Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018
Πάνω από 2.000.0000 προβολές σελίδων, ἐλπίδες ἐν ζωοῖσιν, ἀνέλπιστοι δὲ θανόντες
Η ιστοσελίδα αυτή ξεκίνησε την άνοιξη του 2010 επειδή α) μου είχε γίνει δύσκολο να γράφω για τεχνικά θέματα σε διαλόγους στο antinews, μέσα από το οποίο ανακάλυψα το blogging, και β) επειδή έβλεπα ότι η Κυβέρνηση του ΓΑΠ θα περνούσε τον Νόμο Μπιρμπίλη.
Ο Νόμος Μπιρμπίλη πέρασε πακέτο με την ανακοίνωση της χρεωκοπίας μας.
Ο Νόμος Μπιρμπίλη, είναι αντιγραφή του Γερμανικού Νόμου EEG του 1992. Ο Γερμανικός αυτός Νόμος υπήρξε η καλύτερη εξαγωγή των Γερμανών, αφού έφτιαξε το πλαίσιο για να πουλάνε σαβούρες στα ανυποψίαστα θύματά τους.
Ο Νόμος αυτός ξεπέρασε το θεμελιώδες πρόβλημα των μεταβλητών, διαλειπουσών, στοχαστικών πηγών ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα ηλεκτρικό δίκτυο: Το θεμελιώδες πρόβλημα ήταν και είναι ότι κανείς δεν τις θέλει. Ούτε το δίκτυο, ούτε η υπόλοιπη ηλεκτροπαραγωγή, ούτε οι καταναλωτές και, επομένως, ούτε οι χρηματοδότες. Δεν το θέλουν α) επειδή η ίδια η ηλεκτροπαραγωγή από μεταβλητές πηγές δεν λύνει το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης (χτες είχε άπνοια και τώρα είναι σκοτάδι), β) η ενσωμάτωση του μεταβλητού ρεύματος στο δίκτυο είναι μπελαλίδικη και ακριβή, γ) οι καταναλωτές τυπικά δεν θέλουν να πληρώνουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες και δ) κανείς σώφρων επενδυτής ή χρηματοδότης δεν θα έδινε κεφάλαια για κάτι ασύμφορο και μη επιθυμητό. Οι ΑΠΕ ξαναδοκιμάστηκαν μετά τις πετρελαϊκές κρίσεις 1973-1979 και είχαν αποδειχθεί από τότε, ...μάπες.
Με τον Νόμο EEG και την α λα γκρεκ εκδοχή του, οι ΑΠΕ έγιναν ...υποχρεωτικές. Με 1) υποχρεωτική και 2) κατά προτεραιότητα ενσωμάτωση του μεταβλητού ρεύματός τους, με 3) υποχρεωτική πληρωμή και του ρεύματος και 4) της ενσωμάτωσης 5) απ' ευθείας από τον καταναλωτή, με 6) υποχρεωτικές ποσοστώσεις, με 7) προνομιακή παροχή εκτάσεων για την εγκατάσταση κλπ. Πολλαπλές και υποχρεωτικές επιδοτήσεις. Και με εγγυημένες, με νόμο, τις πολλαπλές επιδοτήσεις, οι ΑΠΕ έγιναν ξαφνικά "επενδυτική darling". Όλοι θέλουν να βγάζουν ένα σίγουρο 10 ή 15%, άσε πια και το 30-40% επιδότηση σε μετρητά, με το καλημέρα. Οι Γερμανοί φροντίζουν τις εξαγωγές τους.
Και για να μην ξεσηκωθεί ο κόσμος, όλο το πακέτο σερβιρίστηκε με το πρόσχημα της Σωτηρίας του Κλίματος, με τον, όπως αποδεικνύεται, ψευδή ισχυρισμό ότι οι ΑΠΕ μειώνουν εκπομπές CO2, για να μην σας κοροϊδεύει η κάθε κότα του Σκάει, ότι υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και εξοικονομούν καύσιμα.
Η μεγαλύτερη απάτη των τελευταίων 2 αιώνων!
1) Μην ορκίζεστε ότι η Κλιματική Αλλαγή είναι πραγματικά κλιματική αλλαγή. Κάτι είναι, αλλά δεν έχει σχέση με το κλίμα.
2) Οι ΑΠΕ, και ειδικά τα αιολικά, δεν κάνουν τίποτα για οποιαδήποτε "Κλιματική Αλλαγή" αφού έχουν αποδειχθεί, 25 χρόνια αργότερα, ότι α) εξακολουθούν και είναι ενεργειακά ασήμαντες και β) στην ασημαντότητά τους, είτε δεν μειώνουν εκπομπές, είτε τις μειώνουν πολύ λιγότερο από όσο διαφημίζουν και πληρώνονται, είτε τις αυξάνουν! Πολύ απλά, οι μεταβλητές ΑΠΕ, αναγκάζουν το υπόλοιπο σύστημα να λειτουργεί και αυτό μεταβλητά, δηλαδή μη "αποδοτικά", με τον ίδιο τρόπο που ένα αυτοκίνητο σε (μεταβλητή) κίνηση πόλης είναι λιγότερο αποδοτικό από ένα αυτοκίνητο σε κίνηση αυτοκινητόδρομου. "Δεν μειώνουν εκπομπές" είναι νεολογισμός του "δεν μειώνουν χρήση καυσίμων"!
3) Οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες! Οι συμβατικές μονάδες υποκαθιστούν τις συμβατικές μονάδες! Το κάρβουνο υποκαθιστά τα πυρηνικά. Τα πυρηνικά υποκαθιστούν το κάρβουνο. Το αέριο υποκαθιστά το κάρβουνο. Η μόνη ΑΠΕ που υπάρχει και λειτουργεί είναι τα υδροηλεκτρικά (και αν θέλετε να καίτε ξύλα, η βιομάζα). Οι υπόλοιπες ΑΠΕ είναι ακριβός θόρυβος.
4) Ο ακριβός θόρυβος είναι τόσο ακριβός που βγάζει εξαιρετικά λεφτά για αυτούς που τις πουλάνε (τους Γερμανούς και τους Δανούς) και που λειτουργούν (τους Γάλλους και τους Ιταλούς). Τόσο εξαιρετικά λεφτά που περισσεύουν για ορδές αλητών που παριστάνουν τους επιχειρηματίες και τους επιστήμονες για να βγάζουν άδειες και να πιέζουν Υπουργούς, Βουλευτές και ΜΜΕ να προωθούν και να αποδέχονται τα φύκια που εμείς πληρώνουμε για μεταξωτές κορδέλες.
5) Ναι, έχω ακούσει ότι βάζουμε ΑΠΕ επειδή θα βάλουμε αέριο. Η αλήθεια είναι ότι βάζουμε ΑΠΕ ώστε ό,τι περισσεύει από αυτά που παίρνουν οι Γερμανοί και οι Ιταλογάλλοι, να επιδοτεί χωματουργούς που θέλουν να γίνουν αεριάδες. Το αέριο θα ήταν φθηνότερο χωρίς τις ΑΠΕ ή τα αιολικά. Όπως ό,τιδήποτε είναι φθηνότερο χωρίς τα καπέλα του!
6) Και επειδή η απάτη στήθηκε για να σώσει το περιβάλλον, καλλιεργήθηκε και "περιβαλλοντική" αντίδραση. "Κάνουν κακό στην φύση και στα τοπία" (κάνουν, αλλά δεν είναι το μείζον πρόβλημα). "Κάνουν κακό στα πουλιά" (κάνουν, αλλά ούτε αυτό είναι το μείζον πρόβλημα). "Κάνουν κακό στην υγεία" (κάνουν, αλλά, και αυτό, είναι λεπτομέρεια). Κλαίμε, κλαίμε, "περιβάλλον- περιβάλλον" και όταν πάψουμε να κλαίμε, α) θα έχουμε χάσει την γη μας, β) θα έχουμε χάσει την ηλεκτροδότηση (ΔΕΗ; θα θυμάται κανείς την κακιά ΔΕΗ;) και θα έχουμε φεσωθεί έναν πρωτοφανή φόρο σπίρτων ή φόρο αλατιού, εφ' όρου ζωής -- δικής μας και των απογόνων μας. Και μας το τρίβει στην μούρη το ΣτΕ και δεν το καταλαβαίνουμε! Τι είπε το ΣτΕ για την Εύβοια; "Δεν πειράζει που κάνουν ζημιές τα αιολικά επειδή σώζουν το Κλίμα". Στο χωρίο αυτό εντάσσεται στο "και κερατάς και δαρμένος". Και εμένα με ενοχλούν τα αιολικά στο χωριό μου, αλλά η ενόχληση αυτή δεν ζορίζει ούτε τον όποιο Σταθάκη, Παπακωνσταντίνου, Μπιρμπίλη, ούτε το ΣτΕ. Η ενόχληση επιτρέπεται, θα μου πουν.
