Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

H "Ευρώπη" αντίδοτο της Δημοκρατίας


"Χρειαζόμαστε την Ευρώπη επειδή δεν είναι δημοκρατική... Αποφάσεις που παίρνονται με τους πιο δημοκρατικούς θεσμούς είναι συχνά λανθασμένες..."

Έχω επίγνωση ότι λέξεις όπως Δημοκρατία, Ελευθερία κλπ, σημαίνουν διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους (ή Σωτηρία, Αγάπη, Ισότητα κλπ).  Ξέρω επίσης ότι συχνά η "Ιστορία" εξελίσσεται αγνοώντας τις προσωπικές απόψεις του καθενός, είτε από αδράνεια, είτα από αμηχανία, είτε επειδή το "Αόρατο Χέρι" φροντίζει πριν από εμάς για εμάς (και δεν εννοώ τον Adam Smith). Απλά, σας μεταφέρω την ανησυχία μου.

Ο Μπαρόζο είναι "τίποτα".  Ένας καλός αχυράνθρωπος όσο άσχετος με το Κέντρο Αποφάσεων, όσο γινόταν. Εκλεγμένος από εκλεγμένους κάτω από συνθήκες και κανόνες που είναι κομμένες και ραμμένες κατά παραγγελία.  Το εννοεί όμως αυτό που λέει.  Με τις παροχές και τον εκφυλισμό (δεν είναι βλάκες αυτοί που τις δίνουν) φτιάχτηκε μία κοινωνία με αδιέξοδα.  Η οικονομική κρίση, είτε είναι τυχαία είτε έχει προβλεφθεί -- πολλοί έχουν επιστήμη τους τις ...κρίσεις -- είναι απλά η αφορμή.

Δεν περιμένω Σωτηρία από την "Ευρώπη" γιατί αρχίζει και μου μυρίζει ότι η "Ευρώπη", απλά, κάνει την τρίτη της προσπάθεια. Μία το 1914, μία το 1939 και μία από το 1990. Μόνο που αυτή την φορά το μελέτησε ακόμα καλύτερα από ότι τις προηγούμενες. Και φρόντισε οι "δημοκρατικοί θεσμοί" να είναι μαϊμούδες. Ο σημερινός Χίτλερ, δεν βγάζει παθιασμένους λόγους.  Έχει βαρετό, υπομονετικό, γραφειοκρατικό προσωπείο αλλά εκεί είναι.

Πώς, τώρα, κατέληξα, εγώ, σε τέτοια;  Δεν γουστάρω τα  επιδοτούμενα αιολικά, υποθέτω... Δεν θυμάμαι ποιός μου έστειλε αυτό το link, αλλά ευχαριστώ.

18 σχόλια:

  1. δες και κατι απο ενα αλλο αχυρο

    http://notrickszone.com/2011/10/11/german-faz-schellnhubers-wbgu-has-strange-ideas-when-it-comes-to-democracy-compares-proposed-great-transformation-to-bolschevik-revolution/

    Hans Schellnhuber, director of the ultra-alarmist Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK), released his master plan for the Great Transformation of global society – from one fuelled by carbon to a Utopian one powered by fuzzy-warm renewable energy.

    "More democracy yes, but only if it serves to achieve our aims.”
    "We are actually not speaking about democracy when the wisemen (modern: the scientists) of the country prescribe the result up front and inform the people: ‘you may decide – but only as long as you decide correctly. Otherwise we will have to take away your co-determination on behalf of the collective good.”
    ThW
    λιγη μουσικουλα θα μας βαλετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είπε κανείς ότι και οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν είναι θύματα της άσκησης; Απλά, μεγιστοποιώντας παραγωγή και έσοδα (καλά να είναι οι άνθρωποι) τουλάχιστον ταϊζουν τους δικούς τους.

    το γράφημα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σαν ποσοστό του ΑΕΠ

    Τα λεέι όλα. Η ευημερία των Βορείων είναι σε βάρος των Νοτίων(ή για την ακρίβεια, πάνε παρέα). Βοηθημένο από επιδοτήσεις, αγορασμένους νόμους, πίεση, λαδώματα, και απλή βλακεία (ή και φαυλότητα) των νοτίων.

    Μουσική; http://www.youtube.com/watch?v=UseRLgTkHCg&feature=related

    Yoy may decide as long as you decide correctly ΦΡΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάπου είχα διαβάσει (δεν το έχω τώρα πρόχειρο, πιθανόν και στην εφημερίδα) ότι ο Μπαρόζο όταν ήταν στο Λύκειο, κοβόταν συνεχώς στο μάθημα της Ιστορίας!

    Για να κόβεσαι στην Ιστορία, ή είσαι ανεπίδεκτος μαθήσεως, (κοινώς: στόκος) ή δίνεις σημασία σε "πρωτεύοντα μαθήματα", που και πάλι θα πρέπει να περάσεις και τα δευτερεύοντα για να πάρεις ενδεικτικό ή απολυτήριο!

    Πως ανελίσσονται όλοι οι οι άχρηστοι, ρε παιδί μου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σε λίγους μήνες θα είμαστε τόσο πεθαμένοι που κι ο Βεελζεβουλης να έρθει θα είμαστε στα γόνατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την ανάγκη η Ελλάδα να ανακτήσει την πλήρη δημοσιονομική της κυριαρχία, η οποία, όπως παραδέχθηκε, έχει περιοριστεί, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος

    εε... αφού με 2 χρόνια καθυστέρηση το λέει... Αυτοί που ψήφισαν Μνημόνιο;

    Θέατρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρόσθεσε και το τεράστιο γραφειοκρατικό κόστος εφαρμογής των κάθε λογής οδηγιών και κανονισμών της ΕΕ και η σούπα δένει.

    Η ΕΕ έχει γίνει μέσο επιβολής για κάθε λογής φασιστάκους που δεν περνά η μπογιά τους σε εθνικό επίπεδο. Αν θέλουν να περάσει κάτι χωρίς συζήτηση, ψήφο, και λοιπά ενοχλητικά πάνε στις Βρυξέλλες και μας τo χώνουν από εκεί ως Οδηγία.

    Ετσι έχουν θεριέψει σχήματα όπως πχ η ορνιθολογική, το WWF κλπ. Και δεν είναι καθόλου τυχαία η επιμονή της ίδιας της ΕΕ για την αναγνώριση του θεσμικού ρόλου των ΜΚΟ.

    Δεν μπορεί να έχει θεσμικό ρόλο ένα συνοθύλευμα ελιτιστικών ομάδων που έχουν χιλιάδες μέλη και περιορίζουν την ψήφο σε μια δράκα. Και όμως, έχει, ελέω ΕΕ.

    Kaymakchalan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι ΜΚΟ φροντίζουν να "ψηφίσουμε σωστά" (αν δεις τοσχόλιο της ThW, παραπάνω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. How Green were the Nazi's????
    Έτσι ξεκίνησες

    Orestios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. έλα ντε... τότε νόμιζα ότι ήταν τραβηγμένη θεωρία.

    Η βόλτα στο Zug μου άνοιξε τα μάτια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτα που λεει ειναι απολυτως συνεπη με αυτα που πιστευε οταν ηταν Μαοικος. Δεν νομίζω ότι αυτή η γραφειοκρατία της ΕΕ μπορεί να παρομοιασθεί με τους ναζί, μάλλον ένα νεο-σοβιετικού τύπου μορφωμα χειραγώγησης της πολιτικής και της οικονομίας μοιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ναι, αλλά ποιός το κουμαντάρει; Πιστέυεις ότι οι βασικοί χρηματοδότες του προϋπλογισμού της ΕΕ, δεν κουμαντάρουν την γραφειoκρατία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ασφαλως, αλλα και εκεινων οι αντιληψεις δεν ξερω γιατι που θυμιζουν περισσοτερο μια ιδιομορφη μετα-σοβιετια, και οχι original ναζισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομίζω, ότι η χρήση του σοσιαλισμού σαν σύγχρονη εκδοχή του φεουδαρχισμού δεν είναι απιθανη. Εάν ζούσες το 1200, ο άρχοντας στο Κάστρο δεν θα ήταν ο αγαθός πάροχος και προστάτης;

    Ο ναζισμός (που δεν είμαι δα και ...ειδικός) ήταν η τότε εκδοχή της ανίδρασης στην Συνθήκη των Βερσαλιών. Ο στοχος ήταν ίδιος με αυτόν του 1900, και αυτόν του ...2000. Πάντα στο πλαίσο των μη μονοσήμαντων σχέσεων των κληρονόμων του Καρλομάγνου, και πάντα με την περίεργη σχέση με όποιον είναι Ανατολικά.

    Αν μάλιστα δεις την Σοβιετία σαν περίεργη μετεξέλιξη των έργων του Parvus...εεεε δικά μας παιδιά (β'κατηγορίας) που το παράκαναν το 1945.

    Ίσως παραέχω διαβάσει αγγλική ή ...ρεπουμπλικάνικη προπαγάνδα... τι να πώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βρίσκω ενδιαφέρουσες πολλές από τις αγγλικές ή τις ρεμπουμπλικανικές απόψεις διότι δεν υποκύπτουν εύκολα σε ιδεολογικούς εξωραϊσμούς.

    Όπως συμφωνώ και με την παρομοίωση του σοβιετισμού σαν μία ακραίας μορφής φεουδαρχία. Και αυτό ήταν. Και υπάρχει μία τέτοια δυναμική δυστυχώς και στην ΕΕ η οποία υπαγορεύεται από την γερμανική πολιτική.

    Η αναφορά στον Ίσραελ Λαζάρεβιτς (parvus) είναι πολύ ενδιαφέρουσα και δίνει λαβές για μία συγκεκριμένη ερμηνεία της ανόδου των μπολσεβίκων στην εξουσία. Όμως νομίζω ότι τα πράγματα ακολούθησαν στην συνέχεια μία ανεξάρτητη δυναμική.

    Τόσο στην ναζιστική Γερμανία, όσο και στην λενινιστική και μετέπειτα σταλινική Ρωσία, η Ιδεολογία έπαιξε έναν ιδιαίτερα βαρύνοντα ρόλο, σε τέτοιο βαθμό που ίσως είναι και πρωτόγνωρος στην ιστορία. Τώρα, ως προς την σύγκριση των δύο ολοκληρωτισμών, αρκεί να υπενθυμίσω ότι ο Καίσλερ χαρακτηρίζει τον ναζισμό σαν την “αφελή ,ή ρομαντική, δικτατορία”, αν θυμάμαι καλά. Με αυτό υπονοούσε ότι ο ναζισμός πίστευε ότι η απλή επίδειξη ισχύος και η χρήση ωμής βίας από την ανώτερη φυλή θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους αντιπάλους. Αντίθετα ο σταλινισμός είχε εφεύρει μία απόλυτη μέθοδο διαχείρισης του τρόμου που πήρε μέσα στην σοβιετική κοινωνία μεταφυσικές διαστάσεις.

    Ο ναζισμός είναι ειλικρινής ως προς τις προθέσεις και τις επιδιώξεις του. Δεν υποκρίνεται. Υπάρχει η φυλετική ιεραρχία, και οι υποδεέστεροι το πολύ να έχουν ευμενή αντιμετώπιση από τους κυρίαρχους. Οι υπόλοιποι απειλούνται με συντριβή. Τόσο απλά. Αυτό ήταν και το αδύνατο σημείο της προπαγάνδας του, και αυτό συσπείρωσε όλη την υδρόγειο εναντίον του. Υπάρχουν και άλλα περίεργα στην φυλετική ιδεολογία του ναζισμού που έπαιξαν τον ρόλο τους στην στρατιωτική του ήττα. Ο Χίτλερ είχε την προκατάληψη ότι οι Σλάβοι θα έπρεπε να είναι είλωτες, ή υποζύγια των Γερμανών. Και την είχε εμφυσήσει και στους αξιωματικούς του. Στην Ουκρανία, για παράδειγμα, όπου αρχικά υπήρχαν φιλογερμανικά αισθήματα στον πληθυσμό, γρήγορα μεταστράφηκαν από τις αδιάκριτες σφαγές του γερμανικού στρατού κατά την προέλασή του. Αυτή η περιφρόνηση έκανε βαθμιαία τους Ρώσους, Ουκρανούς και Λευκορώσους να πολεμήσουν για ένα καθεστώς το οποίο πολλοί από αυτούς μισούσαν. Από την άλλη, ο Χίτλερ έτρεφε απεριόριστη εκτίμηση προς τους Αγγλοσάξωνες, τους οποίους τους έθετε στο ίδιο επίπεδο με τα γερμανικά φύλα. Το γράφει και ο Τσώρτσιλ, και το τεκμηριώνει. Ήθελε συνδιαλλαγή και αναδιαπραγμάτευση του γεωστρατηγικού status με τους Άγγλους. Τελικά ηττήθηκε από τους αγγλοσάξωνες, διότι η ιδεολογία του τον έκανε να παραβλέψει ότι για τους αγγλοσάξωνες ο φιλελευθερισμός ήταν πιο ισχυρός από τον φυλετισμό. (Ο οποίος επίσης είχε και έχει και εκεί αρκετή αποδοχή).

    Τώρα για την γεωστρατηγική, εγώ πιστεύω ότι είναι εν γένει ανεξάρτητη από τα πολιτικά καθεστώτα, και υπακούει σε άλλη δυναμική. Όντως από τον Καρλομάγνο και μετέπειτα, μπορεί κάποιος να εντοπίσει κοινές γεωστρατηγικές επιδιώξεις στους Γερμανούς, ανεξαρτήτως καθεστώτος ή ακόμη και διαμόρφωσης οντοτήτων όπως τα κράτη-έθνη. Το ίδιο ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό και για τους Ρώσους. Μόλις οι μπολσεβίκοι παγίωσαν την εξουσία τους, ακολούθησαν το δόγμα του ρωσικού μεγαλοϊδεατισμού που ακολουθούσαν και οι τσάροι. Το ίδιο δόγμα ακολουθεί με διαφορετικές μεθόδους και ο Πούτιν σήμερα.

    Η μεγάλη διαφορά των σοβιετικών σε σχέση με τους ναζιστές στο επίπεδο της προπαγάνδας ήταν ότι κάλυπταν τον επεκτατικό μεγαλοϊδεατισμό τους με την επίκληση της απελευθερωτικής και της εξισωτικής ιδεολογίας. Υπερτερούσαν έναντι του ωμού ναζιστικού κυνισμού ως προς τον κυνισμό της υποκρισίας τους. Η “διαρκής επνάσταση” των Parvus-Trotsky μετετράπη σύντομα στο δόγμα της “τελικής επικράτησης του κομμουνισμού” και στην μετατροπή του μαρξισμού-λενινισμού σε εξαγώγιμο “απελευθερωτικό” προϊόν.

    Ήδη όμως έχω επεκταθεί αρκετά. Ελπίζω από τα παραπάνω να έγινε κατανοητό γιατί προτιμώ να βρίσκω σε κάποια πολιτικές περισσότερες ομοιότητες με την σοβιετική, παρά με την ναζιστική συμπεριφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. δεν μπορώ παρά να διαβάζω και να συμφωνώ με ό,τι λές!

    Προφανώς έχω κολλήσει by design στην Πράσινη πτυχή του θέματος, και για αυτό βλέπω τις ίδιες "επιχειρηματικές δυνάμεις" ή Κεφάλαιο, αν προτιμάς, πίσω από τον Σιδηρόδορμο Βερολίνου Βαγδάτης, την επιχείρηση Ηλιοτρόπιο του Ρόμελ, και το ...Ντεσερτεκ. Αμερικανοί και Κανδοί αρχαιοπτέρυγες ωστόσο μου επισημαίνουν την πτυχή των "Ευρωπαίων ευγενών" και του συρφετού στα κατάλοιπα των βασιλικών οικογενειών που δεν θέλει να ξχάσει ότι είναι ελέω Θεού.

    Και επειδή όλα αυτά μου κάνουν τις τρίχες να σηκώνονται, σκέφτομαι "μα γιατί την κοπάνισαν τόσοι "Ευρωπαίοι" για την Δύση, και πως η "Ευρώπη" πάει να καπελώσει την Δύση, και, τι σύμπτωση, η Δύση που αντιστέκεται είναι συσπειρώμενη πίσω από το πετρέλαιο.

    Για πετρέλαιο πήγαινε ο Σιδηρόδρομος, για πετρέλαιο έκαναν αγώνα δρόμου για το Μπακού και την Βόρεια Αφρική στον Δεύτερο, για πετρέλαιο γίνεται ο καυγάς σήμερα, και είμαι απο αυτούς που δεν χαύουν το peak oil τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που πλασάρεται από την Greenpeace.

    αν δεν βαριέσαι, δες την Ιστορία του κόσμου και την φαινομενικά άσχετη Αλεξάνδρεια Εσχάτη. Αυτός ο άτιμος ο δρόμος του μεταξιού... Από πολύ πριν τον Μεγάλο Πέτρο τσακώνονται για αυτόν, αλλά από τον Μεγάλο Πέτρο και μετά τσακώνονται οι απόγονοι του Καρλομάγνου μεταξύ τους και ο Ρώσοι από πάνω έχουν άποψη.

    Εξαιρετική η σύνοψή σου... Θα την κάνω ανάρτηση, για να την βρίσκω με το γκουγκλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Την "Αλεξανδρεια" την ειχα διαβασει. Αυτο που μου αρεσει στα κειμενα σου ειναι οτι περισσοτερο επισημαινεις, παρα αναλυεις. Δινεις τα σημεια πανω στα οποια καποιος μπορει να πατήσει και να βρει τις τροχιές της δυναμικής του συστήματος.

    Πραγματι, νομιζω οτι υπαρχει σημερα ενας ατυπος αξονας Γερμανιας-Ρωσιας. Εξ αλλου η εγκατασταση του Schroeder σαν ανθρώπου της gasprom στο διοικητικο συμβουλιο της Nord Stream AG αμέσως μόλις έφυγε από την καγκελαρία σημαίνει πολλά.

    Αυτόν τον δρόμο προς τους υδρογονάνθρακες που επισημαίνεις τον αναζητούν οι Γερμανοί μέσω των Ρώσων. Το πόσο θα προχωρήσει η προσέγγιση είναι ένα ερώτημα. Πάντως μετά την ενοποίηση υπήρξε μία αλληλοδιείσδυση κεφαλαίων μεταξύ Γερμανίας και μετασοβιετικής Ρωσίας. Μην ξεχνάμε ότι στο Βερολίνο ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα είναι αγορασμένα από Ρώσους (και μερικά από αυτά ανήκουν στην ρώσικη μαφία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. σε ευχαριστώ, και να περιαυτολογήσω λέγοντας ότι δεν έχω κάποιο συμπέρασμα να εκθειάσω, ψάχνω, έχω μία υπόθεση εργασίας που βασίζεται σε πράγματα που ξέρω, και όσο συγκλίνει, παραθέτω τα πειστήρια (τα οποία αφήνω σκόρπια στον δρόμο). Ξυπνάω κάποιο πρωί και φαίνονται όλα ξεκάθαρα.

    Μας το είχε πει έτσι ένας δάσκαλος προ αμνημονεύτων χρόνων, αλλά μου κόλλησε. Παραδόξως, μου τον θύμισες, με τους δαίμονες του Maxwell, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορεί να είσαι εσύ, αυτός, Professor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή