Κυριακή 25 Μαρτίου 2018
Από τη Βία δε σε λυτρώνουν παρακάλια, καλοσύνη και το ξετύλιμα τ' αργό
Ἡ Διχόνια, ποὺ βαστάει ἕνα σκῆπτρο ἡ δολερὴ καθενὸς χαμογελάει, πάρ᾿ το, λέγοντας, κι ἐσύ.
Κειὸ τὸ σκῆπτρο ποὺ σᾶς δείχνει, ἔχει ἀλήθεια ὡραῖα θωριά· μὴν τὸ πιᾶστε, γιατὶ ρίχνει εἰσὲ δάκρυα θλιβερά.
Ἀπὸ στόμα ὅπου φθονάει, παλικάρια, ἂς μὴν ῾πωθῇ, πῶς τὸ χέρι σας κτυπάει τοῦ ἀδελφοῦ τὴν κεφαλή.
Μὴν εἰποῦν στὸ στοχασμό τους τὰ ξένα ἔθνη ἀληθινά: Ἐὰν μισοῦνται ἀνάμεσό τους, δὲν τοὺς πρέπει ἐλευθεριά.
Το ότι έγινε Ελληνική Επανάσταση είναι ...γεγονός. Το πώς και τι και γιατί είναι λίγο αφήγημα που αλλάζει ανάλογα με το τι πιστεύει ο καθένας, ή τι είναι η μόδα της εποχής και, ίσως, επειδή δεν έγινε μία αλλά μάλλον περισσότερες από μία "Επαναστάσεις" και κάθε μία είχε τις ιδιομορφίες της.
ΔΕΝ έχω σκοπό ή την ικανότητα να γράψω εδώ κάποια Ιστορία. Αυτά που σκέφτομαι είναι ότι:
Τα Ορλωφικά (1770) ήταν μάλλον μέρος της τότε εκκολαπτόμενης γεωπολιτικής κόντρας μεταξύ Άγγλων και Ρώσων, ή/και μεταξύ Ρώσων και Τούρκων (1568-1827 και ειδικά 1768-1774), ίσως στον απόηχο του πρώτου πραγματικά παγκόσμιου πολέμου "των επτά ετών" (1756-1763) που μάλλον ξεκίνησε σαν συνέχεια των τότε ατέλειωτων αγγλο-γαλλικών πολέμων (από όπου ίσως προέκυψε και η ...Αμερικανική επανάσταση (1765-1783)).
Η Επανάσταση του 1821 κάπως είχε σχέση και με τους Ναπολεόντιους Πολέμους (1803-1815) και με τα διάφορα Συνέδρια που ακολούθησαν (κυρίως μεταξύ Άγγλων και Αυστριακών που είχαν επικρατήσει σε αυτούς). Οι καημένοι οι Οθωμανοί ήταν κατά των Γάλλων στην Αίγυπτο και στην ...Συρία (αυτή η έρμη η Γεωγραφία) και κατά των Άγγλων και των Ρώσων σε άλλες περιπτώσεις (όποιος δεν βαριέται, εδώ και αξίζει τον κόπο, αφού δεν είναι μυστικό ότι ήδη από την Επανάσταση είχαμε φιλορωσικές, φιλογαλλικές και φιλοαγγλικές φράξιες που καμμιά φορά τρωγόταν μεταξύ τους περισσότερο από ότι με τους Τούρκους).
Το 1824 είχαμε α) εμφύλιο και β) το πρώτο δάνειο που μοιράστηκε ανάλογα με δηλωμένες δυνάμεις και ήταν η αρχή του μαγειρέματος για τις μεταγενέστερες επιδοτήσεις. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα οι γνώσεις μου για την Επανάσταση κάπου σταματάνε με τον ...Δράμαλη. Μετά έγιναν νεφελώδεις, αν και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν καταγραφές και αναλύσεις. Αλλά το αστειάκι με τα δάνεια τρέχει ακόμη. Δηλαδή καταφέρνει μια χώρα με ένα γενικά υπαρκτό, εθνολογικά και γλωσσολογικά, λαό, να είναι υπό διάλυση, συνέχεια, λόγω αδυναμίας συνετής διαχείρισης -- αν και πολλές φορές, η κακοδιαχείριση είναι καθοδηγούμενη, αλλά βρε παιδί μου, κανείς σοβαρός από την από εδώ πλευρά?
Υπάρχει αυτή η ίσως κυνική εκδοχή ότι παρ' όλες τις φαγωμάρες μας και τις δολοφονίες, κάπως ιδρυθήκαμε "για να μην έχουν έρεισμα οι Ρώσοι να έρχονται να σώζουν τους Ορθόδοξους αδερφούς τους", αν και το 1914 ξανάγινε η Ευρώπη και ο κόσμος άνω-κάτω. Αλλά σε όλη αυτή την "ίδρυση" ένα σωρό γεγονότα είναι για να ντρεπόμαστε, πχ τα εμφυλιακά, τα του Κολοκοτρώνη, ή του Καποδίστρια, εκτός πια κι ήταν ...πράκτορες και αυτοί. Προσωπικά, δεν έχω αμφιβολία, ότι πολλές Επαναστάσεις της περιόδου είχαν σχέση με τα γεωπολιτικά (ή τα ...ιμπεριαλιστικά, αν προτιμάτε) των Μεγάλων Δυνάμεων.
Μισιόμαστε μεταξύ μας? Αγόμαστε και φερόμαστε από ξένους που βάζουν τζουτζέκια να πουλάνε δήθεν ιδεολογίες? Ή πολλά, πάρα πολλά, χρόνια (από το 146 πΧ μέχρι σήμερα) μέσα σε παρακμιακές αυτοκρατορίες, δεν έχουν αφήσει κάτι βιώσιμο? Γιατί ποτέ δεν αποκτήσαμε Σύνταγμα της προκοπής?
Ωραία η σημαία μας, η εικονιζόμενη ΔΕΝ είναι η σημαία μας σήμερα, ακόμα και το χρώμα έχει αλλάξει (έχει γίνει καμπινεδί μπλε-γκρι-πράσινο). Και η εικονιζόμενη μοιάζει και αυτήν του Γαλλικού Ναυτικού της τότε περιόδου... Διάολε... Και για κάποιον λόγο που δεν θυμάμαι τώρα, δεν χωνεύω τον ...Κωλέττη. "... Ωστόσο ο ίδιος συνέχισε να υποστηρίζει τον Κυβερνήτη για να αποδείξει πως μετά την σύγκρουση ανάμεσα σε αγγλική και ρωσική φατρία μόνο σε αυτόν θα μπορούσε να στηρίζεται ο Καποδίστριας..." Κάτι σαν τον Πλοκάμη που θέλει να αντικαταστήσει τους ...ΑΝΕΛ
Δίνει σημασία στον Εθνικό μας Ύμνο;
"Κερδίσαμε" την ανεξαρτησίας μας για όποιον λόγο και με όποιον τρόπο την κερδίσαμε. Σήμερα την έχουμε χάσει. Την χάνουμε, σταδιακά, από το 1990, όταν τέλειωσε εκείνη η φάση του Ψυχρού Πολέμου. Την χάνουμε επειδή μειώνεται η γεωπολιτική ή η στρατηγική σημασία μας. Δεν έχει χαθεί εντελώς. Αλλά ένα σωρό διαδοχικές Κυβερνήσεις, άλλες εκβιαζόμενες, άλλες ξεπουλημένες, άλλες απλά παραδομένες και όλες, σταδιακά και σωρρευτικά προδοτικές, επέτρεψαν την καταστροφή της Πατρίδας μας.
Τώρα είμαστε σε εκκαθάριση. Η Ελληνική σημαία έχει υποκατασταθεί, κυριολεκτικά, από ...αιολικά και μαϊμουδιές, κυριολεκτική εκχώρηση, γης, νερού και αέρα σε νέους Ενετούς, Γενουάτες και Φράγκους. Κι αν δεν ήταν σε αυτούς, στο "ξανθό γένος". Τελικά αναρωτιέμαι εάν ο Σουλτάνος ήταν καλύτερη επιλογή.
Βέβαια, εάν είμαστε με τον Σουλτάνο, τα Δαρδανέλια, το Αιγαίο και η Νοτιοανατολική Μεσόγειος θα ήταν όπως τον καιρό της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Και ξέρουμε ότι αυτό δεν θα το επέτρεπαν ποτέ οι Φράγκοι.
Καλή Ανάσταση και Καλή Λευτεριά, αν και ούτε στον Βάρναλη δίνει κανείς σημασία...
Καλά τα λες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέχασες ένα πολύ σημαντικό όμως : κάποιοι πριν την επανάσταση είχαν υλικά και όχι μόνο προνόμια και πολέμησαν σαν λυσσασμένοι για να τα διατηρήσουν (ο εμφύλιος κατά την διάρκεια της) εις βάρος του φτωχού, υλικά και πνευματικά, λαού και ακόμη τους τιμάμε ως ήρωες και ξερωγώ τι : μεγαλοπαπάδες και μπέηδες/κοτζαμπασηδες/προεστοί/κλπ...
Αυτούς πληρώναμε - πληρώνουμε - και μάλλον θα πληρώνουμε εις τους αιώνας τους άπαντες.
Μια γαλλικού τύπου επανάσταση μας χρειάζεται, να κοπούν μερικοί αλαζωνικοί κώλοι για να σφίξουν μερικοί άλλοι...