Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019
Οι τοπικές αντιδράσεις σταματάνε τα αιολικά σχέδια στην Νορβηγία
https://www.windpowermonthly.com/article/1662940/local-protests-kill-norways-wind-plans
Η Κυβέρνηση της Νορβηγίας σταμάτησε τις εργασίες για "εθνικό πλαίσιο αιολικής ενέργειας" μετά από μαζικές αντιδράσεις του κόσμου. Το μέλλον των αιολικών γίνεται πλέον αβέβαιο μετά το 2021 και με την κατάργηση του προγράμματος επιδοτήσεων με "πράσινα πιστοποιητικά".
Το αρχικό πλαίσιο παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο, ήταν σε διαβούλευση και ανέφερε 13 περιοχές κατάλληλες για αιολικά.
Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τον κόσμο, σε όλη την χώρα, για περιβαλλοντικούς και τουριστικούς λόγους και υποβλήθηκαν 5.000 ενστάσεις κατά την διαβούλευση. 49 από τους 56 εμπλεκόμενους Δήμους ήταν αρνητικοί. Για αυτό τον λόγο, ο Υπουργός Ενέργειας της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει με το σχέδιο.
Ωστόσο υπάρχουν εγκεκριμένα αιολικά σχέδια που θα προχωρήσουν όσο ισχύει το καθεστώς των επιδοτήσεων, που λήγει το 2021.
Μετά την λήξη των επιδοτήσεων, προσθέτω εγώ, τα αιολικά θα είναι μόνο για εικαστικές παρεμβάσεις. Δεν υπάρχουν αιολικά χωρίς επιδοτήσεις και οι επιδοτήσεις είναι πολλές και πολλαπλές.
Θυμίζω ότι και η Πολωνία έχει κρατήσει ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική με γνώμονα την ασφάλεια και επάρκεια της ηλεκτροδότησης (κάτι που παρέχει το κάρβουνο και τα πυρηνικά αλλά όχι τα αιολικά). Οι Πολωνοί θέλουν να κόψουν τις αιολικές επιδοτήσεις εδώ και καιρό και ο ενεργειακός σχεδιασμός τους δεν προβλέπει αιολικά (επειδή δεν τα θέλει ο κόσμος και δεν εξοικονομούν CO2).
Παρακαλώ, μην ξεχνάτε γιατί βάζουμε αιολικά, και κάνετε μια προσπάθεια να εκφραστείτε, συγκροτημένα και συντονισμένα. Δ11, ενστάσεις... Το Facebook και το Avaaz δεν είναι έκφραση, είναι κάτι ...άλλο. Δεν είναι 5.000 ενστάσεις προς το ΥΠΕΝ. Αλλά μάλλον σας τρώει η ευαισθησία για την ...βιοποικιλότητα.
Δεν χρειαζονται πλεον τις επιδοτησεις οι ΑΠΕ, το κοστος ανα κιλοβατωρα ειναι ηδη ανταγωνιστικο με αυτο των ορυκτων καυσιμων και της πυρηνθκης ενεργειας.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.reuters.com/article/us-renewables-costs/solar-onshore-wind-costs-set-to-fall-below-new-fossil-fuel-energy-report-idUSKCN1SZ1ML
https://www.bloomberg.com/graphics/2019-can-renewable-energy-power-the-world/
Τα προβληματα δεν ειναι πλεον οικονομικα, αλλα τεχνικα. Και το βασικο ειναι η αδυναμια αποθηκευσης της ηλεκτρικης ενεργειας. Και γινονται ηδη μεγαλες ερευνες για την αναπτυξη μεγαλων συσσωρευτων ωστε να λυθει το προβλημα.
ναι παπαγαλάκι μου, για αυτό ο Σταθάκης ΚΑΙ ο Χατζηδάκης δίνουν παρατάσεις στο καθεστώς των εγγυημένων επιδοτήσεων, για αυτό με τις δήθεν διαγωνιστικές διαδικασίες υπάρχει ελάχιστη εγγυημένη τιμή, για αυτό οπου κόβονται οι εγγυημένες επιδοτήσεις σταματάνε, νεκρά, τέζα τα αιολικά. Και για αυτό επιδοτείται το ρεύμα από αντλησιοταμίευση 200-400 την μεγαβατώρα (25 έκανε το 2010 η μεγαβατώρα, 50-60 είναι τώρα με το σχεδόν τζάμπα ρεύμα από Βουλγαρία για μουαγιέν
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βίντεο με τα γραφήματα είναι καλό.
Σταύρος