7) Από την μία έχουμε μία καλοστημένη μηχανή που α) αρπάζει ή θα αρπάζει 5 δις τον χρόνο για τα επόμενα 20 ή 120 χρόνια (5 δις τον χρόνο, σε perpetuity και χωρίς ρίσκο, είναι μόνο 100 δις) και β) κλέβει κάθε προσβάσιμο στρέμμα στα βουνά μας. Από την άλλη εμείς δεν έχουμε αντίλογο.
8) Ο αντίλογος είναι δύσκολος. Ζητάμε από ανθρώπους που δεν ξέρουν πραγματικά εξειδικευμένα τεχνικά θέματα, να τα καταλάβουν. Ζητάμε από ανθρώπους με περιορισμένες οικονομικές γνώσεις να καταλάβουν επενδυτικές αρπαχτές. Ζητάμε από χρόνια φυλακισμένους να στραφούν κατά του δεσμοφύλακά τους. Ζητάμε από θεατές τηλεόρασης να μην πιστέψουν την τηλεόραση. Δύσκολα πράγματα.
9) Ο αντίλογος είναι λίγοι bloggers, και καμμιά 100στή ή όσα άτομα έχουν μυριστεί την απάτη σε όλη την Ελλάδα. Και απέναντί τους "Υπουργοί" με ωτασπίδες στα αυτιά και κασετόφωνα στο στόμα και "επιστήμονες" επιπέδου ζητιάνων στα φανάρια: "δώσε κάτι κυρία να σώσω το Κλίμα".
10) Για αυτό, αγαπητοί και αγαπητές επισκέπτες και επισκέπτριες, με αφορμή των 2.000.000 αναγνώσεων σελίδων, εδώ, α) σας ευχαριστώ και β )ἐλπίδες ἐν ζωοῖσιν, ἀνέλπιστοι δὲ θανόντες
Σου ξέφυγε... 1 Νοεμβρίου του 2018 ΟΧΙ του 2013... :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήμου ξεφεύγουν διάφορα, αλλά όχι αυτό. Είδα το 2.000.000 και έψαξα να δω τι άλλο έχω γράψει κάποια 1η Νοεμβρίου. Πάντα επίκαιρη και εκείνη η ανάρτηση...
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν ειμαι ειδικος.Αλλα καπου ακουσα οτι η μεταβλητοτητα της παραγωγης απο ενεργειας απο αιολικα εξισορροπειται τοσο καλυτερα οσο μεγαλυτερη ειναι η επεκταση του συστηματος σε μεγαλες αποστασεις και οσο περισσοτερο συνδεονται συστηματα μεταφορας ενεργειας γειτονικων κρατων. Ισχυει;
ΑπάντησηΔιαγραφή12.40, ούτε εγώ είμαι ειδικός, αλλά μάλλον άκουσες ότι το ρεκόρ αιολικών προϋποθέτει και συνεπάγεται ρεκόρ απορρίψεων αιολικού ρεύματος σε γείτονες. Ή πώς η Γερμανία ΠΛΗΡΩΝΕΙ για να εξάγει το ρεύμα όταν φυσάει στα υδροηλεκτρικά της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Ελβετίας. Ή πώς η Δανία εξάγει αιολικό ρεύμα φτηνά στην Νορβηγία, για να το επανεισάγει ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ, από αύτην σαν υδροηλεκτρικό. Ή πώς η Ελλάδα εξάγει ρεύμα με όταν η ΟΤΣ είναι χαμηλή (δηλαδή όταν φυσάει) που όμως δεν είναι σ΄θγουρα αιολικό, αφού καίμε ακριβό αέριο και χαρίζουμε έτσι το ρεύμα σε Ιταλούς. Ειδικεύσου λοιπόν, να τα μάθεις αυτά, που συνάδουν με ΡΕΚΟΡ αύξησης στο ρεύμα στην δεκαετία στην Ελλάδα. Και ακόμα δεν πληρώνουμε για τις προσθετες διασυνδέσεις. Κάπου άκουσα ότι οι αιολικοί είναι λαμόγια. Έχεις ακούσει τίποτα εσύ?
ΑπάντησηΔιαγραφήμια απλη ερωτηση εκανα. Δεν καταλαβαινω. Προς τι η ειρωνεια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοια ειρωνεία? Αυτά που απάντησα τα έχω γράψει κατ' επανάληψη εδώ (google πχ archaeopteryx Δανία, ή archaeopteryx υδροηλεκτρικά Αυστρίας και θα τα δεις). Και εγώ μια ερώτηση έκανα, αλλά δεν απάντησες. Εχεις ακούσει τίποτα για αιολικούς?
ΑπάντησηΔιαγραφή