Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Θάνατοι από κάρβουνο και άλλες πηγές ενέργειας

Το θέμα μπορεί να είναι ...μακάβριο, αλλά μου αρέσει να πιάνω θέματα που χρησιμοποιούνται για να κοροϊδεύουν και να κλέβουν τον κόσμο, καλλιεργώντας φοβίες.

Ας ξεκινήσω με τα πιο απλά πράγματα που ξέρουμε και θα πάω στα πιο σύνθετα.  (Οι εικόνες μεγαλώνουν με κλικ και αναφέρονται οι πηγές τους)

1. Όλοι θα πεθάνουμε (ελπίζω να μην χρειάζεται να πειστείτε για αυτό)

2. Είμαστε κάτι παραπάνω από 7 δις κόσμος. Το 1821 είμαστε 1 δις. Πριν την εποχή των Φαραώ είμαστε σπάνιο είδος. Γίναμε πολλοί επειδή βρήκαμε φαγητό και στέγη, μάθαμε να ταξιδεύουμε. Ο συνολικός πληθυσμός εξαρτάται από τον ρυθμό των γεννήσεων και την ...μακροζωία. Μοιάζει να "κορυφώθηκε" ο ρυθμός των γεννήσεων περί την δεκαετία του 1970 (η μαγική δεκαετία που κατά σύμπτωση αυξήθηκε απότομα η τιμή του πετρελαίου (και της ενέργειας). Η εικόνα από εδώ.

3. Γίναμε πάρα πολλοί όταν βρήκαμε απρόσκοπτη ενέργεια (για φαγητό, φάρμακα, νοσοκομεία κλπ). Τόσο απλό (δοκιμάστε να καλλιεργήσετε χωρίς βιομηχανικά λιπάσματα ή να επιζήσετε πέρα από τα 30 (ή τα 5) χωρίς φάρμακα.

Μάθετε τι θα ήταν η παιδική θνησιμότητα χωρίς περίθαλψη ή ...θέρμανση, ή ποιες χώρες σήμερα έχουν παιδική θνησιμότητα.

Αυτό που δεν ξέρω με βεβαιότητα είναι αν ο πολύς πληθυσμός χρειάζεται πολλή ενέργεια, ή αν η απρόσκοπτη ενέργεια επιτρέπει πολύ πληθυσμό -- μάλλον πάνε παρέα αυτά τα δύο.

4. Και από τι πεθαίνουμε; Αυτό είναι πολύπλοκο ερώτημα αφού εξαρτάται από το μέρος του κόσμου, ή την χρονική περίοδο αναφοράς, ή ακόμα και από την διατύπωση του ερωτήματος. Αλλιώς θα το ερμηνεύσετε αν αφορά σε θανάτους ατόμων ηλικίας πάνω από 95 έτη και αλλιώς αν αφορά σε εφήβους, άλλα τα στατιστικά για την Αγγλία (ή εδώ)  και άλλα για την Αφρική.   Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι οι περισσότεροι θάνατοι είναι από "ισχαιμική καρδιοπάθεια" (κι αν πιστεύετε τον σύνδεσμο, συνιστάται η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση, να μην καπνίζετε και έλεγχος χοληστερόλης και σακχάρου) και από "εγκεφαλικά". Στις πιο φτωχές χώρες έχουν την τιμητική τους οι διάρροιες και το AIDS, στις πιο πλούσιες το Αλζχάϊμερ.  Δεν ξέρω για εσάς, αλλά για μεθαύριο, Πάσχα. συνιστώ χόρτα στον ατμό, με λεμόνι και 2-3 σαρδέλες, αφού κάνετε έναν ζωηρό περίπατο 45 λεπτών τουλάχιστον. Ένας ενδιαφέρον σύνδεσμος με τις αιτίες θανάτου είναι και αυτός (μόνο που είναι μεγάλο αρχείο και συχνά "κολλάει").

5. Αυτό που μάλλον μας απασχολεί περίπου όλους είναι τελικά όχι από τι πεθαίνουμε, αλλά ποιες είναι οι αιτίες θανάτου που ίσως θα μπορούσαμε να περιορίσουμε, αν και η αναφορά και μόνο των αιτιών θανάτου, που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ...οδηγείτε, ή ότι θα κάνετε δίαιτα και θα κόψετε το κάπνισμα από αύριο...



6. Και πάμε στην ενέργεια...  Με όσες θεωρίες στο θέμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χρήση ενέργειας συμβάλλει στην ευημερία, αν και μερικοί λένε ότι η πολλή ευημερία συμβάλλει σε περισσότερη χρήση ενέργειας.  Και πριν πάμε στους θανάτους από ενέργεια, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε για ποια ενέργεια μιλάμε και από ποιες πηγές προέρχεται:


Είτε αρέσει, είτε όχι, οι βασικές πηγές ενέργειας σήμερα είναι το κάρβουνο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τα πυρηνικά και τα υδροηλεκτρικά είναι μόνο για ρεύμα. Το πετρέλαιο κυρίως για μεταφορές.  Τα βιοκαύσιμα είναι τα καυσόξυλα και οι κοπριές. Πάνω από 20 φορές πιο σημαντικά από όλα τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά!!  Κι αν παρατηρείτε μείωση του κάρβουνου, είναι επειδή υποκαταστάθηκε από αέριο. Πριν πάμε σε θανάτους και υγείες να θυμάστε αυτές τις πηγές ενέργειας και ποιες μπορούν να υποκαταστήσουν ποιες.   Και να σκεφτείτε ότι σε φτωχές χώρες, και στην Κίνα, στην Κεντρική Ευρώπη, και, σπάνια πια, στην Αγγλία, το κάρβουνο χρησιμοποιείται για θέρμανση, σε ...τζάκια, σόμπες. κεντρική θέρμανση, μαγκάλια! Υπαρκτό θέμα.  Δεν χρειάζεται να το ψάξετε:  Η ανοικτή καύση κάρβουνου, σε κλειστούς χώρους, σκοτώνει. Με τυχόν CO άμεσα, με τα σωματίδια και τα βαριά μέταλλα με ...καθυστέρηση.  H Κίνα υποτίθεται ότι απαγόρευσε την χρήση κάρβουνου για θέρμανση σε αστικές περιοχές, αλλά όταν δεν επαρκεί το αέριο, αναγκάζεται να αίρει την απαγόρευση.  Σε κανέναν δεν αρέσει να παγώνει. Κι αν θέλετε εικόνες, εδώ.

7. Ο εξηλεκτρισμός είναι σχεδόν ταυτόσημος με ανάπτυξη και στοιχειώδη ευημερία:


Οι πολύ φτωχές χώρες δεν έχουν ρεύμα και σε φτωχές χώρες δεν έχουν όλοι ρεύμα. Οι χώρες με μεγάλα ποσοστά ΑΠΕ είναι ή α) υδροηλεκτρικές (Νορβηγία, Κόστα Ρίκα, Ισλανδία, Καναδάς), ή, β) οι πολύ φτωχές που απλά ...δεν έχουν ρεύμα.  Και κατά πόσον οι "άλλες" ΑΠΕ, όπου αναφέρονται, υποκαθιστούν κάτι, ή απλά ...προτίθενται, είναι άλλο πάλι θέμα!

8. Οι πηγές ενέργειας για παραγωγή ρεύματος είναι το κάρβουνο, το αέριο, τα πυρηνικά και τα υδροηλεκτρικά:


Τα "άλλα" είναι μονοψήφια ποσοστά που δεν έχουν μετρηθεί να "υποκαθιστούν" ή να "εξοικονομούν". Επομένως, αν περιμένετε να φτιάξετε την υγεία σας βάζοντας αιολικά, μάλλον σας πιάνουν κορόϊδο. Το περίπου τίποτα που δεν υποκαθιστά αυτό το περίπου τίποτα που του αντιστοιχεί.



Economic Analysis of Various Options of Electricity Generation- Taking into Account Health and Environmental Effects Nils Starfelt Carl-Erik Wikdahl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου