Κυριακή 13 Απριλίου 2014
Διπλό "καμπανάκι" για την επάρκεια ρεύματος
http://www.capital.gr/News.asp?id=1992355
Ο ΑΔΜΗΕ το έχει πει από τουλάχιστον τον Οκτώβριο του 2013. Η Ε.Οn από το 2005. Τώρα το έγραψε και ο Χάρης Φλουδόπουλος στο Capital: Δεν θα έχουμε επάρκεια ρεύματος. Παρά τα 4-5 γιγαβάτ, αιολικά και φ/β που έχουμε βάλει έναντι €8-9 δις! 4-5 GW από τα 7-8 συνολικής ζήτησης. Διακοσμητικά. Πετάξαμε και πετάμε κεφάλαια για να μην έχουμε ρεύμα.
Δεν έχουν σημασία οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι χωροθετήσεις και οι αρλούμπες περί αειφορίας από τα παπαγαλάκια. Τα αιολικά (και τα φ/β) είναι εγκατεστημένα γιγαβάτ που δεν ηλεκτροδοτούν. Να το πει κάποιος στα παπαγαλάκια...
Το άρθρο υπενθυμίζει ότι η ηλεκτροδότηση χρειάζεται θερμικές μονάδες, αλλά εκθειάζει τις μονάδες αερίου (λες και θα υπάρχει επάρκεια, ή φθηνό αερίου) και ξεχνάει, όλοι ξεχνάνε, ότι (α) εάν είχαμε τις δύο μονάδες λιθάνθρακα της ΔΕΗ (επί Αθανασόπουλου) αυτές θα υπερκάλυπταν όλες μαζί τις ΑΠΕ, συν 10 φορές άλλες τόσες ΑΠΕ και (β) η Ταγάρω έλεγε ότι δεν φτάνει να θέλουμε ΑΠΕ, πρέπει να θέλουμε να κλείσουμε τις θερμικές μονάδες.
Οι μονάδες αυτές, δεν έγιναν δήθεν επειδή δεν ήθελε ο λαός και οι συνδικαλιστές (όχι, όχι, δεν είχαν σχέση οι ΑΕΡΙΟτζήδες). Το κάρβουνο (και ο λιγνίτης) είναι φθηνό, απρόσκοπτο, δεν έχει πολιτικό ρίσκο και με σύγχρονα φίλτρα και αποθειωτές δεν είναι τόσο βρώμικο όσο λένε οι αεριάδες και οι απετεώνες
Η αρχή του τέλους για τα αιολικά???
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι αρχίζει να κινείταιστην Ε.Ε!!
http://www.goldnews.com.cy/en/energy/joaquin-almunia--ec-adopts-new-guidelines-on-state-aid-for-energy
Την έκφραση "αειφορία" - "duurzaamheid" - "sustainability" την πρωτάκουσα όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου (εδώ και 20+ χρόνια δηλαδή) και τότε την κολλούσαν παντού, από την παρασκευή της οδοντόκρεμας ως την καλλιέργεια της τουλίπας. Όταν αναρωτήθηκα φωναχτά σε μια μάζωξη "ρε μπας και ανακαλύφθηκε άξαφνα η μηχανή με βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο του 1" ένας καθηγητής με ταρακούνησε λέγοντας κάτι περί μάρκετινγκ κι έτσι συνεχίσαμε τις Grolsch μας στη φοιτητομπυραρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα την αειφορία τη διαφημίζει και ο Χ'νικολάου στον Real και αναρωτιέμαι τι παίζει μ' αυτή τη μαρκετινίστικη γενικούρα, πως κολλάν οι αειφόρες Α/Γ του Αιγαίου με την αειφόρο ανάπτυξη της ελιάς (εμείς θα πεθάνουμε και η ελιά θα συνεχίζει να δίνει λάδι) και με τι θράσος κοροϊδεύουν το κοσμάκη με επιστημονικοφανείς μαλακίες!
Πώς και δεν μπήκαν ακόμα στα σχόλια του κάπιταλ οι γνωστοί "επενδυτές" για να μας πουν ότι το έλλειμμα ισχύος θα το αναπληρώσουν τα Φ/Β και οι Α/Γ;
ΑπάντησηΔιαγραφή(*): επενδυτές --> επενδύτες --> και επί το ποδοσφαιρικότερον παλτά!
Πάντως τις μαντείες για αύξηση της κατανάλωσης τις άκουγα ανέκαθεν, (εντος κι εκτός Ελλάδας) αλλά ποτέ αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν. Μην ταυτίζουμε την ανηγμένη αύξηση φορτίων με τα στιμιαία φορτία αιχμής, που μπορεί να παρουσιαστούν στους καλοκαιρινούς καύσωνες ή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Γενικά η ΗΕ είναι ένα "παιχνίδι" για καταρτισμένα παιδιά και όχι για χρηματιστές.
Η “αειφορία” έχει διπλή ερμηνεία. Η, κρατούσα, παραπέμπει σε μία οιoνεί θεολογική σύλληψη ενός επιγείου παραδείσου όπου θα ανακυκλώνονται τα πάντα, πρώτες ύλες, άνθρωποι, σκουπίδια και δι αυτού θα επιτυγχάνεται η ... αθανασία (η θερμοδυναμική βέβαια δεν συνάδει, αλλά τόσο το χειρότερο για την θερμοδυναμική, και εν γένει για την Φυσική - η νέα μεταφυσική χαϊδεύει όμορφα τα αυτιά του σκόπιμα απαίδευτου όχλου των καταναλωτών...)
ΑπάντησηΔιαγραφή... Και η κρυμμένη, αλλά προδιδόμενη από την ετυμολογία σημασία:
αειφορία -> αει+φόρος
καθότι και ο φόρος εκ του φέρω, άρα διάβαζε “αει-φορολογία”
ΥΓ. Η ελληνική γλώσσα εκδικείται τους τους humpty-dumpty.
αειφορία -> αει+φόρος
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστό κι αυτό!
Μα αυτή είναι η ετυμολογία του νεολογισμού. Τυχαίνει όμως ο φόρος (tax) στα ελληνικά να παράγεται και αυτός από το “φέρω”, και όντως η ελληνική απόδοση της λέξης sustainability φανερώνει την μόνη αληθινή, αλλά και πεζή, σημασία του όρου στην εφαρμογή του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να μην παρεξηγηθεί προηγούμενο σχόλιό μου:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αυτοί που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνον με την ΗΕ απ' την αρχή της αλυσίδας παραγωγής ως το καλώδιο που δίνει ρεύμα στο σπίτι μας, είτε είναι Ολλανδοί που εξαρτώνται από εισαγωγές ΗΕ κατά 80%, είτε είναι Ελληνες που εξαρτώνται από εισαγωγές ΗΕ κατά 30% (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΑ για ηλεκτροπαραγωγή) κάνουν μαντείες. Οι τελευταίες όμως ονομάζονται:
- πρόβλεψη
- δυσμενής πρόβλεψη
- δυνητική αιχμή
- βίαιη (μη προγραμματισμένη) διακοπή μέρους της παραγωγής Η.Ε. λόγω μιας απρόβλεπτης καταστροφικής βλάβης
- βίαιη (μη προγραμματισμένη) διακοπή διασύνδεσης ή τμήματος δικτύου λόγω εξωγενών παραγόντων (π.χ. βαρύς χιονιάς)
- απρόβλεπτα, αλλά φυσιολογικά ανθρώπινα λάθη (πχ. γείωση ενεργού γραμμής)
- απρόβλεπτα του στυλ "η κλειστή βάνα του Πούτιν"
Ολα τα παραπάνω ονομάζονται "Κατάσταση Ν-1" όπου Ν είναι η μέγιστη επιθυμητή κατάσταση καλής λειτουργίας του συστήματος Παραγωγή-Μεταφορά-Διανομή ΗΕ.
Έτσι λοιπόν είτε ο Ολλανδός είτε ο Ελληνας ΔΕΗτζής μηχανικός-μελετητής χαίρονται όταν οι μαντείες τους πέφτουν έξω. Γιατί καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.
Γι' αυτό μίλησα για καταρτισμένους ...
Δώσαμε μέχρι τώρα 8 δις για ΑΧΡΗΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ και Φ/Β που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ΕΞΙ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΕΣ 5 των 660 MW και θα εξοικονομούσαμε 40% λιγνίτη και ρεύμα ΦΘΗΝΟ θα είχαμε και λιγότερους ρύπους και θέσεις εργασίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης αν ένα μέρος από αυτά τα χρήματα τα δίναμε για ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ σε σπίτια (μονώσεις, νέοι καυστήρες κτλ) και ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ και ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ.
Αντ αυτού τα δώσαμε σε 2-3 ντόπιους διαπλεκόμενους και φυσικά στους φίλους μας τους Γερμανούς . Από θέσεις εργασίες ΜΗΔΕΝ και από παραγωγή ενέργειας ΜΗΔΕΝ. Τελικά είμαστε ΠΟΛΥ ΗΛΙΘΙΟΣ λαός .
Πρόσφατο παράδειγμα επαλήθευσης της κατάστασης Ν-1:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚακοκαιρία χωρίς τέλος στη Μ. Βρετανία - Επικαιρότητα - Michanikos.gr
"Ευχαριστώ, γεια σας!"
(είπε ο CEO της UK Power Networks Electicity στα μίντια)
Jim Dim, δεν φταίει ο λαός. Οι επιλογές "από τα πάνω" (που προφανώς δεν ελέγχει ο λαός) φταίνε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙσχύει και εις την Εσπερίαν ...
JIM DIM, πέρασα το τελευταίο σχόλιό σου στο φέησμπουκ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσέξτε γιατί δεν σας βλέπω καλά εκεί στο φατσοβιβλίο ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε 3:44μ.μ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατ' αρχήν δέν κατεβάζουν τούς διακόπτες οι Δεητζήδες,γιατί καί αν ακόμη απεργούν παρέχουν τό 80% τής ενέργειας βάσει νόμου.Δεύτερον,δέν ζητούν οι ίδιοι νά επιδοτούντε καί τρίτον ΔΕΝ ΤΑ ΞΥΝΟΥΝ.Εχεις δεί ορυχείο,σταθμό παραγωγής καί τίς συνθήκες εργασίας στό Λιγνιτικό κέντρο Πτολεμαίδας-Κοζάνης; Χειμώνα μέ μείον 10-15 βαθμούς Κελσίου μέσα στήν λασπούρα καί τήν παγωνιά.Να πιάνεις τό σίδερο καί νά κολλάει στό χέρι; Καλοκαίρι μέ καύσωνα μέσα στήν σκόνη,μέ μάσκα,γυαλιά καί βάλε; Δέν εισάγουμε κάρβουνο
από τούς Γερμανοκαπιταλιστές οπως νομίζεις γιατί ο λιγνίτης μας είναι εγχώριος καί υπάρχουν μεγάλα αποθέματα τής τάξεως τών 3 δις εκατομμυρίων τόννων.Αν τά αντιστοιχήσουμε σέ πετρέλαιο είναι
3 δισεκατομμύρια βαρέλια.Κάνε εναν πολλαπλασιασμό επί 110-120 δολλάρια πού κοστίζει τό βαρέλι νά δείς πόσο κάνουν.Είναι δυνατόν στήν παρούσα οικονομική κατάσταση πού βρισκόμαστε εμείς νά πετάμε λεφτά σέ ΑΠΕ νά οικονομάει ο κάθε Κοπελούζος,Μυτηληναίος,Μόμπολας,Ρέστης κ.λ.π καί νά έχουμε μονάδες αερίου σέ θερμή εφεδρεία γιά νά μπούν στό σύστημα όταν θά εχει συννεφιά ή θά σταματάει ο αέρας,τά οποία είναι τυχαία καί μεταβλητά.Γι' αυτό επιδοτούνται οι μονάδες αερίου,οι οποίες είναι πανάκριβες γιά παραγωγή ενέργειας καί μέσα από αυτό επιδοτείται καί η ΔΕΗ.Αυτό βέβαια
τό επιβαρύνεται ο καταναλωτής καί μέσα σ' αυτούς καί εσύ.Εκτός αν είσαι υπάλληλος τών ανωτέρω καί αμοίβεσαι γιά τίς υπηρεσίες πού τούς προσφέρεις.Οσο για τούς θανάτους καί τά δηλητήρια πού λές
από μελέτη πού δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει τίς πόλεις πού κατέχουν τά πρωτεία.Καί αυτές είναι η Δράμα,τό Κιλκίς ,τά Γρεβενά καί η Καρδίτσα.Υπάρχουν ορυχεία,θερμικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας; προφανώς όχι.Αλλοι είναι οι παράγοντες πού δημιουργούν τόν καρκίνο.
Σήμερα,χώρες σάν τήν Αυστραλία τήν Κίνα, τήν Ινδία,(τό 40% τού πληθυσμού τής γής)τήν Πολωνία ακόμα καί αυτή η Γερμανία καίνε λιθάνθρακα γιατί είναιτό πιό φθηνό καύσιμο. Η Γερμανία μετά τό ατύχημα στήν Φουκιασίμα στρέφεται στόν λιθάνθρακα.Προγγραμματίζει νά εγκαταστήςει 4,5 GW μέ καύσιμο τόν λιθάνθρακο. Οσο γιά τήν υπερθέρμανση τού πλανήτη αυτή είναι η μεγαλύτερη απάτη.Ο ανθρωπος δέν μπορεί νά αλλάξει τό κλίμα.Τό κλίμα αλλάζει μόνο του.Ο Ηλιος,οι Ωκεανοί,τά ηφαίστεια αυτά μπορούν να τό αλλάξουν.Στόν Μεσαίωνα επικρατούσε ξηρασία επί πολλά χρόνια.Πέθαιναν οι ανθρωποι γιατί η γή δέν παρήγαγε τιποτε.Ο Τάμεσης,ο Δούναβης στέγνωσαν,οι ανθρωποι τούς διέβεναν πεζοί.Ελιωσαν οι πάγοι; εξαφανίστηκαν οι αρκούδες; Γι' αυτό μήν γράφεις κουταμάρες καί χαρακτηρίζεις τούς αλλους σχολιαστές σάν υπέρμαχους τών σοβιέτ.Αν ανατρέξεις στήν ιδρυση τών οικολογικών οργανώσεων στήν Γερμανία θά εβλεπες οτι οι ιδρυτές των ησαν Ναζιστές.
Συγγνώμη σχολιαστή τού 3:44 μ.μ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤό σχόλιό μου ηταν γιά τόν 4:12 μ.μ
Ανώνυμε 5:58 μ.μ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι τα είπες όλα. Είναι αχαριστία από τους περισσότερους ο πόλεμος που κάνουν στο λιγνίτη. Ναι ο λιγνίτης έχει προφανώς επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά ηλεκτροδοτεί και έδωσε στη χώρα ενεργειακή αυτάρκεια. Ο λιγνίτης έδωσε ψωμί σε χιλιάδες οικογένειες και ρεύμα σε εκατομμύρια Έλληνες, δουλειά σε αγρότες, βιομηχανίες, επιχειρήσεις, στους πάντες. Επίσης χωρίς να έχω καμία σχέση με τη ΔΕΗ, αυτή η επιχείρηση έχει καταφέρει εδώ και 60 χρόνια να ηλεκτροδοτήσει αυτή την δύσκολη χώρα. Μία χώρα με πολλές ορεινές περιοχές, με πολλά νησιά και με πολλές άλλες δυσκολίες.
Το θέμα είναι αν μπορούμε να κάνουμε να έχει μικρότερες τις αρνητικές επιπτώσεις και ναι μπορούμε, με καινούργιες καθαρότερες και αποδοτικότερες μονάδες, αλλά και με καλύτερη εξόρυξη.
Οι Α/Γ είναι μύθος δεν λύνουν το πρόβλημα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ενέργεια σταθερή, προσιτή και αξιόπιστη παράγουν μόνο οι θερμικές μονάδες, όσοι δεν το λένε είτε λένε ψέματα είτε είναι εκτός πραγματικότητας. Αν θέλουμε να κλείσουμε λιγνιτικές μονάδες και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις, αυτό θα το πετύχουμε μόνο με καινούργιες λιγνιτικές μονάδες (αφού είναι αποδοτικότερες) και με εξοικονόμηση, όλα τα άλλα είναι παραμύθια της χαλιμάς.
Όταν σε λίγα χρόνια θα αποσύρουμε πολλές λιγνιτικές μονάδες και η χώρα θα βυθίζεται στο σκοτάδι και τα μπλάκ αούτ θα πέφτουν σαν το χαλάζι, να δεις αν πολλοί τώρα που βρίζουν το λιγνίτη πως θα τον νοσταλγούν. Θα δεις τι κλωτσιές θα τρώνε οι αεριτζίδες που θα κάνουν το σύστημα μπάχαλο. Μέχρι και πυρηνικά θα ζητάνε. Αυτό δεν το λέω εγώ αλλά ο ΑΔΜΗΕ και πολλοί πλέον αρχίζουν και το λένε σιγά σιγά
spiral architect
Σχεδόν συμφωνώ με όλα που λες, αλλά ο λαός έχει τεράστιες ευθύνες, δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Όταν ψηφίζει διεφθαρμένους και ανίκανους επί τόσα χρόνια, αυτό λέγεται συμμετοχή.
Συμφωνώ με τον spiral architect. Μη τα ωραιοποιούμε όλα. Σίγουρα ο λαός, εμείς, έχει τεράστιες ευθύνες. Και όχι μόνο γιατί ψηφίζει τους ανίκανους, αλλά γιατι εκμαυλίζεται και, πολλές φορές, ενεργά υποστηρίζει τις επιλογές των ξεπουλημένων πολιτικών. Και σχετικά με τη ΔΕΗ, σίγουρα οι συνδικαλιστές έχουν κάνει μεγάλη ζημιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.energypress.gr/news/A.-Kontolewn:-Isotimh-antimetwpish-ellhnikwn-kai-eyrwpaikwn-biomhhaniwn
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά, φάτε Κοντολέοντα και περιμένετε την αρχή του τέλους των αιολικών, εν τω μεταξύ πληρώστε τις ταρίφες των ενεργοβόρων για να μην διαρρεύσει ο άνθρακας
Όση μαρίδα ξέφυγε, παρακαλείται να ξαναπεράσει:
ΑπάντησηΔιαγραφή"7. Η υπουργική απόφαση με αρ. πρωτ. Υ.Α.Π.Ε./ Φ1/2300/ οικ.16932/9.8.2012 (Β ́ 2317) «Αναστολή διαδικασίας αδειοδότησης και χορήγησης προσφορών σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, λόγω κάλυψης των στόχων που έχουν τεθεί με την απόφαση Α.Υ./Φ1/ οικ.19598/1.10.2010 του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» καταργείται. Αιτήσεις προς τον Διαχειριστή του Δικτύου για χορήγηση Προσφορών Σύνδεσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς του άρθρου 4 του ν. 3468/2006 που κατελήφθησαν από την αναστολή χορήγησης προσφορών σύνδεσης, βάσει της υπουργικής απόφασης του προηγουμένου εδαφίου, και παρέμειναν σε εκκρεμότητα χωρίς να έχουν ενδιαμέσως αποσυρθεί από τους ενδιαφερόμενους, θεωρούνται ότι βρίσκονται σε ισχύ εφόσον ο φορέας της αίτησης εξακολουθεί να υφίσταται νομίμως και επανεπιβεβαιώσει εγγράφως το ενδιαφέρον του προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας παραγράφου. Εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου ο Διαχειριστής του Δικτύου θέτει τις σχετικές αιτήσεις στο αρχείο."
(σελ. 20 του pdf του ΦΕΚ)
Μπορείς να το κάνεις ξεχωριστή ανάρτηση