Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Δημήτηρης Κοπελούζος: Η "πράσινη" επιχειρηματικότητα απαιτεί άρση της γραφειοκρατίας

Μερικά "άρθρα" είναι συλλεκτικά.  Το συγκεκριμένο δημοσιεύθηκε λίγες μέρες πριν δημοσιευθεί ο N.3851/10 (ΦΕΚ Α' 85/4-6-10) που έφερε στην Βουλή η Μπιρμπίλη του ΓΑΠ και ψηφίστηκε από το τότε Πασόκ και την τότε ΝουΔου. Το μεταφέρω (στις 17/2/2018) εδώ, επειδή είναι ...συλλεκτικό.  Όχι ότι θα γραφτεί ποτέ η Ιστορία... Δεν γράφτηκε για άλλα και άλλα...

Φαινομενικά, αναφέρεται σε μια εταιρία "Silcio". Αν την διαβάσετε, θα δείτε σε τι, πραγματικά, αναφέρεται.

Οι μόνες πρόσφατες ειδήσεις για την "Silcio" είναι  από τις:

22/12/2015:  "...ο νόμος 3468 είχε μία ουσιώδη παράλειψη. Έδινε κίνητρα για την παραγωγή, αλλά δεν είχε πρόβλεψη για την εξαίρεση επιδότησης των παγίων από τον αναπτυξιακό νόμο.Και είχε και μία ακόμη παράλειψη: Δεν προέβλεπε την προσαρμογή των εγγυημένων τιμών πώλησης του ρεύματος στις πτωτικές τάσεις του κόστους του φωτοβολταϊκου εξοπλισμού..." και

18/10/2017:  η συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου της κοινής εταιρείας (Silcio 51% – ΔΕΗ 49%, χωρίς διαγωνισμό) από αυτήν τη διοίκηση ποιον στόχο έχει ... να πάρει το πελατολόγιο από τη ΔΕΗ και να κάνει εισπράξεις λογαριασμών ρεύματος! Δηλαδή, να χαθεί η πολύτιμη ρευστότητα, που έχει τόσο ανάγκη η ΔΕΗ!

Όσο για την διασύνδεση, η εταιρείες του διαφήμιζαν ότι "αυτοί" θα βάλουν τα καλώδια, που φυσικά με δική τους προτροπή τα βάζει ο ΑΔΜΗΕ με εγγύηση του "Ελληνικού Δημοσίου", δηλαδή από τους φόρους μας. Και οι "κακώς νοούμενοι ανταγωνσιμοί" λύθηκαν και αυτοί. Τα ...βρήκαν με την ΤΕΡΝΑ.

Αυτά είναι η "Πράσινη" Επιχειρηματικότητα α λα γκρεκ.

https://energypress.gr/news/dimitiris-kopeloyzos-i-prasini-epiheirimatikotita-apaitei-arsi-tis-grafeiokratias



05 11 2010 | 14:29

Στην προσπάθεια που γίνεται για να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία εκ νέου στην ανάπτυξη επιδιώκεται η προσέλκυση επενδύσεων από χώρες του εξωτερικού όπως η Κίνα, τα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία κ.ά. Ωστόσο υπάρχουν επενδύσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίες αποδεικνύουν τη δυναμική που διαθέτει η ίδια η Ελλάδα ως χώρα. Τέτοιες προσπάθειες γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας σε αρκετούς τομείς και αποδεικνύουν ότι εκτός από τα λουκέτα υπάρχουν και επιχειρηματίες που δίνουν τη δική τους μάχη για το αύριο. Σε μια τέτοια επένδυση έχει προχωρήσει τελευταία ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου,, ο οποίος μας μιλάει γι' αυτήν, αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το χρέος των επιχειρηματιών στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος.

