http://www.bishop-hill.net/blog/2012/9/15/paterson-wind-will-not-work.html
Πριν 2-3 χρόνια, για να σας πείσω, έψαχνα τα τεφτέρια θερμοδυναμικής και οικονομικών. Μετά άρχισα παραπομπές σε μελέτες εταιριών ηλεκτροπαραγωγής, μηχανικών, οικονομολόγων κλπ. Πού και πού κανένας από αυτούς που πιστεύουν στα παραμύθια της Χαλιμάς, του Σκάϊ και της WWF, με ρωτούσε "και ποιός τα λέει αυτά";
Αφού πιστεύετε τις λένε οι επώνυμοι και όχι τι λέει η Φυσική, η αριθμητική και η Λογική, να επώνυμοι. Κι άλλος Υπουργός της Αυτής Μεγαλειότητος της Βασίλισσας της Αγγλίας: Θεωρεί τα επίγεια αιολικά ακατάλληλα για παραγωγή ενέργειας ή για μείωση εκπομπών, πιστεύει ότι το κλίμα αλλάζει, "πάντα άλλαζε και θα εξακολουθεί να αλλάζει" και βλέπει και ανθρωπογενή παράγοντα σε αυτή την αλλαγή. Παρεμπιπτόντως, στο τέλος αυτής της ανάρτησης δείχνω "capacity factors" για διάφορες περιοχές, και η Αγγλία θεωρείται από τις ...καλές, ιδίως στις ΒΔ θάλασσες που φυσάει (σχετικά) συνέχεια. Τα αιολικά δεν θέλουν δυνατό αέρα, θέλουν συνεχή και σταθερό αέρα για να μην είναι εντελώς άχρηστα.
Θέλετε κι άλλους επώνυμους;
Να ένας από πέρυσι:
Να κι άλλος, πρόσφατος:
Κι άλλος λίγο πιο παλιά...
Το capacity factor είναι η μέση ετήσια παραγωγή ("έγχυση") ρεύματος, διαιρεμένη δια της ονομαστικής ισχύος. Αν μία Α/Γ , του 1 μεγαβάτ, "εγχύει" 1.900 μεγαβατώρες τον χρόνο, με θεωρητικό μέγιστο το 1 * 24 * 365 = 8.760 μεγαβατώρες, 1.900 / 8.760 = 21,7% . Στην Ελλάδα, λένε ότι είναι μεταξύ 20 και 24%, νομίζω. Θυμηθείτε: Η πραγματική υποκατάσταση καυσίμου είναι σημαντικά μικρότερη της "έγχυσης". Ο πίνακας με τα capacity factors είναι από το http://www.windenergy-the-truth.com/twee.html. Στις ακτές του Ατλαντικού είναι υψηλότερα, επειδή λόγω jet stream φυσάει σχετικά συνέχεια.
Ότι κι αν λες εσύ και οι άλλοι, οι Α/Γ, τα Φ/Β και το σκατό της ολλανδικής αγελάδας είναι το μέλλον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην ξεχνάς ότι το λέει ο πρώτος διδάξας, το παλεύουν και οι Γερμανοί.
Τι ξέρεις εσύ, πτωχέ τω πνεύματι αρχαιοπτέρυγα, περισσότερο από ένα νεοφαληρικό παπαγαλάκι μακάο;