Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ


http://mobile.bloomberg.com/news/2012-01-12/greece-will-have-to-quit-euro-german-lawmaker-says-in-challenge-to-merkel?category=%2Fnews%2Fmostread%2F

Αυτή την φορά (12 Ιανουαρίου του 2012) το λένε μεγάλοι βουλευτές της Μέρκελ. Δεν ασχολήθηκαν μαζί μας για να μας σώσουν ή επειδή μας συμπαθούν, αλλά για να σώσουν εαυτούς. Και έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν για να χώνουν κι άλλες σαβούρες (πάντα από τα ...δανεικά μας).

Εγώ το λέω για εντελώς άλλους λόγους από τα μέσα του 2010. Δεν γεννήθηκα ευρωσκεπτικιστής.  Δεν μου άρεσε πώς μας επιδότησαν για να ευνουχιστούμε, δεν μου άρεσε πώς έπνιξαν στο λάδωμα μία ολόκληρη γενιά  περίεργων που παριστάνουν τους πολιτικούς, δεν μου άρεσε που έχω δικαίωμα να διαλέξω το μπλέ ή το πράσινο ή το ρόζ ή το λαχανί κόμμα, αλλά όλα να είναι ..."ευρωπαϊκά".  Και δεν μου αρέσει καθόλου μα καθόλου όλη το Πράσινο παραμύθι, που είναι 100% δικό τους (και αυτό το τελευταίο, με ...εξαγρίωσε).

Παρ' όλα αυτά, δεν ξεκίνησα να θέλω, εγώ, να βγούμε από το ευρώ.  Εγώ ξεκίνησα να θέλω να κάνουμε μονομερή στάση εξωτερικών πληρωμών. Και για την ακρίβεια, με την απειλή της να εξαναγκάσουμε την ρεαλιστική συναλλαγών όπου δανειστήκαμε από Γαλλογερμανικές τράπεζες για να αγοράζουμε, (συχνά με λάδωμα ή εκβιασμό), γαλλογερμανικά προϊόντα αμφίβολης χρησιμότητας.  Αν παίζαμε αυτό το χαρτί, θα χρεωνόταν αυτοί που μας πουλούσαν και όχι ο κυρ Μήτσος που νόμιζε ότι έχει σύνταξη και ένα δυάρι στην Ηλιούπολη, και δεν χρωστούσε μία.  Η απειλή της εξωτερικής στάσης πληρωμών, αν δεν έπιανε, θα οδηγούσε σε στάση πληρωμών και αναγκαστικά έξοδο από το ευρώ.

Τα είπε ο Σκαπέρδας καλύτερα από εμένα...

Όσο για το Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα... Δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα. Η αφορμή, ίσως, αλλά τα προβλήματά τους είναι μεγαλύτερα και άσχετα με εμάς. Λέγεται "ύφεση" σε κεντρικά σχεδιαζόμενη οικονομία που έχει τάση να κουκουλώνει, αντί να αερίζει. Κακό για την μούχλα.

8 σχόλια:

  1. Επιστροφή στη δραχμή δεν γίνεται. Είναι τεχνικά αδύνατη ότι και να θέλουμε και ότι και να λένε Γερμανοί και άλλοι.

    Δραχμή προϋποθέτει έλεγχο συναλλάγματος, έλεγχο εισαγωγών και άλλα που απαγορεύονται από την ΕΕ. Αυτοί που σήμερα φωνασκούν για την Δραχμή θα είναι οι πρώτοι που θα αντιδράσουν σε μια ενδεχόμενη απαγόρευση εξαγωγής συναλλάγματος από την Ελλάδα. Πως λοιπόν θα αναγκαστούν οι πολίτες να συναλλάσσονται σε Δραχμές όταν παράλληλα θα έχουν δικαίωμα κατοχής Ευρώ και ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων μέσα στην ΕΕ;

    Ισως το κράτος υιοθετήσει την Δραχμή ως επίσημο νόμισμα. Ανεπίσημα και πρακτικά οι πολίτες θα συναλλάσσονται σε ότι νόμισμα γουστάρουν, και το πιο πιθανό θα είναι το Ευρώ.

    Δεν ξέρω αν θα είναι καλύτερα ή χειρότερα για την χώρα να έχει ένα περιφρονημένο νόμισμα με την πραγματική της οικονομία να κινείται με άλλα νομίσματα. Ενδεχομένως να είναι και η λύση αφού θα διαχωρίσει το χρήμα το πραγματικό, από το γραφειοκρατικό. Το θέμα έχει ενδιαφέρουσες προεκτάσεις.

    Kaymakchalan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ είμαι από αυτούς που θα αντιδράσω σε απαγορεύσεις και διατιμήσεις κλπ. Π.χ. ο ευκολότερος τρόπος να διώξεις το συνάλλαγμα είναι να απαγορεύσεις την έξοδό του! Αφησέ το απόλυτα ελεύθερο, και θα γεμίσουμε χρήματα.

    Εκει που χωλαίνουμε είναι στον διαχωρισμό ρυθμιστικής παρέμαβσης και διοικητικού ελέγχου. Αποφασίζουμε, διατάζουμε απαγορεύουμε, αντί να φτιάχνουμε απλούς κανόνες (και να τους τηρούμε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αρχαιε η νορβηγια και η ισλανδια εχουν αυστηρους περιορισμους στην κινηση κεφαλαιου και προστασια του εθνικου τους νομισματος.μην ξεχνας οτι η νορβηγικη κορωνα ειναι το σταθεροτερο νομισμα εδω και χρονια.
    Εμεις, και λογω Ονε,εχουμε ελευθερη κινηση κεφαλαιου(δλδ η χαρα του κερδοσκοπου,με τα αποτελεσματα που βλεπεις.
    Μονη λυση η εξοδος απτο ευρω και την ονε,εθνικο νομισμα προστατευμενο απο κερδοσκοπικα παιχνιδια,εθνικοποιηση της τραπεζας της ελλαδας και αρνηση χρεους.
    Ολα αυτα δεν αποτελουν πανακεια,ειναι ομως μια πολυ καλη αρχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επενδύσεις και ανάπτυξη θέλετε:
    Πάρτε να΄χετε:

    (Το νομοσχέδιο) προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής επενδύσεων που θα διεκπεραιώνονται σε σύντομο διάστημα, την συντόμευση των αρχαιολογικών ερευνών που συνδέονται με επενδύσεις, τη σύσταση ενός οργανισμού έλεγχου της ποιότητας των βιομηχανικών προϊόντων καθώς και την ίδρυση ιδιωτικών κεφαλαιουργικών εταιριών που θα μπορούσαν να έχουν κεφαλαίο ακόμα και 1 ευρώ.

    Αν και δεν είμαι οικονομολόγος, μυρίζομαι ότι δεν θα μάς αφήσουν να βγούμε από το ευρώ. Νομίζω ότι δεν τους συμφέρει. Οτιδήποτε γίνεται και θεσμοθετείται, (όπως η παραπάνω παραπομπή) γίνεται για να συνεχίσουν να έχουν κερδοφορία οι τράπεζες και οι απατεώνες επενδυτές του ενός ευρώ.

    Η λογική της τεϊλορικής-φορντικής καπιταλιστικής ανάπτυξης πέθανε πλέον. Το λόγο έχουν τα τραπεζικά κομπιούτερ.

    Μέχρι και το Χόλλυγουντ το έχει προβλέψει:
    Other People's Money

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μην μπλέκουμε το Nominal Capital μιας εταιρείας με το Operating Capital. Ο μηχανισμός του ονομαστικού κεφαλαίου σε χαμηλά όρια, πχ 1 Ευρώ, φτιάχτηκε πριν από κάνα δυο αιώνες στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο, που είναι πρωτοπόρο στα εταιρικά, για να μπορεί να συσταθει γρήγορα ένα νομικό πρόσωπο και να λειτουργήσει. Στην Ελλάδα της παράνοιας και της νομικής μυθολογίας επιμέναμε χρόνια στην κατάθεση του πραγματικου κεφαλαίου και να τα χάλια μας.

    Κάποτε ίσως θα έπρεπε να δούμε το θέμα της Νομικής Μυθολογίας, Legal Fiction, και πως, ενώ έχει εγκαταλειφθεί από προηγμένες χώρες, ακμάζει στην Ελλάδα. Η Νομική Μυθολογία προάγει πολλές μικρές εικονικές πραγματικότητες που συντελούν μια μεγάλη. Κλασσικά παραδείγματα οι πλασματικές "αντικειμενικές αξίες", οι κατάλογοι άσχετων δικαιολογητικών για την έγκριση έργων κλπ. Και παρά την χαρτοσυλλογή όταν έλθει η ώρα να πούμε τι έχουμε και τι γίνεται κανείς δεν ξέρει τίποτε διότι κανείς δεν έχει φροντίσει να έχει πραγματικά δεδομένα. Η επιμονή μας στην Νομική Μυθολογία έχει δημιουργήσει μια χώρα χωρίς νευρικό σύστημα, για να πάρουμε μιαν αναλογία aπό την βιολογία. Ενα σώμα που δεν έχει αίσθηση του εαυτου του και δεν επικοινωνεί ο εγκέφαλος με τους μύες.

    Kaymakchalan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Kaymakchalan:
    Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά βλέπω τα αποτελέσματα μιας οικονομικής πολιτικής που οδηγεί τις κοινωνίες (όχι μόνο την Ελλάδα) στην καταστροφή.
    Φαντάζεσαι ότι, αν είμασταν μια χώρα σαν την Ιταλία, την Γερμανία την Ολλανδία (με τις δομές τους δηλαδή) δεν θα βρισκόμασταν στην ίδια θέση;
    Μια ζωή προτεκτοράτο της Δύσης είμασταν!

    Από την άλλη είμαστε ένα μικρό "μαγαζί γωνία", που πολλοί το εποφθαλμιούσαν. Ήλθε λοιπόν η κατάλληλη στιγμή:
    Με τυπωμένα χαρτιά (aka ευρώ) με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και με κερασάκι το αγγλικό δίκαιο, θα μας πάρουν δια της βίας εμπράγματες αξίες.
    (με το συμπάθιο τότε) Χέστηκα αν έχω, ή δεν έχω σαν κράτος γραφειοκρατεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή