Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Οι μπαταρίες της «Ευρώπης» ή Nordmenn, pass opp!


Αυτό που κατάλαβα στην περίεργη περίπτωση της Δανίας, με τα πολλά αιολικά, είναι ότι εάν η Δανία δεν χρησιμοποιούσε τα Νορβηγικά Υ/Η, και εάν δεν μπορούσε να διοχετεύσει τα τυχαία της αιολικά περισσεύματα στο πολύ μεγαλύτερο Γερμανικό δίκτυο, δεν θα είχε τι να τα κάνει τα αιολικά της.

Η «αντλησιοταμίευση» όπως την λένε, δεν είναι τίποτα καινούργιο. Όπως χρησιμοποιούμε τα δικά μας υδροηλεκτρικά για ισχύ αιχμής, με κατάλληλες τουρμπίνες (που δουλεύουν και σαν αντλίες), η ισχύς βάσης που περισσεύει, π.χ. την νύχτα, και που παράγει σχετικά φτηνό ρεύμα, χρησιμοποιείται για άντληση. Η διαδικασία, παρά τις απώλειες (της τάξεως του 30%) , βοηθάει στην πιο αποτελεσματική χρήση της ισχύος βάσης, εάν έχεις διαθέσιμα φράγματα, Υ/Η, και νερά.  Εάν δεν έχεις φράγματα και Υ/Η, η άσκηση γίνεται ακριβή.   Οι προωθητές των ΑΠΕ (όσοι δεν φαντασιώνονται το νέο Hindenburg), ελπίζουν ότι η αντλησιοταμίευση δικαιολογεί και την δική τους ύπαρξη, αλλά ξεχνάνε ότι η αντλησιοταμίευση προϋποθέτει πολύ και φτηνό ρεύμα (οι Πράσινοι γενικά πιστεύουν ότι τα λεφτά υπάρχουν και είναι για πέταμα).


Εδώ και καιρό, η «Ευρώπη» χρησιμοποιούσε την Ελβετία για αντλησιοταμιευτική μπαταρία, αλλά προφανώς δεν φτάνει, και η «Φωνή της Ευρώπης» εξέφρασε και σχετική δυσφορία ότι κερδίζει και λεφτά το μικρό κράτος των Ελβετών από αυτό το «scheme», άκου θράσος… Δυστυχώς, δεν βλέπω πότε πρωτοδημοσιεύθηκε αυτό το φιλο-Ελβετικό κομμάτι...  Η ημερομηνία που φαίνεται, είναι όταν το είδα εγώ.  Οι Ευρωπαίοι σε αυτή την ιστοσελίδα δεν υπογράφουν και δεν βάζουν ημερομηνία...


Το Spiegel τα λέει αλλιώς:  Θέλουν αντλησιοταμίευση, αλλά βλέπουν την Νορβηγία σαν την πράσινη μπαταρία της Ευρώπης. Χωρίς αποθήκευση του ρεύματος, οι ΑΠΕ είναι λίγο ...απρόβλεπτες.  Όταν δεν φυσάει δεν έχουν ρεύμα, και όταν φυσάει πολύ δεν μπορούν να σβήσουν τα συμβατικά τους.  Η Γερμανία (πάντα κατά το Spiegel) έχει αντλησιοταμίευση για 6.400 MW και μπορεί να βάλει και άλλα 2.500 MW.  Αλλά χρειάζεται 25.000 MW!  Και μία μονάδα κάνει ...€700 εκατομμύρια, και δεν αρέσουν στους Γερμανούς, και η Γερμανία "δεν έχει χώρο".    Και ποιος έχει χώρο και φράγματα;  Που όμως δεν είναι στην Ε.Ε.;  Και που δεν είναι καλωδιωμένος και που δεν χρειάζεται, και δεν έχει αντλησιοταμίευση; Και τι να τα κάνουν, στο κάτω-κάτω τα Υ/Η οι Νορβηγοί; Ο παραπάνω πίνακας είναι από εδώ.


Και να οι μελετητές και να οι επιστήμονες, να τα PhD, να οι αιολικοί ορνιθολόγοι...

Αν θέλετε και άλλες Ευρωπαϊκές απόψεις για το τι πρέπει να κάνουν οι μικρές χώρες, εδώ.  Οι Ευρωπαίοι έχουν άποψη για όλα.  Ξέρουν π.χ. ότι ο καιρός στην Σκωτία δεν αρέσει στους τουρίστες(!), και επομένως κάνει για ...αιολικά. Δηλαδή για να μην έχω αμφιβολία τίνος και τι είναι το Πράσινο Πλάνο...

17 σχόλια:

  1. Επειδή γουστάρεις τρελά θα σε φτιάξω και άλλο...
    Δες (στο παρακάτω link) σπουδές για αοιλική ενέργια, το επάγγελμα του μέλλοντος..

    http://www.masterd.gr/courses/course-solar-and-wind-energy-technician-ESG.html?piloto=H54&origen=Internet-GOOGLE.GR&gclid=CJ2bg4Sxi6gCFYoifAodLmghBw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και κάτι ακόμα...

    Ξερετε αν επιδοτούνται οι αποκωδικοποιητές για την ψηφιακή τηλεόραση?

    Λογικά θα γίνει απόσβεση της επιδότησης μέσω της μείωσης των οφθαλμικών παθήσεων (λόγω καλυτερης ανάλυσης)...

    Για να μη δινουμε τσάμπα λεφτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και η Νορβηγία και η Ελβετία είναι εκτός ΕΕ. Αν τώρα έχουν Κουϊσλινγκ είναι άλλο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φακ Κώστα, προσπαθούνε. Πανευρωπαϊκή είναι η "Ευρωπαϊκή" προσπάθεια. Η συγκεκριμένη διαφημίζει σε κάθε ιστοσελίδα εάν προσέξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το κακό με τους Γερμανούς είναι ότι κοιτάνε το συμφέρον τους και ακόμα και όταν έχουν κάτι τεχνοκρατικά σωστό το πλασάρουν με καταναγκασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακόμη και χωρίς ίδια κεφάλαια, αλλά με 100% δανεισμό από τράπεζα, θα μπορεί να γίνεται στο εξής δεκτή από τη ΡΑΕ μια αίτηση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ρύθμιση που λύνει τα χέρια σε αρκετούς επίδοξους επενδυτές, αρκεί να έχουν εξασφαλίσει «πράσινη» χρηματοδότηση για το έργο τους.

    Ταυτόχρονα, εισάγονται νέα τραπεζικά εργαλεία όπως επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος (letter of intent) ή χρηματοδότηση από τρίτους (third party finance), ενώ παράλληλα καταργείται η δυνατότητα στον επενδυτή να «καλύπτει» ίδια κεφάλαια με την αξία τυχόν ακινήτων που διαθέτει.

    http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/07cc10d9-1bbb-4477-993d-48615c48ea81

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Ανώνυμος 11:48 π.μ.:

    Νομικά πλαίσια υπάρχουν για όλα. Το θέμα είναι, ποιες τράπεζες θα τα χρηματοδοτήσουν και με ποιες εμπράγματες εγγυήσεις.
    Τα χωράφια? Τι εμπορική αξία ΘΑ έχουν?
    Τα ακίνητα πάνω στα οποία θα έχουν εγκατασταθεί Φ/Β? Τι εμπορική αξία ΘΑ έχουν επίσης?

    Και το κυριότερο: Μέχρι πότε θα πληρώνει τους "πράσινους επενδυτές" ο (με οποιαδήποτε μορφή) ΔΕΣΜΗΕ του χρεοκοπημένου κράτους που λέγεται Ελλάδα?
    (εκεί θα δεις τα πανηγύρια!)

    spiral architect

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ... συνέχεια:

    Οι τράπεζες ζεστά λεφτά θέλουν! Τα ντουβάρια τις σκεπές, τα χωράφια και τα βράχια τι να τα κάνουν?

    spiral architect

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η διαδικασία της αντλησιοταμίευσης είναι μια συνήθης διαδικασία που γίνεται σε Υ/Η σταθμούς που έχουν την ανάλογη κατασκευαστική υποδομή.
    (πχ στην Ελλάδα οι Υ/Η Θησαυρού και Στράτου απ' όσους θυμάμαι)

    Δεν είναι απαραίτητο να έχεις ΑΠΕ να σου κάνουν αυτή τη δουλειά. Αρκεί με το υφιστάμενό σου δίκτυο, τις βραδυνές ώρες (λόγω πτώσης των φορτίων της κατανάλωσης) βάζεις τους θερμικούς σου σταθμούς να κάνουν την αντλησιοταμίευση, για να έχεις νερά "καβάτζα" στο φράγμα.

    Τώρα αν έχεις ΑΠΕ και δη αιολικά, αντί να γυρίζουν στο βρόντο, τα βάζεις να σου κάνουν αντλησιοταμίευση τη νύχτα, τη μέρα ... κανένα πρόβλημα, αρκεί να φυσάει.

    Τώρα αν τις ενέργειες από τις διαφορετικές "πηγές ενέργειας" τις βάζεις σε μια "ενεργειακή εικονική δεξαμενή" και παίζεις σε energy market και λοιπές αρχιδιές (καμαρωτές!) τιμολογείς κατά το δοκούν, σε μια αγορά "στημένη" με χρηματιστηριακούς όρους (με το αγαθό να γίνεται εμπόρευμα και μάλιστα με όρους ... Goldman Sachs) σε κάνει να εξανίστασαι (δικαίως) κατά των ΑΠΕ και όλων όσων τις προμοτάρουν.

    Τα έχω ξαναγράψει εδώ με διαφορετική φρασεολογία ...

    spiral architect

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια χαρά είναι και αυτή η φρασεολογία... Παριστάνω ότι κωλύομαι, αλλά έχω το

    http://gamostavros.blogspot.com/search/label/%CE%9C%CF%80%CE%B9%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%BB%CE%B7

    για παρηγοριά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://pasyp-deipress.blogspot.com/2011/04/blog-post_6574.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Aνώνυμε 11.48 εγγύηση είναι οι μελλοντικοί λογαριασμοί ρεύματος της ΔΕΗ. Αφού είναι εγγυημένη η τιμή πώλησης της αιολικής κιλοβατώρας για 20 χρόνια, αυτοι οι λογαριασμοί είναι οι εγγύηση.
    Δάνεια επί της προείσπραξης των διοδίων δηλαδή. Το δένουν το πράγμα, για να εγγυηθούμε εμείς τα δάνεια, αλλά τα κέρδη και η ιδιοκτησία άλλων, μερικών εταιρειών.

    Ωραίο κόλπο ε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καλύπτουν της ενεργειακές τους ανάγκες οι Λειψοί, ανακοίνωσε, στο συνέδριο του Economist για την καινοτομία και την ευρυζωνικότητα, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και «πράσινο χωριό» που θα είναι ένα ενεργειακό αυτόνομο χωριό του νομού Άρτας...
    «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εστία καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στους τομείς πρασινων υλικών και εξοικονόμησης ενέργειας», ειπε η υπουργός Περιβάλλοντος

    εκτός από το «πράσινο νησί» και το «πράσινο χωριό», το υπουργείο προωθεί προγράμματα για 100 πράσινες οροφές, «πράσινα στρατόπεδα», «πράσινες γειτονιές», αρχής γενομένης από την Αγία Βαρβάρα όπου ανακατασκευάζονται τέσσερις εργατικές πολυκατοικίες, ώστε να μηδενιστεί η ενεργειακή τους κατανάλωση, «πράσινα μουσεία» και «πράσινα κτίρια» (5 κτίρια του Δημοσίου, 40 σχολεία, εμπορικά και βιοτεχνικά κτίρια σε συνεργασία με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων Ελλάδος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Με ξένο κώλο όλοι γινόμαστε φούστες, (ή φουτάνες).

    Η καινοτομία θα είναι να ανακαλύψει η Μπιρμπίλη ότι τα ταμείο είναι μείον και να μας αδειάσει την γωνιά. Ο Ετινγκερ ψάχνει για παρέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΔΕΠ!
    http://www.dei.gr/Default.aspx?id=5141&nt=19&lang=1

    spiral architect

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ένα είδος σφήκας, που βρίσκεται και στην χώρα μας , είναι ικανό να παράγει ηλεκτρική ενέργεια!

    Ο σκουρκος λαμβάνει την ηλιακή ακτινοβολία μέσω των ειδικών της κυττάρων και τη μετατρέπει σε ηλεκτρισμό.

    Στην ανακάλυψη αυτή οδηγήθηκαν οι επιστήμονες, όταν παρατήρησαν ότι σε υψηλή θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια της μέρας οι σφήκες αυτές ήταν πιο ενεργές. Στη συγκεκριμένη σφήκα υπάρχουν κίτρινες χρωστικές ουσίες, οι οποίες «φυλακίζουν» τις ακτίνες του ηλίου, ώστε να αξιοποιηθούν. Παράλληλα, μια άλλη χρωστική ουσία καφέ χρώματος συμβάλλει στην παραγωγή ηλεκτρισμού.
    zimomata.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. " νέα τραπεζικά εργαλεία όπως επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος (letter of intent) ή χρηματοδότηση από τρίτους (third party finance), ενώ παράλληλα καταργείται η δυνατότητα στον επενδυτή να «καλύπτει» ίδια κεφάλαια με την αξία τυχόν ακινήτων που διαθέτει.

    Αν κατάλαβα, όποιος έχει ακίνητα δεν μπορεί να τα επικαλεστεί ως εγγύηση ενώ μπορεί να έχει απλά μια τραπεζική εγγυητική.

    Αν αυτό ισχύει τότε είμαστε σε αυτό που ο Ελληνοαμερικανός μεγαλοχρηματιστής Chanos καθόρισε ως φούσκα: δανεικά λεφτά που επενδύονται σε έργα που δεν έχουν καμία ελπίδα να αποδώσουν σε συνθήκες ανοικτής αγοράς.

    Kaymakchalan

    ΑπάντησηΔιαγραφή