Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Αν δεν μειώνουν εκπομπές CO2 και κατανάλωση καυσίμων, τι συζητάμε για περιβαλλοντικές επιτπώσεις και χωροθετήσεις;


http://www.irishtimes.com/news/environment/wind-energy-ineffective-at-reducing-co2-emissions-group-claims-1.1757575

Ξέρετε τι σημαίνει ότι "τα αιολικά δεν μειώνουν εκπομπές CO2"...:  Σημαίνει ότι τα αιολικά δεν εξοικονομούν καύσιμα. Από την εξοικονόμηση καυσίμων προέρχεται η μείωση των εκπομπών CO2.

Αναφερόμενοι στην αιολική εμπειρία της Ιρλανδίας, μία αντι-αιολική ομάδα επεσήμανε ότι:

Τα αιολικά δεν παράγουν, ή παράγουν λίγη ενέργεια, το 70% του χρόνου.  Μετά από 20 χρόνια επενδύσεις σε αιολικά, εξοικονόμησαν μόλις περίπου 2% των εισαγωγών καυσίμων.  Τα αιολικά  χρειάζονται συνεχείς θερμές εφεδρείες. Αυτό μειώνει την όποια εξοικονόμηση ενέργειας. Η μέχρι τώρα συζήτηση για αιολικά είχε εστιαστεί στον θόρυβο, στην απομείωση αξιών ακινήτων και γης, στην ζημιά στα τοπία και στις επιπτώσεις υγείας σε όσους είναι κοντά σε αιολικά.  Η συζήτηση πρέπει να διευρυνθεί. Αν τα αιολικά δεν μειώνουν εκπομπές CO2 (και συνολική κατανάλωση καυσίμων), τι συζητάμε για χωροθετήσεις;  Η ενεργειακή πολιτική που προωθεί αιολικά χωρίς να έχει αναλύσει τα οφέλη σε σχέση με το κόστος είναι επιπόλαιη και λανθασμένη.


Η έκθεση του αντίστοιχου Ιρλανδικού ΑΔΜΗΕ για το ηλεκτροδοτικό μέλλον της Ιρλανδίας, (και εδώ)   Είναι πιο ευγενική από την έκθεση του δικού μας ΑΔΜΗΕ όσον αφορά στα αιολικά.  Παραθέτει καμπύλες που δείχνουν ότι το "wind capacity credit" είναι της τάξεως του 10%  του "installed wind capacity" (και ασυμπτωτικό όσο ανεβαίνει η εγκατεστημένη ονομαστική ισχύς), λέει ότι ...δεν θα έχουν αρκετή ισχύ έτσι που πάνε, βασικά γιατί βγάζουν εκτός, χωρίς αντικατάσταση, συμβατική παραγωγή, ότι το πρόβλημα θα είναι χειρότερο εάν δεν διασυνδεθούν μεταξύ τους (Νότια και Βόρεια) και με την Αγγλία και ότι κάπως ελπίζουν να διαχειριστούν το θέμα της ζήτησης με ηλεκτρικά αυτοκίνητα (θα φορτίζεις εάν και όταν φυσάει), έξυπνους μετρητές ( ο κόσμος θα έχει ρεύμα όταν φυσάει και μπορεί να μην έχει όταν δεν φυσάει), και με ...ιδιοπαραγωγή.

Η δυτική Ιρλανδία έχει από τις πιο υψηλές "διαθεσιμότητες" αέρα στην Ευρώπη, όντας πάνω στον Ατλαντικό. Αλλά και αυτή η διαθεσιμότητα, τυχαίνει να είναι χαμηλή όπως π.χ το 2010.

Για τα αιολικά και ενεργειακά της Ιρλανδίας έχω ξαναγράψει:
Τι δεν καταλαβαίνετε;  Προσκύνησαν και αγοράζουν made in Germany.

1 σχόλιο:

  1. Αρχαιοπτέρυγα και τι τους νοιάζει αν δεν μειώνουν διοξείδιο του άνθρακα ή αν παράγουν ρεύμα και μάλιστα ΧΡΗΣΙΜΟ ΡΕΥΜΑ. Οι επιδοτήσεις και το χρήμα να πέφτει. Βέβαια υπάρχουν και οι αφελείς και ρομαντικοί του WWF και τις GREENPEACE που νομίζουν πως με τους ανεμιστήρες και τα Φ/Β θα έχουν ρεύμα. Αν κάτσουν καμιά ώρα χωρίς ρεύμα και αν αρχίσουν τα απανωτά ΜΛΑΚ ΑΟΥΤ με τις ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ που θα είναι καθημερινό φαινόμενο όσο μεγαλύτερη θα είναι η διείσδυση κυρίως των αιολικών θα σου πω εγώ μετά τι ευαισθησίες θα έχουν.

    Όσον αφορά την χωροθέτηση, τι γράφουν οι άνθρωποι μέσα!! Τις κοιτάει κανένας τις ΜΠΕ ; Αυτές δεν είναι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΑΛΑΓΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ!!! Ποια χωροθέτηση; Εδώ μπορούν να κάνουν αιολικά πάρκα και μέσα σε ΕΘΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΝΑΤΟΥΡΑ και ΖΕΠ. Νομοσχέδια κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των ΑΕΡΙΤΖΙΔΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή