Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Κόψτε τις εγγυημένες τιμές για ΑΠΕ. Ή, ακόμα πιο απλό, κόψτε τις ΑΠΕ! Φτάνει η απάτη!


"...Οταν με νόμο οι παραγωγοί ΑΠΕ παίρνουν εγγυημένη εξαπλάσια τιμή από τη μέση τιμή συστήματος χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει μια χρηματοδοτική μελέτη, είναι αδύνατον το «πράσινο τέλος» να φθάνει για να πληρωθούν οι παραγωγοί, όσο βαθιά και αν βάλουν το χέρι στην τσέπη οι καταναλωτές. Ολες αυτές οι στρεβλώσεις καλούνται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να λυθούν από τη νέα κυβέρνηση..." Από εδώ.

Δεν χρειάζεται μελέτη. Κατάργηση της απάτης χρειάζεται. Και κερατιάτικα πληρώνονται, και δεν λύνουν κανένα ηλεκτροδοτικό ή ενεργειακό ή περιβαλλοντικό πρόβλημα. Γερμανικές εξαγωγές επιδοτούν. Φούσκα. Πληρωμένη από τον φουσκωμένο λογαριασμό της ΔΕΗ.

29 σχόλια:

  1. archaeopteryx- προφανώς όπως έχω καταλάβει το λες μόνο σε μένα και προσωπικά , έτσι για να τα ακούσει το επίσημο γραφείο τύπου (antinews) και το μεταφέρει στον Αντωνάκη .. καλό !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπααα... τα λέω προς πάσα κατεύθυνση και όποιος έχει αυτιά και μάτια ακούει. Όποιος δεν έχει λεφτά, δεν πληρώνει. Απλή αριθμητική. Ο Σαμαράς κάτι έλεγε για φτηνό ρεύμα.

    Οι ΑΠΕ δεν είναι ούτε φτηνές, ούτε παράγουν ρεύμα. (Μπες σε αιολικό ασανσέρ, και πες μου πώς ήταν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι αλλά δεν είναι άδικο για κάποιον που εμπιστευτηκε το κρατος και τους νομους και επενδυσε σε ΦΒ;

    Και δεν μιλάω για καρχαρίες εργολάβους με 100δες μεγαβατ άδειες, θαλασσοδάνεια και επιδοτήσεις αλλά εναν μικρομεσαίο που επένδυσε 200-300χιλ αποταμιευσεις για να έχει ένα εισόδημα από το ΦΒ του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ανώνυμε εσύ συνέχισε το βιολί σου όπως αυτοί http://gr.news.yahoo.com/%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%B7-%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-15-%CE%B4%CE%B9%CF%83-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%AD%CF%89%CF%82-%CF%84%CE%BF-055958731.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιο βιολί μου , βρε κόπανε;
    Επί της ουσίας απάντησε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ανωνυμε, ξερω πολύ κόσμο που έπεσε στην παγιδα. Ξέρω πολλους που έβαζαν ή πουλούσαν, αφου είχε σκασει η φούσκα στην Ισπανια. Το ότι την φούσκα την προωθεί το Κράτος, δεν την κάνει λιγότερο φούσκα.

    Όπως με τις ευλογίες του Κράτους έγινε και η φούσκα στο ΧΑΑ το 2000 (με συνεργασία ιδιωτικών τραπεζών, δημοσίων τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, θεσμικών επενδυτών, και πολτικών και Κυβερνητικών. Αν φώναζα τότε, θα με έλεγαν ότι κερδοσκοπώ αρνητικά.

    ΔΕΝ περιμένω οι χιλιάδες που ονειρεύονται καλή απόδοση στα 200.000 να με έχουν διαβάσει ή να με έχουν πιστέψει... Ή να καταλάβουν ότι το εγγυημένο εισόδημά τους είναι ο φουσκωμένος λογαριασμός της ΔΕΗ και η χρεοκοπία της ΔΕΗ!

    Ελπίζω να μην έχεις βάλει και υποθήκη σε κανένα ακίνητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έτσι ακριβώς επενδύθηκαν και οι αποταμιεύσεις (και χωράφια και γιαγιάδες και παππούδες!) στο χρηματιστήριο!
    Έτσι ακριβώς!
    Αγαπητέ ανώνυμε, το χρήμα γεννάει χρήμα μόνο σε αυτούς που ελέγχουν τους μηχανισμούς μόχλευσης και φουσκώματος.
    Όπως ακριβώς στο χρηματιστήριο όπου κερδισμένοι βγήκαν ο Λαναράς, ο Ζούλοβιτς και οι insiders και χαμένα τα κορόιδα, που πίστεψαν ότι "το χρηματιστήριο είναι το ταμιευτήριο της νέας εποχής!"
    Μάλλον η ιστορία δεν διδάσκει.
    (και είναι και πρόσφατη κιόλας)

    Τώρα αυτοί που κερδίζουν είναι η SMA, η SUNNY BOY, h VESTAS, η ΑΒΒ, η SIEMENS και αυτοί που νομοθέτησαν.

    Εσύ και η υπόλοιπη μαρίδα είστε οι χαμένοι.
    (κάτσε να δει και τις ταρίφες η τρόικα, ala Πορτογαλία και το σεξ θα συνεχιστεί αχαλίνωτα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος - Παρακαλώ για σε Κύριος Νικος ... μιας και είσαι βλαξ με πατέντα και IP στο διαδίκτυο και οχι κακός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πως ειναι δυνατον να συγκρίνετε το Χρηματιστηριο, που πάντα ήταν "τζογος" , με μια επένδυση στηριζομενη σε νομοθεσία.
    Με το ισοπεδωτικό σκεπτικό σας, θα πρέπει και ο συνταξιουχος που του έκοψαν τη συνταξη, να ισχυριστεί οτι παρασυρθηκε και έπεσε σε παγίδα που πλήρωνε εισφορες τόσα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και το χρηματιστήριο νομοθετημένο είναι.
    Και η ρουλέτα.
    Και το Texas Hold'em.
    E;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ακριβώς οι ίδιοι μηχανισμοί. Πολλοί ίδιοι άνθρωποι (Τράπεζα Πειραιώς πχ, και όχι μόνο). Πολλοί οι ίδιοι επιχειρηματίες. Ακριβώς ίδιο. Και να μην πω ότι το ΧΑΑ, με αξίρεση κατάφορες παραβιάσεις κοινής λογικής αν όχι κάνονων Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είχε περισσότερη λογική (μέχρι ένα σημέιο, πριν την ενορχηστωμένη παρέμαβαση Παπαδήμου, Βενιζέλου και Σάλλα), από την ιδέα ότι αθα βάλει κάποιος μια ταράτσα πανέλα και θα "κονομά" 7.000 τον χρόνο.

    Ένα ΧΑΑ αντανακλά προσδοκίες αύξησης του ΑΕΠ. Τα 7.000 είναι λεφτά από πολλούς στον ιδιοκτήτη της ταράτσας, προς όφελος του ΑΕΠ της Γερμανίας που πούλησε τα πανέλα. ΜΗΔΕΝΙΚΟ ενεργειακό ή οικονομικό όφελος για το ντόπιο σύνολο.

    Η φούσκα των ΑΠΕ είναι από την αρχή ο μηχανισμός του ΧΑΑ μετά το βρωμερό 2000. Σύγχρονες αγορές χω ρίς κεφαλαιαγορές δεν νοούνται. Ηλεκτροδότηση χωρίς ΑΠΕ (πλην Υ/Η) όχι μόνο νείται, αλλά ενεργειακά και οικονομικά είναι καλύτερη. Περιβαλλοντικά ουδέτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν το χρηματιστήριο είναι "τζόγος" (που προσωπικά δεν το θεωρώ έτσι) οι εγγυημένες ΑΠΕ είναι κλοπή με σημαδεμένη τράπουλα. Πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συνήθως η κριτική μας επικεντρώνεται στο υψηλό κόστος της παραγόμενης από ΑΠΕ ενέργειας. Για να αποδείξουμε ότι το “τζάμπα” είναι πανάκριβο και έχει ανεπαίσθητη επίδραση στην μείωση του CO2.

    Όμως ξεχνάμε έναν άλλον παράγοντα που λέγεται “power quality”. Δηλ. την ποιότητα της τάσης που παρέχεται στους καταναλωτές και έχει να κάνει με το δίκτυο. Οι ΑΠΕ όχι μόνο κάνουν το προϊόν “ηλεκτρική ενέργεια” πανάκριβο, αλλά τείνουν να υποβαθμίζουν και την ποιότητά του. Αγοράζουμε ακριβότερα κάτι που είναι ποιοτικά χειρότερο. Και μετά αρχίζει την συζήτηση για “αναβαθμίσεις”, “έξυπνα δίκτυα”. Φαύλος κύκλος.

    Υπενθυμίζω ότι ποιότητα της παρεχόμενης από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (power quality) βασικά σημαίνει

    α) Σταθερή τάση στα ονομαστικά μεγέθη (π.χ 230/400, στην Χ.Τ.)

    β) Σταθερή συχνότητα (50 Hz)

    γ) Συμμετρία στις τρεις φάσεις

    Με την διασύνδεση αιολικών και PV στο δίκτυο, δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα, ή και εντείνονται ήδη υπάρχοντα.

    Προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την διασύνδεση μικρών διάσπαρτων μονάδων:

    α) Υπερτάσεις/Υποτάσεις (overvoltage/undervoltage). Μεγαλύτερο κίνδυνο για υπερτάσεις εξαιτίας πολλών μικρών μονάδων διασυνδεδεμένων PV έχουν οι αγροτικές περιοχές και όχι τα αστικά κέντρα.

    β) Στιγμιαίες μεταβολές τάσης (κυρίως από τα αιολικά που μπορούν να δημιουργήσουν βυθίσεις τάσης – μπορεί να έχουμε στιγμιαίες μεταβολές τάσης και από ταυτόχρονη αποσύνδεση PV μονάδων – έχει να κάνει και με τη συμπεριφορά των inverters). (Υπενθυμίζω ότι οι computers, πολλά ηλεκτρονικά συστήματα και συστήματα αυτοματισμών είναι ευαίσθητα σε βυθίσεις τάσης).

    γ) Αρμονικές. Υποτίθεται ότι αυτό το πρόβλημα, όσον αφορά στα PV, μειώνεται σημαντικά με τους νέους καλύτερους inverters.

    δ) Διακυμάνσεις συχνότητας: Οι διακυμάνσεις του output από τα διασυνδεδεμένα αιολικά είναι γνωστό ότι μπορούν να δημιουργήσουν τέτοια διαταραχή, ωστόσο, ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των PV θα εντείνει το πρόβλημα.

    ε) Ασυμμετρίες στο τριφασικό. Τα διασυνδεδεμένα PV μπορούν να δημιουργήσουν τέτοιες ασυμμετρίες.

    Όλα τα παραπάνω μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα ή και βλάβες στους καταναλωτές. Και πρέπει να λαμβάνονται ή να επινοούνται αντίμετρα.

    Αυτά είναι τα βασικά που έχουν σχέση με την ποιότητα του προϊόντος “ηλεκτρική ενέργεια”. Αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια του δικτύου: Π.χ., ό χρόνος αποσύνδεσης των PV μονάδων σε περίπτωση βλάβης ενός Μ/Τ, για παράδειγμα, βρέθηκε ότι είναι μεγάλος. Για να αντιμετωπιστεί προτείνονται ειδικά σχεδιασμένοι (και ακριβότεροι) inverters.

    Όλα αυτά οι διαφημιστές της “τζάμπα” και “καθαρής” ενέργειας τα κρύβουν κάτω από το χαλί. Όταν το χαλί παραφουσκώσει, τότε ζητούν να πληρώσουμε την “αναβάθμιση” του δικτύου. Προφανώς όμως τα προϊόντα του πανέξυπνου δικτύου δεν παράγονται στην εγχώρια αγορά, οπότε θα τα αγοράσουμε από τους γνωστούς προμηθευτές. Δεν θα τονώσουν την εγχώρια παραγωγή.

    Ας σκεφθούμε μόνο ότι σε πολλές περιοχές αστικών κέντρων η ΔΕΗ δεν έχει ακόμη υπογειοποιήσει το δίκτυο, σε πολλές περιπτώσεις το ήδη υπάρχον δίκτυο είναι κακοσυντηρημένο, και εμείς αρχίσαμε να μιλάμε για “έξυπνα δίκτυα”. Αντί να κοιτάξουμε τις βασικές υποδομές.

    Δυστυχώς ο μέσος αποδέκτης της προπαγάνδας δεν έχει τις βασικές τεχνικές γνώσεις, και η εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει υποβαθμιστεί τόσο πολύ, ώστε είναι ανίκανος να αντιμετωπίσει κριτικά όλη αυτή την πλύση εγκεφάλου για την τζάμπα και καθαρή ενέργεια. Πολλοί μηχανικοί γίνονται από ανάγκη προπαγανδιστές για να βγάλουν το ψωμί τους, αλλά και πολλοί ακαδημαϊκοί είναι ασυγχώρητοι, για να μην πω κάτι βαρύτερο, διότι έχουν ξεχάσει κάθε επιστημονική δεοντολογία και έχουν αναδειχθεί σε αρχιερείς μιας νέας ψευτο-επιστημονικής ψευτο-θρησκείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Moriarty, φοβάμαι πάρα πολύ τα μεταβατικά φαινόμενα σε συνθήκες πλήρους ή υψηλής φόρτισης της γραμμής και του Φ/Β.
    (πχ, μια απότομη νέφωση σε μια ηλιόλουστη ημέρα με φορτία)

    Φοβάμαι επίσης τις παραμορφώσεις της ημιτονοειδούς της βασικής συχνότητας.
    (ήδη κάποια καμπανάκια έχουν αρχίσει να βαράνε)
    Μπορεί οι DC to AC inverters να μιλούν για THD < 1% αλλά κάποιοι παλμογράφοι και καταγραφικά ηλεκτρικών μεγεθών άλλα λένε!

    Το τι "επιστημονική ασχετίλα" κυκλοφορεί στην πιάτσα με την έλευση των Φ/Β είναι άλλο πράμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το θυμάται κανείς;
    http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=763&language=el-GR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. μόλις συνέλθω από τον ...Τανισκίδη, θα βάλω αυτά τα δύο σχόλια σαν αναρτηση Προφέσορ και Σπάϊραλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Spiral, δεν διαφωνώ καθόλου.
    Φοβάμαι ότι τελικά τα Φ/Β θα αποδειχθούν πιο επικίνδυνα για το δίκτυο από τα αιολικά, και λόγω της συσσώρευσης πολύ μεγάλου αριθμού διάσπαρτων μικρών μονάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Επίσης:

    Μέχρι τώρα γνώριζα ότι οι Α/Γ είναι σύγχρονες γεννήτριες . Με το που (μου σφύριξε κάποιος και) διάβασα αυτό για Α/Γ DC για χρήση σε υπεράκτια αιολικά πάρκα ... ε, όσο να'ναι ανατρίχιασα.
    (Moriarty, καταλαβαίνεις που το πάω ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολλές Α/Γ είναι ασύγχρονες. Αυτό είναι msc thesis που προτείνει παραγωγή από σύγχρονη Α/Γ ανόρθωση και μεταφορά σε DC. Καλά ... (και ακριβά) κρασιά που αν τυχόν τα πιούμε θα αποδειχθούν ξίδια! Οι ΑΠΕ έκτός των άλλων είναι και πρόσφορο έδαφος για παραγωγή μεταπτυχιακών κλπ, και δημιουργίας ακαδημαϊκών καριερών. Μπορεί ο καθένας να χτίζει την ενεργειακή Ανταλαντίδα του. Η οποία έχει ήδη πρακτικά καταποντιστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. και για ιστορικούς λόγους .. όλες αυτές η μαλ@@@ ξεκίνησαν με τον "θεωρητικο "του συστήματος και αντιπρόεδρο της ΔΕΗ με το άρθρο
    "ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΕΣΠΑΡΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ
    ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
    Καθ. Νίκος Χατζηαργυρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. τα υπεράκτια θέλουν DC λόγω πιο προσιτού κόστους καλωδίου, βλέπε και σχετικές περιπέτεις της ΑΒΒ στην Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Για να συμφέρει οικονομικά η μεταφορά DC πρέπει να μιλάμε για πολύ μεγάλες αποστάσεις. Σε μικρές και μεσαίες το κόστος μετατροπής κάνει το σύστημα ακριβότερο. Αλλά τώρα τελευταία με τις ΑΠΕ συζητιέται για μη-συγχρονισμένη διασύνδεση και αποφυγή δικτυακών καταρρεύσεων. Σε κάθε πρίπτωση off-shore wind generators και DC μεταφορά σημαίνει αύξηση κόστους (μεγάλη), ειδικά αν μιλάμε για ελληνική επικράτεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μα, professor, δεν πάνε με κόστος, πάνε με ιδιωτική αμοιβή... Λένε οι κακές γλώσσες... Πρόφιτ, πράϊβατ πρόφιτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η ΑΒΒ έχει κάνει αρκετές εκδηλώσεις για το καλώδιο σε δημοσιογράφους, και με ταξιδάκια. Αλλά εκείνον τον έκαναν τσακωτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Από τα συμβατικά ως τα έξυπνα δίκτυα έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.

    Εδώ μια παρουσίαση περί έξυπνων δικτύων από μια ημερίδα της ENERTECH’ 09.

    Ουσιαστικά πρόκειται για εντελώς νέα (και πολύπλοκη) υποδομή και τη βλέπω να πάει άκλαυτη, όπως το πολυδιαφημισμένο από τον Χατζηδάκη (στην προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή) το FTTH Fiber To The Home.

    Εκτεταμένα smart grids δεν έχω υπ' όψιν μου να έχουν εγκατασταθεί σε κάποια πόλη, σε κάποια χώρα. Όποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω, ας πληροφορήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. αρχαιοπτέρυξ, ο πατέρας μου έχει καμια 20αρια χιλιάρικα στην πάντα και σκέφτεται πολύ καιρό τώρα να βάλει ΦΒ στην ταράτσα μας. εγώ εδώ και 2 χρόνια του μιλάω για φούσκα και ως πρότινος το έβλεπε κι ο ίδιος (πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα). το πρόβλημα είναι ότι τώρα το βλέπει σαν μια όχι τόσο κακή επένδυση φοβούμενος μην χάσει και τις καταθέσεις λόγω αβεβαιότητας, και λέει ότι ακόμη και η ΔΕΗ να καρατομήσει την τιμή μονάδας θα έχει ένα σταθερό εισόδημα. επίσης λέει πως δεν υπάρχει άλλη καλή επένδυση για τα χρήματα αυτά σε αυτή την περίοδο. εκεί δεν έχω κάτι να του αντιπροτείνω και δυστυχώς η κουβέντα λήγει εκεί. είναι κυριολεκτικά στο παρα πέντε να τα σκάσει, έχεις καμια καλή πρόταση;

    ευχαριστώ για την όποια βοήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. πιστεύω, ότι παρα το τύπωμα, θα είμαστε σε μονιμη έλειψη ρευστότητατας, οπότε cash is king.

    Βέβαια αυτό είναι μόνο άποψη και δεν θέλω να σε πάρω στον λαιμό μου.

    Η εμπειρία στην Ισπανία λέει "όχι μην..." Τα φ/β λογικά θα ανεβαίνουν σε απόδοση και θα πέφτουν σε τιμή. Άρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κούνελε, να πεις του πατέρα σου να καθίσει στα αυγά του!
    α. Οι εγγυημένες τιμές (ταρίφες) είναι "τύποις" και υπόκεινται σε άνωθεν αναπροσαρμογή προς τα κάτω.
    (δες το παράδειγμα της Πορτογαλίας)
    β. Ήδη οι προς συμβολαιοποίηση ταρίφες έχουν πέσει και ανά εξάμηνο βαίνουν ακόμα μειούμενες.
    γ. Στη δεκαετία θα ξαναβάλει το χέρι στην τσέπη για την αντικατάσταση των Φ/Β πλαισίων. Οι ηλεκτρονικοί δεσμοί του ημιαγωγού υλικού που τα αποτελούν έχουν σπάσει και η απόδοσή τους (η ισχύς εξόδου) έχει πέσει δραματικά ως προς την αρχική και την ονομαστική.
    δ. Είτε έτσι, είτε αλλιώς το τυχόν κομπόδεμα θα το φάει η εφορία.

    Μάμησέ τα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Να στε καλά παιδιά, θα κάνω μια προσπάθεια ακόμα... Συνεχίστε την καλή δουλειά, σας παρακολουθώ στενά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή