Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013
Η Γερμανική BASF θα πάρει πετρέλαια και αέρια (στην Ρωσία), και η Ρωσική Gazprom θα πάρει διανομή και αποθήκευση στην "Ευρώπη"
http://www.germanenergyblog.de/?p=14890
Η Γερμανική BASF είναι η μεγαλύτερη εταιρία χημικών στον κόσμο, και μέσα σε όλα δραστηριοποιείται και σε πετρέλαια και αέριο, στην Ανατολική Ευρώπη, σε συνεργασία με την Gazprom. Η Γερμανική BASF
H Gazprom είναι η Ρώσικη εταιρία φυσικού αερίου (έχει και πετρέλαια), και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου, κυρίως στην Δυτική Ευρώπη.
Η BASF είχε εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου στην Ολλανδία και την Γερμανία. Η Gazprom έχει ...πηγές πετρελαίου και αερίου στην Ρωσία. Έδωσε μερικές στην BASF, και πήρε την αποθήκευση και την διανομή που είχε η BASF στην Ολλανδία και την Γερμανία.
Η είδηση είναι ότι η ...Κομισιόν το ενέκρινε από άποψης Ανταγωνισμού.
Αξίζει να δείτε την ιστορία της BASF, και τις εξαγορές άλλων γνωστών χημικών και φαρμακευτικών εταιριών που έχει κάνει. Δραστηριοποιείται και σε αγροχημικά, και σε σπόρους και γεννετικά μεταλλαγμένους σπόρους (και σε συνεργασία με την Monsanto -- το αναφέρω αυτό επειδή στην Ελλάδα όλοι μα όλοι σκούζουμε κατά της Monsanto, αλλά δεν θυμάμαι να έχω ακούσει ποτέ το όνομα της BASF... Σκεφτείτε το αυτό...). H BASF είναι η μεγαλύτερη από 20 παγκόσμιες χημικές εταιρίες, η Monsanto (που συνεργάζεται με την BASF) δεν είναι καν στην λίστα...
Η Gazprom είναι η 9η στις μεγάλες εταιρίες πετρελαιοειδών, αν σας ενδιαφέρει ο κλάδος... Δεν έχω καταλάβει αν η Ρωσία ελέγχει την Gazprom ή η Gazprom την Ρωσία, πάντως έχει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο είναι ένα θαυμάσιο καύσιμο και πρώτη ύλη για χημικά, αλλά, σαν αέριο, θέλει δικό του και όχι εύκολο ή φτηνό δίκτυο διανομής και η αποθήκευσή του είναι αρκετά ...ακριβή και δύσκολη. Το αέριο, ακριβώς λόγω του τρόπου διανομής του, προσφέρεται για ...εμπάργκο, αν και μία εταιρία αερίου ζει από τις πωλήσεις αερίου.
Η γεωπολιτική πτυχή της Gazprom είναι ότι σχετικά εύκολα ελέγχει την αγορά της, τους πελάτες της και τα έσοδά της εύκολα χρηματοδοτούν την ...Ρωσία. Δεν ισχυρίζομαι, ότι καταλαβαίνω την ...διαπλοκή του φυσικού αερίου, αλλά είναι από τις ισχυρότερες παγκόσμιες διαπλοκές, σήμερα, και στην Ευρώπη με έντονο Ρωσικό άρωμα. Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με τα ενδιαφέροντα της Gazprom στην περιοχή μας, είναι δημόσια πληροφορία ότι είχε ή έχει σχέσεις με ενεργειακό βαρώνο εδώ, και μπακαλίστικα και ανεύθυνα θα έλεγα ότι μάλλον δεν την πολυσυμφέρει να υπάρχει αέριο από Κύπρο/Ισραήλ που να περνάει βόρεια-βορειοδυτικά, ή ο,τιδήποτε της χαλάει τα ...σχέδια... Αυτές οι αναλύσεις είναι για ...μεγαλύτερα παιδιά...
https://secure.avaaz.org/en/petition/Enantia_stin_ayxisi_toy_teloys_APESYThIA_poy_synepagetai_ayxiseis_stoys_logariasmoys_toy_ilektrikoy_reymatos Κοινοποίησέ το. Σε διαβάζουν πολλοί που τους ενδιαφέρει το θέμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΟυκρανία … από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη ;;; ( και άλλες μικρές ιστορίες φυσικού αερίου … )
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://heilgap.blogspot.gr/2013/12/blog-post_18.html
H Basf την εποχή της απορρόφησης της DDR, αγόρασε τον μεγαλύτερο εν Ευρώπη ανταγωνιστή της μέσω της Τρόιχαντ για 100 μάρκα Ανατολικής Γερμανίας. Πλήρωσε αυτά στα χαρτιά, δίνοντας τη συμφωνημένη μίζα στον διαχειριστή, απλά και μόνο για να τον κλείσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήTον ξέρουν καλά τον "ανταγωνισμό" ...
εμένα μου κάνει εντύπωση ότι σε χώρα που το μονο αμερικάνικο είναι κανενας στόλος στη Σούδα, όλοι βλέπουν αμερικάνικες εταιριες και τράπεζες να τους βιάζουν... Ποιός λές το καλλιεργεί αυτό?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν άκουσες τον Καζάκη χτες στον (μπλιαχ) Τράγκα; Μίλαγε για την Γερμανία σαν εμπροσθοφυλακή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, οδεύοντας προς μια Ευρωατλαντική οικονομική συμμαχία κάτι για το οποίο έχει μιλήσει και η Οικονομική Επιτροπή του ΚΚΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφή(άλλωστε ο Καζάκης πριν το γυρίσει στο πατριωτικό μέλος της ήταν)
Για ρίξε μια ματιά πίσω απ' τα προφανή.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαπραγματεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ για μια "Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων"
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://m.lawnet.gr/show_news.php?id=28825
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/11/blog-post_332.html#.UqXOIfvQBoM
Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ για μια "Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων"
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://m.lawnet.gr/show_news.php?id=28825
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/11/blog-post_332.html#.UqXOIfvQBoM
Διηπειρωτικά λόμπυ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπικυρώθηκαν τα πρόστιμα σε Siemens, Mitsubishi και Toshiba για σύσταση καρτέλ
και ζήτω η ελεύθερη αγορά!
H BASF διαφημίζει τα χημικά της σαν “πράσινα και αειφόρα”. Και επίσης διαφημίζει την συνειφορά των χημικών της στην κατασκευή των Α/Γ.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.basf.com/group/corporate/wind-energy/en/
Έχω σχολιάσει στο παρελθόν ότι ο Γερμανορωσικός ενεργειακός άξονας είναι βαθιά ριζωμένος, και αποτελεί στρατηγική επιλογή της ενοποιημένης Γερμανίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους αρχιτέκτονές του είναι ο Schroeder.
Έτσι εξηγούνται πολλά φαινομενικά αξιοπερίεργα, όπως π.χ. η συμφωνία των Ρώσων για το κούρεμα στις Κυπριακές τράπεζες.
Στην Ουκρανία μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας γίνεται win-win game. Οι Γερμανοί, στο μέτρο που “υποκίνησαν” τους ευρωπαϊστές διαδηλωτές, δεν το έκαναν για να ανατρέψουν το status-quo, αλλά για να επιταχύνουν τις εξελίξεις που θα οδηγήσουν στην επιβεβαίωση και επικαιροποίηση του status quo της περιοχής. Οι Γερμανοί δεν θέλουν ακόμη μια προβληματική οικονομία στην δική τους ευθύνη. Δέχονται ότι η Ουκρανία ανήκει βασικά στην ρώσικη σφαίρα επιρροής. Γιατί είναι επίσης “κερδισμένη” οι Γερμανοί; Διότι για πρώτη φορά μετά την σοβιετική εποχή, οπότε η Γερμανική μειονότητα και επιρροή στην Ουκρανία εκριζώθηκαν, αποκτούν ξανά ποσοστό επιρροής σε αυτή την χώρα. Ο Κλίτσκο είναι ο αχυράνθρωπος των Γερμανών, ο μοχλός ελεγχόμενης πίεσης-αποσυμπίεσης. (Και δεν είναι τυχαίο ότι διάλεξαν άτομο τέτοιας νοημοσύνης...) Η ημιαυτόνομη Κριμαία ανήκει τυπικά στην Ουκρανία (στην ουσία στην Ρωσία), η Γιάλτα είναι στην Κριμαία, η νέα Γιάλτα μεταξύ του Γερμανο-ρωσικού άξονα γίνεται ακόμη πιο φανερή με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία...
(Η Γερμανία εισάγει από την Ρωσία, που είναι ο 11ος κατά σειρά εμπορικός της εταίρος, ενέργεια και εξάγει βιομηχανικά προϊόντα. Το ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν αντισταθμίζει τις εισαγωγές ενέργειας με τις εξαγωγές της, με ένα ελαφρά αρνητικό ισοζύγιο 1.2%. Η Ελλάδα με την Ρωσία έχει 1185% ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο! Και 158% ελλειμματικό με τους Γερμανούς. Πολύ περίεργο που υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που βρίζουν μόνο τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς και ευλογούν τους Ρώσους!)
Έσβησα και ξανδημοσίευσα το προηγούμενο σχόλιο γιατί διόρθωσα τα ποσοστά των εμπορικών ελλειμμάτων με Γερμανία και Ρωσία. Υπήρχε διαφορά μιας τάξης μεγέθους για την Ρωσία και ήταν του 2011. Αυτά είναι του 2012. Τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου με Ρωσία διαρκώς διευρύνονται. Είναι εντυπωσιακό ότι πληρώνουμε πανάκριβα τους Ρώσους για το ααέριο, και δεν τους εξάγουμε σχεδόν τίποτε. Και διαρκώς επιμένουν να μας πουτλήσουν και όπλα, επί πλέον αυτών που μας πούλησαν... Το αέριο πάει πακέτο με τις ΑΠΕ, άρα στην Ελλάδα το λόμπυ των ΑΠΕ και το φιλορωσικό λόμπυ πρέπει να έχουν επικαλυπτόμενα συμφέροντα. Αυτό τραγουδάν οι αριθμοί. (Υπάρχει ένα τραγούδι του Ρίτσου με τον στίχο "Πώς τραγουδάν οι αριθμοι"....)
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω αυτή την υπόθεση εργασίας... ότι μέχρι το 1985-89 ο "αντιαμερικανισμός" είχε σοβιετική προέλευση, αλλά μετά το 85-89 ήταν "ευρωπαϊκής" προέλευσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήspiral, τα ακούω αυτά περι ευρωατλαντικής εμπορικής κλπ, βλέπω και ποιοι τα θέλουν και δεν τα θέλουν στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ τα προωθούν Δημοκρατικοί(ευρωσοσιαλιστές, αν με ρωτάς)και δεν τα θέλουν οι συντηρητικοί. Ολο είναι "εμπορικός πόλεμος με Κινα" που όμως προσπαθούν οι μεν να βάλουν τους δε να φανούν οι κακοι, αφου΄καιοι δύο ξεσκιζονται σε εμποριο με Κινα και έχει αρχίσει η Κινα να διαλέγει λιγάκι τι την συμφέρει. και μάλλον εξάγει στον ένα για να εισάγει αυτά που θέλει από τον άλλο
ΑπάντησηΔιαγραφή