Σάββατο 30 Ιουλίου 2011
Που είχαμε μείνει;
Κορόιδευα την καημένη την Μπιρμπίλη που μας παραμύθιαζε με Πράσινη Ανάπτυξη την ώρα που βουλιάζαμε. Τώρα θα κοροϊδεύω τον …εαυτό μου που ασχολούμαι με Κλιματολογίες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όταν εξακολουθούμε και βουλιάζουμε. Η αλήθεια είναι ότι με την πολυήμερη αποχή μου δεν ξέρω από πού να ξαναπιάσω το κουβάρι. Θα αρχίσω με την περίληψη:
Το Ανθρωπογενές Φαινόμενο του Θερμοκηπίου έχει αρχίσει και γίνεται ανέκδοτο. Τα στοιχεία από δορυφορικές μετρήσεις που εμφανίζονται επιβεβαιώνουν αυτά που έλεγε ο Lindzen, ότι δηλαδή η Γη εκπέμπει αρκετή θερμότητα πίσω στο διάστημα, ασχέτως CO2, και επομένως το Θερμοκήπιο δεν υφίσταται, σίγουρα όχι όπως το παρουσίαζαν τα τομάρια του IPCC κατά παραγγελία των αφεντικών τους.
Ο μασκαράς «επιστήμονας» που προέβλεπε το τέλος των πολικών αρκούδων λόγω της υπερθέρμανσης του Πλανήτη έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι να ερευνηθεί η …αρλουμπολογία του.
Η αντίσταση κατά των αιολικών «πάρκων» έχει ενταθεί. Τα φαύλα οικονομικά τους έχουν γίνει κατανοητά από τους πάντες και τα υπεράκτια (που θα προωθούνται γιατί θεωρητικά ενοχλούν λιγότερο) έχουν νόημα μόνο εάν τα λεφτά είναι εύκολα και τσάμπα, και οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι πάμπλουτοι. ΤΕΡΝΕΣ και λοιπά αιολικά λαμόγια, μπορούν εφεξής να χαρακτηρίζονται ωμά σαν «απατεώνες» που παρασιτολογούν σε βάρος μας (αλλά τους αγαπάνε οι Δυνάμεις Κατοχής). Το ότι μιλάμε ακόμα στην Ελλάδα για φωτοβολταϊκά εξηγείται μόνο υπό το πρίσμα ότι σε αυτή την μη-χώρα, ο …ΟΠΑΠ θεωρείται σοβαρή εταιρία… Αν είναι δυνατόν… Σαν να λέμε ότι στο Λας Βέγκας παράγεται ΑΕΠ! Πληρώνετε κορόϊδα!...
Βασικά, καλοί μου άνθρωποι, το φθινόπωρο του 2008 έγινε ένα Κραχ στα Χρηματιστήρια οι συνέπειες του οποίου έχουν μεν «μαζευτεί» πιο επιθετικά από ότι το 1929, αλλά μην νομίσει κανείς ότι έχουμε δει τις συνέπειες… Τις βλέπουμε, αλλά δεν τις έχουμε δει. Το Κραχ είχε σαν πιθανή συνέπεια, τότε, την εκλογή του Ομπάμα. Αν θυμάστε, τα προγνωστικά, μέρες πριν το Κραχ είχαν τον Μακέην μπροστά με 5-7 ποσοστιαίες μονάδες. Η δημοτικότητα του Ομπάμα είναι τώρα στο ναδίρ. Δεν μου πέφτει λόγος, αλλά λίγη αντίσταση στον Σοσιαλισμό και τις Πράσινες Παπάρες δεν κάνει κακό. Στα καθ’ ημάς, εάν δεν καταλάβουν οι φαιδροί που μας κυβερνούν ότι ΑΥΤΟΙ και το Κράτος Παροχών, Επιδοτήσεων, Ασχετοσύνης και Παρασιτολογίας που έφτιαξαν είναι το πρόβλημα, μην περιμένετε φως στο τούνελ. Προσωπικά, δεν περιμένω φως στο τούνελ.
Τα ΑΠΕ ηταν ο προπομπός αύξησης τιμής της kWh με εύσχημο τρόπο. Τώρα έρχονται τα ΣΥΘΗΑ επιδοτούμενα όπως τα ΑΠΕ:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://wp.me/p1pa1c-bAU
"Είδες η ΔΕΗ?", λέγαμε παλιά. Τώρα "Είδες ο Μυτιληναίος?"
Πάρτε τώρα ένα τριπλασιασμό στη χονδρική τιμή (θα επακολουθήσει και η λιανική) να'χουμε να πορευόμαστε!
ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήThat's Greece:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://youtu.be/ppJW01LeRrk
με ολίγον από φέτα, ... "πίπες", ήλιο και αέρα!
(το βίντεο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια του 9ου Ετήσιου Συνεδρίου του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (BHCC) » REFORMING HELLAS A CHALLENGE» στο Λονδίνο στις 28 Ιουνίου 2011)
Επενδυτές ορμάτε!
Καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε ξέρω τί λέτε εσείς αλλά καθημερινά που βλέπω τις φτερωτές στο απέναντι βουνό νοιώθω πως δε τα λέτε και τόσο σωστά. Μήπως υπερβάλετε λίγο;
Με άπνοια μέσα στην πόλη, αυτές γυρνάνε με ικανοποιητικό ρυθμό. Άρα παράγουν ρεύμα όταν στην πόλη δε φυσά καθόλου. Όταν φυσάει ..
Θα γίνεται πάρτι.
Τώρα αν εσείς έχετε επιχειρήματα του στυλ σκοτώνονται τα πλια που πετούν εκεί γύρω τί να σας πώ!!!!
Άσε που μοιάζουν με φουρφούρια από εδώ που τις βλέπω κι έχουν πολύ πλάκα... να φανταστείς άλλοι βάζουν στα μπαλκόνια τους φουρφουράκια για στολίδια..
Δείτε λίγο αλλιώς το θέμα.Μπορεί να μη είναι και τόσο δραματικό όσο θέλετε να δείξετε πως είναι.
Φουρφουρ
Κάποτε θα μεγαλώσουμε και θα ωριμάσουμε και τότε θα κατάλαβουμε ότι δεν υπάρχει Πράσινη οικονομί, όπως δεν υπήρχε Νέα οικονομία πριν σκάσει η φούσκα της τεχνολογίας στην Αμερική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει μόνο ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και αυτή λέει ότι όταν οι τιμές των βασικών αγαθών αυξάνονται πλασματικά τότε οδεύουμε προς κάτι κακό. Η ενέργεια είναι από τα βασικότερα αγαθά, ίσως το βασικότερο διότι χρειάζεται για την παραγωγή όχι μονο αγαθών αλλά και υπηρεσιών και για την επιβίωση μας γενικότερα.
Οι ΑΠΕ παράγουν ενέργεια σε τιμές που δεν μπορούν να σταθούν χωρίς επιδότηση, δηλαδή γενικευμένη αφαίμαξη των πολιτών. Η δε επιδότηση δίνεται τόσο για την κατασκευή όσο και στην μετέπειτα λειτουργεία των ΑΠΕ. Μιλάμε για μεγάλη φούσκα.
Kaymakchalan
Καλό μήνα και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜούχλιασα απότην βροχή στην Αγγλία(!) και ήρθα για 12 μέρες να στεγνώσω!!!
Καλό χειμώνα "αρχαίε".
Α! Μην μου στείλετε Χριστουγεννιάτικη κάρταμε χιόνι.
Το βλέπουμε κάθε χρόνο ανελλιπώς!!!
Ευχές.
σε όλους καλό μήνα, και στον φουρφουρ, μόλις κατεγράφης εσύ και η κοτσάνα σου στο κοτσανολόγιο. Το ότι γυρίζει πχ στην Πάρνηθα με 3 μποφόρ η φτερωτή σου, δεν σημαίνει ότι παράγει και ρεύμα... Από 5-6 και πάνω. Διαθεσιμότητα 22-25%. Με ξένα λεφτά και εγώ γίνομαι ...επιχειρηματίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ θέλω να ακούσω από τους υπέρμαχους των ΑΠΕ γιατί κανένας επιχειρηματίας του χώρου αυτου δεν ρισκάρει τα δικά του λεφτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί δεν κάνει αυτό που κάνει ο κάθε εφοπλιστής, φέρει πειν: να βάλει τα φράγκα του, να πάρει τα ρίσκα του, και να βγάλει τα κέρδη του. Γιατί πρέπει να πληρώσουμε εμείς για να τους κάνουμε μπίζνεσμεν;
Από τότε που βγήκαν οι ΑΠΕτζήδες στην πιάτσα αισθάνομαι αυξανόμενο σέβας για τους πραγματικούς επιχειρηματίες που ποντάρουν τα δικά τους λεφτά, και χαμογελώ όταν ακούω τους μύθους για κακούς βιομήχανους και εφοπλιστάδες.
@archaeopteryx
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σχόλιό μου καταχωρήθηκε στο μπλογκ σου και μόνο… είναι αδύνατο όμως να θεωρείς το μπλογκ σου…κοτσανολόγιο.
Το βασικό είναι να μη σου πέσουν βαριές οι κοτσάνες μου και φυσικά να μη σε πονέσουν πολύ, αν σε βρουν στο κεφάλι.
Δε ξέρω με τι φουρφούρια έχεις ασχοληθεί. Τα αστεία των 0,2ΜW;; Ίσως! Των 0,85MW; Και μ’αυτά έχουμε ψευτοαποδόσεις!
Το φουρφούρι που ‘παίζει’ στην αγορά θα μπορούσε να είναι το:
http://nozebra.ipapercms.dk/Vestas/Communication/Productbrochure/2MWGridStreamer/2MWGridStreamerV9020MWIECIAV10020MWIECIIA/
Όλα τα άλλα παλιοφουρφούρια πάνω στα οποία χτίσατε τις απόψεις σας … ξεχάστε τα. Αυτό αποδίδει με το καλημέρα(3 μποφόρ) όσο αποδίδουν τα άλλα, που εσείς έχετε στο μυαλό σας, στα χάι τους.
Στη σελίδα 17 του pdf, στο λινκ που έδωσα,μας λένε ότι ξεκινά να δουλεύει στα 3 μποφόρ, στα 4 μποφόρ έχουμε σχεδόν την μισή ισχύ: 0.9ΚW, στα 5 μποφόρ η απόδοση φτάνει στα 1.6KW κ.τ.λ.
Με 5-6 μποφόρ που λες εσύ, με ύφος, το εν λόγω φουρφούρι πιάνει τα 2 ΜW!!!!!!!!!!!!!!!
Αυτό αρκεί για να σταματήσετε τα λόγια τα κακά για τα φουρφούρια! Εκτός και αν είστε από εκείνους που θα πάνε και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια γιατί ένα όρνιο, κατά πάσα πιθανότητα γκαβό, πήγε και τράκαρε με τα θηρία των 100μέτρων ύψος.
Είπαμε είσαι ωραίος που δε ‘μασάς’ με όλη αυτή την καταστροφολογία κάποιων επιτήδειων που συνεχώς βλέπουν μπροστά τους κλιματικές αλλαγές και άλλα τέτοια αλλά όχι και να μας το πας στην άλλη άκρη.
Εκτός κι αν έχεις κάποιο συμφέρον… αυτό δε μπορώ να το γνωρίζω!
Και τέλος είναι αστείο να φωνασκούν όλοι για το κόστος των επενδύσεων αυτών όταν οι περισσότερες επενδύσεις γίνονται από ξένους, με ξένα κεφάλαια! Είναι ηλίθιοι όλοι αυτοί οι ξένοι που επενδύουν στα φουρφούρια; Και να σταματήσετε επιτέλους το ποίημα ότι τάχα θα αυξηθεί η τιμή της KWH κτλ Τα ίδια λέγανε και με τα τηλέφωνα.
Στην τελική ας αυξηθεί και λίγο η τιμή της KWH. Ίσως για αντιστάθμισμα κόψουν και λίγο από τα τόσα πάγια που έχει ένας λογαριασμός ρεύματος(προς Δήμο, ΕΡΤ κτλ).
Καλή διάθεση να έχετε και να αγωνίζεστε προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί αλλιώς τα φουρφούρια θα σας ξεπεράσουν και θα ακούγεστε σα γραφικοί και θα είναι κρίμα.
Φουρφουρ
Ένα άλλο, εξίσου καλό, φουρφούρι είναι το:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.iberdrolarenewables.us/deerfield/Zimmerman/DFLD-JZ-Rev5a-GamesaBrochure.pdf
Τέτοια βλέπω από τη βεράντα μου!
Στη σελίδα 5 αυτού του Pdf φαίνεται και πάλι μια παράσταση Ισχύος/ταχύτηταςανέμου.
Δε πιστεύω να έχεις κάτι κακό να πεις.
Βεβαίως όλα αυτά ανατρέπουν κατά πολύ την 'δουλειά' σου... αλλά τί να κάνουμε;;
Είμαι σίγουρος πως θα αλλάξεις άποψη...
---Τα λινκ φαίνονται ολόκληρα όταν δεν είσαι σε περιβάλλον "δημοσίεσυσης σχολίου"--
στο προτελευταίο σχόλιό μου όπου έγραψα:
ΑπάντησηΔιαγραφή"σχεδόν την μισή ισχύ: 0.9ΚW, στα 5 μποφόρ η απόδοση φτάνει στα 1.6KW κ.τ.λ."
το σωστό είναι: 0.9MW και 1.6MW φυσικά. Αποδόσεις πολύ πολύ μεγάλες με λίγα μποφόρ!
Δε συμφωνείς;;;
Φουρφουρ
1.144,29
ΑπάντησηΔιαγραφήεχασα κ εγω το στοιχημα των 1200 !!
ΠΠ
@ Φουρφουρ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν και πιο αποδοτικές ανεμογεννήτριες, αλλά το θέμα δεν είναι η απόδοσή τους αλλά:
- Η στοχαστικότητά τους (τεχνικά)
- Η εμμονική λογική της επιδότησης των ΑΠΕ γενικότερα (οικονομικά)
Η ΔΕΗ ειχε εγκαταστήσει αιολικά από τότε που ήμουν φοιτητής και τα επισκεφτόμουν μαζί με μηχανικούς της - για τη διπλωματική μου - στη Ν. Εύβοια. Τοτε το ηλεκτρικό ρεύμα δεν ήταν προϊόν, αλλά αγαθό και δεν υπήρχε η ελάχιστη υπόνοια για επιδότηση. Η ΔΕΗ τις είχε εγκαταστήσει για εφαρμογές αντλισιοταμίευσης (google it) και ακόμα πολλά απ' αυτά τα αιολικά πάρκα της με αυτή τη λογική δουλεύουν καθώς και την κάλυψη των θερινών αιχμών ζήτησης σε αυτόνομα (μη διασυνδεδεμένα) νησιά.
Θα επανέλθω ...
@spiral architect
ΑπάντησηΔιαγραφήδηλαδή δε θα έπρεπε να επιδοτήσουν ούτε την αλλαγή κουφωμάτων, την αγορά υβριδικών ΙΧ, την καλλιέργεια του Χ προϊόντος; Είσαι εναντίον κάθε επιδότησης ή μόνο αυτής των αιολικών; Δε νομίζω πως υπάρχουν διαφορές στη φιλοσοφία αυτών των επιδοτήσεων. Εκτός κι θέλεις να μείνουμε ες αεί στο κάρβουνο! Έλεος! Στον καρκίνο! Έλεος! Μια νύχτα αφήνεις έξω το αυτοκίνητο, στην Κοζάνη, και το πρωί της επόμενης γράφεις ποιήματα στο τζάμι λόγω στάχτης! Έλεος!
Αν τόσο απλά δέχεσαι πως η απόδοση των αιολικών είναι καλή, έως πολύ καλή, τότε καταρρέει όλη η προσπάθεια του @αρχαίου και όχι μόνο!
Μένουν όλοι τους να ασχολούνται με τα όρνια και τα άλλα είδη πουλιών που σκοτώνονται χτυπώντας πάνω στα φουρφούρια και φυσικά με το αν στέκει αισθητικά η τοποθέτηση τέτοιων θηρίων, πλην όμως σε σημεία που ανθρώπινο πόδι πατά, αν πατά , μια φορά στα 10 χρόνια!!
Σιγά μη συνέφερε τη ΔΕΗ να ρίξει χρήμα στα αιολικά. Λιγνίτη είχε, νερά είχε, είχε όμως και καβούρια στην τσέπη!
Κι αυτά τα αιολικά που λες που έβαζε η ΔΕΗ τώρα φαντάζουν σα φουρφούρια των πιτσιρικάδων μπροστά σ’αυτά που στήνουν τώρα στα βουνά μας.
Άσε λοιπόν τους ιδιώτες να ρισκάρουν τα λεφτά τους!
Εν τέλει τι θα σε πείραζε αυτό που είπα πριν: Μείωση των παγίων στους λογαριασμούς και ταυτοχρόνως μια αύξηση στην κιλοβατώρα; Για τον πολίτη-πελάτη το ίδιο θα είναι, μπορεί και καλύτερα!! Και φυσικά θα μειωθεί το πάγιο από τη στιγμή που το κράτος θα απεμπλακεί από τους λογαριασμούς ρεύματος κι ο Δήμος θα τα παίρνει από τον ιδιώτη είτε ως ενοίκιο, είτε ως μισθούς υπαλλήλων που θα απασχολεί ο ιδιώτης… Αυτά τα λέω εγώ γιατί έτσι νομίζω πως θα γίνει.
Αλήθεια, προσπαθώ να βρω κάτι κακό στην όλη ιστορία και δε μπορώ! Όταν επανέλθεις ελπίζω να έχεις κάτι πιο ‘στέρεο’ πέρα από την… στοχαστικότητα ;-)
Φουρφουρ
@ Φουρφουρ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις καταλάβει τι σημαίνει ο όρος "στοχαστικότητα" ή "διαθεσιμότητα"?
Διάβασε αυτό:
http://tinyurl.com/3p9o4b9
και αν θεωρείς σωστή την επιδότηση της kWh των ΑΠΕ, των ... κουφωμάτων και των υβριδικών αυτοκινήτων, τότε δεν πήρες καν χαμπάρι το πως δημιουργήθηκε το "χρέος".
Αν νομίζεις ότι τα ΑΠΕ λύνουν (με ποιοτικό και οικονομικό τρόπο) ενεργειακά προβλήματα του δικτύου, είσαι βαθιά νυχτωμένος.
Το μεγαλύτερο κακό στην όλη ιστορία είναι η παράλογη επιδότηση της kWh των ΑΠΕ, τα "στραβά λεφτά". (που λέμε λαϊκά)
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν η τιμή που αγοράζεις το ρεύμα από τη ΔΕΗ για κατανάλωση είναι ~ 11 λεπτά/kWh και ο ΑΠΕτζής "επενδυτής" πουλάει στο δίκτυο με τιμές από 35 ως 45 (οι παλαιότεροι ΑΠΕτζήδες Φ/Β) λεπτά/kWh, τα παραπάνω δεν είναι καταφανής κλοπή του κοινωνικού συνόλου, υπεραξία από το πουθενά και ... easy money για τους επενδυτές?
Κατά πως δείχνουν τα πράματα τα ΑΠΕ ηταν ο προπομπός τριπλασιασμού (τουλάχιστον) της τιμής της συμβατικής (θερμικής κυρίως) kWh με εύσχημο τρόπο.
Ίσως πλέον δεν έχει νόημα να διαμαρτυρόμαστε για οφθαλμοφανείς διαστρεβλώσεις, τη στιγμή που έχουμε καταντήσει πολιτικό προτεκτοράτο και energy hub του Σόιμπλε, χωρίς το κοινωνικό σύνολο να απολαμβάνει κάποιο όφελος.
Εκτός αν ...
@spiral architect
ΑπάντησηΔιαγραφήΓίνεσαι υπερβολικός (ξεπερνάς τα όρια) όταν στέκεσαι απέναντι σε κάθε επιδότηση και μάλιστα όταν τις θεωρείς υπεύθυνες για το ‘χρέος’. Έλεος!
Οι επιδοτήσεις κάποια στιγμή σταματούν και οι ιδιώτες θα πουλάνε ρεύμα απευθείας στους καταναλωτές(όπως στην τηλεφωνία). Κι εσύ κόλλησες στο μεταβατικό αυτό στάδιο;
Δε ξέρω ποιος είναι νυχτωμένος αλλά το σίγουρο είναι ότι αυτοαναιρείσθε !
Ναι μεν βρίσκεις πολύ αποδοτικά τα νέα φουρφούρια
(με 5 μποφόρ αποδίδει 1.5ΜW, στον Ελλαδικό χώρο τα 5 μποφόρ είναι καθημερινή κατάσταση), αλλά δε τα βρίσκεις ‘ποιοτικά’;;!! Μήπως βρίσκεις ποιοτικό το κάρβουνο;
Όσο για το οικονομικό θα σου έλεγα να περιμένεις και θα σε προσπεράσει κι αυτό. Πότε θα γίνει αυτό; Όταν θα δεις μειωμένους τους λογαριασμούς ρεύματος. Και τι θα μείνει σε εσάς; Να φωνάζετε, όπως οι ζωόφιλοι, μόνο για τα όρνια! Τίποτα άλλο δε θα μείνει..
Δίνοντας τέλος στην κουβέντα θα ήθελα να εκφράσω την απορία μου.
Γιατί βρε παιδιά αφού βλέπετε πως το ξεπέρασαν το θέμα
«πότε θα φυσήξει για να έχουμε παραγωγή ρεύματος;;»
γιατί δε τα μαζεύετε τα λόγια σας;
Επιμένετε στην εντελώς λάθος γνώμη πως τα φουρφούρια δεν κάνουν σωστή δουλειά.
Και αλλάξτε επιτέλους τα αυτοκίνητά-μπουρούχες σας με κάποιο υβριδικό.
Φουρφουρ
Αγαπητέ μου Φουρφουρ αν θεωρείς ότι το ρεύμα (από αγαθό που ήταν) είναι προϊόν πάω πάσο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι λοιπόν θα καταντήσει και το νερό, (με τη λογική της Suez που θέλει να αγοράσει τις ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ): "Γιατί το μπουκαλάκι των 500ml να κοστίζει 50 λεπτά και το κυβικό να κοστίζει περίπου το ίδιο?"
Σορυ φίλε αλλά την παραπάνω λογική η δικιά μου κοσμοθεωρία δεν τη δέχεται.
Ελπίζω και εύχομαι να έχεις ρηχή τσέπη για να ξεχειλίζουν τα λεφτά σου, να πληρώνεις αυξημένο το ρεύμα και το νερό, να αγοράζεις υβριδικά αυτοκίνητα, iphone, ipad κλπ gadgets που σε έχουν πείσει ότι χωρίς αυτά δεν ζεις, αλλά συνεχίζεις και τα αγοράζεις με δανεικά.
Πρέπει όμως να μπορείς να παράγεις κάτι, για να μπορέσεις να τα αγοράσεις, αλλιώς ... σ' εφαγε ο μαυραγορίτης!
That's all folks!
είτε αγαθό είτε προϊόν το ρεύμα πρινξ τις ΑΠΕ και τους Μυτιλιναίοκοπελουζοπεριστέρηδες έκανε 35 ευρώ την μεγαβατώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήμετά πάει για 60 και 120.
Στα 35 ευρώ αλέθετε όσο αέρα θέλετε. Στα 100 και τα 120 και σε καταπατημένη δημόσια γη να βάλετε τα φουφούρια στον πισινό σας να δείτε αν κελαηδάνε. Αλήτες γερμανοτόμαρα.
Και μην ξεχάσω, βάλτε πολλές για να κρυώσει ο πλανήτης. Βρε ούστ λαμόγια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την απόδοση των ανεμογεννητριών εξαρτάται από το αιολικό δυναμικό της περιοχής που εγκαθίστανται και δεν αναφέρομαι στην ισχύ εξόδου τους η οποία είναι τιμή peak για συγκεκριμένη μέγιστη ταχύτητα αέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης για τη συγκέντρωση της παραγόμενης ισχύος:
- Ένας μέσος Θερμικός σταθμός παραγωγής (~350MW) καταλαμβάνει μια επίπεδη έκταση 6-7 στρεμμάτων.
- Ένα αιολικό πάρκο ίσης ισχύος peak καταλαμβάνει μερικές εκατοντάδες (ίσως και παραπάνω) εκτάρια.
Αν το τελευταίο κατασκευαστεί σε αρόσιμη γη, αυτή παύει να εκμεταλλεύεται αγροτικά.
(τι θα τρώμε?)
Αν κατασκευαστεί σε βουνό ... πρέπει να ισοπεδωθούν ο Ολυμπος και ο Κίσσαβος από τα έργα οδοποιίας για πρόσβαση κατασκευής και συντήρησης.
(ποιο μαγικό χέρι θα τις εγκαταστήσει?)
Δες ένα εύρος έργων μικρών υδροηλεκτρικών με αιολικά (αντλισιοταμίευση) στο Αποπηγάδι του ν. Χανίων, πάνω στα Λευκά Όρη συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 5.1 MW (μόνο!)
http://www.kandanos.eu/node/1447
Εγώ μιλώ κατά πρώτον με τεχνικά στοιχεία λόγω ειδικότητας και ενασχόλησης και κατά δεύτερον με οικονομικά-ιδεολογικά!
Φουρφούρ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πεμπτουσία της οικονομικής φούσκας είναι:
α- επένδυση που γίνεται με επιδότηση, και αυτό ισχύει για τις ΑΠΕ ελληνικές και ξένες. Κανείς δεν ρισκάρει 100% δικό του κεφάλαιο για να εγκαταστήσει ΑΠΕ.
β- το παραγόμενο προϊόν, η ενέργεια που για την ώρα είναι προϊόν και όχι αγαθό, δεν αντέχει πώληση σε τιμές αγοράς. Στις ΑΠΕ αυτό γίνεται διπλά διότι είναι αφενός επιδοτουμενο και αφέτέρου η ταρίφα είναι τριπλάσια της τιμής αγοράς. Ψάξε την φράση Feed In Tarrif.
Αν τα φουρφούρια σου είναι τόσο καλά γιατί δεν μπορούν να σταθούν χωρίς διπλή επιδότηση;
Και ναι, οι επιδοτήσεις είναι κακό πράμα διότι στρεβλώνουν την αγορά, δημιουργούν φουσκες και δυστυχία σε χώρες του τρίτου κόσμου βγάζοντας τα προϊόντα τους εκτός αγοράς.
Και ένα θέμα που έθεσε πριν χρόνια ο Amory Lovins; Γιατί πάμε σε ΑΠΕ έντασης κεφαλαίου, απορρίπτοντας τεχνολογίες τοπικής παραγωγής και κατάναλωσης ενέργειας; Διότι η δεύτερη επιλογή δεν προάγει τα συμφέροντα Vesta, Iberdrola κλπ.
Kaymakchalan
Ενα ακόμη σχόλιο για τις ΑΠΕ και την πράσινη οικονομία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι παραγόμενες πράσινες θέσεις εργασίας για έργα αξίας 20 εκατομμυηρίων Ευρώ είναι μόλις 5!
Ο πρόεδρος της Vestas, αφού ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για την εταιρεία του, πρόσθεσε ότι η κερδοφορία δεν αποκλείει την μεταφορά της κατασκευής στην Κίνα. Η εταιρεία έχει ήδη μειώσει τις θέσεις εργασίας στην Δανία κατά εκατοντάδες.
Τελικά οι ΑΠΕ σου είναι μεγαλοκαπιτάλες με κύριο χαρακτηριστικό την απληστία. Αυτό δεν είναι κακό από μόνο του, αρκεί να μην μας πουλούν την απληστία βασιζόμενη σε δική μας μαλακία για "καλές ΑΠΕ" και πράσινη οικονομία και άλλες παρόμοιες παπαρίες.
Kaymakchalan
@spiral architect
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίπα να μη πούμε άλλα οι δυο μας γιατί τι άλλο να πούμε;;
Αλλά αυτό με τα αϊπαντ κλπ. με κούρντισε!
Μάθε λοιπόν ότι ανήκω στο μηδενικό ποσοστό αυτών που δεν έχουν ούτε καν κινητό και φυσικά ούτε υβριδικό! Αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα βλέπω το άσπρο για μαύρο και το ανάποδο! Και να είσαι σίγουρος πως σε λίγο θα πληρώνω φθηνότερο λογαριασμό ρεύματος και θα πίνω καλύτερο νερό από τη βρύση! Εσύ αν θέλεις πίνε από το μπουκάλι!
Αν στη κοσμοθεωρία σου ο ηλεκτρισμός είναι αγαθό τότε θα πρέπει κι η τηλεφωνία να είναι αγαθό! Έλεος!
‘Αγαθά’ που εμφανίστηκαν μόλις πριν λίγα χρόνια και φυσικά ήταν προϊόντα έρευνας και δουλειάς ανθρώπων, δεν είναι αγαθά αλλά προϊόντα. Να αλλάξεις την κοσμοθεωρία σου γιατί έχει λάθη.
Σχετικά με το νερό δε πρέπει ξεχνάς ότι από αρχαιοτάτων χρόνων γινόταν φασαρίες για το ποιος θα έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό! Τι θέλεις να γίνει σήμερα; Εγώ νομίζω πως τίποτα δε πρόκειται να αλλάξει! Όπως αντιμετώπιζαν το θέμα πριν χιλιάδες χρόνια έτσι θα το δουν και σήμερα! Που κολλάς;
Μ’αυτά και μ’αυτά όμως ξεφύγαμε σε ‘φιλοσοφικές’ συζητήσεις!
Το θέμα όμως είναι ένα και σημαντικότατο:
Τα φουρφούρια αποδίδουν πλέον πολλές, μα πάρα πολλές Κιλοβατώρες σε συνθήκες, ταχύτητες ανέμου, που είναι σχεδόν καθημερινές και φυσικά θα πρέπει να σταματήσετε να τα πολεμάτε!
Αν έχετε στο νου σας τις Α/Γ χαμηλής ισχύος δε σας φταίω εγώ..
Ούτε οι κάμποι μας θα γεμίσουν ούτε τα βουνά μας θα ισοπεδωθούν! Σου είπα: Βλέπω στο απέναντι φαλακρό βουνό τις Α/Γ και μόνο αυτές! Ούτε καν τους δρόμους που χάραξαν!
@Kaymakchalan
Ποια προϊόντα χωρών του τρίτου κόσμου βγαίνουν από την αγορά λόγω επιδοτήσεων! Τι μου λες;;;
Ποιες τεχνολογίες τοπικής παραγωγής ενέργειας απορρίπτονται λόγω προώθησης αιολικών;; Τι μου λες;;
Ότι τα φουρφούρια είναι τόσο καλά δεν υπάρχει καμία αντίρρηση και κανονικά δε θα έπρεπε να ξαναναφερθείτε στην απόδοση των Α/Γ. Αυτό ήταν η σημαία σας τόσο καιρό. Ότι οι Α/Γ δεν αποδίδουν γιατί δε φυσάει πολύ.
Καιρός να κατεβάσετε τη σημαία σας!
Καλά τώρα θα μας πεις και που θα πάει η Vestas να κατασκευάζει τα φουρφούρια της;; Έλεος! Είναι επιχείρημα αυτό;; Δλδ να μη αγοράσω το Χ ευρωπαϊκό αυτοκινητο γιατί το εργοστάσιο κατασκευής το έχει πάει στην Αλβανία π.χ.;; Δε στέκουν αυτά που λες!
Φουρφουρ
...Και να είσαι σίγουρος πως σε λίγο θα πληρώνω φθηνότερο λογαριασμό ρεύματος και θα πίνω καλύτερο νερό από τη βρύση! Εσύ αν θέλεις πίνε από το μπουκάλι!...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦέρε μου ένα παράδειγμα χώρας που έγινε αυτό.
... Ούτε οι κάμποι μας θα γεμίσουν ούτε τα βουνά μας θα ισοπεδωθούν! Σου είπα: Βλέπω στο απέναντι φαλακρό βουνό τις Α/Γ και μόνο αυτές! Ούτε καν τους δρόμους που χάραξαν!
Ποιο είναι αυτό το βουνό? Πόσα k ή MW είναι το πάρκο? Ποια είναι η εγκατεστημένη (απορροφούμενη) ισχύς της ευρύτερης περιοχής?
Από μόνο του το πάρκο θα σας κάλυπτε τις ενεργειακές σας απαιτήσεις?
Μην τρελλαθούμε κιόλας και με τις αντιεπιστημονικές μαλακίες που εκτοξεύει ο κάθε επιδοτούμενος "επιχειρηματίας", και τα διάφορα τσιράκια του και ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε ...
Για να γίνω πλέον κατανοητός: Αποσυνδέσου από το ηλεκτρικό δίκτυο, βάλε μια ανεμογεννήτρια και πες μου αν θα έχεις αδιάλειπτη ροή ενέργειας προς τα φορτία του σπιτιού σου.
Οσο για το ιδεολογικό της ολης υπόθεσης, προτιμώ την οργανωμένη κοινωνία με οικονομία και τεχνολογία προσανατολισμένη στις πραγματικές ανάγκες και όχι μια κοινωνία με εικονική οικονομία γενεσιουργό τεχνητών αναγκών.
Έχω ξαναγράψει ότι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις συμβατικές (ανάκτηση θερμότητας, αντλισιοταμίευση κλπ) χωρίς να τιμολογούνται με προσαυξήσεις που τις πληρώνει ο καταναλωτής και βάσει κεντρικού οικονομοτεχνικού σχεδιασμού στο δίκτυο.
Σε τοπικό και αυτόνομο επίπεδο θα μπορούσες ακόμα και να πειραματιστείς με έξυπνα δίκτυα δημιουργώντας τεχνογνωσία.
Αλλά τα παραπάνω δεν τα κάνουν οι υπήκοοι ενός προτεκτοράτου ...
... και προ πάντων χαλαρώστε:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://tinyurl.com/3b5x9xp
με καλοπλερωμένες, χαλαρές, και "σίγουρες", "πράσινες" θέσεις ανάπτυξης!
(άμα έχεις από το "πράμα το καλό", ποιος νοιάζεται?)
Φουρφουρ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ καραμέλα που ακούμε καθημερινά είναι "πράσινες θέσεις εργασίας". Αυτο ακριβώς καταρρίπτει ο αρχηγός της πρώτης στον κόσμο εταιρείας ΑΠΕ, της Vestas. Αν δεν καταλαβαίνεις την σημασία της εξαγωγής θέσεων εργασίας από την Ευρώπη στην Κίνα, μάλλον εσύ έχεις το πρόβλημα και όχι εμείς.
Ο Amory Lovins είναι ο κατ'εξοχήν "πράσινος προφήτης" και η τοπική παραγωγή που ανέφερε ήταν σε επίπεδο σπιτιού ή γειτονιάς, εν ολίγοις μερική απεξάρτηση από μεγάλες κεντρικές μονάδες ενέργειας, πχ ΔΕΗ και κατ'επέκταση Vestas και Iberdrola. Power to the People που λέγαμε εμείς οι ορίτζιναλ Χίππιδες. Αυτό έχει αντιστραφεί και σήμερα η τακτική είναι Power to Big Business με μεγάλες μονάδες έντασης κεφαλαίου, πχ ανεμογεννήτριες. Η μόνη δικαιολογία που απομένει για την εγκατάσταση αυτών των μεγαθηρίων είναι αυτές οι "πράσινες θέσεις εργασίας" που είναι 5 θέσεις ανά 20 εκατομμύρια επένδυσης!!!!
Ενδιαφέρον είναι ότι το 1985 μια μικρή φωτοβολταϊκή εγκατάσταση που έδινε φως σε μια κατοικία 150 ΤΜ, με ΦΒ και συσσωρευτές κόστιζε 150 000 δραχμές. Σήμερα κοστίζει πολλαπλάσια σε πραγματικές τιμές. Ποιοι και γιατί ανέβασαν το τίμημα ψάξε και βρες το.
Διάβασε τους σχολιασμούς Αφρικανών πολιτικών και οικονομολόγων για την επίδραση επιδοτήσεων στα προϊόντα τους, και πως τα καθιστούν μη ανταγωνιστικά σε σύγκριση με τα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά λόγω Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Οσο για την ειρωνεία για τα όρνια, φέτος η Αμερικανική Υπηρεσία Αγριας Ζωής, US Fish and Wildlife Service, ανακοίνωσε ότι μετά από πολλές μελέτες για την φονικότητα των Α/Γ αποφάσισε να θεσπίσει κριτήρια πριν την εγκατάσταση. Δεν είναι μόνο τα όρνια που πέφτουν θύμα των Α/Γ, ήδη σημειώνεται σοβαρή μείωση απειλούμενων ειδών από πανεπιστημιακους μελετητές στην Νορβηγία, Σκωτία, Ολλανδία, ΗΠΑ και Καναδά. Κάπου καταντά ξεφτίλα να δικαιολογούνται οι ΑΠΕ λόγω προστασίας της βιοποικιλότητας όταν αποδεκατίζουν σπάνια και απειλούμενα είδη.
Ολα τα παραπάνω θα τα βρεις με απλή έρευνα σε όποια μηχανή αναζήτησης γουστάρεις.
Kaymakchalan
"Οι επιδοτήσεις κάποια στιγμή σταματούν και οι ιδιώτες θα πουλάνε ρεύμα απευθείας στους καταναλωτές(όπως στην τηλεφωνία). Κι εσύ κόλλησες στο μεταβατικό αυτό στάδιο;"
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί δεν λές 20 χρόνια αντί για "κάποια" στιγμή. Είκοσι χρόνια επιδότησης από τους φόρους μας, συν την επιδότηση για την αρχική επένδυση είτε ξένος είναι ο "επενδυτής" είτε αυτόχθων. Και νέες θέσεις εργασίας στην Κϊνα σύμφωνα με τον κύριο Vestas.
Η επιδότηση ήταν που οδήγησε ισπανικές μονάδες ΦΒ να παράγουν ρεύμα στις 2 το πρωί. ΔΙότι κάποιοι εκεί κατάλαβαν ότι είναι ωραίο να αγοράζεις ρεύμα από την ΔΕΗ στα 11 λεπτά και να τις το πουλάς στα 55.
Διάβασε τη μελέτη του πανεπιστημίου Χουάν Κάρλος για το πραγματικό κόστος των ΑΠΕ στην ισπανική οικονομία, και δες πως ξεφούσκωσε εκεί η φούσκα των ΑΠΕ εν μια νυκτί.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερί του ενεργειακού κόμβου(hub) που λέγεται "ΕΛΛΑΔΑ":
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή το σύστημά μας έχει "πιτώσει" λόγω των εντάξεων νέων ΑΠΕ σε αυτό, λόγω των αιτήσεων νέων ΑΠΕ, (παλιών και νέων) και λόγω του "ενδιαφέροντος" Σόιμπλε:
http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4636635
και σε συνδυασμό με τη στρατηγική τους για "ξωπέταγμα της μαρίδας" για να εισέλθουν τα μεγάλα ψάρια:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=297915
πάρτε και το κερασάκι:
http://tinyurl.com/3g8pvrb
Ποιος θα πληρώσει για την ενίσχυση των δικτύων Μεταφοράς και Διανομής, για να γίνει η Ελλάδα κόμβος και εξαγωγέας?
Οι υπήκοοι του προτεκτοράτου Γ.ΑΠ.=Γερμανική ΑΠοικία.
(το άλλο ΓΑΠ κατέληξε κλισέ)
Μα φυσικά εμείς θα πληρώσουμε για τις Γερμανικές Πράσινες Σαβούρες... Και αυτό ήταν και ο στόχος στο Desertec: Να πληρώσουν οι Αράπηδες... Τέτοια τιμή τους έκαναν.. Τσάμπα; Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑ. ΖΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ "ΠΑΤΡΙΔΑ"
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63271166
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκο, μη τους λες τέτοια στο σπίτι τους μέσα. Θα σου πουν οτι λες κοτσάνες κι οτι για τη 'μετακόμιση' της Μαυροπηγης φταίνε τα φουρφούρια στο Βέρμιο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχαίε,
μια καλή λύση είναι να στείλετε όλους τους κατοίκους του νομού Κοζάνης να πάνε να κατοικήσουν στη Γερμανία αφού στα μέρη τους χάνεται η γη κάτω από τα πόδια τους ή βρέχει στάχτη...
Πάντως δε σε βλέπω να μελέτησες τις αποδόσεις των φουρφουριών των
2MW... Που δυσκολεύεσαι;
φουρφουρ
@ φουρφουρ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σένα δεν σε βλέπω να απάντησες στα ερωτήματά μου της 3 Αυγούστου 2011 12:44 μ.μ ...
Δεν είναι η πρώτη φορά που χωριά και οικισμοί που βρίσκονται κοντά σε λιγνιτικά πεδία μετεγκαθίστανται με δαπάνες της ΔΕΗ. Από την άλλη τα εξαντλημένα ή μη εκμεταλλεύσιμα ορυχεία επιχωματώνονται και επιστρέφονται στους δικαιούχους, ή αν αγοράστηκαν από τη ΔΕΗ αναδασώνονται.
(όλα τα παραπάνω στις εποχές που η ΔΕΗ ήταν "κρατική")
Πρέπει να καταλάβεις ότι (τουλάχιστον εγώ) δεν είμαι υπέρ της βιομηχανικής ανάπτυξης (και εδώ, της ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα) πατώντας πάνω σε πτώματα ή σε άρρωστα κορμιά.
Δεν είμαι σε καμμία περίπτωση οπαδός της λογικής (που λέν' στην Αμερική) "drill baby, drill"
Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που τίποτα δεν πάει χαμένο και οι συνέπειες για το περιβάλλον είναι ελάχιστες.
Πήγαινε στην Αυστρία να δεις πως καίνε τον λιγνίτη τους που τον παίρνουν κι αυτοί από "ανοικτά ορυχεία" όπως η ΔΕΗ στην Ελλάδα.
Πήγαινε στην Μελίτη Φλώρινας ...
Από την άλλη πήγαινε στην Κίνα όπου ο λιθάνθρακας μεταφέρεται από το ορυχείο δεκάδες χιλιόμετρα μακρυά στον σταθμό παραγωγής με εκατοντάδες θηριώδη φορτηγά που καιν' πετρέλαιο περνώντας μέσα από κατοικημένες περιοχές. Οι επίγονοι του Μάο δεν ξέρουν τι σημαίνει ταινιόδρομος.
Το σίγουρο είναι ότι τα ΑΠΕ, όσο και να βελτιωθούν (και εκεί υπάρχει "οροφή") δεν μπορούν από μόνα τους να υποκαταστήσουν την θερμική, ή την πυρηνική ηλεκτροπαραγωγή (για την τελευταία έχω κι εγώ τις σοβαρές μου επιφυλάξεις) με ποιότητα στο αποτέλεσμα.
Ότι γράφει στα data sheet της η VESTAS κλπ είναι εργαστηριακό και wannabe ... δυστυχώς!
@σπιραλ
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασικά δε κατάλαβες ή δε πρόσεξες ότι ήδη σου έχω ‘απαντήσει’ περί μείωσης στους λογαριασμούς ρεύματος! Οπότε το θεώρησα περιττό να το επαναλάβω. Λοιπόν, μιλώντας για μείωση στο λογαριασμό ρεύματος εκφράζω την πεποίθησή μου, και μόνο την πεποίθησή μου, ότι έτσι θα γίνει χωρίς να βασίζομαι σε παραδείγματα χωρών του εξωτερικού. Εξάλλου που να γνωρίζω εγώ τι πληρώνουν στη Γερμανία ή όπου αλλού για ρεύμα. (βλ. σχόλιο 2 Αυγούστου 2011 9:33 μ.μ. )
Το βουνό θα μπορούσε να είναι το Βέρμιο. 19 φουρφούρια των 2MW. (Ετοιμάζουν άλλα 200). Και φυσικά δε περιμένω να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας από τα φουρφούρια. Έλεος! Αλλά εσύ γιατί επιμένεις να μου καταλογίζεις κάτι τέτοιο! Κανείς, ΠΟΤΕ, δεν είπε ότι θα βάλουν παντού φουρφούρια και θα καταργηθούν όλα τα άλλα!!!
Το θέμα της αδιάλειπτης παροχής φορτίων προς το σπίτι μου δεν είναι δικό μου θέμα και ούτε άλυτο πρόβλημα των Α/Γ! Το θέμα είναι λυμένο και ό,τι παράγεται στην Α/Γ έρχεται μέσω ΔΕΗ στο σπίτι μου. Πού το πρόβλημα;;
Όπως βλέπεις οι ερωτήσεις σου δε χρειαζόταν απάντηση γιατί είτε είχαν απαντηθεί είτε ήταν σε λάθος βάση.
Όσο για τα data sheet της VESTAS, εδώ με αφόπλισες…
Έλεος! Δε πιστεύω να μετράς πόσα άλογα βγάζει το καινούργιο σου ΙΧ γιατί δεν εμπιστεύεσαι τα data sheet της αυτοκινητοβιομηχανίας!!
@Σπιραλ, το μόνο που μένει είναι να κάνεις μετρήσεις απόδοσης των Α/Γ με 5 μποφόρ. Νομίζω όμως πως δε μπορώ να σε παρακολουθήσω…
Αλλά εγώ περιμένω κι από τον @Αρχαίο μια κουβέντα για την μετοικεσία των κατοίκων του ν. Κοζάνης και μια για τα data sheet της VESTAS.
Πόσα σκοτωμένα όρνια θα μπορούν να συγκριθούν με την μετοικεσία αλλά και τους καρκίνους από τη στάχτη;;;
Ό,τι και να πείτε, δυστυχώς, θα είναι λίγο και νομίζω πως το καταλάβατε. Γι’αυτό το λόγο δε θα παραξενευτώ αν δε σχολιάσετε καθόλου.
Φουρφουρ
"Λοιπόν, μιλώντας για μείωση στο λογαριασμό ρεύματος εκφράζω την πεποίθησή μου, και μόνο την πεποίθησή μου, ότι έτσι θα γίνει χωρίς να βασίζομαι σε παραδείγματα χωρών του εξωτερικού."
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή θα πρέπει να εμπιστευτούμε την αβάσιμη πεποίθηση σου, και μόνο την πεποίθηση σου.
Κλειστό μυαλό, χαρακτηριστικά οικολογικό.
Ανοιχτόμυαλε,
ΑπάντησηΔιαγραφήμάθε πως στους λογαριασμούς ρεύματος, σε Δήμους όπου υπάρχει παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, ήδη έχουμε σημαντικές επιστροφές, μειώσεις, εκπτώσεις ή όπως αλλιώς θέλεις πες το.
Γιατί αποκλείεις το σενάριο που θέλει μείωση παγίων με μικρή αύξηση της τιμής της ΚΒΩ ώστε στο τέλος να ωφεληθεί ο καταναλωτής;;
Είσαι κακόπιστος, μήπως;
Βασικά όμως πρέπει να σου πω οτι ποσώς με ενδιαφέρει η μείωση των λογαριασμών και ποτέ δε θα σπαταλούσα χρόνο για κάτι τέτοιο. Απλώς εξέφρασα μια πιθανή επιθυμητή εξέλιξη!
Αυξάνουμε το ρεύμα από τα 35 στα 100 για να δώσουμε επιστροφές 10% στους σκουπιδιάρηδες. Σοσιαλιστικά μαθηματικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι καρκίνοι στην Κοζάνη είναι παλιά πιπίλα. Οι καρκίνοι που έχουν σχέση με τους λιγνίτες ήθελαν φίλτρα και ηλεκτροστατικά. ΟΛΗ η Γερμανία καίει λιγνίτη και και εισάγει ρεύμα από κάρβουνο και πυρηνικά. Οι καρκίνοι είναι από βενζινάδικα, εξατμίσεις, σουβλατζίδικα και τηγανιτά σε κορεσμένα.
Τα αιολικά είναι μία απάτη σε βάρος του κατανλωτή, με την ευλογία της ΕΕ κατ εντολή των Γερμανοδανών.
22-25% διαθεσιμότητα, κλεμμένη γη, ανύπαρκτο ρεύμα. Ευχομαι σε κάθε λάτρη των αιολικών, βαρύ χειρουργείο όταν δεν φυσάει. Ααα... ξέχασα... εφεδρεια να ζησουν και οι αεριάδες
Κάνε τσιγάρο.
"Μικρή αύξηση"... Οι καλές κλοπές είναι αυτές που παίρνεις λίγα λίγα από πολλούς.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ φουρφουρ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠες μου παρακαλώ ΠΟΥ ΕΙΔΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ...
(με ΑΠΕ, ή χωρίς ΑΠΕ, εδώ, ή σε άλλη χώρα)
... ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ?
Εκεί που το είδες αυτό, εκεί θα πάω να μετοικήσω!
Περι data sheets και λοιπών χαρακτηριστικών, ναι, πρέπει να τους δίνεις μεγάλη σημασία ακόμα και στο αυτοκίνητό σου, γιατί ενας κινητήρας (ή αντίστροφα μια γεννήτρια) έχει την λεγομένη "χαρακτηριστική καμπύλη" απόκρισης στροφών / φορτίο.
Τι να τις κάνω τις peak τιμές των 1, 2, 3 ... 5 MW όταν δεν φυσάει καθόλου, ή φυσάει πάρα πολύ (η Α/Γ δεν δουλεύει) ή φυσάει στο κάτω ανεκτό όριο λειτουργίας της γεννήτριας?
Γιατί λοιπόν να επιδοτώ ,μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αυτή την κατάσταση? Μου "ξεφορτώνουν το δίκτυο? Μα (λόγω κρίσης) δεν υπάρχουν τα φορτία του παρελθόντος!
Δεν θα δουλεύουν θερμικοί σταθμοί? Μα παντα θα δουλεύουν γιατί αυτοί είναι οι σταθμοί βάσης του συστήματος, έστω και στο 30% της ισχύος τους. Τα καυσαέριά τους ... περίπου μια απ' τα ίδια, είτε στο 30%, είτε στο 100%!
Ξεκολλάτε ρε, σας (μας) δουλεύουν ψιλό γαζί!
(εκτός αν θες να βγάλεις φράγκα στην υγειά των κορόιδων)
http://tinyurl.com/42eg9og
http://www.cna.gr/?p=7886
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεί να μετοικήσεις, @Σπιραλ.
Όχι βέβαια στην Κρήτη, ούτε στην Εύβοια αλλά στη Θράκη. Να φυλάς και τα σύνορα.
Στην Κρήτη ίσως πάω εγώ ;-)
Αρχαίε, αυτό ήταν το σχόλιό σου για τα data sheet της Vestas;
Λίγο!
Ούτε που με νοιάζουν οι ΑΠΕ, τα Φ/Β ή τα Υ/Η αλλά εκεί που χάζευα τα φουρφούρια στο βουνό από τη βεράντα μου διάβασα επικριτικότατα σχόλια γι'αυτά από τον @Αρχαίο και δε μου άρεσε καθόλου... Αν και σε συμπαθώ @Αρχαίε μου, εδώ είμαι σίγουρος πως πρέπει να δεχτείς κίτρινη κάρτα.
Όσο για τους καρκίνους και τις πιπίλες... κανένα σχόλιο!
Εύχομαι να μη ζείτε στην περιοχή της Πτολεμαΐδας και να ζήσετε πολλά, πάρα πολλά χρόνια.
Φουρφουρ
@Spiral
ΑπάντησηΔιαγραφήελπίζω να σε πρόλαβα και να μη έφυγες ακόμη για Θράκη.
Ήθελα να σου πω λοιπόν οτι για να στηθεί ένα αιολικό παίρνουν για ένα χρόνο τιμές της ταχύτητας του ανέμου.... Αν βεβαίως ή ΜΕΣΗ τιμη της ταχύτητας είναι πάνω από 7.5m/sec, δηλαδή ~5μποφόρ και πάνω, αρκούν μετρήσεις εξαμήνου.
Γι'αυτό σταματήστε το κουραστικό:
"Αν δε φυσσάει καθόλου ή αν φυσάει λίγο" κτλ κτλ.
Όσο για το cut-out speed δεν πρέπει να το ξαναπείς! Είναι τα 25μ/σεκ. δηλαδή τα >10μποφόρ και το λένε οι της Vestas.
Να μη τους πιστέψω;;
φουρφουρ
Α, χα! χτύπησες το ευαίσθητο (τοπικιστικό) μου σημείο: ΚΡΗΤΗ!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?v=RwlacQQamDk
(τσίμπα και μια αφιέρωση)
Αυτό που παράθεσες είναι ένα "τυράκι":
...
Το μέτρο, που αποσκοπεί σε αύξηση της αποδοχής των ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες, ισχύει από το 2010 αλλά στην πράξη μέχρι σήμερα είχε μείνει ανεφάρμοστο. Εδώ και ένα χρόνο, τα κονδύλια συγκεντρώνονται σε έναν ειδικό λογαριασμό, αλλά δεν πιστώνονται λογαριασμούς ΔΕΗ των κατοίκων των περιοχών αυτών, λόγω μιας σειράς από τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή του μέτρου, που μόλις τώρα ξεπεράστηκαν.
Φαντάσου λοιπόν τα όρη Σητείας, τον Γιούχτα (που είναι πιο προσβάσιμα) ή τα δυτικά πρανή των Λευκών Ορέων (Αποπηγάδι - Κάνδανος) τίγκα στην Α/Γ. Ούτε να το φανταστώ δεν θέλω!!!
Ενδεικτικά αναφέρω:
ΑΗΣ Λινοπεραμάτων: 192,87ΜW
ΑΗΣ Αθερινόλακκου:195MW
ΑΗΣ Αγυάς: 150ΜW
Σύνολο εγκατεστημένης παραγωγής Κρήτης ~550MW
Το 20% αυτής μπορούν να το αναλάβουν ΑΠΕ δλδ: 110MW
(εξαρτάται και από την μεταφορική ισχύ των γραμμών, αλλά κατ' αρχήν δεν το λαμβάνουμε υπ' όψιν)
Η μεγαλύτερη Α/Γ που διατίθεται μέχρι στιγμής είναι η 2 MW GridStreamer της VESTAS.
(που είναι και ... θεριό!)
Θέμε λοιπόν 50 τέτοιες Α/Γ για όλη την Κρήτη. E, και τι έγινε, όλο και κάπου θα τις χώσουμε!
Έλα όμως που τρώγοντας έρχεται η όρεξη:
http://tinyurl.com/3ehtd72
Αυτό το έργο που - διαχρονικά - τρεις φορές το έχει απορρίψει η ΔΕΗ, λόγω κακού λόγου κόστος/όφελος και σε εποχές που λεφτά υπήρχαν, τώρα ποιος θα το πληρώσει, για να μπουν πολλαπλάσιες των 50 Α/Γ στο νησί ούτως ώστε να εγχέεται η ενέργεια τους στο ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο δίκτυο?
Oι επενδυτές? Μπα, δεν νομίζω!
Εμείς φίλε μου, εμείς!
(μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με το δάνειο που συνήψε η ΔΕΗ μ' αυτήν)
O μηχανικός του blog κατεβαίνει στα πάτρια εδάφη για να εγκαταβιώσει για λίγες μέρες σε ένα μιτάτο:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://tinyurl.com/4xfg576
σαν το παραπάνω, παρέα με ριφάκια (κατσίκια), ρακή, μυζήθρα και καλή καρδιά.
Το βράδυ θέλω να θωρώ τ' αστέρια κι όχι να νιώθω τους υπόηχους των Α/Γ!
Αν βρω εκεί κοντά κάνα hot spot μπορεί να τα πούμε!
(αν μου το επιτρέψει η ρακή ... χικ!)
Καλές διακοπές!
... και πριν το κλείσω το ρημάδι για να πάω στο πλοίο, τσιμπάτε κι ένα ανεκδοτάκι:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηγαίνει στην Κρήτη ένας τύπος με πολλά λεφτά και μαγεύεται από τις ομορφιές της. Κάποια στιγμή συναντάει έναν ντόπιο ο οποίο κρατά ένα Κρητικό μαχαίρι.
- Φίλε, του λέει, πολύ ωραίο το μαχαίρι σου. Πόσα θέλεις για να μου το δώσεις;
- Δεν είναι για πούλημα, απαντά ο Κρητικός.
- Θα σου δώσω όσα θες, λέει ο πλούσιος.
- Όχι, ξαναλέει ο Κρητικός.
- Να, θα σου δώσω το χρυσό μου ρόλεξ, λέει με ...
λαχτάρα ο πλούσιος.
- Σου πα, δεν σου τη δίνω τη μαχαίρα.
- Μα γιατί; ρωτά ο πλούσιος.
- Γροίκα, λέει ο Κρητικός. Αν μου δώκεις το ρόλεξ τσαι σου δώκω την μαχαίρα, τσαι πάωε στο χωριό, τσαι κάτσω στον καφενέ, τσαι πιω δύο ρατσές, τσαι με πιάκει ο πεντοζάλης, τσαι έρθει κάποος τσαι μου πει: "Τσι μάνας σου το..." Εγώ ήντα θα του πω; "Εννιά παρά τέταρτο;"
Άσε τις δικαιολογίες κι ετοίμασε μπαγκάζια για το Τυχερό σου (χωριό στον Έβρο. Λίγο παρακάτω έκανα φαντάρος. Σειρά σου τώρα!).
ΑπάντησηΔιαγραφήΘες δε θες, επιστροφές στους λογαριασμούς ρεύματος θα έχουμε…
Πάλι σε πιάνω απρόσεκτο! Έχουμε και 3ων ΜW Α/Γ. Άρα αν το δεις έτσι, πάμε στις 35 Α/Γ στα βουνά τις Κρήτης. Σιγά τα ωά! 10 θα φαίνονται από τη μια μερια, νότια, 10 από την άλλη, βόρεια κι άλλες 15 από τα ανατολικά και τελείωσε το πράμα.. Εγώ από εδώ βλέπω 5-6 και πολύ χάζι τις κάνω! Μη είσαι γκρινιάρης!
Αλλά πρέπει να το δεις κι αλλιώς! Σ’αυτά τα βουνά να βρεθεί λιγνίτης και να κάνουν έναν ακόμη ΑΗΣ.
Έτσι ένα πράμα σα τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη, 1.600MW, τρεις φορές πάνω απ’όλη την εγκατεστημένη ισχύ της Κρήτης, … Καημένε μου! Εγκεφαλικό θα πάθετε στην Κρήτη, λεβέντες μου! Γιατί φυσικά προτιμάτε στου κοζανίτη το κεφάλι να πέφτει η στάχτη και του μαυροπηγιώτη το ποδάρι να ανοίξει η γη να το καταπιεί!
Μια πιθαμή μακριά από τη κεφαλή μας όλα τα κακά!
Μη χαλάσουμε τη μόστρα της ΚρήτηςΜάνας!
Όπως βλέπεις άδειο πιθάρι χτυπάς. Σαν τον λεβέντη δεξιά τ’Αντώναρου!
Μια χρονιά δούλευα στο Καπνοχώρι, φάτσα κάρτα από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Εκεί να ακούσεις ήχους και υπόηχους από τον ΑΗΣ.
Άντε τράβα για ρακή τώρα. Για τελευταία φορά χωρίς υπόηχους. Η ΑΠΕ θα φροντίσουν γι’αυτό.
Χάρηκα μηχανικέ που τα είπαμε. Καλές διακοπές!
Φουρφουρ
Ανώνυμε- ευχαριστώ .. κάπως έτσι είναι τελικά .. χαλάλι τους χιχχι
ΑπάντησηΔιαγραφή@ φουρφουρ
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα ενεργειακό case study με βαρύτητα στα οικονομικά, από το internet café του πλοίου προς Κρήτη.
Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ (και θα προχωράει) που κάνει θαύματα.
(κλισέ από έκθεση μαθητή γυμνασίου!)
Υπάρχουν όμως κάποια όρια που τα καθορίζουν οι μαθηματικοί και οι φυσικοί νόμοι.
Αν (λέω αν) υπήρχε μια Α/Γ, ένα Φ/Β με μεγάλο βαθμό απόδοσης (βάλε όσο θέλεις εσύ) και μεγάλη διαθεσιμότητα, (ή αλλιώς στοχαστικότητα) θα είχαμε ανακαλύψει το αεικίνητο! (με n>1, όπερ άτοπο)
Αν τώρα αυτά τα “ιδεατά ΑΠΕ” είχαν και μια ικανή ισχύ για να αντικαταστήσουν θερμικά, ή πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής, ποιος δεν θα ήθελε να τα βάλει στο δίκτυο της χώρας του, ή ακόμα και στο σπίτι του? Έτσι κι αλλιώς 25 χρόνια μέσο χρόνο ζωής έχουν!
Έλα όμως που το σύστημα που ζούμε (καπιταλισμός) θέλει κέρδος εδώ και τώρα! Θα μου πεις και με την “ΔΕΗ κρατική” πριν την ΟΝΕ πάλι καπιταλισμό είχαμε. Ναι αλλά το χρήμα – τη δραχμή- εμείς το “κόβαμε”, εμείς κάναμε παιχνίδι. Η ΔΕΗ – τότε - κατέστρωνε διαδοχικά 5ετή πλάνα για το δίκτυο και την παραγωγή, για να καλύψει την τότε αυξανόμενη (κυρίως αστική) κατανάλωση.
Τώρα:
1. Το κεφάλαιο πιέζει για ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, (βλέπε και το link προς το site της Ελευθεροτυπίας στο πρώτο σχόλιο μου εδώ) με αποτέλεσμα ακόμα και θερμικοί ιδιώτες ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί (Μυτιληναίος) να επιδοτούνται σαν ΑΠΕ. Μ’ αυτή τη λογική θα΄πρεπε να επιδοτήσουν και τους ΑΗΣ Κομοτηνής, Λαυρίου, ΑΗΣΑΓ, Νότιας Ρόδου και Αθερινόλακκου. Δεν τους επιδοτούν ακόμα γιατί ακόμα τυπικά ανήκουν στη ΔΕΗ. Όταν θα τους πάρει ο μουστερής από τη Γερμανία, ή ο ντόπιος συνεργάτης του, θα επιδοτηθούν κι αυτοί. Με ποιων τα χρήματα?
2. Ο ήλιος και ο αέρας είναι τσάμπα. Το ηλεκτρικό τους αποτέλεσμα όμως πληρώνεται (αλλά ακόμα χειρότερα) επιδοτείται. Με ποιων τα χρήματα?
3. Χρειάζονται ακόμα περισσότερες διασυνδέσεις από τις 7 που έχουμε – η μια υποβρύχια - με την Ευρώπη για να πουλάς ρεύμα. Πως θα ξεπεραστούν οι ορεινοί όγκοι της Ροδόπης, του Αίνου και της Πίνδου. Ακόμα και τα εναέρια δίκτυα μεταφοράς που κοστίζουν σχετικά φτηνά ανά km δικτύου, για να υπερκεράσουν μεγάλους ορεινούς όγκους γίνονται δυσανάλογα ακριβά. Με ποιων τα χρήματα?
4. Έχουμε μια εικονική νομισματική μονάδα το ευρώ - που γεννιέται από τα computers των τραπεζών. Πάρε κόσμε χρήμα, μαζί με τα “σύνθετα προϊόντα”, CDS κλπ! Όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού, (που ήλθε κι έκατσε δηλαδή) έρχεται ο κάθε τυχάρπαστος Μπαρόζο να πει ότι “τα μέτρα της 21ης Ιουλίου του 2011 για την Ελλάδα, δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στις αγορές.” Οι τράπεζες θέλουν τα λεφτά που - σημειώτεον - ποτέ δεν είχαν στο θησαυροφυλάκιό τους, (με πρόσφατο παράδειγμα εδώ)
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=299046
προσαυξημένα με απανωτούς ανατοκισμούς.
5. Τέλος, σκέψου ότι, πέρασαν τρεις γενιές για να κατασκευαστεί με δικά μας λεφτά, με δραχμούλες η – βασικά - επίγεια γραμμή του ΗΣΑΠ. Μέσα σε δέκα μόλις χρόνια κατασκευάστηκε υπόγειο δίκτυο μετρό, με TBM, με τεραστία αμαξοστάσια και μπόλικη χλίδα. Τι παράγουμε και τι πουλάμε σαν χώρα, σαν πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, για να αποκτηθούν χρήματα για κατασκευαστεί αυτό το έργο. Με τι λεφτά πληρώθηκε και πληρώνεται?
Η απάντηση είναι εδώ: http://vimeo.com/5350419
Τροφή για σκέψη και … καληνύχτα!
(btw, το μιτάτο που πάω δεν έχει ρεύμα!)
Υ.Γ.1: Οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δημιουργεί η λιγνιτική παραγωγή στο Λεκανοπέδιο της Εορδαίας, στην κοιλάδα της Μεγαλόπολης, αλλά και η ανεξέλεγκτη εξόρυξη πετρελαίου από το Δέλτα του Νίγηρα, σε ένα άλλο μη εκμεταλλευτικό σύστημα θα είχαν επιλυθεί στο μεγαλύτερο βαθμό τους. Τεχνολογία, τεχνογνωσία, ιστορική εμπειρία και ΑΝΘΡΩΠΟΙ υπάρχουν.
Υ.Γ.2: Τους δούλους δεν τους παρασκευάζει μόνο το δόρυ του κατακτητή αλλά και των καταδυναστευομένων η αμάθεια.
Fourfour= wind up artist.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τρελλαθώ! Κυβερνητικό τρόλλ στο μπλόγκ του αρχαίου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να παραδεχθούμε πως προοδεύσαμε.
Φουρφούρι φιλάκια αγάπη μου.