Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011
Το κόστος του ρεύματος (6/12/11)
Έχω γράψει διάφορες αναρτήσεις για το κόστος ρεύματος. Βγήκε μία επικαιροποιημένη παρουσίαση, και θα μεταφέρω εδώ και γραφήματα από προηγούμενες αντίστοιχες αναρτήσεις.
Να θυμίσω ότι το "κόστος" του ρεύματος περιλαμβάνει τρία συστατικά: (1) το κόστος της επένδυσης, (2) το κόστος του καυσίμου, και (3) το λειτουργικό κόστος, με την παρατήρηση ότι το κόστος της επένδυσης, εκτός των προφανών, περιλαμβάνει και το κόστος του κεφαλαίου καθ' όλη την διάρκεια του έργου. Το "κόστος κεφαλαίου" είναι αντικείμενο πολλών ...αναρτήσεων, αλλά, σε περίληψη, όσο πιο ακριβό είναι το χρήμα, τόσο πιο
ακριβό είναι το ρεύμα. Και όλες οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες είναι "εντάσεως κεφαλαίου".
Στην προσπάθεια σύγκρισης εναλλακτικών επιλογών το κόστος επένδυσης παρουσιαζόταν παλιότερα σαν κόστος ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ, και τώρα, που έχουμε εγκατεστημένα μεγαβάτ που δεν παράγουν ρεύμα, σαν κόστος ρεύματος ανά κιλοβατώρα, με παραδοχές για την διάρκεια και την απόδοση της μονάδας. Την πρόσφατη μελέτη την βρήκα στο κλασσικό Watts Up With That και είναι από το US Energy Outlook της ΕΙΑ: (H εικόνα μεγαλώνει με κλικ)
Αν θέλετε να βγάλετε σοβαρά συμπεράσματα, διαβάστε τις παραδοχές στην ΕΙΑ. Τα πρόχειρα και προφανή συμπεράσματα είναι 1) ότι τα φ/β είναι (θα είναι το 2016, στις ΗΠΑ) για διαστημόπλοια και κότερα. 2) Και τα ηλιοθερμικά (του Desertec και τσι Νότιας Κρήτης -- το νου σας κοπέλια). 3) Τα υπεράκτια αιολικά για πολύ πλούσιους λαούς.
Πάμε στα πιο απλά. Το κόστος της επένδυσης, ανα αναμενόμενη κιλοβατώρα για τα αιολικά ΧΩΡΙΣ εφεδρεία είναι περίπου όσο τα πυρηνικά. Φυσικά τα "καύσιμα" και τα λειτουργικά είναι φτηνότερα. Αλλά, τα αιολικά δεν υφίστανται χωρίς εφεδρεία, αυτό το έχουν καταλάβει και στην ...ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Τι εφεδρεία; Αέριο, ή υδροηλεκτρικά; Με πολλή ...ποιητική ελευθερία προσέθεσα τα σταθερά κόστη της επένδυσης (χρειάζονται και τα δύο) και πήρα το ...μουαγιέν των μεταβλητών με την αναλογία 25 αιολικά / 75 από τα άλλα. Φυσικά αυτό υπερεκτιμά το κόστος, γιατί την νύχτα πχ, εάν δεν φυσάει δεν θα έχεις μεγάλο πρόβλημα λόγω φορτίου. Αλλά το νόημα (και την διπλή επένδυση) τα πιάνετε. Περιέργως και ευτυχώς (για μένα) και ο πίνακας και η ποιητική μου ελευθερία δεν απέχουν από άλλες μελέτες. Για τους καταναλωτές... χ.ψ κι α.
Να και γραφήματα από προηγούμενες αναρτήσεις μου (όλα με πηγές):
Από εδώ. Και από τότε που το έγραψα, τα δανειακά κεφάλαια είναι στο ουρανό...
Μία ανάλυση πριν την καταψήφιση του cap&trade (από εδώ):
Και από την μελέτη της Εxxon:
Και η ...διαχρονικά πιο καθαρή εικόνα (από εδώ):
Κι αν έχετε φτάσει ως εδώ, δείτε και "γιατί ανεβαίνει η Οριακή Τιμή του Συστήματος".
Αυτά...
φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πεντέλη
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μοναστηριακά φωτοβολταϊκά θα παράγουν άγιο φως;
ΑπάντησηΔιαγραφήKaymakchalan
Come back της Protergia
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον Ορχομενο 3 αιολικα παρκα 30mw
Αλλα για να μην αντιδρασουν οι κατοικοι (!!!???):
"Δήμος, με τη σειρά του, δηλώνει ότι θα υποστηρίξει ενεργά την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων της εταιρείας. Μεταξύ των έργων που η Protergia θα αναπτύξει περιλαμβάνεται και η αναστήλωση του ιστορικού μνημείου του θεάτρου Ορχομενού και η δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου με την παγκόσμια ιδιαιτερότητα ότι αυτό θα περιλαμβάνει αρχαιολογικούς θησαυρούς από τρεις διαφορετικές εποχές."
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1347795
ThW
και το χρηματιστήριο καλά κρατάει..χιχχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει και ενδιαφέρον η σύγκριση μεταξύ των τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας (και ιδίως μεταξύ των ΑΠΕ) ως προς το δυναμικό δημιουργίας μόνιμων θέσεων εργασίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜερικά, αν και όχι απόλυτα ασφαλή συμπεράσματα μπορούν να βγουν από εδώ: http://www.eia.gov/forecasts/aeo/images/table_1-lg.jpg
αν συγκρίνει κανείς το σταθερό και μεταβλητό κόστος των διαφόρων τεχνολογιών. Η βιομάζα για παράδειγμα έχει μεγάλο μεταβλητό λειτουργικό κόστος, το οποίο οφείλεται στο καύσιμο. Μεγάλο μέρος όμως αυτού του κόστους μεταφέρεται τελικά σε τοπικό επίπεδο. Αιολικά και φωτοβολταϊκά έχουν σαφώς πολύ μικρότερη προστιθέμενη αξία για μια τοπική κοινωνία, καθώς το (κυρίως σταθερό κόστος) λειτουργίας και συντήρησης αφορά πρωτίστως κεντρικές υπηρεσίες συντήρησης και διαχείρισης.
Bιάζονται να βιάσουν το περιβαλλον.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=29003&Itemid=138
To ερώτημα ειναι, αν ολοι αυτοι που θα φανε το καταπετασμα, εχουν σκεφτει οτι θα ζουν και οι ιδιοι σε ενα κατεστραμενο περιβαλλον. Αυτο δεν τους πειραζει; Aπορω με τα μυαλα τους. Το χρημα δεν μπορει να ειναι αυτοσκοπος. Πώς μπορεις να εχεις ποιοτητα ζωης χωρις την φυση;
Αφου ολα ειναι ΕΝΑ!
Λήδα
την τσέπη σου θα βιάσουν. Και τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή (θα μου πεις ποιά αγροτική παραγωγή, θα εισάγουμε μεταχειρισμένα βουρστ για δίαιτα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΠτερυξ, εκτος απο την τσεπη μας βιαζεται ανεπανορθωτα το περιβαλλον μας, που θα μεινει για τις επομενες γενιες και πιστευω οτι αυτο εχει μεγαλυτερη σημασια απο τα (ανυπαρκτα) λεφτα της Λήδας, οσο ρομαντικο και αν ακουγεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔες και to παρακατω, please.
(Περιττο να πω, κάνε υπομονη με τους γελοιους δημοσιγραφους της διαπλοκης που παρεμβαλονται και κυριως με την μανταμ που παριστανει την αντικειμενικη).
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nUvZQo-HAUA
Λήδα