-Προτού μιλήσουμε για τη δική σας επένδυση θα θέλαμε την άποψή σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σήμερα, λίγους μήνες μετά την εφαρμογή του μνημονίου. Βλέπετε φως, κ. Κοπελούζο;

Και να μη βλέπουμε φως, θα πρέπει… να το δούμε. Είναι ανάγκη να ελπίζουμε, είναι υποχρέωση όλων μας, ειδικά των επιχειρηματιών, να συμβάλουμε όλοι, όπως μπορεί ο καθένας. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι με την προσπάθεια της Πολιτείας, που είναι στη σωστή κατεύθυνση, και των δυνάμεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα τα καταφέρουμε. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει, έστω και τώρα, δρόμους να έρθουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Ίσως ακόμα υπάρχουν αρρυθμίες και δυσλειτουργίες, αλλά τουλάχιστον τώρα δεν υπάρχουν συμπλέγματα. Έγινε κατανοητό από την Πολιτεία και γίνεται κατανοητό από την κοινωνία ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις για να δημιουργηθούν δουλειές, θέσεις εργασίας και να έρθει η ανάπτυξη. Και από τους ξένους και από εμάς τους Έλληνες. Ας κοιτάξουμε όλοι μαζί μπροστά, ας αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες και τους κακώς εννοούμενους ανταγωνισμούς και όλα θα πάνε καλά.

-Θα θέλαμε ένα πλήρες προφίλ σε ό,τι αφορά την επένδυσή σας στην Αχαΐα. Ποια τα χαρακτηριστικά της μονάδας, ποιο το κόστος της επένδυσης, πόσοι οι απασχολούμενοι και ποιες οι δυνατότητες του εν λόγω εργοστασίου;

Η βιομηχανική παραγωγή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού αποτελεί μια φυσική εξέλιξη της ενεργού δραστηριοποίησης του ομίλου στον τομέα των ΑΠΕ τα τελευταία 15 χρόνια. Η πρόκληση για τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά ήταν να γίνουμε οι ίδιοι κατασκευαστές εξοπλισμού ΑΠΕ στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο θα έδινε στους δύο επιχειρηματικούς ομίλους στρατηγικό πλεονέκτημα στην αγορά που αναπτυσσόταν ήδη από το 2005, όταν και ιδρύθηκε η «Silcio A.E.». Η «Silcio A.E.», μια επένδυση άνω των 160 εκατ. ευρώ, που απασχολεί 200 άτομα -στην πλειοψηφία τους πτυχιούχοι ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης-, είναι η πραγματοποίηση αυτού του προαναφερθέντος σχεδιασμού. Πρόκειται για μια εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογικά αυτοματοποιημένη βιομηχανική εγκατάσταση που ξεκίνησε τη λειτουργία της το δεύτερο εξάμηνο του 2009 και που αποδεικνύει ότι είναι εφικτό να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Η «Silcio Α.Ε.» μαζί με την αδελφή της εταιρεία «Piritium Α.Ε.» αποτελούν μια πλήρως καθετοποιημένη βιομηχανική μονάδα. Συγκεκριμένα, στην «Piritium» πραγματοποιείται χύτευση πολυ-κρυσταλλικού πυριτίου υψηλής καθαρότητας και εν συνεχεία παράγονται 45 MW φετών πυριτίου (wafers) ετησίως. Στη «Silcio» γίνεται χημική επεξεργασία των φετών πυριτίου μέσα σε χώρο υψηλής καθαρότητας (clean room) και μετατρέπονται σε φωτοβολταϊκά κύτταρα (PV cells). Μάλιστα, τα φωτοβολταϊκά κύτταρα που παράγουμε έχουν τις υψηλότερες μέσες αποδόσεις στη βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η συνολική ετήσια δυναμικότητα της γραμμής παραγωγής ανέρχεται σε 30 MW. Στην τρίτη γραμμή παραγωγής τα φωτοβολταϊκά κύτταρα συναρμολογούνται σε φωτοβολταϊκά πλαίσια (PV modules), που είναι και τα τελικά προϊόντα. Η ετήσια παραγωγή είναι 19 MW και τα φωτοβολταϊκά πλαίσια είναι έτοιμα για χρήση είτε σε στέγες είτε για την εγκατάστασή τους σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

-Τι σας οδήγησε να κάνετε τη συγκεκριμένη σας επένδυση στην περιοχή της Πάτρας, μια περιοχή που είναι γνωστή για την τάση αποβιομηχανοποίησής της;

Για την εγκατάσταση της «Silcio» έπρεπε να γίνει επιλογή η οποία να ικανοποιεί δύο ουσιαστικά κριτήρια: αφενός την ύπαρξη κατάλληλων και οργανωμένων υποδομών για τη χωροθέτηση και την εγκατάσταση του εργοστασίου, όπως μια ΒΙΠΕ, και αφετέρου την εγγύτητα σε λιμενική εγκατάσταση με πρόσβαση προς τη Δυτική Ευρώπη ώστε να διευκολύνεται η μεταφορά των εξαγόμενων προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό επελέγη η ΒΙΠΕ Πατρών καθώς συνδυάζει και τα δύο κριτήρια, ενώ επιπρόσθετα εξασφάλιζε τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί το τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό της περιοχής.

-Η «Silcio» έχει επιλέξει τον δρόμο μιας σειράς συνεργιών κυρίως σε τεχνολογικό επίπεδο. Μιλήστε μας γι’ αυτές, καθώς και για τις σχέσεις σας με τεχνολογικά - εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης προχωρήσαμε στην επιλογή των κατάλληλων συνεργατών. Για τη δημιουργία μιας τεχνολογικά προηγμένης βιομηχανίας τέτοιου μεγέθους συνεργαστήκαμε με τους κορυφαίους εξειδικευμένους Γερμανούς κατασκευαστές του χώρου. Οι εταιρείες αυτές είναι πρωτοπόρες στην τεχνολογία κατασκευής εξοπλισμού που χρειάζεται μια βιομηχανική μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών προϊόντων. Πέραν αυτών έχουμε διαρκή συνεργασία με ινστιτούτα του εξωτερικού, leaders στον τομέα της διαρκούς βελτίωσης των γραμμών παραγωγής. Επίσης, έχουμε επιλέξει τις πιο αξιόπιστες εταιρείες παγκοσμίως για την προμήθεια των πρώτων υλών που απαιτούνται για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών κυττάρων και πλαισίων. Στην Ελλάδα έχουμε αναπτύξει συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και με το Πολυτεχνείο της Κρήτης. Ο στόχος των παραπάνω είναι να υπάρχει διαρκής συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και τεχνικούς συμβούλους ώστε να υιοθετούμε εγκαίρως τις τεχνολογικές εξελίξεις και να διατηρούμε την τεχνολογική υπεροχή της «Silcio» μακροπρόθεσμα.

-Ποια είναι η προοπτική της συγκεκριμένης επένδυσης τόσο στο επίπεδο των ομίλων Κοπελούζου και Σαμαρά όσο κι ευρύτερα για τη χώρα μας;

Πιστεύουμε ότι η «Silcio» θα δικαιώσει απόλυτα τον σχεδιασμό μας. Η «Silcio» παράγει ήδη φωτοβολταϊκά κύτταρα και πλαίσια, τα οποία είναι υψηλής ποιότητας, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγονται ήδη στα καλύτερα και πλέον αξιόπιστα της διεθνούς αγοράς, ενώ φέρουν και όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Έμπρακτη απόδειξη αυτού είναι οι συνεχείς εξαγωγές που πραγματοποιούμε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Αυστρία, όπου ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός. Επιπρόσθετα, αναπτύσσουμε την παρουσία μας και σε άλλες χώρες όπως η Ελβετία και η Τουρκία. Τα παραπάνω είναι τεκμήριο της εμπιστοσύνης που χαίρει η «Silcio» από πλευράς βιομηχανικών πελατών, εγκαταστατών αλλά και επενδυτών.

Στόχος μας είναι η «Silcio» να αποτελέσει την κορωνίδα των ελληνικών εξαγωγικών επενδύσεων, με συνεχή εμπορική παρουσία στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στον χώρο της Μεσογείου.

Συμπερασματικά, σε επίπεδο προσδοκιών, η «Silcio» αποτελεί μια επένδυση με προοπτικές όχι μόνο για τους δύο ομίλους αλλά και για την ίδια την Ελλάδα. Αποτελεί μια απόδειξη ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα έναν βιομηχανικό κλάδο υψηλής τεχνολογίας, απόλυτα ικανό να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ενισχύοντας την απασχόληση, και με την πώληση των προϊόντων στην Ευρώπη και τον ευρύτερο χώρο της ΝΑ Μεσογείου να αποτελέσει πρεσβευτή της. Επίσης, είναι δεδομένο ότι τα φωτοβολταϊκά είναι ο μόνος τομέας των ΑΠΕ στον οποίο έχει αναπτυχθεί μια σοβαρή παραγωγική βάση στη χώρα μας. Γιατί έχει συμβεί αυτό; Ο λόγος είναι αρκετά απλός. Στα φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά και στις οικιακές εγκαταστάσεις, περισσότερο από το 80% της επένδυσης μπορεί και κατασκευάζεται σήμερα στην Ελλάδα, όπως φωτοβολταϊκά κύτταρα και γεννήτριες, βάσεις στηρίξεως, καλώδια κ.τ.λ. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι δουλειά σε χιλιάδες Έλληνες.

- Εκτιμάτε ότι οι πολιτικές τόνωσης της επονομαζόμενης «πράσινης επιχειρηματικότητας» από τη μεριά της κυβέρνησης βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση; Τι λείπει από τη χώρα μας τελικά για να καταστεί επιτέλους η περίφημη «Δανία του Νότου»;

Η«Silcio» θα συνδράμει στην προσπάθεια της Ελλάδας για την επίτευξη ου κοινοτικού στόχου για την ενίσχυση των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Το μόνο που χρειάζεται από πλευράς της Πολιτείας είναι να συνδράμει με την επίλυση της γραφειοκρατίας, την απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών, πράγμα που τώρα βλέπουμε για πρώτη φορά με αισιοδοξία να γίνεται πραγματικότητα. Συνεπώς, το μοντέλο της «πράσινης επιχειρηματικότητας» κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το παράδειγμα ανάπτυξης άλλων χωρών είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστεί ώστε δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις και σπίτια να παράγουν και να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκές γεννήτριες, οι οποίες θα κατασκευάζονται στην Ελλάδα με προφανή οφέλη. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών γεννητριών στον Λευκό Οίκο, καθιστώντας τον παράδειγμα για όλη τη χώρα. Αντίστοιχες κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν και στην Ελλάδα ώστε να πετύχουμε και να ξεπεράσουμε τον χαρακτηρισμό «Δανία του Νότου».

-Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών αυξήθηκε από 908 MW πέρυσι σε 983 MW εφέτος, ενώ τα φωτοβολταϊκά από 37 MW έφθασαν στα 113 MW. Η βιομάζα στο ίδιο διάστημα παρέμεινε στα 40,8 MW και τα υδροηλεκτρικά, χωρίς τα μεγάλα φράγματα της ΔΕΗ, έφθασαν εφέτος στα 185 MW από 179 πέρυσι. Πόσο εύκολη λοιπόν είναι με τέτοιους βραδείς ρυθμούς η επίτευξη του στόχου για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 20% στο ενεργειακό ισοζύγιο ως το 2020;

Ο νόμος 3851/2010 σε συνδυασμό με τις υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν αναμένεται να συνδράμουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ. Υπό αυτήν την έννοια, λοιπόν, θεωρούμε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 20% στο ενεργειακό ισοζύγιο ως το 2020. Στην περίπτωση μάλιστα που θεσπιστούν και κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι τα έργα για τα οποία θα εκδίδονται οι αναγκαίες άδειες τελικώς θα υλοποιούνται, τότε οι στόχοι για τη συμμετοχή των ΑΠΕ μπορούν να επιτευχθούν και σε συντομότερο διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία σε μια 5ετία έφτασε φέτος να παράγει σχεδόν το 45% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ.

-Τι περιμένετε από τη διαδικασία του fast track στους τομείς δραστηριότητάς σας;

Το fast track, σε ό,τι αφορά τον τομέα της πράσινης ενέργειας, θα επιλύσει προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην υλοποίηση μεγάλων έργων. Στο πλαίσιο αυτό τα έργα για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες και στην Κρήτη μαζί με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό θα υλοποιηθούν πολύ πιο γρήγορα, καθώς θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης. Τα ίδια οφέλη θα έχει και η ΔΕΗ στην υλοποίηση των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στην Πτολεμαΐδα και στη Μεγαλόπολη. Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι ένα αντίστοιχο μοντέλο γρήγορων ρυθμών θα πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού, καθώς αυτό βοηθάει την επιχειρηματικότητα σε όλα της τα στάδια. Αυτό θα ωφελήσει συνολικά την ελληνική οικονομία".

(Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Δ. Μαρκόπουλο και την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, 31/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου