Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ανανεώσιμη Ενέργεια: Όνειρο ή Οφθαλμαπάτη;


Η Scientific Alliance και το Ινστιτούτο Adam Smith δημοσίευσαν μία μελέτη (και εδώ το pdf), για τις ΑΠΕ (στην Αγγλία), με εισαγωγή εδώ, και παραθέτω περίληψη σε μετάφραση:

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η αιολική ενέργεια, η μόνη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε θεωρητικά μεγάλη κλίμακα, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες των πολιτικών, είτε για μείωση ορυκτών καυσίμων είτε για μείωση CO2 (το "Ευρωπαϊκό" 20-20-20).

Οι περιορισμοί στην χρήση ΑΠΕ, είναι 1) το κόστος, 2) πρακτική δυνατότητα πραγματικής ηλεκτροπαραγωγής (και όχι οι στατιστικές αρλούμπες "χ κιλοβατώρες σε ένα χρόνο"), 3) η ανάγκη αδιάλειπτης λειτουργίας, και 4)  η στοχαστικότητα (που, από όλες τις ΑΠΕ, είναι χειρότερη για τα αιολικά).





Η ιδέα του "δωρεάν" αέρα πάντα ακούγεται ελκυστική (μόνο δωρεάν δεν είναι, αλλά ακούγεται όμορφα), αλλά η αιολική ενέργεια δεν είναι αυτό που νομίζουν οι πολλοί. Και ο λόγος είναι ότι δεν είναι σταθερή.   Υπάρχει όταν φυσάει και δεν φυσάει πάντα, και καμιά φορά όταν φυσάει, δεν χρειάζεται το ρεύμα.  Ακόμα και με πολλές συνδεδεμένες Α/Γ, επειδή το αιολικό ρεύμα είναι ανάλογο με τον αέρα στην τρίτη (στον κύβο, ^3), ΄το ρεύμα που παράγεται δεν είναι σταθερό, ακόμα και σε μικρά χρονικά διαστήματα.  Σε ένα υπάρχον, μεγάλο, δίκτυο, και με λίγα αιολικά, αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά γίνεται πρόβλημα όσο αυξάνει ο αριθμός των Α/Γ (το έχει πει και η Ε.ΟΝ από το 2005, και αξίζει να την διαβάσετε).

Επίσης συμβαίνει συχνά να υπάρχουν μέρες ή εβδομάδες με άπνοια σε περιόδους υψηλής ζήτησης ρεύματος, όπως τον χειμώνα, στην Αγγλία (ή στους καύσωνες του καλοκαιριού στην Ελλάδα). Το αντίθετο επίσης είναι πρόβλημα. Με αέρα πάνω από 80 χλμ την ώρα, οι Α/Γ πρέπει να σταματάνε για να μην γίνουν ...πυροτεχνήματα.
Επειδή οι καταναλωτές δεν θέλουν ρεύμα μόνο όταν φυσάει, τα αιολικά συνεπάγονται παράλληλη εφεδρεία, συχνά θερμή, από αναποτελεσματικές τουρμπίνες αερίου. Εξ ου και η όποια υποκατάσταση καυσίμου είναι πολύ μικρότερη από την θεωρητική.

Ο ενεργειακός "οδικός χάρτης" της (Γερμανικής) Ε.Ε., αναφέρεται σε ακόμα υψηλότερα ποσοστά αντιοικονομικών ΑΠΕ. Αυτό είναι, σε μεγάλο βαθμό, ευχολόγιο. Ακόμα και η Δανία που αναφέρεται σαν παράδειγμα χώρας με μεγάλο ποσοστό ρεύματος από ΑΠΕ, στην ουσία παράγει ρεύμα από ΑΠΕ επειδή το διοχετεύει σε γειτονικές χώρες, αλλά σε χαμηλή και ζημιογόνα τιμή (για την δήθεν ανανεώσιμη Δανία έχω γράψει εδώ).

Η μελέτη καταλήγει ότι αντί να "υπνοβατούμε" προς ένα ακριβό,  αβέβαιο και περιβαλλοντικά ατελέσφορο ενεργειακό μέλλον, ήρθε η ώρα να δούμε τα στοιχεία για το ποια τεχνολογία δουλεύει.

Τι πλάκα... Έχει γεμίσει ο τόπος αρχαιοπτέρυγες. Μόλις αρχίσουν τέτοιες μελέτες να υπογράφονται από Έλληνες και να δημοσιεύονται στην Καθημερινή, το Βήμα και το Έθνος, εγώ θα κλείσω την ιστοσελίδα αυτή.   Και εάν κάποια από αυτές τις εφημερίδες θέλει επώνυμη μελέτη (αλλά για βεβαιωμένη δημοσίευση), την γράφω εγώ δωρεάν και επωνύμως, χαχαχαάααα!

27 σχόλια:

  1. Έχουμε πήξει στους νεολογισμούς και στις διαστρεβλώσεις που μπερδεύουν τον κοσμάκη:

    - Ανανεώσιμoς –η, -ο (δεν έχει ανακαλυφθεί το αεικίνητο!)
    - Έχουν μπλέξει την (αδιάλειπτη) ηλεκτρική ισχύ με την ενέργεια
    - Οδικός χάρτης για όλες τις χρήσεις (τον Καπρανίδη ξέρω εγώ, ο άλλος ήταν του Bush Jr!)
    - Τσάμπα ήλιος και αέρας (τσάμπα είναι, τα αποτελέσματά τους πληρώνεις!)

    Για να μην μιλήσω για πολιτικοφιλοσοφικές διαστρεβλώσεις …

    - Αλήθεια η Ο.Τ.Σ. στη Νορβηγία που είναι από 100% “ανανεώσιμες” (υδατοπτώσεις) που βρίσκεται?
    - Πόσο πληρώνει ο (ευλογημένος) Νορβηγός καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας την kWh?
    (ξέρω αλλά δεν λέω, απλά ψάξτε!)
    - Γιατί εν τέλει ο Νορβηγός να ΜΗΝ θέλει την Ε.Ε.?

    Τα συμφέροντα είναι πολλά και τις περισσότερες φορές αλληλοσυγκρουόμενα.
    - Γιατί ο λιγνίτης της ΔΕΗ είναι βρώμικος και τα νερά της δεν επιδοτούνται?
    - Όταν περάσουν στα χέρια του “ιδιώτη” (άλλος νεολογισμός κι αυτός!) ο λιγνίτης θα είναι ολοκάθαρος και τα νερά θα επιδοτούνται, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τη Ο.Τ.Σ.!

    Αυτά στην μικρή Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο κανείς δεν θέλει την πραγματικά ενεργειακή απεξάρτηση από τους κάθε λογής εισαγωγείς - εμπόρους, πετρελαίου, Φ.Α., λιθάνθρακα, ουρανίου …
    - Γιατί κανένα πανεπιστήμιο, ή ερευνητικό ινστιτούτο δεν θέλει να επενδύσει στην ψυχρή σύντηξη και στην ευρείας έκτασης εμπορική χρήση της για παραγωγή φτηνής Η.Ε.?
    - Κι αν έχει ανακαλυφθεί κάτι, ή έχει μείνει κλειδωμένο σε χρηματοκιβώτια, ή εξαντλείται σε “ανώδυνες” μεσοβέζικες λύσεις τύπου “Defkalion”.

    Είναι πολλά τα λεφτά Άρη παιδί μου …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/12/saab.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.youtube.com/watch?v=U8jtaqJaEeM&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι αδύνατη η χρήση ΑΠΕ χωρίς στρεβλώσεις στην αγορά, είτε αυτές είναι άμεσες επιδοτήσεις είτε είναι με την μορφή δήθεν περιβαλλοντικών επιβολών στους αντιπάλους με τρίχες τύπου "ο ρυπαίνων πληρώνει".

    Αν υπήρχε αντίστοιχη υποχρέωση καθαρισμού του τοπίου όταν φύγουν οι τουρμπίνες, διότι μια άχρηστη πια τουρμπίνα είναι ρύπανση, τότε δεν θα είχαμε καμία τουρμπίνα πουθενά.

    Kaymakchalan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ε, ρε γλέντια!
    http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=333078

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αρχισαν τα οργανα

    http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=332927

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. απο enet:

    ...Οι αυξήσεις χαρακτηρίζονται αναπόφευκτες από την Κομισιόν, είτε επειδή θα απαιτηθούν τεράστιες επενδύσεις για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας και την κατασκευή δικτύων μεταφοράς, είτε -αν δεν υιοθετηθούν πολιτικές μείωσης των εκπομπών άνθρακα- γιατί το κόστος των παραδοσιακών ορυκτών καυσίμων θα εκτιναχθεί.

    Ειδικότερα για την ηλεκτρική ενέργεια, που αναμένεται ότι θα διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι «οι τιμές θα αυξάνονται μέχρι το 2030 ή για ακόμη περισσότερο, αν υιοθετηθεί το σενάριο κάλυψης του 97% της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αυξήσεων συνδέεται με το κόστος αντικατάστασης των παλαιών και ήδη αποσβεσμένων μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσα στην επόμενη 20ετία».


    Δανειστείτε ρε! Οι τράπεζες και τα golden boys τους πεινάνε και έβαλαν την Κο(νο)μισιόν μπροστάρισσα!

    Ξηλωθήτε ρε! There Is No Alternative!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άσχετο με το πνεύμα της ανάρτησης αλλά στις ανανεώσιμες δεν εμπίπτουν και οι fast breeders;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Σωκράτη, όπως το πάρει κανείς!
    Τη στιγμή όμως που το καύσιμο είναι ουράνιο και το παράγωγο είναι ένα υπερουράνιο στοιχείο (πλουτώνιο) είναι πυ-ρη-νι-κό!
    (κάτι σοβιετικοί το παλεύανε θυμάμαι ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kaymakchalan.
    ......
    μια αχρηστη τουρμπινα ειναι καθαρα λεφτα.Οι τιμες των μεταλλων τα επομενα χρονια θα αυξηθουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η συγκεκριμένη έρευνα (παρότι δεν τη διάβασα) ως αντίλογος στην ταυτόσημη σχεδόν προώθηση των ΑΠΕ διεθνώς μπορεί να είναι ένα θετικό βήμα. Μια ευκαιρία να ακουστούν γνώμες επιστημόνων που δεν ανήκουν στο λόμπι των ΑΠΕ. Αλλά δεν ξέρω αν μόνο αυτή αρκεί για να εκλογικεύσει κάποιες χώρες ή επιστήμονες ώστε να πάψουν να προωθούν τις ΑΠΕ με τον τρόπο που βλέπουμε (παντού, με κάθε τίμημα).
    Διάβασα μερικές ακόμα θέσεις της οργάνωσης στο
    http://www.scientific-alliance.org/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η τουρμπίνα μπορεί να είναι καθαρά λεφτά, αλλά η επαναφορά του τοπίου στην πρότερη μορφή δεν καλύπτεται από το scrap value της τουρμπίνας.

    Το τεράστιο πέδιλο στο οποίο κάθεται η τουρμπίνα κοστίζει για να διαλυθεί και να μεταφερθεί. Οι βοηθητικοί δρόμοι επίσης, καθώς και η διόρθωση της όποιας διάβρωσης έχει σημειωθεί στο χώρο. Ξέρουμε ότι αυτά τα έργα δεν θα κάνει κανένας.

    Υπάρχει μια εικόνα μιας εγακτελειμμένης αμερικανικής "φάρμας ανεμογεννητριών" που είναι σκέτος εφιάλτης. Αν βρω το λίνκ θα το περάσω. Αν στην Καλιφόρνια με την δρακόντεια νομοθεσία και υπηρεσίες περιβάλλοντος την έκαναν οι επενδυτές φαντάσου τι θα γίνει αλλού.

    Kaymakchalan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγκαταλελειμμένα αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ:
    (αρθράκια και φωτογραφίες)

    US Has Endless Fields of Abandoned and Rusting Wind Turbines

    και

    14000 Abandoned Wind Turbines In The USA

    Ψάχνοντας και στο Google Earth θα βρεις πολλές φωτογραφίες μέσω του Panoramio ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εξαιρετικές πηγές spiral.

    Ειδικά αυτός ο μονότονος ήχος που προκαλείται από την λειτουργία των ανεμογεννητριών...
    http://www.zimbio.com/member/StoryReports/articles/qmUuK2zben5/Abandoned+Rusted+Wind+Turbines+Reflect+Hoax

    Και ένα απόσπασμα (αυτόματη μετάφραση) με στοιχεία για τα πουλιά.
    "Τουρμπίνες Altamont έχουν από το 2008 ήταν δεμένοι τέσσερις μήνες κάθε χρόνο, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα αποδημητικά πτηνά μετά οικολόγοι κατέθεσε αγωγή. Σύμφωνα με την Golden Gate Audubon Society, 75 - 110 Golden Eagles, 380 τρώσης κουκουβάγιες, 300 κόκκινο-ουρά Hawks, και 333 αμερικανικές Βραχοκύρκινεζα (γεράκια) χάνουν τη ζωή τους από Altamont ανεμογεννήτριες ετησίως. Μια Ιουλίου, 2008 μελέτη από την Alameda County σημεία Κοινότητας για την Ανάπτυξη του Οργανισμού έως 10.000 ετήσιους θανάτους πουλιών από ανεμογεννήτριες Altamont Pass. Audubon κλήσεις Altamont, «πιθανώς η χειρότερη θέση πάντα επιλέγεται για ένα έργο αιολικής ενέργειας." Το 2004 η ομάδα αμφισβητήθηκε ανεπιτυχώς αιτήσεις ανανέωσης για 18 από 20 αιολικά πάρκα Altamont.

    Οι αγελάδες που βόσκουν εκεί γύρω δεν φαίνεται να ενοχλούνται. Μπορεί βέβαια, απλά να έχουν ήδη κουφαθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συγνώμη, απλά χάθηκε η μισή διεύθυνση στη μεταφορά:

    http://www.zimbio.com/member/StoryReports/articles/qmUuK2zben5/Abandoned+Rusted+Wind+Turbines+Reflect+Hoax

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στο Αλταμόντ χίλια αρπακτικά σκοτώνονται ετησίως. Στην Ελλάδα όταν τραυματίζεται ένα γίνεται χαμός στα μίντια αλλά δεν μιλά κανείς για τους κινδύνους από τις τουρμπίνες. Αυτή είναι η αντικειμενικότητα και το "λειτόυργημα" των ΜΜΕ, το κουκούλωμα όσων δεν συμφέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αντε με γειά μας %^%##$
    Αυξηση τελους ΑΠΕ (νοικοκυρια Μ.Ο. 8,3ε)
    στο capital.gr
    ThW

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. K. Αρχαιοπτερυγα , το ξέρατε.....το παίξατε???????
    ThW

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Kaymakchalan
    αλλο ελλαδα αλλο αμερικη..η ελλαδα διαθετει γυφτους και ταυτοχρονα δεν εχει αντιπυρικες ζωνες... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Και αν δεν μπορούμε στο μέλλον να πληρώσουμε το ρεύμα, ποιος θα πληρώσει το τέλος υπέρ ΑΠΕ?

    Δείτε και τα παρακάτω links:

    http://ftt.nu/redir.php?q=kazakhstan&url=http://rt.com/news/kazakhstan-riot-violence-army-027/

    http://twitter.com/#!/search?q=%23zhanaozen

    http://www.socialistworld.net/doc/5495


    Φωτογραφίες:

    http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-16225779

    Εργατικές ταραχές σε πετρελαιοπηγές του Καζακστάν: κατάσταση έκτακτης ανάγκης, 16-18/12/2011
    (τα media δεν λένε κουβέντα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. archaeopteryx-το πραγμα είναι πολύ απλό η γερμαναράδες ..θα μας παρουν για αιχμή τους τα Υ/Η τζάμπα τον Αξιό , Αλιάκμονα , Δράμα ..και θα μας φορτώσουν ... για παλιοσιδερα τα Φ/Β καταστρέφοντας παράλληλα 200.000στρ.γης ..μην ψάχνεται άλλο …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. http://www.rae.gr/categories_new/about_rae/actions/decision/2011_A1453.csp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Από το σχόλιο του spiral 8.51 π.μ. στο «14000 Abandoned Wind Turbines In The USA», υπάρχουν και άλλα ωραία. Ειδικά μια φράση για την Πράσινη Θρησκεία …του κλίματος με έβαλε σε σκέψεις. Αν συνεχιστεί η προώθηση των ΑΠΕ με το ρυθμό που βλέπουμε, δεν αποκλείεται σε λίγο να έχουμε νέο ημερολόγιο, εορτολόγιο κλπ. ή ξαφνικά να μάθουμε ότι καθιερώθηκε και η παγκόσμια ημέρα της ανεμογεννήτριας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τα παπαγαλάκια των ΑΠΕ ξεκίνησαν το τροπάρι τους:

    ΔΕΗ: Πρεμιέρα με αυξήσεις στο ειδικό τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

    Αρχαιοπτέρυγα διάβασε τα σχόλια και τοποθετήσου αναλόγως ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. http://www.youtube.com/watch?v=hbpdeI0ugGc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μετά από 40 χρόνια δραστηριότητας, η βρετανική BP ρίχνει την αυλαία της μονάδας ηλιακής ενέργειας, που άλλοτε έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στη στροφή του ομίλου προς πιο "πράσινες" πηγές ενέργειας.

    "Προσπαθήσαμε και πασχίσαμε να αποκομίσουμε κέρδη από τον τομέα", είπε εκπρόσωπος της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας το περιεχόμενο ενός e-mail που φέρεται να έστειλε εσωτερικά ο διευθύνων σύμβουλος της BP Solar, Mike Petrucci, ενημερώνοντας πως η εταιρεία δυσκολεύεται να διατηρήσει μακροπρόθεσμες αποδόσεις λόγω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας.

    Η κίνηση θα επηρεάσει περίπου 100 εργαζόμενους παγκοσμίως, αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Τα τελευταία χρόνια η BP περιόριζε σταδιακά τη δραστηριότητά της στον τομέα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, ενόψει της ενίσχυσης του ανταγωνισμού από την Κίνα.
    www.capital.gr
    ThW

    ΑπάντησηΔιαγραφή