμό, ( που κατά πάσα πιθανότητα παρήχθη με τη χρήση συμβατικών καυσίμων και όχι ΑΠΕ ), επιδοτώντας στην ουσία τις βιομηχανίες ανεμογεννητριών και λοιπού εξοπλισμού του εξωτερικού.

«Ζητάμε να σταματήσουν οι εγκαταστάσεις αιολικών και άλλων αμφιλεγόμενων ΑΠΕ που υπάρχουν μόνον για τις επιδοτήσεις. Για τα υπάρχοντα αιολικά, ζητούμε να καταργηθούν ή να μειωθούν οι επιδοτήσεις (όπως εξάλλου έχει προτείνει ο ACER,η ευρωπαϊκή Αρχή των Ρυθμιστών Ενέργειας). Ζητάμε να σταματήσει η εξαπάτηση και η άσκοπη κατασπατάληση πόρων σε βάρος της εθνικής οικονομίας, που γίνεται στο όνομα του περιβάλλοντος αλλά στην πραγματικότητα γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος» καταλήγει η Διακήρυξη.

Οι φορείς και οι πολίτες που συμμετείχαν στη συνάντηση δήλωσαν αποφασισμένοι ν’ αγωνιστούν ενωμένοι και πιο ισχυροί, ενάντια στην προώθηση εγκαταστάσεων αιολικών και άλλων, αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας ΑΠΕ, που υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις, με στόχο να σταματήσει η εξαπάτηση και η άσκοπη κατασπατάληση πόρων σε βάρος της Εθνικής Οικονομίας και του περιβάλλοντος.


  *    *    *    *    *    *    *

1. Παγκρήτιο Δίκτυο Δυνάμεων Αντίστασης και Αλληλοβοήθειας (ΠΑ.Δ.ΔΥ.Α.Α.)
2. Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων
3. Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος “Κόρης Πύργος”, Τήνος
4. Ένωση Πολιτών Τήνου
5. Δημοτική Παράταξη, Κοινό Τηνίων
6. Λαογραφικός, Αρχαιολογικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς "Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας"
7. Περιβαλλοντική Κίνηση "Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς"
8. Ομάδα Κίσσαβος SOS
9. Επιτροπή Φορέων και Κατοίκων κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη
10. Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη
11. Ανοικτή Επιτροπή ΑλληλεγγύηςΤήνου
12. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου, Κρήτη
13. Ένωση Πολιτών Σκύρου
14. Πρωτοβουλία Κατοίκων Σαμοθράκης Ενάντια στη Κατασκευή Αιολικού Πάρκου
15. Σύλλογος Βαχιωτών Λακωνίας
16. ΣΕΕΝ “Εργατική Αλληλεγγύη”
17. Δίκτυο Ενεργών Καταναλωτών – Δ.Ε.ΚΑ
18. Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης


Την συνάντηση στο Μουζάκι οργάνωσε το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.

Για συνυπογραφή και συμμετοχή στην αρχική Διακήρυξη στο  antiapegr@gmail.com

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Η «απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός» α λα γκρεκ


Ανάγκη για ανταγωνιστική αγορά ενέργειας υπέρ του καταναλωτή (απλά Ελληνικά, διαβάστε το)

Η αντικατάσταση ενός κρατικού (αλλά ρυθμιζόμενου) μονοπωλίου με ένα κρατικά επιδοτούμενο ιδιωτικό ολιγοπώλιο (η μετάφραση είναι ...ελεύθερη, αλλά αυτά λέει το άρθρο που δημοσιεύθηκε "έξω" και μεταφέρθηκε εδώ)

Δύο αμείλικτα άρθρα, γραμμένα εξαιρετικά ευγενικά και, από χρήστες και γνώστες της αγοράς ενέργειας που με εκφράζουν πλήρως.

Η κυνική αλήθεια, που νομίζω ότι κανείς δεν τολμάει κανείς να πει είναι ότι:

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Το "Κουτί της Πανδώρας" άνοιξε μεταξύ 1971 και 1973


Το παραπάνω γράφημα είναι από εδώ και, αν αντέχετε, θα πρότεινα να το κοιτάξετε αυτό το άρθρο.  Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες (πχ τα απόλυτα νούμερα, και όχι τα ποσοστά, εδώ και εδώ).

Το γράφημα δείχνει το "ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών σαν ποσοστό του ΑΕΠ", των ΗΠΑ, από το 1895 μέχρι περίπου σήμερα. Το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών είναι η διαφορά μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών. Το ΑΕΠ είναι το άθροισμα της κατανάλωσης, συν ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις, συν κρατικά έξοδα, συν το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, συν το εισόδημα ντόπιων σε ξένες χώρες, μείον το εισόδημα ξένων  στην χώρα. Κρατήστε δύο μικρές λεπτομέρειες:  1) Τα αρνητικά εμπορικά ισοζύγια μειώνουν το ΑΕΠ και 2) το εισόδημα ξένων στην χώρα (που μερικοί το σερβίρουν σαν "επενδύσεις") επίσης μειώνει το ΑΕΠ.

Αμερικανικοί δασμοί σε χάλυβα αλουμίνιο: Ο Trump άνοιξε το κουτί της Πανδώρας.

Το σύγχρονο Κουτί της Πανδώρας άνοιξε περί το 1971, επί Προεδρίας Νίξον. Επί Νίξον συνέβησαν διάφορα, που δεν τους δίνουμε σημασία, αλλά θα τους δώσουμε σημασία, επειδή οι ΗΠΑ, καλώς-κακώς κέρδισαν τον Ψυχρό (ή την φάση που τέλειωσε περί το 1990) και από τότε μέχρι σήμερα μαζεύουν τις ουρές και τους λογαριασμούς της περιόδου εκείνης.

Ο Νίξον πάγωσε τιμές και μισθούς, έβαλε δασμούς σε εισαγωγές και έβγαλε το δολάριο από το στάνταρ του χρυσού, μέτρα που έχουν μείνει σαν το Nixon shock.  Ένα χρόνο αργότερα, το 1972, ο Νίξον πήγε στην Κίνα.  Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1973, είπε την φράση Peace with Honor. Μόνο που η "Peace" αφορούσε μια μόνο πτυχή του Ψυχρού Πολέμου... Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, του 1973, παραλίγο να γίνει ...πυρηνική η κατάσταση, αλλά δεν δίνουμε σημασία σε τέτοιες λεπτομέρειες, κοιτάμε ένα γράφημα που έχει κάποια σχέση με το παραπάνω...:


Έχω αυτή την θεωρία, ότι η επίσκεψη στην Κίνα, το 1971, ήταν μεν στρατηγικής σημασίας, αλλά άνοιξε και το Κουτί της Πανδώρας. Οι ΗΠΑ, κέρδισαν τον Ψυχρό, η Κίνα κέρδισε την βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές και τώρα θέλει να βάλει πυρηνική κίνηση στα αεροπλανοφόρα της.

Τώρα... Δεν ξέρω Ιστορία σε βάθος, αλλά ξέρω ότι οι αυτοκρατορίες φτιάχνονται και διαλύονται και αμφιβάλλω ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να ...κλείσουν.  Δεν έχω ιδέα τι έχουν κατά νου, αλλά θεωρώ δεδομένο ότι μάλλον δεν θα ενθαρρύνουν την χρηματοδότηση του εξοπλισμού αυτών που θεωρούν "γεωπολιτικούς αντιπάλους".

Το ερώτημα είναι "ποιους, πραγματικά, θεωρούν γεωπολιτικούς αντιπάλους"...  Και μου κάνει εντύπωση, πώς σε μια χώρα που η πολιτικολογία σταματάει την επομένη των εκλογών, αυτή την φορά μερικοί στις ΗΠΑ νομίζουν ότι είναι ακόμα σε προεκλογική περίοδο.

Ααα... Να σας μεταφέρω μια προτασούλα από το λήμμα της Wikipedia που σας παρότρυνα να διαβάσετε: Factors that can affect the balance of trade include μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, non-tariff barriers such as environmental, health or safety standards, μπλα, μπλα.

Καλοί μου άνθρωποι, είμαστε σε περίεργη φάση... Πέρα του ότι εμείς, έχουμε από τα υψηλότερα, ανά κεφαλή, ελλείμματα.

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Θα καίμε φυσικό αέριο για ρεύμα; Σοβαρά; Μπορείτε να το πάρετε γραπτώς;


http://euanmearns.com/global-energy-graphed/bp-stat-review/bp-gas/europe/
http://euanmearns.com/global-energy-graphed/
με στοιχεία από το  https://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/statistical-review-of-world-energy.html

και με αφορμή αυτό: https://wattsupwiththat.com/2018/03/01/british-snow-chaos-running-out-of-gas/ και το http://euanmearns.com/the-beast-from-the-east-and-european-energy-security/

Κάθε χειμώνα, τα τελευταία 6-7 χρόνια (που τυχαίνει να κάνει και ψοφόκρυο), μαθαίνουμε κάτι καινούργιο:  Στην Ελλάδα, μάθαμε τις πορτοκαλί κρίσεις.  Στην Αγγλία έχουν εμπεδώσει ότι όταν κάνει κρύο, εισάγουν και αυτοί ρεύμα. Όλοι δουλεύουν για την...EDF.  Και τώρα ανακάλυψαν ότι τους ...τελειώνει το αέριο. Το φυσικό αέριο, αυτό στο οποίο δήθεν βασίζεται και η δική μας "εθνική ενεργειακή στρατηγική", έχει αρχίσει να μην φτάνει. Για κανέναν, πανευρωπαϊκά.

Η "Ευρώπη" καταναλώνει περισσότερο αέριο από όσο παράγει. Αυτό, καθ' εαυτό, δεν είναι έκπληξη:


Ο μεγάλος παραγωγός αερίου είναι η Νορβηγία:

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Τι είπατε; Ηλεκτροδότηση με αέριο; Είστε σίγουροι;

 
https://www.agora-energiewende.de/en/topics/-agothem-/Produkt/produkt/76/Agorameter/

Να σάς θυμίσω μια λεπτομέρεια από την ηλεκτροδότηση στην Γερμανία και το αφήγημα με τις ΑΠΕ.

Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει καταλάβει κραχ, ύφεση, μείωση εκπομπών CO2 κλπ.

Το παραπάνω γράφημα είναι από την πηγή που αναφέρεται.  Δείχνει ότι η Γερμανία ηλεκτροδοτείται από συμβατικές μονάδες (λιγνίτη, λιθάνθρακα, πυρηνικά και αέριο - με ανοιχτό μπλε-γκρι χρώμα).  Δεν χρησιμοποιεί πολύ αέριο (είναι ακριβό και πιο χρήσιμο για άλλες απ' ευθείας χρήσεις). Επίσης, ΔΕΝ χρησιμοποιεί το αέριο μεταβλητά, δηλαδή άλλες πηγές μεταβάλλονται για να καλύψουν την μεταβλητότητα του φορτίου (ροζ γραμμή). Οι "άλλες" πηγές είναι ο λιθάνθρακας (από ΗΠΑ) και ο εγχώριος λιγνίτης.  Καμιά φορά κόβουν και τα πυρηνικά, όταν χρειάζεται... Αλλά το αέριο, σχετικά σταθερό -- είναι πολύτιμο καύσιμο να το σπαταλάς σε μεταβλητή λειτουργία.