Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011
Οι θέσεις της βιομηχανίας για τις ΑΠΕ
Οι δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας είναι περιορισμένες και οι ΑΠΕ έχουν μεγάλη επιδότηση που ακριβαίνει το ρεύμα σε βάρος όλων.
Καλούνται οι καταναλωτές και η βιομηχανία απλά να καλύψουν και άλλη μία (μεγάλη) τρύπα που φτιάχνεται εδώ και δύο χρόνια , και θα συνεχίζεται εσαεί. Χωρίς αντίκρισμα.
Είναι αδιανόητο να «τιμωρούμε» τον λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά. Την μόνη φτηνή ενέργεια που έχουμε.
Η φιλολογία ότι οι ΑΠΕ …μειώνουν το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής είναι παραμύθι. Αν το κόστος ηλεκτροπαραγωγής ήταν διπλάσιο (τριπλάσιο λέω εγώ) από το πραγματικό, τότε οι ΑΠΕ θα είχαν νόημα. Η λογική του Προκρούστη!
Αυτά, με δικά μου λόγια. Οι ίδιοι το λένε εδώ, πιο αυστηρά. Δεν είμαι ...της ΕΒΙΚΕΝ ή των βιομηχάνων, αλλά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ είπαν αυτό που περιμένω να ακούσω εδώ και 1,5 χρόνο! Την αναδημοσίευση της ανακοίνωσής τους την έκανα χωρίς άδεια, αλλά υποθέτω ότι είναι δημόσιο έγγραφο.
Εδώ και 1,5 χρόνο σας λέω και έχω παραθέσει ξεκάθαρα στοιχεία ότι:
Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά τριπλασιάζουν και δεκαπλασιάζουν το κόστος του ρεύματος. Το κόστος αυτό επιβαρύνει εμάς. Όταν περνάει στην βιομηχανία (την όποια λίγη έχει απομείνει), απλά μειώνει την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγή, τις εξαγωγές. την απασχόληση, και την όποια ελπίδα επενδύσεων. Όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού, αλλά σε μια φτωχή χώρα χτυπάει περισσότερο.
Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά υπάρχουν ΜΟΝΟ επειδή επιδοτούνται (από εμάς τους καταναλωτές). Η επιδότηση πλασαρίστηκε δήθεν για το καθαρότερο περιβάλλον όταν έχει τεκμηριωθεί ότι ούτε CO2 μειώνουν, ούτε συμβατική ενέργεια υποκαθιστούν.
Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά συνυπάρχουν παρασιτικά και επιβαρύνουν το δίκτυο και απλά δικαιολογούν την υποκατάσταση ισχύος βάσης από λιγνίτη, ή κάρβουνο, με ισχύ από αέριο. Το αέριο αυτό είναι ακριβότερο και έχει πολιτικό ρίσκο. «Πολιτικό ρίσκο» σημαίνει κάποιος, κάπου, κλείνει την στρόφιγγα. Ο λιγνίτης και το κάρβουνο δεν έχουν πολιτικό ρίσκο.
Είμαστε μια χώρα σε κρίση φτώχειας. Είναι αδιανόητο να μην χρησιμοποιούμε τις φθηνότερες επιλογές, που δεν είναι άλλες από αυτές που είχαμε τόσο καιρό. Ο λιγνίτης έχει ό,τι προβλήματα έχει, αλλά υπάρχει. Τα υδροηλεκτρικά υπάρχουν και συμφέρουν. Το εισαγόμενο κάρβουνο είναι πολύ φτηνότερο από τον δήθεν τσάμπα αέρα ή τον δήθεν τσάμπα ήλιο.
Το κόστος μετριέται με πραγματικό κόστος ανά κιλοβατώρα. Στο κόστος περιλαμβάνεται και το κόστος του αρχικού κεφαλαίου. Και στο κόστος ανά κιλοβατώρα και στο αρχικό κόστος, οι ΑΠΕ χάνουν. Και οι ίδιοι οι Γερμανοί το παραδέχονται αυτό στην χώρα τους. Και οι Γερμανοί εξάγουν ΑΠΕ.
Τα περί χιλιάδων θέσεων εργασίας είναι ένα κακόγουστο παραμύθι. Πρόσκαιρα χωματουργικά, φύλακες και καθαρίστριες με αντάλλαγμα την υποβάθμιση του τοπίου και του τουρισμού.
Πολλοί έχουν γαλουχηθεί από την δεκαετία του 1960 και μετά, ότι οι βιομήχανοι είναι «κακοί». Οι βιομήχανοι είναι ...κάκιστοι, και όσους δεν διώξαμε ή κλείσαμε, ζούνε εδώ, δουλεύουν εδώ, παράγουν εδώ, απασχολούν κόσμο εδώ, πληρώνουν φόρους εδώ. Ας κλείσουμε και τους υπόλοιπους, να δουλεύουμε όλοι στα ΚΕΠ και στην Φροντίδα κατ΄ Οίκον, ή μετανάστες.
Παραθέτω ορισμένες ενότητες με σχετικές αναρτήσεις και υποστηρικτικά στοιχεία:
Το κόστος του ρεύματος
Αλήθεις και ψέμματα για τα αιολικά
Παραμύθια του αιολικού λόμπυ
Eάν όλη η ηλεκτρική τροφοδοσία της Ελλάδας ήταν από ακριβές πηγές, με υψηλό συνολικό και υψηλό μεταβλητό κόστος, και εάν οι διασυνδέσεις και τα υδροηλεκτρικά ήταν δωρεάν, και εάν η Ελληνική Γη ήταν τσάμπα, τότε και μόνο τότε θα είχε νόημα να έχουμε αιολικά και, εννοείται, εάν τα είχαμε, θα τα χρησιμοποιούσαμε για υποκατάσταση αέριου που έχει υψηλότερο μεταβλητό κόστος. Και,
Εάν το ρεύμα ήταν πανάκριβο, δεν θα χρειαζόμαστε Τέλος υπέρ ΑΠΕ!
Αυτά, σε κόκκινο, τα είπα πει με την ευκαιρία της παρουσίασης του κυρίου Καθηγητή που κατάφερε να ψυχαγωγήσει και τον δημοσιογραφικό κόσμο. Μυνγχάουζεν... Καλά μας ξεμπερδέματα... Τώρα έχουμε Δυνάμεις Κατοχής, θα είναι πιο δύσκολο.
Και το ερώτημά μου παραμένει: Εμένα τον σκέτο, φορολογούμενο καταναλωτή, ΠΟΙΟΣ με εκπροσωπεί; Οι βουλευτές; η ΓΕΝΟΠ; Η ΡΑΕ; Η WWF; Ο κυβερνοχώρος;
Δες http://www.energia.gr/article.asp?art_id=44457
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως θέλουν την φτηνή λιγνιτική για αυτούς και τις σΑΠιΕ για τον λαό?
Από την πλευρά της, η τριμελής διοίκηση (Κωνσταντίνος Κουκλέλης, Δημήτρης Κολαϊτης, Αντώνης Κοντολέων) της ΕΒΙΚΕΝ γνωστοποίησε το δικό της αίτημα: να εκχωρηθεί στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρική ενέργεια από φτηνές πηγές, όπως ο λιγνίτης και τα υδροηλεκτρικά, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος και να καταστούν ανταγωνιστικότερες οι βιομηχανικές μονάδες.
ΑπάντησηΔιαγραφή28-2-2011
στην ίδια πηγή
Προτάσεις για την απελευθέρωση και την ομαλή μετάβαση σε μια ανταγωνιστική αγορά ενέργειας
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα τελευταία χρόνια η ελληνική βιομηχανία εντάσεως ενέργειας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον στην εγχώρια αγορά ενέργειας, το οποίο καθιστά το κόστος προμήθειας ενός βασικού στοιχείου της παραγωγικής διαδικασίας σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με γειτονικές ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργεί σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ελληνική βιομηχανία σε διεθνές επίπεδο. Η διόρθωση χρόνιων στρεβλώσεων και η μετάβαση σε μια πραγματικά λειτουργική αγορά είναι πλέον απαραίτητα.
Δομικές ατέλειες και στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας
•Μη ανταγωνιστικό ενεργειακό μίγμα: απουσία πυρηνικών, σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών, επιθετική προώθηση ΑΠΕ
•Υψηλό βαθμό ενεργειακής εξάρτησης
•Απουσία μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού
•Έλλειψη υποδομών: διεθνείς διασυνδέσεις, αποθήκευση ΦΑ, δίκτυα και αιχμιακές μονάδες
•"Χρήση" του ενεργειακού τομέα από την Πολιτεία ευκαιριακά για άσκηση κοινωνικής ή εξωτερικής πολιτικής
•Δεσπόζουσα θέση ΔΕΗ: στενοί δεσμοί με το Κράτος, οι αποφάσεις δε λαμβάνονται με κριτήρια αγοράς, μονοπώλιο στις φθηνές εγχώριες πηγές (λιγνίτης, νερά)
•Έλλειμμα πολιτικής βούλησης για ανάληψη πρωτοβουλιών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας
•Απουσία βιομηχανικής λογικής: δυσανάλογη επιβάρυνση των βιομηχανικών τιμολογίων με έμμεσες χρεώσεις στο όνομα της κοινωνικής πολιτικής.
•Αδιαφάνεια χρεώσεων, γραφειοκρατία και λειτουργικές ανεπάρκειες σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας που διογκώνουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή και τον εγκλωβίζουν σε μια κλειστή αγορά.
Η ίδρυση και η δράση της ΕΒΙΚΕΝ στοχεύουν στην προώθηση αλλαγών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα συμβάλουν στην έξοδο της χώρας από την ύφεση και τον οικονομικό μαρασμό.
Θέσεις και Προτάσεις για την Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας
•Το μοντέλο πρέπει να εξασφαλίζει ή - κατ' ελάχιστο - να επιτρέπει την πρόσβαση βιομηχανικών καταναλωτών σε ανταγωνιστικές, εγχώριες πηγές ενέργειας (λιγνίτης, νερά)
•Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να επιτρέπονται διμερείς συμβάσεις και ευέλικτη λειτουργία της ημερήσιας αγοράς
•Εξορθολογισμός ρυθμιζομένων χρεώσεων με βάση διαφανή κοστολογικά δεδομένα και βέλτιστες διεθνείς πρακτικές
•Η υπερβολική χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας για τη Βιομηχανία με διάφορες επιβαρύνσεις (ΥΚΩ, ΕΦΚ, ΔΕΤΕ, τέλος ΑΠΕ) είναι αντιαναπτυξιακή και δημιουργεί σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα, ιδίως στις εξαγωγικές βιομηχανίες
•Η επιθετική προώθηση των πιο ακριβών μορφών ΑΠΕ μέσω γενναίων επιδοτήσεων δημιουργεί ένα διαρκώς αυξανόμενο κόστος. Χρειάζεται άμεση αναθεώρηση του μοντέλου.
Θέσεις και Προτάσεις για την Αγορά Φυσικού Αερίου
Το άνοιγμα της αγοράς αφορά σήμερα 4-5 παίκτες και αυτό μόνο στη δυνατότητα εισαγωγής LNG. Οι υπόλοιποι καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιβάλλον μονοπωλίου είτε της ΔΕΠΑ (Επιλέγοντες Πελάτες) είτε των τοπικών ΕΠΑ (Μη-επιλέγοντες Πελάτες). Για το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς είναι απαραίτητο αφενός να υλοποιηθούν επενδύσεις σε υποδομές και αφετέρου να αρθούν νομικές και ρυθμιστικές στρεβλώσεις που παρεμποδίζουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού:
1.Επενδύσεις σε υποδομές: Διεθνείς διασυνδέσεις και αύξηση των αποθηκευτικών χώρων ώστε να είναι καταρχήν δυνατή η φυσική πρόσβαση ανταγωνιστών στην εσωτερική αγορά.
2.Παροχή της δυνατότητας σε βιομηχανίες να παραμείνουν στη ΔΕΠΑ ως Επιλέγοντες Πελάτες ακόμα και μετά τη δημιουργία των νέων ΕΠΑ και ανεξάρτητα με την ετήσια κατανάλωσή τους.
3.Άρση αναχρονιστικών ρυθμιστικών διατάξεων που παρεμποδίσουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού (π.χ. προσαύξηση κόστους μεταφοράς για βραχυχρόνιες συμβάσεις προμήθειας).
http://www.unicen.gr/position_el.html
http://www.skai.gr/news/finance/article/183226/i-ellada-mellodikos-exagogeas-reumatos-/
ΑπάντησηΔιαγραφή@katalytikos
Το "μπορεί" είναι πλέον στάνταρ λέξη στα Γερμανικά.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Μπορεί" να βρεθεί φάρμακο για τα γηρατειά.
"Μπορεί" να πεισουμε τους Βούγαρους να αγοράζουν ρεύμα για 200 όταν οι ίδιοι το παράγουν για 50.
"Μπορεί" να πουλάμε το ίδο ρεύμα για 49 στους Βούλγαρους και για 300 στην Ελληνική αγορά (εε... τσιμέντα;)
Αυτό είναι δυστυχώς το παιχνίδι @καταλυτικέ. Εμείς τα λέμε, αντε μας διαβάζουν και 5-6 νοματέοι,έστω 500-600 νοματέοι, αλλά τον Σκάϊ τον βλέπουν πολλοί καιι σε replay.
Εμένα τον σκέτο, φορολογούμενο καταναλωτή, ΠΟΙΟΣ με εκπροσωπεί; Οι βουλευτές; η ΓΕΝΟΠ; Η ΡΑΕ; Η WWF; Ο κυβερνοχώρος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπάντηση:
H συντεταγμένη κοινωνία!
Ολοι έχουμε τα ίδια συμφέροντα, αλλά πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε τους ιδίους, ή έστω παρόμοιους στόχους.
Στο internet ειδικά, μπορείς να βρεις "internetικές παρουσίες" που να προσεγγίζουν τις απόψεις σου, αλλά κάποια στιγμή ΟΛΟΙ ΜΑΣ θα πρέπει να παρατήσουμε τα πληκτρολόγια και τις DSL συνδέσεις μας και να βγούμε στο δρόμο!
Με στόχους όμως!
Οσο για τον κο Φρανκ Άσμπεκ στο σάιτ του (βρωμο)Σκάι, λέει τα συνήθη στερεότυπα περι γραφειοκρατίας στην Ελλάδα.
Κε Άσμπεκ οι κανονισμοί και νόρμες που ισχύουν για την εγκατάσταση ΑΠΕ στο Γκρίχελαντ είναι copy-paste των γερμανικών! Απλά για στατικούς λόγους δεν μπορούμε να βάλουμε Φ/Β και στα μπαλκόνια μας. Θα καταρρεύσουν μαζί με το μπάρμπεκιου!
_________
Επί τη ευκαιρία διάβασε μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση που αλίευσα:
Cogito ergo sum: Το πείραμα του Βεργκλ
καλό... Monetary accommodation λέγεται, και βασικά λέει ότι πρέπει να υπάρχουν λεφτά για να διευκολύνεται η προσφορά ζήτηση. Καταρρέει όταν το money δίνεται για παροχές χωρίς αντίκρυσμα (πχ ταϊζεις τον τεμπέλη αντί να μορφώνεις τον αγράμματο) ή όταν βουτάν το money και το βάζουν σε σεντούκια και μετά στο μπουμπουνίζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ο Μαρξ και ο Φρήντμαν είχαν δίκιο. Η ευκολία ζαβολιάς είναι το πόβλημα, και η θεσμική (όχι διοικητική) δυσκολία ζαβολιάς το ζητούμενο. (Ορίστε έκανα και ...πολιτική δήλωση χαχαχάαα)
Πόσο πιο φτηνά να πουλήσει η ΔΕΗ στους καταναλωτές Υψηλής Τάσης?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι και πολλοί: Μόλις 15!
Ποσο πιο ανταγωνιστικοί θα γίνουν?
Εμεις τι θα κερδίσουμε?
Μια παλιά ιστορία μεταξύ ΔΕΗ και Μυτιληναίου που την (ξανα)έβγαλε πρόσφατα στην επιφάνεια το Βήμα.
- Κωνσταντίνος Κουκλέλης: Όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ
ΑπάντησηΔιαγραφή- Δημήτρης Κολαϊτης: ???
- Αντώνης Κοντολέων: Όμιλος Lafarge (ex- ΑΓΕΤ)
να στο πω αλλιως ??
ΑπάντησηΔιαγραφήεαν η σωματεμπορια ηταν βαφτισμενη πρασινη, και ειχε νομιμο χρημα, ολοι θα πουλουσαν κορμια !!
οι αγοραστες δε.. θα πληρωναν ΠΟΛΛΑ.. διοτι το προιον θα ειχε προστιθεμενη αξια ! χαχαχαα
μην αγχωνεσαι... οπου βρουν τρυπα να βγαλουν χρημα... θα το βγαλουν, με βαφτισια, με προοπτικες και με πρασινα αλογα.
ΠΠ
Ναι βρε παιδιά, κακοί οι βιομήχανοι αλλά εάν ΚΑΙ αυτοί ΚΑΙ εμείς έχουμε το ίδιο πρόβλημα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν πεθάνουμε της πείνας, no problem. Εάν πεθάνουμε της πείνας και είναι άνεργη και η χήρα;
Για αυτό ο φουκαράς ρωτάω, εμεένα που δεν έχω ΕΒΙΚΕΝ, ποιός με εκπροσωπεί;
το βρόμικο χρήμα πρέπει να κάνει τις διαδρομές του, για να καλυφθούν φοροτεχνικά οι υπεραξίες «ωρίμανσής» του!!!…
ΑπάντησηΔιαγραφήδώσε μου να σου φτιάξω μια πυραμίδα... με παρθενώνα στην κορυφή!
που θα πατε ρε κεραταδες !! ΠΟΥ ??
ΠΠ
Ποιός σε εκπροσωπεί; Κανείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι καλά να πάθεις. Διότι όταν μερικοί από εμάς, από δημόσιο βήμα λέγαμε ότι οι ΜΚΟ είναι αντιδημοκρατικός θεσμός, διότι κανείς δεν τις ψηφίζει, δεν λογοδοτούν σε κανένα, δεν αποζημιώνουν αν οι επιλογές τους είναι λάθος, ελάχιστοι άκουγαν.
Καμία ΜΚΟ δεν εφαρμόζει εσωτερική δημοκρατική λειτουργεία. Λειτουργούν ως ελιτιστικά TOP DOWN σχήματα.
Αυτά ήταν γνωστά και ορατά εδώ και δεκαετίες. Αλλά η οικολογία ήταν μόδα και ολίγον FEELGOOD μαλακία.
Και την πατήσατε λίγο πολύ όλοι σας.
Kaymakchalan