Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Η Γκαζπρομ στην Αυστρία


(κλικ στον χάρτη για μεγέθυνση)

Reuters: Gazprom is in talks to buy a 24.9 percent stake in Austrian oil and gas firm OMV, a source familiar with the talks told Reuters, a deal that would deepen already controversial Austro-Russian ties if it comes to fruition. Buying the stake would give state-controlled Gazprom a beachhead in the European Union, which has serious issues with its planned gas pipeline through central Europe to Austria and has imposed sanctions over Russia's annexation of Crimea.


Η Αυστριακή OMV έχει προσφέρει ποσοστό συμμετοχής της στην Γκαζπρομ. Η OMV έχει επίσης δώσει στην Γκαζπρομ το δικαίωμα να κατασκευάσει το Αυστριακό κομμάτι του Southstream.

Σε πρόσφατο άρθρο του το Stratfor  αναφέρει ότι η Αυστρία και η Ρωσία έχουν μακρά και βαθιά σχέση.  Η Ιστορία και η Γεωγραφία συχνά ευθυγραμμίζουν τα συμφέροντά τους στην εξωτερική πολιτική. Ενώ η Αυστρία δεν είναι (ή δεν φαίνεται να είναι, λέω εγώ) σημαντικός παράγων στην λήξη αποφάσεων της ΕΕ, είναι μέρος της τροφοδοτικής αλυσίδας της Γερμανία με πολιτική και οικονομική επιρροή στην Κεντρική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.  Η Αυστρία (ή η προς Βορρά μαμά της, λέω εγώ) ενδιαφέρεται να είναι κόμβος για την Ρωσική ενέργεια. Η Ρωσία από την πλευρά της ευχαρίστως επωφελείται από την καλή της σχέση με την Αυστρία για να έχει την "Ευρώπη" κατακερματισμένη. (Αν και εγώ βλέπω ότι μια χαρά βολεύεται η "Ευρώπη", αφού η Γερμανία έχει τον Nordstream από την μία και τώρα αυτό το κομμάτι του Southstream από την άλλη).

Από τον καιρό της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας η Αυστρία βλέπει την Κεντρική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια σαν ...ζωτικό της χώρο και θέλει να τα έχει καλά με τους Ρώσους, φτάνει να μην πηγαίνουν αυτοί πολύ στα ...Νότια Βαλκάνια.  Η καλή σχέση ...χάλασε λιγάκι με τον Α' ΠΠ.

Η Αυστρία μπήκε στην ΕΕ μετά την επανένωση των Γερμανιών και δεν είναι στο ΝΑΤΟ.  Κατά το Stratfor, κάτι σαν την Φινλανδία.  Κατ' εμέ κάτι σαν η ...υποδομή για το αέναο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ. Αλλά, τίποτα δεν αλλάζει, και ναι μεν θέλουν να είναι ενεργειακός κόμβος, αλλά έχουν εμφανιστεί και υπέρ του Ναμπούκο, και κατά της προσάρτησης της Κριμαίας από τους Ρώσους. Και οι Ρώσοι θέλουν να φανούν ότι δεν απειλείται η ενεργειακή ασφάλεια της "Ευρώπης".


Μπερδεμένο πράγμα η ...Ευρωπαϊκή Ιστορία. Όλοι εναντίον όλων, με ενδιάμεσες "συμμαχίες". Αλλά συμφωνούν όλοι σε ένα πράγμα:  Δεν θέλουν τους Ρώσους εδώ που είμαστε εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου