Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012
Σας νοιάζει αν οι πάγοι της Ανταρκτικής μεγαλώνουν; Μεγαλώνουν!
http://wattsupwiththat.com/2012/09/10/icesat-data-shows-mass-gains-of-the-antarctic-ice-sheet-exceed-losses/
Αν προσέξετε, παρ' όλη την κρίση, οι παπαγάλοι προσπαθούν τα τελευταία 2-3 χρόνια να σας έχουν στην τσίτα γράφοντας για πάγους που λιώνουν και παγόβουνα που γκρεμίζονται. Και με εικόνες των πάγων της Αρκτικής ή της Ανταρκτικής να χάνονται, λες και δεν είναι κυκλικό φαινόμενο ή δεν έχει γίνει σε πρόσφατα χρόνια (πχ. το 1922).
Δορυφορικές μελέτες λένε ότι μεταξύ 2003 και 2008 οι πάγοι της Ανταρκτικής ...μεγάλωσαν. Πώς μεγάλωσαν αν ...χάνονται; Όπως και με την θερμοκρασία της Γης (δεν έχει μία τρύπα η Γη να της βάλουμε θερμόμετρο), έτσι και με τους πάγους: Η συνολική εικόνα δεν είναι πάντα αυτή που φαίνεται εκ πρώτης όψεως, ή αυτό που σπεύδουν να παπαγαλίσουν οι παπαγάλοι.
Δεν έχω ιδέα, και ούτε με νοιάζει τι κάνουν οι πάγοι της Αρκτικής. Όταν πετούσαν αρχαιοπτέρυγες στην Ευρώπη, η Αρκτική δεν ήταν καν εκεί που είναι σήμερα (και δεν ξέρω τίποτα για Ανταρκτική, δεν πήγαινα εκεί) (όπως δείχνει και το μπανεράκι πάνω πάνω). Το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια, και πρώτα ο Θεός, θα αλλάζει για άλλα τόσα. Μετά, θα ψηθούμε από τον Κόκκινο Γίγαντα που ήταν κάποτε ο Ήλιος. Και οι ΑΠΕ των ΑΠΕτεώνων, δεν έχουν καμία σχέση με το κλίμα. Σας το λένε όμως για να τους τα δίνετε αγόγγυστα. Το κλίμα αλλάζει για ένα σωρό λόγους και δεν επηρεάζεται από αιολικά στην Ελλάδα. Οι τσέπες μας, και οι τσέπες των ΑΠΕτεώνων επηρεάζονται από αυτό.
Who cares?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ (μάλλον) έχει ξυπνήσει το ηφαίστειο της Σαντορίνης:
Κινητικότητα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης
Τα'χαμε που τα'χαμε όλα χύμα, να μας έλθουν και τα τσουβαλάτα, τη γαμήσαμε εντελώς!
Πειράζει που μπέρδεψες την Αρκτική με την Ανταρκτική;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρίς να είμαι ειδικός επί του θέματος, έχω να παρατηρήσω ότι οι δύο πόλοι έχουν πολύ σημαντικές διαφορές. Η Ανταρκτική, για την οποία μιλούν οι πηγές που αναφέρεις, έχει γύρω γύρω ωκεανό και ένα μόνιμο άνεμο που περιστρέφεται γύρω από αυτήν. Ο Βόρειος Πόλος πάλι είναι αλλιώς...
Για τον Αρκτικό Ωκεανό υπάρχουν στοιχεία από δορυφόρο που βλέπουμε εδώ: http://nsidc.org/arcticseaicenews/http://nsidc.org/arcticseaicenews/
Πω πω έχεις απόλυτα δίκιο. Το διόρθωσα! Μου έμεινε από τότε που άκουσα στο ελληνικό ραδιοφωνο δακρυβρεχτη εκπομή για τα αρκουδάκια της Ανταρκτικής ή τους πινγκουϊνους της Αρκτικής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να είδες τους συνδέσμους πόσο δεν είχε πάγο η ΑΡΚΤΙΚΗ το 1922 και το 1950κάτι.
Τα θαλάσσια ρεύματα έχουν υπερδεκαετείς κύκλους, και η Γροιλανδία λέγεται έτσι γιατί όταν πρωτοπήγαν οι Βίκιγκς ή όποιος πρωτοπήγε ήταν Πράσινη (από τις πολλές ΑΠΕ που είχε)
και οι πάγοι σε χρωματιστά γραφήματα
Καλό το γεγονός ότι διόρθωσες το σφάλμα στο κείμενο. Για τα υπόλοιπα συνεχίζω να βλέπω τα δεδομένα. Ειδικός δεν είμαι, προσπαθώ να κατανοήσω την πραγματικότητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιλώντας γενικά, θα έλεγα πάντως ότι εφόσον η ανθρωπότητα με την επιστήμη και την τεχνική τροποποιεί το περιβάλλον, αναλαμβάνει και τις ευθύνες της. Δεν μπορούμε να λέμε ότι γέμισε ο κήπος μου στάχτη από το τζάκι μου και αυτό θα μπορούσε να γίνει κι από μόνο του. Αφού καις τζάκι πρέπει να βρεις τρόπο να μην πνίξεις τον κήπο σου...
Η εικόνα σαφώς λέει και έλεγε Ανταρκτική (και δεν χειάζεσαι προφίσιενσυ για να το καταλάβεις), και ο σύνδεσμος επίσης, μην πολυστενοχωριέσαι. Οι αλλοι σύνδεσμοι αναφέρονται ΚΑΙ στην Αρκτική. Το τζάκι σου έχει στάχτη γιατί σε αφήνουν να καις ξύλα. Τον Μεσαίωνα μπορεί κα να μην σε άφηνε ο Μέγας Δουξ, και καλομελέτα και έρχεται. Τα τζάκια είναι καρκινογόνα χαχαχαάααχα
ΑπάντησηΔιαγραφήμερικές αναρτήσεις για Κλιματολογία -- για τον Σωκράτη και όχι μόνο
ΑπάντησηΔιαγραφήη πιο καλή είναι στο pdf στο
http://itia.ntua.gr/en/docinfo/1181/